Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2023. november 9. 14:48 Élet

Napi közel másfél órát tiktokoznak a magyar általános iskolások

A legfiatalabb netezők átlagosan csaknem napi 4 órát okostelefonoznak, a tiktokozók pedig átlagosan napi 80 percet töltenek el az alkalmazáson – többek között ez derül ki a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság és a Médiatanács friss Médiapiaci Jelentéséből.

Számokban: tavaly napi 3,6 órát töltött internetezéssel átlagosan a magyar lakosság, ez a szám 3,2 volt 2019-ben. Három év alatt 49 százalékról 58-ra nőtt azok aránya, akik napi átlagban 3 óránál többet töltenek online (az internethasználók közül). 

  • 2022-ben a 15-25 éves korcsoport átlagosan napi 4,8 órát internetezett, miközben az 58 év felettiek napi 2,7 órát.
 

A fiatalok nemcsak jóval többet neteznek, hanem médiafogyasztási szokásaik annyira eltérőek más korosztályoktól, hogy ennek külön fejezetet is szántak a jelentésben. Eszerint az 1990 után születettek:

  • Jóval kevesebbet Facebookoznak, mint az idősebb internetezők. Míg a magyar internetezők 95 százaléka használja a Facebookot és csak 39 százaléka TikTokot, a 30 év alattiak kétharmadának le van töltve a TikTok alkalmazás.
  • Ha a különféle médiumokat korcsoportokkal vetjük össze, a 32 év alatti korosztályhoz az online zenehallgatás és videónézés köthető egyértelműen.
  • A TikTok népszerűsége kiemelkedő a 8–15 éves korosztályban, közülük a tiktokozók átlagosan napi 80 percet használták az alkalmazást. Ez a korosztály átlagosan csaknem 4 órát okostelefonozott 2022-ben. Bár hivatalos adat nem áll rendelkezésre az itt keringő videók átlagos hosszáról, ha a Statista által belőtt 30 másodperces etapokkal számolunk, akkor egy gyerek a 80 perc alatt 160 különböző videót tud megnézni. 

Tágabb kontextustöbb országban megfigyelhető trend, hogy az okostelefonok és a közösségi média miatt nő a mentális betegségek, különösen a depresszió előfordulása és az öngyilkossági kísérletek száma a fiataloknál.

  • Több országban is betiltották a mobiltelefonok használatát az iskolákban, a magyar kormány ugyanakkor idén október kérdésre elárulta, hogy itthon nem terveznek ilyesmit. 
  • Magyarországon az LMP idén tavasszal a TikTok betiltását szorgalmazta a 18 éven aluliak körében.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet internet média NMHH okostelefon Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Hajdu Miklós
2023. december 1. 13:06 Élet

Nem biztos, hogy akkora büszkeség a saját tulajdonú lakásban élők magas aránya

A saját tulajdonú ingatlanokban élők magas arányát a kormány sikerként tartja számon, pedig az nem jelent minden esetben megnyugtató lakhatási megoldást.

Torontáli Zoltán
2023. december 1. 04:34 Élet, Vállalat

Már nem igaz, hogy a munkaerőhiány miatt könnyű állást találni

Elég furcsa helyzet alakult ki a magyar munkaerőpiacon, mert a magas infláció miatt elkezdtek tömegével új állást keresni azok, akiknek egyébként van munkájuk.

Torontáli Zoltán
2023. november 29. 17:47 Adat, Élet

Budapesten a nők 77 , Észak-Magyarországon viszont kevesebb mint 63 százaléka dolgozik

A nemek közötti foglalkoztatási különbség Magyarországon átlagosan 9 százalékpontos, ami sokkal inkább az észak-déli, mintsem gazdasági alapú megosztottságra rímel.

Fontos

Stubnya Bence
2023. december 2. 13:08 Vállalat

5 év alatt feleződött a makói Continental állománya, most újra embereket küldenek el

2018 szeptemberében még több mint háromezren, idén szeptemberben már csak a 1660-an dolgoztak a makói üzemben.

Nagy Zsolt
2023. december 2. 04:34 Közélet, Podcast

Minden élőlényben ott ketyeg egy belső óra, de mi a sajátunkat egy évszázada elállítottuk

A G7 Mentés másként című podcastjának vendége Dr. Preubl György pszichiáter, a Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézetének igazgatója.

Hajdu Miklós
2023. december 1. 18:19 Közélet

Nem volt teljesen váratlan az Országos Meteorológiai Szolgálat megszüntetése

Többször is átalakítást ígért a kormány: most megszünteti a szervezetet és egy állami Zrt.-re bízza az időjárás-jelentéseket.