Hírlevél feliratkozás
Katona Hajnalka
2022. június 26. 04:34 Élet

Fontos szerepe van a nőknek a klímaváltozás megállításában

A klímaváltozás ellen sokféleképpen lehet harcolni, az egyik nagyon fontos terület a széndioxid-kibocsátás csökkentése annak érdekében, hogy a felmelegedés megállítható legyen. Azonban ezt is több intézkedéssel lehet támogatni. Yener Altunbaş és szerzőtársai egy érdekes oldalról vizsgálták meg a lehetőségeket.  

Arra voltak kíváncsiak, hogy vállalati szinten befolyásolja-e a klímacélok elérését, hogy a menedzseri pozíciókban milyen arányban képviseltetik magukat a nők. 2009 és 2019 között keletkezett adatokon elemeztek majdnem 2000 céget, mindenféle iparágból. Az eredményeik szerint igenis máshogy állnak a klímacélokhoz azok a cégek, ahol nagyobb arányban vannak nők a menedzseri pozíciókban.  

Egy százalékkal több női menedzser fél százalékos csökkenést jelent a karbonkibocsátásban,  

ami elég jelentős változásnak számít.  

Viszont az is látszik az eredményekből, hogy azokban az országokban,  

ahol a nők a cégeken kívül is megfelelően vannak képviselve, ott erősebb a női menedzserek pozitív hatása is a klímaváltozás elleni harcban.  

Vagyis, ha a például politikai vagy civil szervezetekben is nagyobb arányban jelennek meg a nők, az felerősíti hatásukat a klímacélokra.  

A szerzők azt is megnézték, hogy kifejezetten a Párizsi Egyezmény utáni időszakban hogyan változott az egyes cégek karbonkibocsátása. Egyértelműen látszik, hogy azok a cégek, ahol az mediánnál magasabb arányban vannak női menedzserek sokkal sikeresebben csökkentették a kibocsátásukat.  

Nagyjából 5 százalékkal jobban tudták ezek a cégek csökkenteni a kibocsátásukat,  

mint azok, ahol a mediánnál kevesebb a nők arány a menedzseri pozíciókban.  

Azt már pszichológiai kutatások is megmutatták, hogy a nők hajlamosabbak az empátiára és inkább a közösséget előtérbe helyezve gondolkoznak a problémákról, így nem meglepő módon általában jobban érdeklik őket a társadalmi és környezetvédelmi ügyek, mint a férfiakat. Ennek megfelelően nem meglepő, hogy azok a cégek, ahol nagyobb a nők súlya a menedzseri pozíciókban, szintén hajlamosabbak komolyan venni a klímacélokat és azoknak az elérését.  

Tehát az eredményeket figyelembe véve kijelenthető, hogy a női egyenlőséget és a nemi sokszínűséget támogató intézkedések nem csak önmagukban hasznosak, de ráadásul még a klímaváltozás mérséklésében is segítséget jelenthetnek. 

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet co2 klímaváltozás nemek közötti egyenlőség női vezetők Párizsi Egyezmény Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Váczi István
2024. július 19. 11:22 Élet

Tavaly a mezőgazdaság mentette meg a magyar gazdaságot, idén viszont lehúzhatja

A forróság és a szárazság egyre inkább veszélyezteti a kukorica és a napraforgó termését, ami negatívan befolyásolhatja az ország gazdasági teljesítményét.

Torontáli Zoltán
2024. július 19. 05:26 Élet

Sok buktatót és csapdát kell elkerülnie, aki az otthonfelújítási milliókra pályázik

Nagy a rohanás az 1990 előtt épült családi házak felújítását segítő programnál, ami túlárazásokhoz és átgondolatlan korszerűsítési döntésekhez vezethet.

Torontáli Zoltán
2024. július 16. 12:47 Adat, Élet

Sokkal jobban drágulnak most az albérletek, mint az eladó lakások

Nagyon mennek fel az albérleti díjak, pedig még ki sem hirdették a felvételi ponthatárokat.

Fontos

Jandó Zoltán
2024. július 22. 16:23 Adat, Világ

Mennyi esélye van Kamala Harrisnek legyőzni Trumpot?

A fogadóirodák oddsai alapján 38 százalék, de az elmúlt hetekben már minden felmérés azt mutatta, hogy több, mint a regnáló elnöknek.

Jandó Zoltán
2024. július 22. 11:54 Adat, Vállalat

Magyar olajellátás: „ha Al Caponéval üzletelsz, legyen B-terved”

Nagyobb a füstje, mint a lángja a Lukoil-ügynek: nem valószínű, hogy az orosz olajipari cég ukrajnai szankcionálása komoly gondokat okozna a hazai energiaellátásban.

Jandó Zoltán
2024. július 22. 04:50 Közélet, Világ

A földgáznál már lazán kiválthatná a kormány az orosz szállításokat

Az orosz gáz nagy részét már akkor is nélkülözni lehetne, ha a külügyminiszter tárgyalásain lebeszélt ügyleteknek csak a fele valósul meg.