Hírlevél feliratkozás
Fabók Bálint
2018. január 25. 06:50 Élet, Közélet

Közel hatmilliárd forint közpénzt zsebelt be a színházas tao-machinátor környezete

Az elmúlt évek egyik legsikeresebb kulturális vállalkozásának a székhelye egy jellegtelen kiskunhalasi utcában lévő családi ház. A ide bejegyzett ART Előadó-művészeti Nonprofit Kft.-nek az az egyik különleges jellemzője, hogy jóval több fellépése van, mint követője a Facebookon.

Míg profilját mindössze tizenketten kedvelik, az egy alkalmazottal rendelkező vállalkozás 2016-ban 34 angliai fellépésben vállalt szerepet, amely során Mozart zenéjére egy kosztümös show-t adtak elő. A kiskunhalasi vállalkozás angliai vendégszereplését 18 ezer ember látta, a magyar állam pedig 150 millió forinttal gazdagította a tao-támogatások révén.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkTöbb százezres nézettséget blöffölve akasztottak le sok százmillió forint közpénzt kamuszínházakA tao-támogatás bevezetése óta tizenháromszorosára nőtt a külföldön fellépő magyar színházak nézettsége. Csalással vádolnak több magyar szervezetet.

Az előző cikkünkben az ART mellett több olyan újonnan alapított, a színházi szféra számára is szinte teljesen ismeretlen színházról írtunk, amelyek gyanús körülmények között akasztottak le sok százmillió forintot az államról a tao-támogatásokat kihasználva. Ennek az a lényege, hogy 2009 óta a vállalatoknak nem az államnak kell fizetniük a társasági adójukat, hanem odaadhatják egy tetszőleges előadó-művészeti szervezetnek.

Ilyen volt a több százezres nézettségű produkcióban magyar részvételt blöffölő Anonymus Színház, az izraeli plázában közel négyszázezres látogatottságot generáló Műhely Produkció, az állítólagos partnere által egyszerűen csalónak nevezett Végtelen Tér Színház, és a koprodukciós partnere által szintén meghazudtolt Maszka Színház.

Az öt színházat nem csak a gyors és gyanús felemelkedésük köti össze, hanem számos olyan pontot találtunk, amely alapján kötődnek egymáshoz. Végső soron pedig az érintett szervezetek egy színházi közegben jól ismert emberhez köthetőek, akinek kulcsszerepe volt a tao-törvény megalkotásában, a jogszabályi háttér kidolgozásában, és a legnagyobb tao-machinátorként jellemzik.

Cikkünkben ezt a több színházból álló összefonódást mutatjuk be, és azt, hogy a csoportosuláshoz összesen mennyi közpénz folyt be az elmúlt években. A sorozat utolsó cikkében pedig arról lesz szó, hogy a színházi szférában mit gondolnak a tao-rendszerről (hasonló témában az Indexen szerdán jelent meg egy részletes cikk).

Egy év alatt félmillió néző

Az érintett színházak mindegyike az elmúlt években jött létre, szinte kivétel nélkül egy tetszhalott cég megvásárlásával. Már a tulajdonosváltás utáni első teljes évükben jelentős bevételekre tettek szert, amelyek általában szinte teljes egészében külföldi fellépésekből származtak, és azonnal felkerültek a külföldön legsikeresebb magyar színházak közé. A Műhely Produkció például első teljes évében az előző évi nulláról több mint egymilliárd forintos bevételre tett szert, és – az izraeli pláza jégshow-nak köszönhetően – magasan a leglátogatottabb magyar produkció volt külföldön.

A legfrissebb, 2016-os évre vonatkozó adatok alapján a külföldön legsikeresebb öt magyar színházból három ezek közül került ki (a másik kettő, a Rivalda Stúdió és a Globe Production pedig az ExperiDance-t üzemelteti). A maradék kettő, a Maszka Színház és a legkisebb ART Előadó-művészeti Nonprofit Kft. is befér a top tizenkettőbe. Összesen csak 2016-ban közel félmillió nézője volt külföldön az öt színháznak. Ez amúgy négyszerese a Nemzeti Színház hazai nézettségének.

