Hírlevél feliratkozás
Pálos Máté
2023. október 10. 18:47 Közélet

Sorra tiltják be az iskolai mobilozást az EU-ban, a Belügyminisztérium szerint erre nálunk nincs szükség

Egyre több országban tiltják be a mobiltelefonokat az iskolákban, Magyarország ugyanakkor nem tervez szigorítást egy minisztériumi közlés alapján. A szigorú szabályozást javasló UNESCO szerint globálisan az országok közel egynegyede tiltotta be az iskolai mobilozást.

Alulnézet: legújabban – október elejétől – az Egyesült Királyságban tilos telefonozni, beleértve a szüneteket is. Eddig az iskolákra bízták a szabályozást, bár a szigorú korlátozások gyorsan terjedtek az elmúlt években.

  • Az indoklás szerint a tiltás célja az online bántalmazás (bullying) visszaszorítása és az iskolai figyelem fejlesztése. Felmérések szerint a korábban szigorító iskolákban javult a diákok teljesítménye. 

Miért fontos ez? Ahogy korábban bemutattuk, számos adat mutatja, hogy a telefonok és a közösségi média terjedése miatt látványosan romlik a fiatalok mentális egészsége. Egyre több fiatal érzi magát magányosnak és mellőzöttnek, a 10-14 évesek között tíz év alatt háromszorosára nőtt az öngyilkossági ráta az USA-ban, a lányoknál pedig négyszeresére.

  • A trendek globálisak, Magyarországon is látványosan nőtt az öngyilkossági kísérletek száma a fiataloknál, és depressziós tüneteket mutató gyerekekből is egyre több van.
  • Az UNESCO idei jelentése azt javasolja az országoknak, hogy az okostelefonok tantermi használatát tiltsák meg a diákoknak. A szervezet szerint megbízható adatok mutatják, hogy az okostelefon-használat növekedése rontja a tanulmányi eredményeket, az eszközök fizikai közelsége pedig nehezíti a koncentrációt.

Magyar aspektus: miután a hírt Rétvári Bence oktatási államtitkár is megosztotta a Facebookon, az Index megkérdezte a Belügyminisztériumot, hogy terveznek-e hasonló lépést. Azt írták, hogy a mobiletelefont a mindennapi – és az iskolai – élet szerves részének tekintik. Mint írták, vannak olyan kutatások, vélemények is, amelyek bizonyos »mobiletikett« ismeretével és használatával a digitális eszközök hasznos, a tanulást segítő, színesítő eszközei lehetnek az oktatásnak”,

  • Ugyanakkor szerintük vannak aggályok, amelyek szerint „a mobil elektronikai eszközök negatívan befolyásolhatják a gyermekek társas és szociális viszonyait, vagy káros hatással lehetnek verbális kommunikációjukra”.
  • Magyarországon az iskolák maguk dönthetnek a telefonhasználat szabályzásáról, a gyakorlatról azonban nem ismerünk megbízható adatot vagy reprezentatív felmérést.
  • Korábban az oktatási jogok biztosa arra jutott, hogy a teljes, iskolaépületre és egész napra vonatkozó kitiltás túlzó korlátozása lenne a magántulajdonnak. „Álláspontunk szerint napjainkban a mobiltelefon olyan használati eszköz, amelyet az emberek – így a tanulók is – rendszeresen hordanak, folyamatosan használnak, és maguknál tartanak szinte mindig” – közölték. 

Tágabb kontextus: a telefonhasználatot eddig engedékenyen kezelő Finnországban most a nagy-britanniaihoz hasonló szigorítást terveznek, Hollandiában pedig január 1-től fog életbe lépni a tiltás. Franciaországban, Olaszországban és Portugáliában már korábban betiltották az iskolai telefonhasználatot. Ugyanakkor Németországban nincs egységes tiltás, az iskolák maguk alakíthatják ki szabályaikat.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet digitális oktatás iskola okostelefon Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Fontos

Hajdu Miklós
2024. április 28. 04:33 Élet

Ha így megy tovább, az alapkamat helyett a folyók vízállása határozza meg az inflációt

Eddig a globális felmelegedés árakra gyakorolt hatásait többnyire átmenetinek, esetlegesnek tartották az elemzők, de eljött az ideje a szemléletváltásnak.

Avatar
2024. április 27. 04:37 Világ

Amerika részben hátat fordít a fenntarthatóságnak, Európa még kitart

Bár az ESG-célkitűzéseket mindössze néhány évvel ezelőtt állították fel, már annyi feszültséget okoztak, hogy az Egyesült Államokban részben feladták őket.

Váczi István
2024. április 26. 04:39 Adat, Világ

Kimeríthetetlen orosz hadsereg? Egyre fogy az egyik legfontosabb fegyverük

Népszerű elképzelés, hogy az orosz hadsereg szinte bármekkora veszteséget képes pótolni, ám a Szovjetunióról örökölt fegyverkészletek sem végtelenek.