Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2022. május 13. 16:18 Pénz, Vállalat

Ilyen az, amikor nem igazán működik az orosz gázfegyver

Alig néhány órával azt követően, hogy Finnország hivatalosan is bejelentette csatlakozási szándékát a NATO-hoz, a helyi lapok már arról cikkeztek, hogy az oroszok leállíthatják gázszállításaikat Finnország felé. Első ránézésre – különösen a magyar kormányzat által hangoztatott veszélyek fényében – ez kifejezetten komoly fenyegetésnek tűnhet. Finnország ugyanis – ellentétben Magyarországgal – tényleg eléggé el van zárva a főbb gázútvonalaktól, és fizikailag nem is igazán kaphat máshonnan, mint az oroszoktól. A finneknek azonban így sincs komoly oka megijedni a fenyegetéstől. Nem is tették.

A lakosságnak nem kell az orosz gáz

Ennek első oka az, hogy Finnország energiafelhasználásában kifejezetten kicsi a földgáz szerepe. A teljes fogyasztás mindössze 5-6 százalékát fedezi ez az energiahordozó. Összehasonlításképpen, Magyarországon ugyanez az arány jelenleg is több mint 30 százalék, de az évezred első éveiben a 40 százalékot is meghaladta. Ahogy a lenti ábrán látható, kínálati oldalon (leegyszerűsítve az energiatermelésben) is hasonlóak az arányok.

A magyarázat az, hogy miközben itthon alapvetően a földgázra építették a lakossági fűtést, és az áramtermelésben is fontos szerepe van a gázalapú erőműveknek, addig Finnországban teljesen máshogy néz ki az energiamix. Náluk elsősorban távhővel, árammal és fával oldják meg a fűtést, így a háztartások energiafelhasználását 95 százalékban nem fosszilis energiahordozókkal fedezik, és a maradék 5 százaléknak is csak egy része a földgáz*A távfűtés fele biomassza- és szemétalapú, a földgáz részesedése itt sem éri el a 15 százalékot.. Az áramtermelés nagyjából 80 százalékát pedig a nukleáris és a megújuló energia adja.

Finnországban így nem kell attól tartani, hogy az áramellátásban vagy a háztartások fűtésében fennakadást okoz, ha leáll az Oroszország felől érkező gázimport.

Persze ez nem jelenti azt, hogy egyáltalán ne jelentene ez problémát az ország gazdaságának. Az orosz gáz legnagyobb felhasználója a helyi ipar, az érintett vállalatok pedig teljes egészében nem tudják egyik pillanatról a másikra kiváltani a földgázt.

Vállalati gondok

A Reuters egy május eleji cikke alapján azonban a finn cégek elkezdtek felkészülni erre. A kifejezetten nagy felhasználónak számító, olajfinomítót működtető Neste csoport leköszönő vezérigazgatója a hírügynökségnek például azt nyilatkozta: sikeresek voltak azok a tesztjeik, amelyekkel az alternatív fűtőanyagokra, például propánra való átállás lehetőségét vizsgálták.

A vegyipar után a második legnagyobb felhasználó, a faipar cégei is dolgoztak már az elmúlt hónapokban a probléma kezelésén. A szektorban ténykedő Stora Enso csoport például teljes egészében átállt nem orosz eredetű gázra, és a szintén az iparágban működő UPM is erre törekszik. Utóbbi cégnél azonban azt nyilatkozták: nem tudják teljesen kiváltani a gázt, így lehetnek fennakadások, ha teljesen leáll az import.

Ezt emelte ki egy május eleji cikkében a finn közszolgálati média is. Az elemzés alapján a gázszállítások leállása esetén nagy valószínűség szerint

lennének olyan cégek, amelyek kénytelenek felfüggeszteni a működésüket,

vagy azért, mert nem tudják helyettesíteni a földgázt, vagy azért, mert az elszálló energiaárakat képtelenek kezelni.

Kérdés persze, hogy a gázimport teljes kiesése mennyire reális veszély. A közvetlen gázszállításokat ugyan bármikor leállíthatják az oroszok, ez azonban nem jelenti azt, hogy a finnek ne juthatnának gázhoz, sőt még csak azt sem, hogy ne kaphatnának orosz gázt. Az országnak van vezetékes kapcsolata Észtországgal is, és bár ez a cső az elmúlt napokban üresen állt, még április végén is volt rajta forgalom, méghozzá nagyobb, mint a közvetlenül Oroszországból Finnországba befutó vezetéken.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkEgyelőre nem kell megijedni az orosz gázszállítások leállításátólEddig sem szállítottak sok gázt az oroszok a bolgár és a lengyel vezetéken, így európai szinten rövidtávon nem nagy kockázat a szállítások leállítása. Hosszabb távon már más lehet a helyzet.

Észtország irányából így továbbra is vásárolhatnak a finnek akár más forrásból (LNG), akár közvetve az oroszoktól. A balti államok elszigeteltsége miatt ugyanis korábban a Gazprom kötelezettséget vállalt arra, hogy magyarországi, lengyelországi és szlovákiai vevőinek lehetőséget biztosít az általuk vásárolt gáz egészének vagy egy részének balti államokbeli rendeltetési helyre való leszállítására. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a közvetlen orosz-finn kapcsolat kiváltható például egy magyar kereskedő közbeiktatásával. A magyar kereskedő megveszi a gázt a Gazpromtól, és megkéri, hogy az orosz cég ne Magyarországon, hanem Észtországban adja át, majd az Észtországba befutó orosz gázt eladja egy finn cégnek.

A finnek helyzetét az is megkönnyíti, hogy nyáron – még a fűtés viszonylag alacsony gázigénye ellenére is – kisebb a felhasználás, mint télen, így most van idejük felkészülni a magasabb fogyasztást hozó hónapokra. Más kérdés, hogy az országnak nincs érdemi tárolókapacitása, így azzal nem számolhatnak, hogy valahol nagy mennyiségben tartalékolnak földgázt. Ha pedig a felhasználási igény nagyobb lesz, mint amekkora mennyiséget Észtország felől be tudnak szerezni, akkor a kevésbé előrelátó ipari felhasználóknak tényleg lesznek problémái.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Pénz Vállalat finnország orosz gáz Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Kiss Péter
2024. április 11. 04:34 Pénz

A kínai ingatlanpiaci válság Amerikával ellentétben nem fog rendszerszintű krízissé fajulni

Az ország új növekedési modellje már nem az ingatlanpiacra fog támaszkodni, így annak gazdasági súlya tovább csökken, és ez a részvénypiacra is hatással lesz.

Debreczeni Anna
2024. április 2. 14:11 Pénz

Egyre több pénzt keresnek a külföldön dolgozó magyarok

Tíz év alatt több mint két és félszeresére, 197-ről 522 millió euróra nőtt a magyarok által külföldön megkeresett munkajövedelem.

Al-Hilal István
2024. március 29. 04:32 Pénz

Csodálatos hetes? A GRANOLA jobb befektetés lehet

Az amerikai sztárrészvények tündöklése kockázatokat rejt magában, a legjobb európai vállalatokat viszont sokkal kedvezőbb árazás mellett lehet megvásárolni.

Fontos

Lukács András
2024. április 17. 04:34 Élet

A kereslet visszafogásával érdemes csökkenteni az üzemanyagárakat

A kormány olcsóbb üzemanyagot szeretne, ám az élhető jövőt az szolgálná, ha ez azért valósulna meg, mert kevesebb benzinre és gázolajra van szükség.

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.