Hírlevél feliratkozás
Kolozsi Ádám
2022. augusztus 23. 09:53 Élet

Egyre több középkorú költözik össze idegenekkel, mert különben nem tudná fizetni a rezsit Nagy-Britanniában

Főleg a fiatalok, különösen az egyetemisták szokták azt gondolni, hogy a közösségi együttélésnek, a közös albérletnek, megosztott lakásnak megvannak a szépségei is. Idehaza az még ritkaságszámba megy, hogy később is kipróbálják ezt az életformát, bár – mint a 444 riportjából is kiderül – már Magyarországon is van példa a cohousingra, amikor felnőtt emberek tudatosan választják ezt a lehetőséget. Míg azonban ezzel néhányan elsősorban közösségi szempontok miatt kísérleteznek, egyre többen vannak olyanok, akik anyagi kényszerből választják akár idősebb korban is az együttélésnek ezt a formáját.

A BBC cikke szerint Nagy-Britanniában egyre több ötven év feletti van fent azokon a lakótárskereső oldalakon, amelyeknek a célja, hogy egymásra és közös albérletre találjanak az érdeklődők. Bár legnagyobb számban még mindig 35 év alattiak regisztrálnak ezeken a platformokon (ők teszik ki az összes jelenlévő 70 százalékát), minden tizedik lakótárskereső már a 45-65 év közötti korosztályból kerül ki, és éppen az ő számuk emelkedik a leggyorsabban.

Ilyen például a SpareRoom nevű oldal, ahol az utolsó tíz évben közel 240 százalékkal nőtt a nyugdíj előtt álló, de még aktív korúak száma. A hasonló profilú, 2016-ban induló Cohabitas kifejezetten azzal hirdeti magát, hogy a lakásmegosztás anyagi és szociális megfontolásból is ugyanolyan jó döntés lehet negyven év felett, mint a fiatalabbaknál, még ha elsőre nehezebbnek is tűnik megtalálni a megfelelő lakótársat. Az ő adataik szerint az utolsó félévben nagyon megugrott erre a kereslet: 44 százalékkal több idősebb középkorú próbál rajtuk keresztül lakótársat találni, mint egy évvel ezelőtt.

Az oldalt alapító Eva Orasch szerint ennek fő okát a brit társadalom általános öregedése mellett a növekvő ingatlanárak jelentik. Emiatt is egyre többen vannak azok, akik egész életükben bérlők maradnak, a bérleti díjak pedig az ingatlanáraknál is gyorsabban emelkednek – Londonon kívül átlagosan 11,8 százalékkal magasabbak most az egy évvel ezelőtti árszinthez képest.

A BBC cikkében megszólaltatott Karen már öt éve él együtt 13 másik emberrel a Brighton melletti Eastbourne-ben. A házvezetőnőként dolgozó asszony lakótársai között vannak a húszas és az ötvenes éveikben járók is, és bár időnként voltak kisebb problémák a közös konyhahasználat vagy a fürdőszoba takarítása miatt, összességében úgy érzi, jól kijönnek egymással, még ha nem is igazán szoros a kapcsolatuk. Más kérdés, hogy eredetileg ő is egy kis egyszobás külön albérletet szeretett volna inkább, de mivel nem igazán talált megfizethetőt, ezért végül az idegenekkel való együttélést választotta. Szerinte megvan ennek a jó oldala is: „Ha külön költöznék, félek, hogy magányosnak érezném magam” –  állítja.

A lakótárskereső oldalak belső felmérései szerint a klienseik közel fele alapvetően anyagi okokból választja a másokkal való együttélést, míg a másik felének a szempontjai között egyszerre jelennek meg anyagi és szociális szempontok. Az anyagi tényezők között a bérleti díjak növekedése mellett a rezsi emelkedése is feltehetően meghatározó szerepet játszik. Emiatt a trend várhatóan folytatódni fog: a közösségkeresők mellett a lakhatási válság miatti kényszeregyüttélők száma is tovább fog növekedni az energiaáremelkedés miatt.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAz új veszélyhelyzet ellenére lejár a moratórium, nagy kilakoltatási hullám jöhetJúnius 15-én véget ér az a közel kétéves időszak, amikor Magyarországon nem lehetett senkit utcára tenni. Jogvédő civilek jelentős kilakoltatási hullámra számítanak.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkKevesebb a hajléktalan, de egyre reménytelenebb a helyzetükAz utóbbi évek gazdasági fellendülése során viszonylag sokan törtek ki a hajléktalanságból, a hátramaradók viszont egyre idősebbek és rosszabbul képzettek.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAz elszálló lakossági energiaárak miatt visszavonulót fújt még a német kormány isTöbb nyugat-európai országban is a zöld átállás finanszírozása érdekében kivetett adók jelentős csökkentésével vagy eltörlésével reagáltak az energiakrízisre.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet ingatlan lakhatási válság rezsi Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Lukács András
2024. április 17. 04:34 Élet

A kereslet visszafogásával érdemes csökkenteni az üzemanyagárakat

A kormány olcsóbb üzemanyagot szeretne, ám az élhető jövőt az szolgálná, ha ez azért valósulna meg, mert kevesebb benzinre és gázolajra van szükség.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Fontos

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.