Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2023. október 10. 12:28 Adat

Soha nem volt ennyi gáz Európában, biztosítottnak látszik az EU téli gázellátása

Soha annyi gáztartaléka nem volt még az uniós országoknak, mint most. Az európai tárolók szinte teljesen megteltek, ez pedig kedvező esetben fedezheti a téli fogyasztást.

Mi történt? Múlt hét végén átlépte a korábbi rekordszintet az európai gáztárolók telítettsége. A kedvező időjárásnak köszönhetően Horvátország kivételével még sehol nem volt érdemi kitárolás (azaz nem kezdett el csökkenni a készletszint). 

Számokban: az európai tárolók telítettsége vasárnap a 97 százalékot is meghaladta. Eddig kétszer volt példa arra, hogy ehhez hasonló szintű töltöttséget érjenek el a kontinensen, 2019-ben és 2020-ban.

  • Mostanra 103,7 milliárd köbméternyi tartalék gyűlt össze az uniós országokban, ami 90 millióval több a korábbi csúcsnál. A következő hetekben pedig folytatódhat a betárolás, azaz vélhetően tovább emelkedik a tárolókban lévő gáz mennyisége, és 106 milliárd köbméter körül tetőzhet.
  • Az EU-s országok mindegyike szinte teljesen feltöltötte tárolóit. Belgiumban a legalacsonyabb a telítettség, de ők is 94 százalék felett járnak. A magyar tárolók 95 százalékos töltöttsége elmarad ugyan az uniós átlagtól, ám itthon a teljes fogyasztáshoz képest nagyon nagy a tárolói kapacitás (ahogy a lenti grafikonon is látható, a mostani magyar adatnál volt már magasabb).

Miért fontos ez? Tavaly erősen kérdéses volt, hogy orosz szállítások híján nem marad-e gáz nélkül a tél végén az EU. Bár most kedvezőbb a helyzet, a tagállamok továbbra is jóval több gázt fogyasztanak télen, mint amennyit kitermelni vagy importálni tudnak. Így mindenképp szükség van tartalékokra.

  • A mostanra betárolt mennyiség megnyugtató lehet. A tavaly téli három hónapban csak hajszállal fogyott több gáz az EU-ban, mint amennyi most a tárolókban van.
  • Ráadásul korábbi hírek szerint uniós kereskedők Ukrajnában is tároltak le gázt, azaz könnyen lehet, hogy a fűtési szezon kezdetére a három téli hónapra elegendő tartalék gyűlik össze. Mivel sok jel nem utal az import radikális csökkenésére, így biztosítottnak látszik az EU téli gázellátása.

Mi várható? Bár a gázpiac továbbra sem teljesen nyugodt, és az európai gázellátásban is vannak kockázatok, de a tavalyi erős turbulenciákat követően mostanra sokat tisztult a helyzet. Az EU a második telet vészelheti át úgy, hogy Oroszországból alig kap gázt vezetéken.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat energia földgáz gáztároló orosz gáz Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Váczi István
2024. április 26. 04:39 Adat, Világ

Kimeríthetetlen orosz hadsereg? Egyre fogy az egyik legfontosabb fegyverük

Népszerű elképzelés, hogy az orosz hadsereg szinte bármekkora veszteséget képes pótolni, ám a Szovjetunióról örökölt fegyverkészletek sem végtelenek.

Bucsky Péter
2024. április 25. 04:39 Adat, Élet

Több ezer milliárdos rezsivédelem után a magyarok harmada fával fűt

Az energiaválság megmutatta, hogy miért tévút hosszú távon a rezsicsökkentés, amelyből ráadásul az igazán szegények többsége ki is marad, hiszen fával fűt.

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.

Fontos

Avatar
2024. április 27. 04:37 Világ

Amerika részben hátat fordít a fenntarthatóságnak, Európa még kitart

Bár az ESG-célkitűzéseket mindössze néhány évvel ezelőtt állították fel, már annyi feszültséget okoztak, hogy az Egyesült Államokban részben feladták őket.

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.