Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2023. október 10. 12:28 Adat

Soha nem volt ennyi gáz Európában, biztosítottnak látszik az EU téli gázellátása

Soha annyi gáztartaléka nem volt még az uniós országoknak, mint most. Az európai tárolók szinte teljesen megteltek, ez pedig kedvező esetben fedezheti a téli fogyasztást.

Mi történt? Múlt hét végén átlépte a korábbi rekordszintet az európai gáztárolók telítettsége. A kedvező időjárásnak köszönhetően Horvátország kivételével még sehol nem volt érdemi kitárolás (azaz nem kezdett el csökkenni a készletszint). 

Számokban: az európai tárolók telítettsége vasárnap a 97 százalékot is meghaladta. Eddig kétszer volt példa arra, hogy ehhez hasonló szintű töltöttséget érjenek el a kontinensen, 2019-ben és 2020-ban.

  • Mostanra 103,7 milliárd köbméternyi tartalék gyűlt össze az uniós országokban, ami 90 millióval több a korábbi csúcsnál. A következő hetekben pedig folytatódhat a betárolás, azaz vélhetően tovább emelkedik a tárolókban lévő gáz mennyisége, és 106 milliárd köbméter körül tetőzhet.
  • Az EU-s országok mindegyike szinte teljesen feltöltötte tárolóit. Belgiumban a legalacsonyabb a telítettség, de ők is 94 százalék felett járnak. A magyar tárolók 95 százalékos töltöttsége elmarad ugyan az uniós átlagtól, ám itthon a teljes fogyasztáshoz képest nagyon nagy a tárolói kapacitás (ahogy a lenti grafikonon is látható, a mostani magyar adatnál volt már magasabb).

Miért fontos ez? Tavaly erősen kérdéses volt, hogy orosz szállítások híján nem marad-e gáz nélkül a tél végén az EU. Bár most kedvezőbb a helyzet, a tagállamok továbbra is jóval több gázt fogyasztanak télen, mint amennyit kitermelni vagy importálni tudnak. Így mindenképp szükség van tartalékokra.

  • A mostanra betárolt mennyiség megnyugtató lehet. A tavaly téli három hónapban csak hajszállal fogyott több gáz az EU-ban, mint amennyi most a tárolókban van.
  • Ráadásul korábbi hírek szerint uniós kereskedők Ukrajnában is tároltak le gázt, azaz könnyen lehet, hogy a fűtési szezon kezdetére a három téli hónapra elegendő tartalék gyűlik össze. Mivel sok jel nem utal az import radikális csökkenésére, így biztosítottnak látszik az EU téli gázellátása.

Mi várható? Bár a gázpiac továbbra sem teljesen nyugodt, és az európai gázellátásban is vannak kockázatok, de a tavalyi erős turbulenciákat követően mostanra sokat tisztult a helyzet. Az EU a második telet vészelheti át úgy, hogy Oroszországból alig kap gázt vezetéken.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat energia földgáz gáztároló orosz gáz Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Stubnya Bence
2024. február 19. 11:19 Adat

Egyre kevesebb fiatal termeli meg a nyugdíjasok jövedelmét

Magyarország a középmezőnyben van az Európai Unióban az időskori függőségi rátája alapján.

Bucsky Péter
2024. február 19. 04:34 Adat, Közélet

1360 milliárdot költött az állam a Rogán-féle kommunikációra 2015 óta

A közbeszerzések közel háromnegyede került Balásy Gyula cégeihez a Nemzeti Kommunikációs Hivatal tenderein.

Debreczeni Anna
2024. február 18. 13:13 Adat, Élet

Tarolnak a társkereső alkalmazások, egyre többen hajlandóak fizetni is értük

Csaknem 5 milliárd dollárosra (1800 milliárd forint) nőtt az online társkereső alkalmazások piaca 2022-ben, amit toronymagasan vezet a Tinder.

Fontos

Fabók Bálint
2024. február 27. 04:34 Élet

“Sok kutató próbálja ezt elmondani, de nem igazán jut el az emberekhez” – hogyan formálja át az Alföldet a klímaváltozás?

Az elmúlt években látványosan alakul át a Dél-Alföld: egyre nagyobb a vízhiány, pusztul a madárvilág, egyre több az invazív faj. Állami segítség viszont nem látszódik.

Hajdu Miklós
2024. február 25. 15:58 Közélet

A bevándorlás már a 2000-es években is terítéken volt a magyar politikában

A kétezres években is jellemző volt a munkaerőhiány a magyar gazdaságban, a mostanihoz hasonló reakciókat kiváltva az akkori Orbán-kormányból.

Debreczeni Anna
2024. február 25. 04:34 Vállalat

Hogyan lehet egy ruhamárkának 8000 új terméke naponta?

A kínai Shein a világ egyik legnagyobb fast fashion ruhamárkája, amit annak köszönhet, hogy olcsó és nem akar kreatív lenni.