Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2022. október 31. 11:11 Élet

A magyar melós inkább csak összeszerel, nem távmunkázik

A járvány egyik következménye világszerte a távmunka elfogadottabbá válása és terjedése volt a világban, de a trend erősségében elég nagy különbségek voltak az egyes országok között. Nagy különbségek voltak abban, hogy mennyire terjedt el ez a fajta munkavégzés, amire a cégek menedzsmentjeinek döntésein túl az is hatással volt, hogy egyáltalán hány olyan munkahely volt egy adott ország gazdaságában, ahol szóba tudott jönni a home office.

A munka világát a járvány alatt is részletesen monitorozó Eurofound nemrég közölt egy érdekes jelentést, amiben részletesebben is elemzik, hogy az egyes európai országokban hogyan terjedt a távmunka 2019 és 2021 között. Ebből többek között az is kiderül, hogy Magyarországon a járvány előtt és után is az egyik legalacsonyabb volt a rendszeresen otthonról dolgozók aránya, aminek a legnagyobb részt az az oka, hogy

a magyar gazdaság szerkezetéből adódóan kevés az olyan munka, amit otthonról is el lehet végezni.

Ahogy az alábbi ábrán is látszik, 2019 és 2021 között minden tagállamban nőtt a távmunkában dolgozók aránya. 2019-ben a kelet-európai tagállamban a távmunka ritka volt, de voltak olyan országok is, ahol már akkoriban is viszonylag bevettnek számított távmunkában dolgozni. Hollandiában, Svédországban vagy Luxemburgban már ekkor több mint a munkavállalók harmada dolgozott így rendszeresen vagy néha. Ezekben a tagállamokban a növekedés is jelentős volt azóta, Hollandiában már például minden második munkavállaló dolgozott távmunkában 2021-ben.

 

Az is látható az adatok alapján, hogy a számos tagállamban 2020 és 2021 között jobban nőtt a rendszeresen otthonról dolgozók aránya, mint 2019 és 2020 között, a járvány első hullámainak hatására. Ennek az lehetett az oka, hogy a cégek a későbbi hullámok alatt tudták csak kialakítani a távmunka feltételeit. Az ábrán látszik az is, hogy 2019-ben és 2021-ben is csak Cipruson, Románában és Bulgáriában dolgoztak kevesebben rendszeresen vagy néha otthonról, mint Magyarországon, ahol a munkavállalók 13,3 százaléka dolgozott néha vagy rendszeresen távmunkában.

A jelentés szerint a szolgáltatószektorokban amellett, hogy a munkavállalók fizikailag kevésbé megterhelő és jellemzően jobban fizető állásokban dolgoznak, annak az előnyét is élvezték, hogy a távmunka lehetősége miatt a járvány alatt nem került veszélybe az állásuk. A Eurofound azt is részletesen elemzi, hogy melyek voltak ezek a munkák, illetve érdekes magyar vonatkozása van egy másik ábrának is (a jelentés 32. oldalán), ami azt mutatja meg, hogy az összes állásnak mekkora része “távmunkásítható” az egyes uniós tagállamokban. Eszerint egyébként a nők jellemzően minden tagállamban nagyobb részben dolgoznak ilyen állásokban, és Magyarországon arányaiban az egyik legkevesebb az ilyen állás az uniós mezőnyben.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkKevés magyar cég látta meg a lehetőséget a járványbanA magyar cégek a járványban éltek a távmunka lehetőségével, de majdnem felük még akkor sem volt hajlandó a digitális megoldások alkalmazására. Csákné Dr. Filep Judit volt a G7 Podcast vendége.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkEgy generáció talpraesettségét teszteli a járvány a távmunkás pályakezdésselA végzősök nagy része úgy kezdett el dolgozni az elmúlt időszakban, hogy gyakran csak hónapok után találkozott először személyesen a kollégáival.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet home office szolgáltató szektor távmunka Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Debreczeni Anna
2024. március 27. 10:15 Élet

Szomszédunk jobban aggódik a bolygóért, mint gondolnánk

Minden országban alulbecsülik az emberek a klímaváltozás miatt aggódók arányát a népességen belül, ami nehezebbé teszi a harcot ellene.

Pálos Máté
2024. március 26. 16:40 Adat, Élet

Sokkal többe kerültek az adófizetőknek a Most vagy soha! első heti nézői, mint a Kincsemé

Nézőszámban az első héten nagyjából sikerült elérni a Kincsem szintjét, az állami támogatáshoz viszonyítva azonban más a helyzet.

Hajdu Miklós
2024. március 23. 04:34 Élet

Lecseng a rekordmelegben szerepet játszó El Niño, a hűvös vízfelszínt hozó La Niña lép majd a helyébe

A Csendes-óceánt illető éghajlati jelenségek következményeit áttételesen világszerte lehet érzékelni, igaz, egyre inkább az üvegházhatású gázok kibocsátása a döntő tényező az időjárás alakulásában.

Fontos

Torontáli Zoltán
2024. március 27. 17:22 Adat, Világ

Ne azt nézd az új GDP-adatokban, hogy Románia előttünk jár, van benne sokkal érdekesebb is

Már nem érdemes arról beszélni, hogy Ausztria elérhetetlen messzeségbe került, reménytelenül loholunk Csehország, Szlovénia vagy Litvánia után.

Elek Péter
2024. március 27. 04:34 Pénz

Tényleg olyan fantasztikus a világ első számú sztárrészvénye?

Eddig nagyon jó és meggyőző sztori volt az Nvidia, de merész dolog azt feltételezni, hogy növekedése a következő években is töretlen marad.

G7.hu
2024. március 26. 19:00 Közélet

Új tulajdonoshoz kerül a G7

A Telex vezetői által alapított Gazdrovat Kft.-hez kerül a G7 gazdasági portál.