Hírlevél feliratkozás
Fabók Bálint
2023. június 8. 09:41 Élet

Sokkoló adatok mutatják az okostelefonok káros hatását a fiatalokra

Valami szörnyen rossz irányba megy a tinédzsereknél – hangzik el az egyik legkiválóbb amerikai újságíró, Ezra Klein egyik májusi podcast epizódjában, amely a fiatalok mentális egészségéről szól.

Számokban: az elmúlt tíz évben látványosan romlott az amerikai fiatalok mentális egészsége. A depressziósok száma több mint kétszeresére nőtt és 60 százalékkal nőtt az öngyilkossági kísérletek száma.

  • A jelenség főleg lányokat érint: a középiskolások 57%-a érezte magát tartósan szomorúnak vagy reményvesztettnek, és 30%-a komolyan gondolkozott öngyilkosságon (ami 60%-os növekedés).
  • A 10-14 évesek között háromszorosára nőtt az öngyilkossági ráta, a lányoknál pedig négyszeresére.

Mi történt? A jelenséget évek óta kutató Jean Twenge a műsorban azt mondta, hogy 2012 környékén egyre több fiatal kezdte magányosnak és mellőzöttnek érezni magát, ekkor kezdett el kirajzolódni a körülírt trend.

  • Ez egybeesett az okostelefonok és a közösségi média elterjedésével, és Twenge szerint egyértelműen ez áll a jelenség mögött.
  • A technológiai változások hatására alapvetően megváltozott a gyerekek iskolán kívüli élete: sokkal kevesebb időt töltenek el egymással személyesen.
  • A telefonhasználat miatt kimutathatóan kevesebbet alszanak, a közösségi média pedig torzítja az önképet, ezek mind kockázatot jelentenek a mentális egészségre.

Miért veszélyesebb a lányokra? Egyrészt a lányok depressziós aránya mindig magasabb volt a fiúknál, másrészt a lányok jellemzően többet használják a közösségi médiát.

Tágabb kontextus: a folyamat egybeesik azzal, hogy a fiatalok egyre később függetlenednek. Kevesebbet isznak és kábítószereznek, később kezdenek el szexelni, később költöznek el otthonról, később házasodnak.

  • Ahogy egyre kevésbé vannak kitéve fizikai veszélyeknek, úgy válik veszélyesebbé az online tér a pszichéjükre. Szimbolikus, hogy az amerikai fiataloknál 2011-ben előzte meg az öngyilkossági ráta a gyilkosságit.

Nemzetközi helyzet: a trendek ugyanezt mutatják más országokban is. Magyarországon is látványosan nőtt az öngyilkossági kísérletek száma a fiataloknál, és depressziós tüneteket mutató gyerekekből is egyre több van.

Idézet: “A 2007 és 2019 közötti növekedés átlagosan évi 1300 többlethalált okozott. Képzeld el, hogy évente kilenc repülő zuhan le tele 10-24 évesekkel, és mindenki meghal” – szemlélteti az amerikai helyzetet az adásban Ezra Klein.

Hiába lehet erős összefüggés a sokkoló számok és közösségi média/okostelefonok elterjedése között, a közösségi média lényegében teljesen szabályozatlan, bár egyes amerikai államok elkezdtek ezen változtatni.

  • Kollektív cselekvés híján az egyén így leginkább annyit tehet, hogy minél később ad okostelefont a gyerekének – mondta Twenge. A jelenség magyar aspektusáról érdemes elolvasni az Index 2018-as interjúját.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA Covid-járvány óta egyre több az öngyilkossági kísérlet és a szándékos önártalom a fiatalok közöttA fiatalkori öngyilkosságok megakadályozásában kulcsszerepet játszhatna a pszichiátriai kezelést igénylő betegségek korai felismerése, azonban Magyarországon messze vagyunk attól, hogy ez megtörténhessen.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet közösségi média mentális betegség okostelefon öngyilkosság Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Torontáli Zoltán
2023. szeptember 24. 16:03 Adat, Élet

Mire elég, hogy több időt töltünk munkában, mint a nyugat-európaiak?

Hiába dolgoznak egyre többen viszonylag sok időt munkával töltve, ha olyan munkát végeznek, amelynek nem magas a hozzáadott értéke.

Avatar
2023. szeptember 23. 15:43 Élet, Tech

Van megoldás arra, hogy mindenki jól járjon a háztartási napelemekkel

A nyári napenergiás plusztermelés téli eltárolása irreális, ám a hálózatba kötött otthoni akkumulátorok a lakosságnak és az országnak is rengeteg hasznot hozhatnak.

Banyár József
2023. szeptember 20. 16:53 Élet

Egy feljavított német nyugdíjpontrendszerre van szükségünk!

Ettől még nem lenne tökéletes a nyugdíjrendszer, de kiszámíthatóbb biztosan.

Fontos

Holtzer Péter
2023. szeptember 23. 04:23 Podcast

Valamit rosszul csinálunk, ha a gyerekek így megutálják a fizikát nyolcadikra

A Z-szak arra lesz képes, hogy a szaktanároknak nem éppen vonzó általános iskolákban is lesz olyan, aki természettudományt képes majd tanítani.

Hajdu Miklós
2023. szeptember 22. 18:23 Közélet

Akkora az infláció, hogy már az áfabevételek növekedésére sem számíthat a kormány

Már a negyedik hónapban állt elő az a helyzet, hogy az elszálló infláció mellett csökkentek év/év alapon az áfabevételek.

Avatar
2023. szeptember 22. 15:33 Adat, Közélet

Ki mond igazat? Hatalmas a tanárhiány, vagy még javult is a helyzet?

A kormány szerint nincs rendszerszintű tanárhiány, miközben folyamatosan olvashatunk ezzel ellentétes hétköznapi tapasztalatokról. De mit mutatnak az adatok?