Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2023. október 27. 19:16 Élet

Nagy mértékben romlik az erdők állapota, a magyar erdők alig negyede egészséges

Megduplázódott az elpusztult lombkoronájú fák aránya az ezredforduló óta az Európai Unióban. Minden negyedik fa közepesen vagy súlyosan káros mértékben veszít a lombjából, ráadásul a lombhullás mértéke egyre nagyobb – derül ki az Európai Környezetvédelmi Ügynökség jelentéséből.

  • A forró és aszályos időjárás káros hatásai egyre látványosabbak az erdőkre. A szárazság akadályozhatja a fotoszintézist, ami a vízhiánnyal kiegészülve gátolja a növények fejlődését, ám számos további módon is megsínylik az éghajlatváltozást a fák.

Alulnézet: a fák pusztulása Magyarországon drámai mértékű. Szűk tíz év alatt felére csökkent a tünetmentes fák aránya. A feketefenyők mindössze 3 százaléka egészséges, a kocsányos tölgyeknek 6,5 százaléka. A klímaváltozás miatt a fenyők és a bükkök is várhatóan eltűnnek Magyarországról

Miért fontos ez? A fák egészsége kulcsfontosságú az erdei ökoszisztémák, növények és állatok életterének fennmaradásához. A víz és levegő tisztulását is segítik az egészséges erdők, amelyek az éghajlatváltozás hatásait is mérsékelhetik.

  • Gazdasági szempontból sem közömbös a fák állapota – az állagromlás miatti átlagos kár évente mintegy 79 millió köbméter veszteséget jelent az EU-ban. Ez az éves fakitermelés 16 százaléka.
  • Az erdőgazdálkodás is visszahat a fák állapotára: Közép-Európában a lombkorona pusztulásának erősödő tendenciája nagyrészt a ritkítással történő fokozott kitermeléssel magyarázható.

Számokban: Európa-szerte a fák lombkoronájának pusztulása évente másfél százalékkal gyorsul, ami a múlt század végi ütem kétszerese, és immár az unió erdőterületének egy százalékát érinti. 

Mi várható? A lombkoronák pusztulásának gyorsulása megváltoztatná az európai erdők jelenlegi öregedési tendenciáját. Ez hatással van a szén-dioxid megkötésére alkalmas kapacitásokra és a biológiai sokféleségre, mivel az érett erdők nagy szén-dioxid készletet tárolnak és értékes élőhelyeket biztosítanak.

  • Mindezek mellett az erdőtüzek is tizedelik a fás területeket. Magyarországon az elmúlt 14 év összes erdőtüze sem érintett akkora területet, mint amennyi tavaly nyáron leégett. Dél-Európában az egyre gyakoribbá váló tűzvészek és rendkívüli hőhullámok már a turizmust is fenyegetik.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAz elmúlt 14 év összes hazai erdőtüze sem érintett akkora területet, mint amennyi tavaly nyáron leégettSzerte Közép-Európában kiugró számban és mértékben tomboltak erdőtüzek tavaly, amikor 500 éve nem látott aszály sújtotta a kontinenst.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAz éghajlatváltozás javában pusztítja a magyar erdőket, a fenyőktől és a bükkfától elbúcsúzhatunkHarminc éven belül az erdőterületek drasztikusan fognak csökkenni, és megjelenik a Magyarországon eddig ismeretlen füves pusztaság, a sztyepp.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAz európai turisztikai erőviszonyokat is felkavarja, hogy felforr Dél-EurópaBár a dél-európai országok turisztikai szakemberi szerint nincs itt semmi látnivaló, sokak szerint az északi országok turizmusa profitálhat abból, ha a déli országok túl forróak lesznek már a nyaraláshoz.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet erdő erdőgazdálkodás erdőtűz erdőtüzek Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Bucsky Péter
2024. április 25. 04:39 Adat, Élet

Több ezer milliárdos rezsivédelem után a magyarok harmada fával fűt

Az energiaválság megmutatta, hogy miért tévút hosszú távon a rezsicsökkentés, amelyből ráadásul az igazán szegények többsége ki is marad, hiszen fával fűt.

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Fontos

Avatar
2024. április 27. 04:37 Világ

Amerika részben hátat fordít a fenntarthatóságnak, Európa még kitart

Bár az ESG-célkitűzéseket mindössze néhány évvel ezelőtt állították fel, már annyi feszültséget okoztak, hogy az Egyesült Államokban részben feladták őket.

Váczi István
2024. április 26. 04:39 Adat, Világ

Kimeríthetetlen orosz hadsereg? Egyre fogy az egyik legfontosabb fegyverük

Népszerű elképzelés, hogy az orosz hadsereg szinte bármekkora veszteséget képes pótolni, ám a Szovjetunióról örökölt fegyverkészletek sem végtelenek.

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.