Hírlevél feliratkozás

Vissza a címlapra

Közélet

Mészáros R. Tamás
2024. július 16. 05:03 Közélet, Világ

A korrupciónál is nagyobb probléma van az uniós pénzekkel

Az uniós költségvetés harmadát felemésztő kohéziós politika hatása nem csak a források elosztásáról döntő tagállami kormányok inkompetenciája vagy korruptsága miatt marad mérsékelt.

Tovább olvasom

A minimálbér mértékéig egy évig elengedi, a második évben pedig felezi a szociális hozzájárulási adót (szocho) a kormány a munkaadó számára olyan esetekben, amikor egy cég olyasvalakit vesz fel, aki a munkába állás előtti év legfeljebb negyedében dolgozott.

Tovább olvasom

A túlzottdeficit-eljárás megindítását Belgium, Franciaország, Olaszország, Málta, Lengyelország és Szlovákia mellett Magyarországra vonatkozóan is javasolta az Európai Bizottság - derül ki a Bizottság keddi közleményéből.

Tovább olvasom

Mészáros R. Tamás
2024. július 11. 05:08 Közélet, Világ

Szédítő pávatáncot hozott, de csak mérsékelten növeli Orbán befolyását az EP jobbra tolódása

A jobbszél nagy sajtót kapott helyezkedésénél fontosabbak lesznek néhány tagállam belpolitikai folyamatai az EU jövőjét illetően.

Tovább olvasom

Sorra engedi el a különadókat kormány, Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter kedden a légiforgalmi adó, szerdán a távközlésre és a gyógyszeriparra vonatkozó különadók jövő évi megszűnését jelentette be. A bankokra vonatkozó többletterhek maradnak, és a biztosítók is csak leírhatnak egy részt a rájuk kirótt extra adóból, ha teljesítenek bizonyos feltételeket.

Tovább olvasom

2032-re épülhet meg a harmadik terminál Ferihegyen, derült ki a repülőtér felvásárlásáról szóló tegnapi sajtótájékoztatón a végleges vételár mellett, ami a várakozásoknak megfelelően 3,1 milliárd euró volt. A fejlesztés infrastrukturális beruházásokkal és kereskedelmi egységek létesítésével is jár, továbbá kérdésessé vált a nemrégiben felújított egyes terminál sorsa.

Tovább olvasom

Stubnya Bence
2024. július 10. 05:02 Közélet, Vállalat

Komoly probléma vagy autóipari kamu, hogy nincs elég elektromos töltő?

A szigorúbb klímavédelmet követelők azzal vádolják az autóipart, hogy ürügyként használja az infrastruktúra hiányát, hogy késleltesse az elektromos átállást. De mit mutatnak a számok?

Tovább olvasom

Megveszi a magyar államtól két biztosítótársaság, a Magyar Posta Biztosító és a Magyar Posta Életbiztosító 66,9 százalékát a Gránit Biztosító, amelynek tulajdonosa a Waberer’s International, végső soron pedig többségében Tiborcz István, Orbán Viktor veje. A cégek 33,1 százaléka állami tulajdonban marad.

Tovább olvasom

Miközben alaposan megnöveli a kormány a bankszektor adóztatását, a szabályozói környezet kezd egészen bonyolulttá válni annak érdekében, hogy a terheket minél nehezebb legyen a lakosságra közvetlenül áthárítani.

Tovább olvasom

Stubnya Bence
2024. július 9. 05:00 Közélet, Világ

A magyar gazdaság fejlettségi szintjén már nem lehet csak az iparra fókuszálni

Olyan országoknak is érdemes iparpolitikával foglalkoznia, ahol nagyok a korrupciós kockázatok, de nem mindegy, hogyan. Interjú Juhász Rékával, a University of British Columbia kutatójával.

Tovább olvasom