Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2024. január 23. 15:11 Adat, Élet

Sokkal gyorsabban fogy a gáz Európában, mint tavaly, de nincs mitől tartani

Sokkal gyorsabb ütemben fogy a gáz az európai tarolókból, mint az előző télen. A tartalék különösen az előző hetekben kezdett el apadni, de korántsem ott égették a legtöbb földgázt, ahol a leghidegebb volt január első felében.

Mi történt? Miközben tavaly januárban kifejezetten enyhe idő volt Európában, ezúttal több országban is durva fagyokat hozott az év első néhány hete. Észak-Európában, illetve egyes napokon a balti államokban és Lengyelországban is rendkívül hideg volt, de a szokottnál kedvezőtlenebb időjárást tapasztaltak más országok lakói is.

  • A hideg természetesen növelte a fűtés iránti igényt is. Így nem meglepő módon az európai gáztartalék erősen megcsappant. Különösen, hogy már decemberben sem volt egyértelműen kedvező az időjárás, igaz akkor Dél-Európában még kifejezetten meleg volt, a durvább fagyok akkor is főleg Skandináviát sújtották.

Számokban: az év első három hetében több mint 12,5 milliárd köbméternyi gáz fogyott az uniós országok tárolóiból. Tavaly ugyanebben az időszakban csak 5,4 milliárd köbméterrel csökkent a készletszint, azaz a különbség tényleg látványos.

  • Nem az idei január a kirívó azonban, sokkal inkább a 2023-as tartalékolás volt egyedi. A most kitárolt mennyiség ugyan magasabb a 2013 és 2022 közötti tíz év átlagánál, de nem jelentősen: az év első három hetére jellemző átlagos készletcsökkenés is 11 milliárd köbméter felett volt a gázválság előtti tíz esztendőben.
  • Ráadásul az ősszel olyan szintre sikerült feltölteni a tárolókat, hogy a gyors ütemű felhasználás ellenére is kifejezetten magas a telítettség még most is. Bár tavaly ilyenkor több tartaléka volt az EU-s országoknak, ám nem jelentősen, mindössze szűk 3 milliárd köbméterrel.

Alulnézet: a trendek között elég jelentős eltérések vannak országonként. Mivel északon eddig kifejezetten hideg volt szinte egész télen, azt várhatnánk, hogy ott fogyott a leggyorsabban a gáz. Ám ez nem így van. A skandináv és a balti államokban ugyanis elég kicsi a gáz részesedése a fűtésben. Svédországban és Finnországban is a távfűtés, a fa és a villany dominál, és Észtországban is fontos szerepe van a távfűtésnek.

  • Elsőre talán meglepő módon kifejezetten gyorsan apadtak ugyanakkor a készletek Franciaországban. Január első három hetében 2,3 milliárd köbéter gázt tároltak ki, egymilliárddal többet, mint tavaly ilyenkor. Szemben Észak-Európával a franciáknál a gázfűtés a legelterjedtebb, az év elején pedig náluk is kifejezetten alacsony volt a hőmérséklet.

Itthon: Magyarországon kissé más a helyzet, mint Európa egészében: nálunk az év első három hetében szinte pontosan annyi gázt vettek ki a tárolókból, mint 2023 azonos időszakában.

  • Pedig a hőmérséklet hazánkban is jóval alacsonyabb volt, mint tavaly: az átlag eddig 4 fokkal marad el a 2023-as szinttől. A magyarázat minden bizonnyal az, hogy jelenleg több importgáz érkezik az országba, mint egy évvel ezelőtt, így a magasabb fogyasztás nagy részét ebből tudjuk fedezni, nincs szükség több kitárolásra.

Mi várható? A készletek tavalyinál gyorsabb apadása ellenére nem kell attól tartani, hogy elfogy a gáz a kontinensen. Köszönhetően annak, hogy a nyáron lényegében egész Európában csurig töltötték a tárolókat, még most is nagyjából 15 milliárd köbméterrel több tartaléka van az uniós országoknak, mint amit az évnek ebben az időszakában megszokhattunk az energiaválság előtt.

  • Magyarországon még ennél is kedvezőbb a helyzet. A hazai tárolók telítettsége uniós összevetésben is magas, különösen, ha a fogyasztáshoz viszonyítunk. A mostani 5,2 milliárd köbméter feletti készlet a teljes éves hazai felhasználás bő felét fedezi.

Töltsd ki olvasói felmérésünket, 5 percig tart és teljesen anonim!

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkTovábbra sem mernek úgy fűteni a magyarok, mint a válság előttBár volt rá esély, hogy a tavalyi tapasztalatok alapján ezúttal kissé bátrabban fűtenek majd a háztartások, és így emelkedik némileg a fogyasztás, de nem ez történt.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkSoha nem volt ennyi gáz Európában, biztosítottnak látszik az EU téli gázellátásaSoha annyi gáztartaléka nem volt még az uniós országoknak, mint jelenleg.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNem az enyhe tél miatt csökkent a magyar gázfogyasztásAz elmúlt évekhez képest nem is volt kifejezetten meleg a fűtési időszakban, így a hőmérséklet-hatás a fogyasztáscsökkenés 10 százalékát sem magyarázza.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat Élet földgáz gáztárolók gáztartalék gázválság hideg hőmérséklet Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Debreczeni Anna
2024. április 3. 10:22 Adat, Élet

Lettországban él a legtöbb, Görögországban a legkevesebb gyermek állami gondozásban lakosságarányosan

Magyarországon a 20 463 állami gondozott gyermek 70 százaléka családoknál, 30 százaléka intézményekben élt a 2021-es adatok szerint.

Bucsky Péter
2024. április 3. 04:33 Adat, Közélet

Kozmetikázott adatokkal tupírozza fel Lázár minisztériuma az ország- és vármegyebérletek eredményeit

Megkapargattuk a sikerpropaganda felszínét, ennek nyomán a KSH jelezni fogja, hogy az új adatok nem összehasonlíthatók a korábbiakkal.

Fontos

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Kiss Péter
2024. április 11. 04:34 Pénz

A kínai ingatlanpiaci válság Amerikával ellentétben nem fog rendszerszintű krízissé fajulni

Az ország új növekedési modellje már nem az ingatlanpiacra fog támaszkodni, így annak gazdasági súlya tovább csökken, és ez a részvénypiacra is hatással lesz.