Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2023. október 10. 12:28 Adat

Soha nem volt ennyi gáz Európában, biztosítottnak látszik az EU téli gázellátása

Soha annyi gáztartaléka nem volt még az uniós országoknak, mint most. Az európai tárolók szinte teljesen megteltek, ez pedig kedvező esetben fedezheti a téli fogyasztást.

Mi történt? Múlt hét végén átlépte a korábbi rekordszintet az európai gáztárolók telítettsége. A kedvező időjárásnak köszönhetően Horvátország kivételével még sehol nem volt érdemi kitárolás (azaz nem kezdett el csökkenni a készletszint). 

Számokban: az európai tárolók telítettsége vasárnap a 97 százalékot is meghaladta. Eddig kétszer volt példa arra, hogy ehhez hasonló szintű töltöttséget érjenek el a kontinensen, 2019-ben és 2020-ban.

  • Mostanra 103,7 milliárd köbméternyi tartalék gyűlt össze az uniós országokban, ami 90 millióval több a korábbi csúcsnál. A következő hetekben pedig folytatódhat a betárolás, azaz vélhetően tovább emelkedik a tárolókban lévő gáz mennyisége, és 106 milliárd köbméter körül tetőzhet.
  • Az EU-s országok mindegyike szinte teljesen feltöltötte tárolóit. Belgiumban a legalacsonyabb a telítettség, de ők is 94 százalék felett járnak. A magyar tárolók 95 százalékos töltöttsége elmarad ugyan az uniós átlagtól, ám itthon a teljes fogyasztáshoz képest nagyon nagy a tárolói kapacitás (ahogy a lenti grafikonon is látható, a mostani magyar adatnál volt már magasabb).

Miért fontos ez? Tavaly erősen kérdéses volt, hogy orosz szállítások híján nem marad-e gáz nélkül a tél végén az EU. Bár most kedvezőbb a helyzet, a tagállamok továbbra is jóval több gázt fogyasztanak télen, mint amennyit kitermelni vagy importálni tudnak. Így mindenképp szükség van tartalékokra.

  • A mostanra betárolt mennyiség megnyugtató lehet. A tavaly téli három hónapban csak hajszállal fogyott több gáz az EU-ban, mint amennyi most a tárolókban van.
  • Ráadásul korábbi hírek szerint uniós kereskedők Ukrajnában is tároltak le gázt, azaz könnyen lehet, hogy a fűtési szezon kezdetére a három téli hónapra elegendő tartalék gyűlik össze. Mivel sok jel nem utal az import radikális csökkenésére, így biztosítottnak látszik az EU téli gázellátása.

Mi várható? Bár a gázpiac továbbra sem teljesen nyugodt, és az európai gázellátásban is vannak kockázatok, de a tavalyi erős turbulenciákat követően mostanra sokat tisztult a helyzet. Az EU a második telet vészelheti át úgy, hogy Oroszországból alig kap gázt vezetéken.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat energia földgáz gáztároló orosz gáz Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Hajdu Miklós
2024. július 24. 12:40 Adat

Hiába nőnek meglepően a fizetések, nem merjük elkölteni

A jelenlegi helyzet jó példát mutat arra, hogy aligha csak a jövedelmek alakulásán múlik, mennyire visszafogott a háztartások fogyasztása.

Jandó Zoltán
2024. július 24. 05:46 Adat

Csak egy rekordot hagyott érintetlenül Magyarország eddigi legdurvább hőhulláma

Végül 15 napig volt érvényben hőségriasztás, de hétfőre is meg lehetett volna hosszabbítani. Az abszolút melegrekord nem dőlt meg, de sok más csúcs igen.

Torontáli Zoltán
2024. július 23. 15:58 Adat, Vállalat

A számok nem indokolják, hogy vendégmunkásokkal dolgoztató beruházót támogasson a kormány Nógrádban

Ha viszont a cég korábbi nyilatkozataival összhangban helyieket vesznek fel, akkor megtérülhet az állami ösztönzés, hiszen majdnem 10 ezren keresnek munkát a megyében.

Fontos

Bucsky Péter
2024. július 25. 18:19 Élet, Pénz

Tele van kérdőjelekkel az álomszerű utasszám-növekedés, amit a MÁV kommunikál

Egyelőre nem látszik, hogy az ország- és vármegyebérletek bevezetése óta érdemben nőtt volna a közösségi közlekedést választók száma.

Torontáli Zoltán
2024. július 23. 13:52 Adat, Pénz

Keveset költünk a kormány terveihez képest, és még a megtakarítást sem állampapírba tesszük

A magyar lakosság nem hajlandó jelentősen növelni költéseit, inkább megtakarít, az viszont átrendeződött, hogy hova teszi a pénzét.

Bucsky Péter
2024. július 23. 05:19 Közélet, Vállalat

A pénz már a Molnál van, de jobb lesz-e a magyar hulladékos rendszer?

Fél év alatt elvitte a Mol az ágazati profit harmadát, miközben nőtt a hazai hulladékgyűjtés és kezelés korábban átlagosnak számító költségszintje.