Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2023. november 22. 04:34 Élet

Sokat változott a Nagykörút egy év alatt, mégis ugyanolyan lerobbant maradt

Amikor tavaly novemberben végigmentünk a budapesti Nagykörút pesti szakaszán, és felmértük, hogy milyen típusú üzletek vannak rajta, a kiábrándító végeredmény az volt, hogy minden ötödik üresen állt (cikkünk idén január első napjaiban jelent meg, de az adatokat 2022 novemberében vettük fel). A kiadó, sok esetben alapvetően romos, elhagyatott portálú üzlettípus volt akkor messze a leggyakoribb látvány.

A négy kilométeres egykor patinás úton tavaly összesen 662 üzlethelyiséget számoltunk össze, ebből 129 üres volt, a profilt pedig alapvetően az étel-ital uralta. Étteremből 65-öt, bárként működő helyiségből pedig 48-at találtunk.

Most megnéztük, mi változott egy év alatt, és kettős eredményt kaptunk.

Bizonyos szempontból óriási a mozgás a nagykörúti kiskereskedelemben, az összkép azonban ugyanolyan siralmas maradt.

Az üzletek száma 11-gyel nőtt, többnyire úgy, hogy az egy évvel ezelőtti nagyobb helyiségekből kisebbeket választottak le. A meglepő viszont inkább az, hogy a korábbi 662 üzletből 122-nél láttunk valamilyen változást.

A körúton ma majdnem minden ötödik üzlet más, mint egy évvel korábban.

Sok korábbi üres üzletbe költöztek be új bérlők-tulajdonosok, ám sok korábban működő bolt most üresen áll, máshova költözött, vagy egyszerűen bezárt. Néhány esetben a profil megmaradt, de a neve megváltozott, ez esetben nem tudhatjuk, hogy a bérlő-tulajdonos személye változott-e.

Az üresen álló üzlethelyiségek száma 129-ről kereken 100-ra mérséklődött (miközben az összes üzlet száma 11-gyel nőtt), de sajnos továbbra is messze ez a leggyakoribb típus. Tavaly az üzletek 19,5 százaléka kongott az ürességtől, egy év alatt ez 14,9 százalékra csökkent.

Üresen álló üzlet a Nagykörúton. Fotó: G7.hu

Ha megnézzük, hogy milyen típusú egységek száma nőtt, akkor egyértelműnek tűnik, hogy a vállalkozók döntően csak a körút étel-ital profiljában látnak fantáziát. Egy év alatt 65-ről 79-re nőtt az éttermek száma, és 48-ról 50-re a bárok száma. Ezek persze dinamikus adatok, egy év alatt éttermek és bárok zártak be, illetve nyitottak újak, a plusz 14 étterem és a plusz 2 bár ennek a két mozgásnak az egyenlege.

Több lett a fodrász, a mobiltelefon szaküzlet, a műszaki bolt, és a kávézó is, a pékségek száma azonban 15-ről 11-re csökkent, úgy látszik, hogy pékáruban túltelített volt a helyi piac.

A meglehetősen nagy mozgást erősíti az az egyáltalán nem ritka jelenség, hogy vannak üzlethelyiségek, amelyek most üresen állnak, de a romok között más elnevezést láttunk, mint egy éve. Ezeknél feltételezhető, hogy a tavalyi üzlet tönkrement, de már az utódja is csődbe jutott.

Az összkép a fentiek ellenére semmit sem változott. Az üzletek típus szerinti sorrendjében csak minimális változások vannak, például több már a fodrász, mint az élelmiszerbolt, vagy több a műszaki bolt, a kávézó és a látszerész, mint a pékség.

Üresen álló üzlet a Nagykörúton. Fotó: G7.hu

Nagyon látványos, hogy a bezárások és boltnyitások egészen döntő része nem a nagy cégekhez köthető. A bankok, a drogériák, a nagy élelmiszerboltok, a gyógyszertárak helyzete gyakorlatilag változatlan, a köztük lévő szakaszokon jellemzően a kisboltosok mennek csődbe és próbálkoznak új üzletek nyitásával.

A körútnak sem a profilja, sem a kihasználtsága nem fejlődött egy év alatt, és a közállapotok is változatlanok. A járdák döntően aszfaltozottak, foltosak, kátyúsak, a szeméthelyzetet idén kis mértékben jobbank találtuk, de a körúton továbbra sem vonz sétálásra, időtöltésre szinte semmi. A fő funkció ugyanúgy a villamos maradt.

Lerobbant bicikli a Nagykörúton. Fotó: G7.hu

Az évek óta jellemző hármas nagy felosztás sem változott: a Szent István körút felőli vég a leginkább rendezett és kiskereskedelmileg is stabilabb, az Erzsébet körút a sok bárral a bulinegyed egyik zajos széleként tartja fenn magát, a József és Ferenc körút pedig erősen lerobbant, és kereskedelmileg is instabil arcot mutat. Egységes arculatnak és kereskedelmi tematikának (lásd például Margit körút vagy Bartók Béla út) nyoma sincs sehol.

A nagy kereszteződések aluljárói (Corvin-negyed, Blaha Lujza tér, Nyugati tér) továbbra is rendezetlenek, szerencse, hogy amióta az első kettőnél van zebra, nem kell feltétlenül átmenni rajtuk.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA pusztuló, szedett-vedett Nagykörúton ma már minden ötödik üzlet üresen állVégigmentünk rajta oda-vissza, és nem volt kellemes. Koszos, átgondolatlan, koncepciótlan, csiricsáré, és ha ez a magyar kiskereskedelem metszete, akkor van baj rendesen.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet bolt Budapest kiskereskedelem nagykörút üzlet Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Hajdu Miklós
2024. február 18. 18:03 Élet, Vállalat

Az egykor legnépszerűbb autómárka lassan háttérbe szorul a magyar piacon

Elvesztette az Opel a kivételes népszerűségét a magyarországi újautó-piacon.

Debreczeni Anna
2024. február 18. 13:13 Adat, Élet

Tarolnak a társkereső alkalmazások, egyre többen hajlandóak fizetni is értük

Csaknem 5 milliárd dollárosra (1800 milliárd forint) nőtt az online társkereső alkalmazások piaca 2022-ben, amit toronymagasan vezet a Tinder.

Torontáli Zoltán
2024. február 18. 04:34 Élet, Tech

Megvan a rés a pajzson, engedélyeztethető egy erkélynapelem Magyarországon

A telepítéshez egyórányi villanyszerelő munka kell, de más nem, így mostantól akár a társasházi lakóknak is könnyen lehet napelemük.

Fontos

Gergely Péter
2024. február 19. 16:39 Pénz

Itt tart most a kamatrali az állampapírok és a bankbetétek között

Megnéztük, vajon vesztésre állnak-e még a bankbetétek az állampapírokkal szemben.

Nagy Zsolt
2024. február 19. 14:19 Vállalat

Elhízott amerikaiak hozták meg a jólétet egy 16 ezer fős dán kisvárosnak

A Novo Nordisk olyan mértékű iparűzési adót fizet, hogy az önkormányzat csökkenteni tudta a lakosok adóterheit.

Bucsky Péter
2024. február 19. 04:34 Adat, Közélet

1360 milliárdot költött az állam a Rogán-féle kommunikációra 2015 óta

A közbeszerzések közel háromnegyede került Balásy Gyula cégeihez a Nemzeti Kommunikációs Hivatal tenderein.