Magyar előadó-művészeti szervezetek külföldi fellépései 2016-ban (Forrás: EMMI/G7-számítás)

Színház Előadások száma Nézőszám
1. Globe Production 49 223 931
2. Végtelen Tér Színház 57 208 382
3. Rivalda Stúdió 55 197 167
4. Anonymus Színház 110 116 749
5. Műhely Produkció 104 94 442
6. Budapesti Operettszínház 83 92 988
   
8. Maszka Színház  61 58 952
   
12. ART 34 18 360

Az öt színháznak nem csak hasonló a fókusza, hanem a Végtelen Tér Színházat leszámítva ugyanabban a Budapest második kerületi, Árpád fejedelem útjai irodában van a székhelyük vagy a telephelyük, mint például a kiskunhalasi ART-nak. Valamennyiük pénzügyi beszámolóit ugyanaz az ember készítette el, aki egyben a 2016-ban létrejött Végtelen Tér Színház ügyvezetője is. Többüknek is egyetlen alkalmazottja van, a rekorder Műhely Produkciónak is mindössze négy.

Nem csak szakmai körökben ismeretlenek lényegében teljesen, az online jelenlétük is szinte láthatatlan. Az ART Facebook oldalának 12 kedvelője sem extrém példa, a Facebook profillal rendelkező négy színház közül (a Végtelen Térnek honlapja sincs) egyiknek sincs kétszáznál több kedvelője. Honlapjaik pedig számos hasonlóságot mutatnak. Például az Anonymus, az ART és a Műhely Produkció honlapján saját maguk bemutatása szó szerint ugyanúgy indul:

“A színház, a tánc és a zene olyan művészeti ágak, ahol hatalmas mennyiségű kreatív energia áll rendelkezésre. Magyarország talán ebben a kreativitásban a leggazdagabb. A művészet azonban ma már nem csak kreativitást, megszállottságot igényel, szükséges a jogszabályi környezet, a szervezet – üzemeltetés, a pénzszerzési- és marketingtechnikák profi színvonalú ismerete és hasznosítása.”

A színházak közötti erős kapcsolatot támasztja alá az is, hogy a beszámolóik alapján többször kölcsönöztek egymásnak pénzt. Például a Maszka Színháznak 2014-ben 20 millió forinttal tartozott az Anonymus, a Műhely Produkciónak pedig 22 millióval. Az ART pedig 2015-ben tartozott 34 millió forinttal a Műhely Produkciónak, egy évvel korábban pedig az Anonymusnak három millióval. A színházakat kerestük, hogy az egymáshoz fűződő kapcsolataikról kérdezzük őket, de ezúttal sem reagáltak érdemben.

A veszteséget okozó teltház

Az öt színház jellemzően koprodukciós partnerként szerepel a külföldi előadásokban. Ezeknél jellemző megoldás lehet, hogy az eladott jegyek utáni bevétel papíron akár teljes egészében a magyar félhez kerül, hiszen a tao-törvény miatt 80 százalékos állami támogatást tud rá behúzni. Tehát, ha csak egy magyar hegedűs is fellép egy külföldi színházi műsorban, akkor a hegedűst delegáló magyar szervezet akár a teljes jegybevétel után igényelheti a tao-támogatást.

A vizsgált színházakat működési modelljük is összeköti, többen is dolgoztak együtt ugyanazzal a külföldi koprodukciós partnerrel. Alapvetően négy olyan külföldi szervezet van, amellyel legalább egyikük együttműködött, és jelentős nézőszámot generált. Az egyik ilyen a World on Stage nevű brit produkciós iroda, amellyel 2014 óta három magyar szervezet is fellépett. A Maszka Színház egy Eva Cassidy című musicalben és egy Christmas Crooners című karácsonyi show-ban vett részt, amelyekkel brit városokban turnéztak 2014-ben. Mindkét esetben egy Hungarian Sinfonietta nevű zenekar kísérte őket, amelyről külföldi fellépéseken való részvételeket leszámítva még egy elérhetőséget sem találni az interneten, ami szokatlan egy zenekartól.

