Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2019. január 17. 17:27 Közélet

Egy lépéssel közelebb került az EU, hogy pénzmegvonással büntethessen

Megszavazta az Európai Parlament, hogy jogállamisági feltételekhez kössék az Európai Unió tagállamainak járó közösségi források kifizetését a 2021-2027 közötti költségvetési ciklusban. A jelentést 397:158 arányban fogadták el a strasbourgi plenáris ülésen.

A mechanizmus keretében felfüggeszthetnék, csökkenthetnék a jogállamisági elveket súlyosan megsértő, vagy például az uniós pénzeket érintő csalások és korrupció, illetve az adócsalások ellen nem elég hatékonyan fellépő országoknak szánt EU-s forrásokat, a hiányosságok jellegével és súlyosságával arányos módon – írja az MTI.

Ilyen határozatra a tervek szerint az Európai Bizottság tehetne javaslatot, egy független szakértői testülettel való egyeztetést követően. Elfogadásáról pedig az Európai Parlament és a tagállamok kormányait tömörítő tanács döntene. Az aggályosnak tartott kérdések orvoslását követően a két intézmény feloldhatná a zárolt uniós pénzeket.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkElítélték a magyar demokrácia állapotát az európai pártok, elindult a kiközösítéshez vezető folyamatElfogadták a Sargentini-jelentést, indulhat a 7. cikkely szerinti eljárás Magyarország ellen.

A végső kedvezményezettek védelme érdekében az érintett országoknak a döntés ellenére is folytatniuk kell az adott programok végrehajtását, és ki kell fizetniük a tervezett pénzeket, például a kutatóknak vagy civil szervezeteknek.

Éves jelentésben értékelné az EU-tagok helyzetét az említett szakértői testület, amelybe minden tagország parlamentje egy szakembert delegálna, az Európai Parlament pedig ötöt. A kérdésben még a tagállami kormányok tanácsának is ki kell alakítania az álláspontját, utána kezdődhetnek majd meg az intézményközi tárgyalások.

Az Európai Bizottság által kezdeményezett forrásmegvonást csak minősített többséggel*olyan országok csoportja, amely a tagállamok minimum 55 százalékát és az uniós népesség legalább 65 százalékát felöleli tudná blokkolni a problémás tagállam az állam- és kormányfőket tömörítő Európai Tanácsban.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA nap, amikor kivetette magából a Fideszt az európai pártcsaládjaMég a teljes Európai Parlamentnél is nagyobb arányban támogatták a Sargentini-jelentést, a magyar kormányzópártot is soraiban tudó Európai Néppárt nem Fideszes képviselői.

A szabályozás természetesen minden tagállamra vonatkozik, de a jelenlegi politikai viszonyok között a legtöbb félnivalója Románia mellett Magyar- és Lengyelországnak van. A Bloombergnek nyilatkozva egy térségi elemző úgy fogalmazott, „az EU egyszerűen azt mondja az Orbánoknak és Kaczynskiknek*Jaroslaw Kaczynski a lengyel kormánypárt vezetője: ha pénzt akartok, játsszatok olyan szabályok szerint, mint a többiek”.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA Sargentini-jelentés gazdasági része megmutatja, miért reménytelen az európai politikaMiért nem jó, ha a terepet nem ismerő, külföldi politikusok próbálják levezetni a magyar korrupció természetét? Mert gyenge lesz az érvelés, és ez a populistáknak jön jól.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet Európai Parlament jogállamiság pénzmegvonás uniós költségvetés Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Fontos

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.