Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2023. november 9. 14:48 Élet

Napi közel másfél órát tiktokoznak a magyar általános iskolások

A legfiatalabb netezők átlagosan csaknem napi 4 órát okostelefonoznak, a tiktokozók pedig átlagosan napi 80 percet töltenek el az alkalmazáson – többek között ez derül ki a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság és a Médiatanács friss Médiapiaci Jelentéséből.

Számokban: tavaly napi 3,6 órát töltött internetezéssel átlagosan a magyar lakosság, ez a szám 3,2 volt 2019-ben. Három év alatt 49 százalékról 58-ra nőtt azok aránya, akik napi átlagban 3 óránál többet töltenek online (az internethasználók közül). 

  • 2022-ben a 15-25 éves korcsoport átlagosan napi 4,8 órát internetezett, miközben az 58 év felettiek napi 2,7 órát.
 

A fiatalok nemcsak jóval többet neteznek, hanem médiafogyasztási szokásaik annyira eltérőek más korosztályoktól, hogy ennek külön fejezetet is szántak a jelentésben. Eszerint az 1990 után születettek:

  • Jóval kevesebbet Facebookoznak, mint az idősebb internetezők. Míg a magyar internetezők 95 százaléka használja a Facebookot és csak 39 százaléka TikTokot, a 30 év alattiak kétharmadának le van töltve a TikTok alkalmazás.
  • Ha a különféle médiumokat korcsoportokkal vetjük össze, a 32 év alatti korosztályhoz az online zenehallgatás és videónézés köthető egyértelműen.
  • A TikTok népszerűsége kiemelkedő a 8–15 éves korosztályban, közülük a tiktokozók átlagosan napi 80 percet használták az alkalmazást. Ez a korosztály átlagosan csaknem 4 órát okostelefonozott 2022-ben. Bár hivatalos adat nem áll rendelkezésre az itt keringő videók átlagos hosszáról, ha a Statista által belőtt 30 másodperces etapokkal számolunk, akkor egy gyerek a 80 perc alatt 160 különböző videót tud megnézni. 

Tágabb kontextustöbb országban megfigyelhető trend, hogy az okostelefonok és a közösségi média miatt nő a mentális betegségek, különösen a depresszió előfordulása és az öngyilkossági kísérletek száma a fiataloknál.

  • Több országban is betiltották a mobiltelefonok használatát az iskolákban, a magyar kormány ugyanakkor idén október kérdésre elárulta, hogy itthon nem terveznek ilyesmit. 
  • Magyarországon az LMP idén tavasszal a TikTok betiltását szorgalmazta a 18 éven aluliak körében.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet internet média NMHH okostelefon Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Bucsky Péter
2024. április 25. 04:39 Adat, Élet

Több ezer milliárdos rezsivédelem után a magyarok harmada fával fűt

Az energiaválság megmutatta, hogy miért tévút hosszú távon a rezsicsökkentés, amelyből ráadásul az igazán szegények többsége ki is marad, hiszen fával fűt.

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Fontos

Váczi István
2024. április 26. 04:39 Adat, Világ

Kimeríthetetlen orosz hadsereg? Egyre fogy az egyik legfontosabb fegyverük

Népszerű elképzelés, hogy az orosz hadsereg szinte bármekkora veszteséget képes pótolni, ám a Szovjetunióról örökölt fegyverkészletek sem végtelenek.

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.