Az Eva Cassidy egyik jelenete a World on Stage honlapjáról.

A következő évben a Christmas Crooners már az ART részvételével járt végig brit városokat. 2016-ban pedig az ART, a Műhely Produkció és a Maszka Színház is partnere volt az egyik ugyancsak Nagy-Britanniában futó előadás-sorozatnak. Az évek során a World on Stage összesen mintegy 150 előadáson működött együtt valamelyik magyar szervezettel, előadásaikat 118 ezren látták. A World on Stage-et is megkérdeztük, hogy hogyan került kapcsolatba a magyar színházakkal. Azt írták két hete, hogy ha addig ráér, februárban jóval részletesebben is tudnának válaszolni, de végül sehogy sem válaszoltak.

A World on Stage producerének, Stephen Leatherlandnek, aki nekünk is válaszolt, nincs túl jó híre Nagy-Britanniában. A The Stage kulturális magazin több cikket írt arról, hogy Leatherland az elmúlt években többször nem fizette ki a neki dolgozó művészeket és a beszállítóit. Az egyik 2016-os előadásuk, az Egy éj Velencében című musical – amelyben a Műhely Produkció volt a koprodukciós partner – után mintegy 15 ezer fonttal (öt millió forinttal) maradtak adósai a fellépőknek.

A darab főszereplője, Jonathan Ansell ügyvédje segítségével próbálja kiharcolni a tartozás kifizetését. “Végsősoron azt akarom elérni, hogy más ne kerüljön hasonló helyzetbe. (…) Utálnám, ha látnám, hogy valaki ilyen pénzügyi problémákat jelentő szerződésbe lépne [Leatherlanddel]” – nyilatkozta a The Stage-nek. Leatherland a fizetési problémákat többek között azzal magyarázta, hogy az Egy éj Velencében nem vonzotta a nézőket, és jelentős anyagi veszteséget okozott.

Ez a magyarázat amiatt különös, mert a koprodukciós partner, a Műhely Produkció által az EMMI-nek leadott adatok alapján szinte mindenhol közel teltházzal játszották az előadásokat. A 33 fellépés jelentős részénél ellenőrizni tudtuk, hogy a bevallott nézőszám milyen viszonyban van az adott angliai színház befogadóképességével. A Műhely Produkció által bevallott adatok alapján minden esetben legalább közel teltház volt az előadásokon, sőt, néhány fellépést többen látták az adott színház kapacitásánál.

Eddig 5,6 milliárd forint közpénzt kaptak

Még a World on Stage-nél is jelentősebb partner volt a Moszkvai Városi Balett. A Műhely Produkció és a Maszka Színház 2013 és 2016 között 266 alkalommal vett részt a balettintézet nagy-britanniai és írországi előadásain. Ezeket közel háromszázezer ember látta, és a Műhely Produkció honlapja alapján ugyancsak a Hungarian Sinfonietta nevű zenekar kísérte őket. Többször kerestük az orosz társulatot, de nem reagáltak rá. 

Fénykép az előadásról a Műhely Produkció Facebook oldaláról

A nézettség alapján szintén meghatározó a párizsi Cirque Phénix, amelyről két magyar szervezet is azt állította, hogy partnerei voltak cirkuszi előadásokban. Az EMMI adatbázisa alapján a Végtelen Tér Színház 43 előadáson működött közre, amelyeket 177 ezer ember látott, míg az ART tizenkét fellépésen vett részt, 31 ezer nézővel. Korábbi cikkünkből azonban kiderült, hogy a Cirque Phénix szerint egyik eset sem történt meg, soha nem hallottak ezekről a cégekről, és csalóknak nevezték a magyar szervezeteket.

