Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2023. október 10. 12:28 Adat

Soha nem volt ennyi gáz Európában, biztosítottnak látszik az EU téli gázellátása

Soha annyi gáztartaléka nem volt még az uniós országoknak, mint most. Az európai tárolók szinte teljesen megteltek, ez pedig kedvező esetben fedezheti a téli fogyasztást.

Mi történt? Múlt hét végén átlépte a korábbi rekordszintet az európai gáztárolók telítettsége. A kedvező időjárásnak köszönhetően Horvátország kivételével még sehol nem volt érdemi kitárolás (azaz nem kezdett el csökkenni a készletszint). 

Számokban: az európai tárolók telítettsége vasárnap a 97 százalékot is meghaladta. Eddig kétszer volt példa arra, hogy ehhez hasonló szintű töltöttséget érjenek el a kontinensen, 2019-ben és 2020-ban.

  • Mostanra 103,7 milliárd köbméternyi tartalék gyűlt össze az uniós országokban, ami 90 millióval több a korábbi csúcsnál. A következő hetekben pedig folytatódhat a betárolás, azaz vélhetően tovább emelkedik a tárolókban lévő gáz mennyisége, és 106 milliárd köbméter körül tetőzhet.
  • Az EU-s országok mindegyike szinte teljesen feltöltötte tárolóit. Belgiumban a legalacsonyabb a telítettség, de ők is 94 százalék felett járnak. A magyar tárolók 95 százalékos töltöttsége elmarad ugyan az uniós átlagtól, ám itthon a teljes fogyasztáshoz képest nagyon nagy a tárolói kapacitás (ahogy a lenti grafikonon is látható, a mostani magyar adatnál volt már magasabb).

Miért fontos ez? Tavaly erősen kérdéses volt, hogy orosz szállítások híján nem marad-e gáz nélkül a tél végén az EU. Bár most kedvezőbb a helyzet, a tagállamok továbbra is jóval több gázt fogyasztanak télen, mint amennyit kitermelni vagy importálni tudnak. Így mindenképp szükség van tartalékokra.

  • A mostanra betárolt mennyiség megnyugtató lehet. A tavaly téli három hónapban csak hajszállal fogyott több gáz az EU-ban, mint amennyi most a tárolókban van.
  • Ráadásul korábbi hírek szerint uniós kereskedők Ukrajnában is tároltak le gázt, azaz könnyen lehet, hogy a fűtési szezon kezdetére a három téli hónapra elegendő tartalék gyűlik össze. Mivel sok jel nem utal az import radikális csökkenésére, így biztosítottnak látszik az EU téli gázellátása.

Mi várható? Bár a gázpiac továbbra sem teljesen nyugodt, és az európai gázellátásban is vannak kockázatok, de a tavalyi erős turbulenciákat követően mostanra sokat tisztult a helyzet. Az EU a második telet vészelheti át úgy, hogy Oroszországból alig kap gázt vezetéken.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat energia földgáz gáztároló orosz gáz Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Hajdu Miklós
2024. június 21. 17:57 Adat, Pénz

Maradt a kamatstop, hátha emelni lehet a bolgár alá csúszó lakossági költéseken

Ha kisebb a hitelek törlesztője, az emberek talán elköltik a zsebükben maradó pénzt - ezt reméli a kormány.

Hajdu Miklós
2024. június 21. 11:51 Adat, Pénz

A magasabb fizetéseket már nem emelik annyira, mint az alacsonyabbakat

Elszakadt egymástól az átlag- és a medián keresetek növekedése, de nem olyan mértékben, de a jövedelmi egyenlőtlenségek érdemben nem változtak.

Hajdu Miklós
2024. június 19. 13:51 Adat

Háromszázezer dolgozó hiányozhat addigra, ameddig a kormány szerint plusz 500 ezernek kéne munkába állnia

Háromszázezer dolgozó hiányára számít 2030-ra a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének (MGYOSZ) előrejelzése.

Fontos

Jandó Zoltán
2024. június 24. 05:03 Közélet

Annyi pénz ömlött a magyar fociba, hogy Ausztrián kívül mindenkit lehagytunk a régióban

Pénzügyileg olyan ütemben fejlődik 2010 óta a magyar labdarúgó élvonal, amit a régióban még csak megközelíteni sem tud egyetlen más liga sem.

Ercse Kriszta
2024. június 23. 06:35 Élet, Közélet

Az oktatási rendszer alapvető hibáit mutatja, hogy ilyen sokan megbuknak elsőben

Logisztikai és nem szakmai alapon kényszerül sok gyerek túl korán az általános iskolába, ahol nem kapja meg a számára szükséges támogatást.

Elek Péter
2024. június 22. 06:45 Közélet, Pénz

Csodára vár a kormány, hogy szavazatvesztés nélkül rendbe tudja tenni a költségvetést

Június 9-e után olyan belpolitikai képlet állt elő, amelyben lehetetlennek tűnik népszerűségvesztés nélkül korrigálni, márpedig azt muszáj lesz.