Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2024. január 23. 15:11 Adat, Élet

Sokkal gyorsabban fogy a gáz Európában, mint tavaly, de nincs mitől tartani

Sokkal gyorsabb ütemben fogy a gáz az európai tarolókból, mint az előző télen. A tartalék különösen az előző hetekben kezdett el apadni, de korántsem ott égették a legtöbb földgázt, ahol a leghidegebb volt január első felében.

Mi történt? Miközben tavaly januárban kifejezetten enyhe idő volt Európában, ezúttal több országban is durva fagyokat hozott az év első néhány hete. Észak-Európában, illetve egyes napokon a balti államokban és Lengyelországban is rendkívül hideg volt, de a szokottnál kedvezőtlenebb időjárást tapasztaltak más országok lakói is.

  • A hideg természetesen növelte a fűtés iránti igényt is. Így nem meglepő módon az európai gáztartalék erősen megcsappant. Különösen, hogy már decemberben sem volt egyértelműen kedvező az időjárás, igaz akkor Dél-Európában még kifejezetten meleg volt, a durvább fagyok akkor is főleg Skandináviát sújtották.

Számokban: az év első három hetében több mint 12,5 milliárd köbméternyi gáz fogyott az uniós országok tárolóiból. Tavaly ugyanebben az időszakban csak 5,4 milliárd köbméterrel csökkent a készletszint, azaz a különbség tényleg látványos.

  • Nem az idei január a kirívó azonban, sokkal inkább a 2023-as tartalékolás volt egyedi. A most kitárolt mennyiség ugyan magasabb a 2013 és 2022 közötti tíz év átlagánál, de nem jelentősen: az év első három hetére jellemző átlagos készletcsökkenés is 11 milliárd köbméter felett volt a gázválság előtti tíz esztendőben.
  • Ráadásul az ősszel olyan szintre sikerült feltölteni a tárolókat, hogy a gyors ütemű felhasználás ellenére is kifejezetten magas a telítettség még most is. Bár tavaly ilyenkor több tartaléka volt az EU-s országoknak, ám nem jelentősen, mindössze szűk 3 milliárd köbméterrel.

Alulnézet: a trendek között elég jelentős eltérések vannak országonként. Mivel északon eddig kifejezetten hideg volt szinte egész télen, azt várhatnánk, hogy ott fogyott a leggyorsabban a gáz. Ám ez nem így van. A skandináv és a balti államokban ugyanis elég kicsi a gáz részesedése a fűtésben. Svédországban és Finnországban is a távfűtés, a fa és a villany dominál, és Észtországban is fontos szerepe van a távfűtésnek.

  • Elsőre talán meglepő módon kifejezetten gyorsan apadtak ugyanakkor a készletek Franciaországban. Január első három hetében 2,3 milliárd köbéter gázt tároltak ki, egymilliárddal többet, mint tavaly ilyenkor. Szemben Észak-Európával a franciáknál a gázfűtés a legelterjedtebb, az év elején pedig náluk is kifejezetten alacsony volt a hőmérséklet.

Itthon: Magyarországon kissé más a helyzet, mint Európa egészében: nálunk az év első három hetében szinte pontosan annyi gázt vettek ki a tárolókból, mint 2023 azonos időszakában.

  • Pedig a hőmérséklet hazánkban is jóval alacsonyabb volt, mint tavaly: az átlag eddig 4 fokkal marad el a 2023-as szinttől. A magyarázat minden bizonnyal az, hogy jelenleg több importgáz érkezik az országba, mint egy évvel ezelőtt, így a magasabb fogyasztás nagy részét ebből tudjuk fedezni, nincs szükség több kitárolásra.

Mi várható? A készletek tavalyinál gyorsabb apadása ellenére nem kell attól tartani, hogy elfogy a gáz a kontinensen. Köszönhetően annak, hogy a nyáron lényegében egész Európában csurig töltötték a tárolókat, még most is nagyjából 15 milliárd köbméterrel több tartaléka van az uniós országoknak, mint amit az évnek ebben az időszakában megszokhattunk az energiaválság előtt.

  • Magyarországon még ennél is kedvezőbb a helyzet. A hazai tárolók telítettsége uniós összevetésben is magas, különösen, ha a fogyasztáshoz viszonyítunk. A mostani 5,2 milliárd köbméter feletti készlet a teljes éves hazai felhasználás bő felét fedezi.

Töltsd ki olvasói felmérésünket, 5 percig tart és teljesen anonim!

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkTovábbra sem mernek úgy fűteni a magyarok, mint a válság előttBár volt rá esély, hogy a tavalyi tapasztalatok alapján ezúttal kissé bátrabban fűtenek majd a háztartások, és így emelkedik némileg a fogyasztás, de nem ez történt.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkSoha nem volt ennyi gáz Európában, biztosítottnak látszik az EU téli gázellátásaSoha annyi gáztartaléka nem volt még az uniós országoknak, mint jelenleg.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNem az enyhe tél miatt csökkent a magyar gázfogyasztásAz elmúlt évekhez képest nem is volt kifejezetten meleg a fűtési időszakban, így a hőmérséklet-hatás a fogyasztáscsökkenés 10 százalékát sem magyarázza.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat Élet földgáz gáztárolók gáztartalék gázválság hideg hőmérséklet Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Torontáli Zoltán
2024. július 16. 12:47 Adat, Élet

Sokkal jobban drágulnak most az albérletek, mint az eladó lakások

Nagyon mennek fel az albérleti díjak, pedig még ki sem hirdették a felvételi ponthatárokat.

Jandó Zoltán
2024. július 15. 15:12 Adat

Másfél éve nem láttunk ilyet az építőiparban

Hajszál híján 3100 milliárd forint volt a hazai építőipar szerződésállománya május végén, és ezúttal nemcsak értékben, hanem mennyiségben is növekedést mutattak az adatok.

Stubnya Bence
2024. július 15. 08:55 Adat

A havi több milliós fizetés nem garancia a munkaerőhiány ellen

A légi irányítók évek óta vezetik a legjobban fizető szakmák listáját, részben mégis a kapacitáshiányukkal magyarázzák az elmúlt hetek légi közlekedési káoszát.

Fontos

Mészáros R. Tamás
2024. július 16. 05:03 Közélet, Világ

A korrupciónál is nagyobb probléma van az uniós pénzekkel

Az uniós költségvetés harmadát felemésztő kohéziós politika hatása nem csak a források elosztásáról döntő tagállami kormányok inkompetenciája vagy korruptsága miatt marad mérsékelt.

Jandó Zoltán
2024. július 15. 13:06 Világ

Évtizedek óta nem volt ennyi merénylet nyugati politikusok ellen

Két hónapon belül két merényletet kíséreltek meg magas rangú nyugati politikusok ellen. Ilyenre évtizedek óta nem volt példa.

Stubnya Bence
2024. július 15. 05:32 Pénz, Tech

Egyre többen látják pesszimistán a mesterséges intelligencia jövőjét

Energiaigényes infrastruktúra, kis haszon nagy költségek mellett, a dotkomhoz hasonló piaci buborék: egyre több a borúlátó elemzés az elmúlt másfél év slágertechnológiájáról.