Bár az EMMI adatai szerint csak az Anonymusszal működött együtt, nézettsége alapján szintén jelentős szereplő egy angliai vállalkozás, amely Blackpoolban szervez évente egy jégtáncshow-sorozatot. Ahogy előző cikkünkből kiderült, az Anonymus körülbelül egy milliárd forint tao-támogatást szedett össze több mint háromszázezer nézőre hivatkozva, pedig az angol cég cáfolta az Anonymus állításait, szerintük az elmúlt években nem volt a fellépők között egy magyar sem.

Az öt színház az elmúlt években összesen mintegy 1650 külföldi produkcióban vett részt, és összesen több mint 1,6 millió nézőjük volt a saját bevallásuk szerint.

Az érintett színházak külföldi nézettsége összesen megalakulásuk időpontja és 2016 között (Forrás: EMMI/G7-számítás)

Színház Előadások száma Nézőszám
Műhely Produkció 919 746 792
Anonymus Színház 322 353 368
Maszka Színház 273 251 062
Végtelen Tér Színház 57 208 382 
ART 73 65 365 
Összesen 1644 1 624 969

Külföldi fellépéseik során körülbelül hétmilliárd forint (a magyarországiakkal együtt több, mint kilencmilliárd) jegybevételre tettek szert a pénzügyi beszámolóik szerint, és a Pest Megyei Kormányhivatal számunkra elküldött adatai alapján az elmúlt években összesen 5,6 milliárd forint tao-támogatásban részesültek.

Az érintett színházak összárbevétele és tao-támogatása, millió forintban, megalakulásuk időpontja és 2016 között (Forrás: Pest Megyei Kormányhivatal/Opten; a Végtelen Tér Színháznak nem volt még tao-bevétele)

 Színház Árbevétel  Tao-támogatás
 Műhely Produkció  4 437  2 513
 Maszka Színház  2 365  1 618
 Anonymus Színház  2 123  1 318
 ART  438   151
 Összesen  9 363  5 602

Törvényalkotó és tao-ügynök

Az állami milliárdokat bezsebelő színházakhoz több ponton kapcsolódik a színházi élet egyik befolyásos alakja, Megyeri László. A 61 éves férfi közgazdászként végzett, később számos színháznál volt gazdasági igazgató, majd több mint tíz éven át, 2009-ig volt a Thália Színház igazgatója. Tanított a Színház- és Filmművészeti Egyetemen, 2003-ban a Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztjével tüntették ki.

A 2008-as előadó-művészeti törvény kidolgozásában Megyeri is részt vett színházi igazgatóként. Ez a jogszabály tette lehetővé, hogy a színházak finanszírozásuk érdekében igényelhessenek tao-támogatásokat. Több színházi emberrel is beszéltünk, akik részt vettek a törvény előkészítésében, és úgy emlékeztek, hogy Megyerinek kulcsszerepe volt benne. “Közgazdászként lett színházvezető, ami nagyon különös volt akkoriban. Ebből kifolyólag nagyon nagy szerepe volt a tao-konstrukció kitalálásában” – mondta egy akkori résztvevő.

A Thália Színház bejárata. Fotó: MTVA/Faludi Imre

A törvény kidolgozása és a Tháliától való távozása után Megyeri lett annak a frissen felállított Előadó-művészeti Irodának a szakmai tanácsadója, amely igazolja a tao-pénzekhez szükséges jegybevételt. “Ténylegesen ő volt az Iroda vezetője, és az volt a feladata, hogy felállítsa a szabályrendszert, amellyel ki lehet szűrni az esetleges csalásokat” – mondta a törvény kidolgozásában szintén részt vevő színházi forrás. Megyeri szűk két évig maradt a szervezetnél, majd rövid ideig a Fővárosi Önkormányzatnál helyezkedett el, Csomós Miklós fideszes főpolgármester-helyettes főtanácsadójaként.

