Hírlevél feliratkozás
Fabók Bálint
2023. június 8. 09:41 Élet

Sokkoló adatok mutatják az okostelefonok káros hatását a fiatalokra

Valami szörnyen rossz irányba megy a tinédzsereknél – hangzik el az egyik legkiválóbb amerikai újságíró, Ezra Klein egyik májusi podcast epizódjában, amely a fiatalok mentális egészségéről szól.

Számokban: az elmúlt tíz évben látványosan romlott az amerikai fiatalok mentális egészsége. A depressziósok száma több mint kétszeresére nőtt és 60 százalékkal nőtt az öngyilkossági kísérletek száma.

  • A jelenség főleg lányokat érint: a középiskolások 57%-a érezte magát tartósan szomorúnak vagy reményvesztettnek, és 30%-a komolyan gondolkozott öngyilkosságon (ami 60%-os növekedés).
  • A 10-14 évesek között háromszorosára nőtt az öngyilkossági ráta, a lányoknál pedig négyszeresére.

Mi történt? A jelenséget évek óta kutató Jean Twenge a műsorban azt mondta, hogy 2012 környékén egyre több fiatal kezdte magányosnak és mellőzöttnek érezni magát, ekkor kezdett el kirajzolódni a körülírt trend.

  • Ez egybeesett az okostelefonok és a közösségi média elterjedésével, és Twenge szerint egyértelműen ez áll a jelenség mögött.
  • A technológiai változások hatására alapvetően megváltozott a gyerekek iskolán kívüli élete: sokkal kevesebb időt töltenek el egymással személyesen.
  • A telefonhasználat miatt kimutathatóan kevesebbet alszanak, a közösségi média pedig torzítja az önképet, ezek mind kockázatot jelentenek a mentális egészségre.

Miért veszélyesebb a lányokra? Egyrészt a lányok depressziós aránya mindig magasabb volt a fiúknál, másrészt a lányok jellemzően többet használják a közösségi médiát.

Tágabb kontextus: a folyamat egybeesik azzal, hogy a fiatalok egyre később függetlenednek. Kevesebbet isznak és kábítószereznek, később kezdenek el szexelni, később költöznek el otthonról, később házasodnak.

  • Ahogy egyre kevésbé vannak kitéve fizikai veszélyeknek, úgy válik veszélyesebbé az online tér a pszichéjükre. Szimbolikus, hogy az amerikai fiataloknál 2011-ben előzte meg az öngyilkossági ráta a gyilkosságit.

Nemzetközi helyzet: a trendek ugyanezt mutatják más országokban is. Magyarországon is látványosan nőtt az öngyilkossági kísérletek száma a fiataloknál, és depressziós tüneteket mutató gyerekekből is egyre több van.

Idézet: “A 2007 és 2019 közötti növekedés átlagosan évi 1300 többlethalált okozott. Képzeld el, hogy évente kilenc repülő zuhan le tele 10-24 évesekkel, és mindenki meghal” – szemlélteti az amerikai helyzetet az adásban Ezra Klein.

Hiába lehet erős összefüggés a sokkoló számok és közösségi média/okostelefonok elterjedése között, a közösségi média lényegében teljesen szabályozatlan, bár egyes amerikai államok elkezdtek ezen változtatni.

  • Kollektív cselekvés híján az egyén így leginkább annyit tehet, hogy minél később ad okostelefont a gyerekének – mondta Twenge. A jelenség magyar aspektusáról érdemes elolvasni az Index 2018-as interjúját.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA Covid-járvány óta egyre több az öngyilkossági kísérlet és a szándékos önártalom a fiatalok közöttA fiatalkori öngyilkosságok megakadályozásában kulcsszerepet játszhatna a pszichiátriai kezelést igénylő betegségek korai felismerése, azonban Magyarországon messze vagyunk attól, hogy ez megtörténhessen.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet közösségi média mentális betegség okostelefon öngyilkosság Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Hajdu Miklós
2024. május 17. 13:32 Élet

Tisztulni kezd az őskáosz az elektromos rollereknél

Két hónap múlva már csak kötelező gépjármű-felelősségbiztosítással lehet bizonyos elektromos rollerekkel közlekedni.

Torontáli Zoltán Stubnya Bence
2024. május 16. 05:35 Élet, Világ

Így lehet magyar átlagnyugdíjból élni a spanyol tengerparton

Romantikus álom vagy nagyon is kivitelezhető valóság? Mekkora tőke és nyugdíj kell hozzá? Megkérdeztük azokat, akik már kint élnek, és azokat, akik segítenek a kiköltözőknek.

Torontáli Zoltán
2024. május 9. 15:47 Adat, Élet

Durván az olcsó élelmiszerek felé lökte az infláció a bevásárlásokat

A vásárlások értéke jóval nagyobb mértékben csökkent tavaly is, mint a volumen, vagyis nagyon nagy arányú volt a lefelé vásárlás.

Fontos

Jandó Zoltán
2024. május 17. 10:45 Adat, Közélet

Megmutatjuk, hogyan gyűltek a NER-elit ezermilliárdjai

A nyolc leggazdagabb NER-üzletember együttes vagyona tíz évvel ezelőtt még 50 milliárd sem volt, most viszont már a 2000 milliárd forintot is jóval meghaladja.

Jandó Zoltán
2024. május 17. 05:48 Pénz, Vállalat

Hiába szeretnék sokan, nem lehet csak úgy lejönni a földgázról

Bár jelentősen csökkent a magyar vállalatok földgázfelhasználása, az ipari szereplők nagy része, ha akarna, sem tudna szabadulni a földgáztól.

Stubnya Bence
2024. május 16. 16:16 Adat, Vállalat

Nem ért véget a magyar cégek szenvedése a tavalyi csődhullámmal

Korlátozott forgalomnövekedés, csökkenő árrés és az exportáló cégek szenvedése a kereslet hiánya miatt: ezek lesznek a legnagyobb idei céges kihívások.