Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2023. november 9. 14:48 Élet

Napi közel másfél órát tiktokoznak a magyar általános iskolások

A legfiatalabb netezők átlagosan csaknem napi 4 órát okostelefonoznak, a tiktokozók pedig átlagosan napi 80 percet töltenek el az alkalmazáson – többek között ez derül ki a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság és a Médiatanács friss Médiapiaci Jelentéséből.

Számokban: tavaly napi 3,6 órát töltött internetezéssel átlagosan a magyar lakosság, ez a szám 3,2 volt 2019-ben. Három év alatt 49 százalékról 58-ra nőtt azok aránya, akik napi átlagban 3 óránál többet töltenek online (az internethasználók közül). 

  • 2022-ben a 15-25 éves korcsoport átlagosan napi 4,8 órát internetezett, miközben az 58 év felettiek napi 2,7 órát.
 

A fiatalok nemcsak jóval többet neteznek, hanem médiafogyasztási szokásaik annyira eltérőek más korosztályoktól, hogy ennek külön fejezetet is szántak a jelentésben. Eszerint az 1990 után születettek:

  • Jóval kevesebbet Facebookoznak, mint az idősebb internetezők. Míg a magyar internetezők 95 százaléka használja a Facebookot és csak 39 százaléka TikTokot, a 30 év alattiak kétharmadának le van töltve a TikTok alkalmazás.
  • Ha a különféle médiumokat korcsoportokkal vetjük össze, a 32 év alatti korosztályhoz az online zenehallgatás és videónézés köthető egyértelműen.
  • A TikTok népszerűsége kiemelkedő a 8–15 éves korosztályban, közülük a tiktokozók átlagosan napi 80 percet használták az alkalmazást. Ez a korosztály átlagosan csaknem 4 órát okostelefonozott 2022-ben. Bár hivatalos adat nem áll rendelkezésre az itt keringő videók átlagos hosszáról, ha a Statista által belőtt 30 másodperces etapokkal számolunk, akkor egy gyerek a 80 perc alatt 160 különböző videót tud megnézni. 

Tágabb kontextustöbb országban megfigyelhető trend, hogy az okostelefonok és a közösségi média miatt nő a mentális betegségek, különösen a depresszió előfordulása és az öngyilkossági kísérletek száma a fiataloknál.

  • Több országban is betiltották a mobiltelefonok használatát az iskolákban, a magyar kormány ugyanakkor idén október kérdésre elárulta, hogy itthon nem terveznek ilyesmit. 
  • Magyarországon az LMP idén tavasszal a TikTok betiltását szorgalmazta a 18 éven aluliak körében.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet internet média NMHH okostelefon Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Torontáli Zoltán
2024. május 21. 16:34 Élet, Világ

Nem sietik el a boltokban használt vékony műanyag zacskók betiltását

Az Európai Unió tesz egy nagy lépést a műanyag hulladék csökkentése érdekében, de nagyon lassan és sok szempontból kritizált módon.

Torontáli Zoltán
2024. május 18. 05:41 Élet, Vállalat

Jön a szigorítás, hogy ne lehessen bármit kovászos kenyérnek hívni

Az Agrárminisztérium belenyúl a nagy magyar kovászkáoszba, de a jellemzően családi vállalkozásként működő kis kézműves pékségek mégsem lehetnek igazán boldogok.

Hajdu Miklós
2024. május 17. 13:32 Élet

Tisztulni kezd az őskáosz az elektromos rollereknél

Két hónap múlva már csak kötelező gépjármű-felelősségbiztosítással lehet bizonyos elektromos rollerekkel közlekedni.

Fontos

Torontáli Zoltán
2024. május 21. 13:03 Közélet, Pénz

Megint romolhat az életszínvonal, ha háttérbe szorul az infláció féken tartása

Egy friss elemzés szerint átmeneti javulásban lehetünk, a választások után középtávon könnyen visszatérhet a mostaninál magasabb infláció.

Stubnya Bence
2024. május 21. 05:03 Vállalat

„Korábban volt A- és B-terv, most a munkaadók széttárják a kezüket” – így fulladt le a magyar autóipar

Márciusban földbe állt a magyar jármű- és akkugyártás, de a szenvedés már hónapok óta tart. Érdemes újragondolni az elektromobilitás ösztönzésének formáit.

Avatar
2024. május 20. 05:13 Közélet

Mi a baja Európának a magyar alapítványi egyetemekkel, ami elvágja a diákok és kutatók külföldi útját?

Az egyetemek alapítványi fenntartása nem lenne probléma, ha a kuratóriumi tagok kiválasztása és működése nem lenne önkényes, a közpénzek útja pedig követhetetlen.