Több megkérdezett is azt mondta, a tao-törvény 2009-es életbe lépését követően Megyeri közvetítőként is elkezdett dolgozni színházak és nyereséges vállalatok között. Mivel a színházak többségének alig volt kapcsolata a céges világgal, ahonnan a tao-t remélhették, az új szabályozást követően több ügynök jelent meg, akik öt-tíz-húsz százalékos vagy akár ezt is meghaladó jutalékért vállalták, hogy összekötik a színházakat a cégekkel. A vállalkozásoknak ez azért áll érdekében, mert a tao-támogatással csökken a saját adóalapjuk, így kevesebbet adózhatnak. 

Több színházi vezető is azt mondta: Megyeri az elsők között hívta fel őket, hogy felajánlja céges kapcsolatait. Szinte valamennyi megkérdezett hallott arról, hogy Megyeri ügynökként dolgozott, de az nem egyértelmű, ezt milyen formában tette, magánszemélyként vagy például egy cég képviseletében. Ezt Megyeri sem kívánta tisztázni, aki első megkeresésünkkor azt kérte, hogy írásban küldjük el a kérdéseinket, de ezekre már nem reagált.

Színházak az irodaházban

Az mindenesetre biztos, hogy Megyeri tanácsadóként segített egy tao-támogatások közvetítésével foglalkozó cégnek. A budapesti Árpád fejedelem útjai irodaház, ahová a korábban említett színházak nagy része be van jegyezve, szintén székhelye egy Sales Brand Consulting nevű tanácsadó cégnek.

Honlapja alapján a Sales Brand tevékenységének “zászlóshajója a társasági adó támogatásokkal elérhető adóoptimalizálás” (erről egy 28 oldalas kisokosuk is van), és állításuk szerint 2014-ben több mint hárommilliárd forint támogatást biztosítottak előadó-művészeti szervezetek számára. Abban az évben 18,6 milliárd került a színházakhoz, ha ebből indulunk ki, akkor az összes támogatás 16 százaléka rajtuk futott keresztül.

A Sales Brand Consulting tulajdonosa, Küzmös László azt mondta, ő ajánlotta fel a négy színháznak, hogy vegyenek ki irodát kedvező feltételekkel az irodaházban, hogy a sok adminisztrációs terhük miatt legyen egy kvázi back office-uk. Így szerinte a támogatóikkal és a koprodukciós partnereikkel is könnyebben tudják tartani a kapcsolatot. Mivel a Sales Brand Consulting segít nekik támogató cégeket találni – Küzmös állítása alapján eddig mintegy nyolcvan színháznak segítettek -, így a kapcsolattartás is egyszerűbb. Küzmös egyébként azt mondta, hogy szerdai cikkünk megdöbbentette, mert a színházaknál most volt “két NAV-ellenőrzés”, és szerinte mindent rendben találtak, és a külföldi fellépéseket is ellenőrizték. 

Bár a cégben hivatalos tisztsége nincsen, és honlapján sem tűnik fel, Megyeri László 2014-ben és 2015-ben is előadott a Vezérigazgató Találkozón, mindkétszer a Sales Brand Consulting képviselőjeként. 2014-ben a program alapján a Sales Brand szakmai igazgatójaként adott elő “Civil szerepvállalás és adómegtakarítás egyben” címmel. Egy évvel később pedig a módosuló tao-szabályokról prezentált. Küzmös László szerint elírás történhetett, Megyeri soha nem volt a Sales Brand alkalmazottja, csak egyszeri megbízásokkal kérték fel, hogy szakértőként prezentáljon a konferenciákon. Küzmös azt is mondta, hogy jóban van Megyerivel, és időközönként kikéri a tanácsait.

