Hírlevél feliratkozás
Debreczeni Anna
2023. november 22. 09:33 Adat, Élet

Fizessék a gazdagok az energiaátmenetet?

A világ leggazdagabb 1 százaléka, 77 millió ember ugyanannyi szén-dioxid kibocsátásért felelős fogyasztásán keresztül, mint az emberiség legszegényebb kétharmada, 5,1 milliárd ember – írja az Oxfam, a világ legnagyobb jótékonysági ernyőszervezete a jelentésében.

  • Az ábrán a legnagyobb szén-dioxid-kibocsátó országok jövedelmi kategóriákhoz rendelt kibocsátási arányát látni.
  • Az Egyesült Államok lakosságának felső 10 százaléka (33 millió ember) több szén-dioxid kibocsátásért felel, mint egész India és Oroszország együtt (1,5 milliárd ember).

Az Oxfam megoldása – ebben az esetben is – a gazdagok megadóztatása lenne.

  • Ha 60 százalékos adót vetnének ki a leggazdagabb 1 százalék jövedelmére, az Egyesült Királyság éves kibocsátásának megfelelő mértékben csökkenne a globális szén-dioxid-kibocsátás, egyúttal évi 6,4 ezer milliárd dollárt lehetne fordítani az energiaátmenetre az Oxfam szerint.
  • A jelentésben kiemelik: a szupergazdagok pazarló életmódjuk mellett befektetéseikkel is szennyezik a Földet. 125 milliárdosnak fosszilis energiahordozókba való befektetése például Franciaországéval megegyező szén-dioxid-kibocsátást eredményezett évente.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkDrágítja a fűtést, de kell-e félni a karbonadótól?A magasabb energiakiadásokkal járó extra terhet mindenképp enyhíteni kell majd, hogy ne szenvedjenek aránytalanul nagy hátrányt az eleve sérülékeny csoportok.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat Élet adózás klímafinanszírozás klímaváltozás szén-dioxid kibocsátás Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Jandó Zoltán
2024. július 9. 11:28 Adat

Magyarország is elődöntős lenne az Eb-n, ha a stadionokon múlna

Mindössze három olyan ország vett részt az Európa-bajnokságon, ahol az elmúlt tíz évben több stadionfejlesztés valósult meg, mint Magyarországon.

Torontáli Zoltán
2024. július 8. 11:07 Adat, Világ

Európa-rekorder a magyar ingatlanok drágulása 2015 óta

Az Eurostat friss adatai szerint 2015-höz képest elsők, 2010-hez képest másodikok vagyunk ingatlandrágulásban az unióban.

Hajdu Miklós
2024. július 5. 13:11 Adat

Beragadt fékként lassítja az ipar a magyar gazdaságot, hogy lesz ebből gyorsulás?

Az ipar gyengélkedése valószínűleg egész évben visszafogja a gazdaság teljesítményét, így leginkább csak a fogyasztás bővülésében lehet bízni.

Fontos

Stubnya Bence
2024. július 11. 16:15 Közélet

Új módszerrel próbál meg 300 ezer embert munkába állítani a kormány

A lakhatási támogatások, a fiatalok aktivizálása, a munkásszállók építése után a munkába állók szochójának elengedésével is megpróbálkoznak.

Stubnya Bence
2024. július 11. 13:16 Közélet

Megnehezítheti a 2026-os választás előtt a kormány dolgát az újraszabott uniós kényszerzubbony

A kormány azzal számol, hogy a túlzottdeficit-eljárásban négy évig kell majd bizonyos mértékben csökkenteni a költségvetési hiányt.

Mészáros R. Tamás
2024. július 11. 05:08 Közélet, Világ

Szédítő pávatáncot hozott, de csak mérsékelten növeli Orbán befolyását az EP jobbra tolódása

A jobbszél nagy sajtót kapott helyezkedésénél fontosabbak lesznek néhány tagállam belpolitikai folyamatai az EU jövőjét illetően.