A korábban felsorolt öt színház közül papíron a Végtelen Tér Színházban van tulajdona Megyerinek. A legnagyobb bevétellel rendelkező Műhely Produkció ügyvezetője pedig volt felesége, aki eleinte a tulajdonosa volt az évi egymilliárd forint körüli árbevétellel rendelkező cégnek. Az érintett színházak tisztségviselői között többen vannak olyanok, akik LinkedIn és Facebook profiljuk alapján a Sales Brand Consultingnál vagy a szintén ugyanerre a második kerületi címre bejegyzett és szintén Küzmös László tulajdonában álló Get Work Tend nevű munkaerő-közvetítőnél dolgoznak.

A Get Work Trend ügyvezetője azonos az Anonymus Színház ügyvezetőjével. Szintén a Get Worknél dolgozik a Maszka Színház ügyvezetője, a tulajdonosa pedig a Get Work egyik munkatársának az anyja. A színházak felügyelőbizottsági tagjai között is több olyan személy van, aki a Get Worknél vagy a Sales Brand Consultingnál dolgozik vagy dolgozott. Küzmös László a jelenséget azzal magyarázta, hogy a Get Work egy fejvadász cég, és amikor elindult a színházakkal az együttműködés, akkor felmerült, hogy bizonyos pozícióba javasoljanak megfelelő, megbízható embereket. Így végül saját munkatársaikat javasolták. 

A Megyerit ismerő színházi vezetők közül többen is megerősítették, hogy Megyeri köthető több érintett színházhoz is. Lényegében minden megkérdezett hallott arról, hogy az üzletember valamilyen formában tao-pénzekkel foglalkozik, volt, aki a legnagyobb tao-machinátorként jellemezte. “Megyeri nagyon pontosan ismeri ezt a rendszert, otthon van minden jogszabályban, mindig is nagyon jó volt ezekben” – mondta egy színházi vezető.

Többen rafináltnak írták le, mert szerintük nem csak kihasználja a tao-rendszert, hanem megítélésének polírozása érdekében olyan projekteket is felkarol, amelyekre adott esetben ráfizet. Ilyen például a Mozsár Műhely nevű színházi játszóhely a budapesti Nagymező utcában, amelynek hivatalosan Megyeri László lánya a produkciós vezetője, és a Független Színművészetért Alapítvány finanszírozza (legalábbis Megyeri lánya ezt mondta 2016-ban).

Az alapítvány egyik kuratóriumi tagja Megyeri László, és a szervezet az ő lakásába van bejegyezve. Az alapítvány színházi előadásokat és zenei projekteket támogat. A Mozsár Műhely honlapján is szerepel egy felhívásuk, amelyben független műhelyek és társulatok számára írnak ki pályázatot a Mozsár Műhelyben bemutatásra kerülő előadásokra.

Az nem derül ki, hogy pontosan mekkora összeget szánnának a produkciók finanszírozására, csak annyi, hogy legfeljebb 12 produkció bemutatására nyújtanak lehetőséget, és a költségeknek akár a teljes egészét fedezik. A Független Színművészetért Alapítvány beszámolóiból az is kiderül, hogy honnan lehet erre pénzük. Az alapítvány 2016-ban 22 millió forint támogatást kapott, a beszámoló alapján többnyire a korábban már bemutatott szervezetektől: a tao-közvetítéssel foglalkozó Sales Brand Consultingtól, testvércégétől, a Get Work Trendtől, a Megyeri volt felesége által vezetett Műhely Produkciótól, valamint a Maszka Színháztól és az Anonymus Színháztól.

A sorozat utolsó részében azt mutatjuk be, hogy a színházi szférában mit gondolnak a tao-rendszerről, mennyire tartják elszigeteltnek a bemutatott eseteket, és hogy lehetne javítani a rendszeren. 

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet Közélet előadó-művészet kultúra színház tao tao-támogatás. Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Lukács András
2024. április 17. 04:34 Élet

A kereslet visszafogásával érdemes csökkenteni az üzemanyagárakat

A kormány olcsóbb üzemanyagot szeretne, ám az élhető jövőt az szolgálná, ha ez azért valósulna meg, mert kevesebb benzinre és gázolajra van szükség.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Fontos

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.