Hírlevél feliratkozás
Katona Hajnalka
2022. június 26. 04:34 Élet

Fontos szerepe van a nőknek a klímaváltozás megállításában

A klímaváltozás ellen sokféleképpen lehet harcolni, az egyik nagyon fontos terület a széndioxid-kibocsátás csökkentése annak érdekében, hogy a felmelegedés megállítható legyen. Azonban ezt is több intézkedéssel lehet támogatni. Yener Altunbaş és szerzőtársai egy érdekes oldalról vizsgálták meg a lehetőségeket.  

Arra voltak kíváncsiak, hogy vállalati szinten befolyásolja-e a klímacélok elérését, hogy a menedzseri pozíciókban milyen arányban képviseltetik magukat a nők. 2009 és 2019 között keletkezett adatokon elemeztek majdnem 2000 céget, mindenféle iparágból. Az eredményeik szerint igenis máshogy állnak a klímacélokhoz azok a cégek, ahol nagyobb arányban vannak nők a menedzseri pozíciókban.  

Egy százalékkal több női menedzser fél százalékos csökkenést jelent a karbonkibocsátásban,  

ami elég jelentős változásnak számít.  

Viszont az is látszik az eredményekből, hogy azokban az országokban,  

ahol a nők a cégeken kívül is megfelelően vannak képviselve, ott erősebb a női menedzserek pozitív hatása is a klímaváltozás elleni harcban.  

Vagyis, ha a például politikai vagy civil szervezetekben is nagyobb arányban jelennek meg a nők, az felerősíti hatásukat a klímacélokra.  

A szerzők azt is megnézték, hogy kifejezetten a Párizsi Egyezmény utáni időszakban hogyan változott az egyes cégek karbonkibocsátása. Egyértelműen látszik, hogy azok a cégek, ahol az mediánnál magasabb arányban vannak női menedzserek sokkal sikeresebben csökkentették a kibocsátásukat.  

Nagyjából 5 százalékkal jobban tudták ezek a cégek csökkenteni a kibocsátásukat,  

mint azok, ahol a mediánnál kevesebb a nők arány a menedzseri pozíciókban.  

Azt már pszichológiai kutatások is megmutatták, hogy a nők hajlamosabbak az empátiára és inkább a közösséget előtérbe helyezve gondolkoznak a problémákról, így nem meglepő módon általában jobban érdeklik őket a társadalmi és környezetvédelmi ügyek, mint a férfiakat. Ennek megfelelően nem meglepő, hogy azok a cégek, ahol nagyobb a nők súlya a menedzseri pozíciókban, szintén hajlamosabbak komolyan venni a klímacélokat és azoknak az elérését.  

Tehát az eredményeket figyelembe véve kijelenthető, hogy a női egyenlőséget és a nemi sokszínűséget támogató intézkedések nem csak önmagukban hasznosak, de ráadásul még a klímaváltozás mérséklésében is segítséget jelenthetnek. 

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet co2 klímaváltozás nemek közötti egyenlőség női vezetők Párizsi Egyezmény Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Váczi István
2024. április 3. 15:52 Élet

Új korszak előtt a G7

Ahogy múlt héten beszámoltunk róla, új tulajdonoshoz kerül portálunk, ez a folyamat ma lezárult, így új kiadó működteti tovább a G7-et.

Debreczeni Anna
2024. április 3. 10:22 Adat, Élet

Lettországban él a legtöbb, Görögországban a legkevesebb gyermek állami gondozásban lakosságarányosan

Magyarországon a 20 463 állami gondozott gyermek 70 százaléka családoknál, 30 százaléka intézményekben élt a 2021-es adatok szerint.

Hajdu Miklós
2024. március 31. 04:32 Élet, Vállalat

Hosszú út vezetett odáig, míg ismét magyar céghez kerül a Boci csokoládé

Élénk visszhangot váltott ki, amikor a Nestlé húsz éve Csehországba vitte az édesség gyártását, amelynek eredete közel száz évre vezethető vissza.

Fontos

Kiss Péter
2024. április 11. 04:34 Pénz

A kínai ingatlanpiaci válság Amerikával ellentétben nem fog rendszerszintű krízissé fajulni

Az ország új növekedési modellje már nem az ingatlanpiacra fog támaszkodni, így annak gazdasági súlya tovább csökken, és ez a részvénypiacra is hatással lesz.

Hartvig Áron
2024. április 10. 04:34 Közélet

Ezentúl csak akkor lesz napelem a magyar háztartásokban, ha a hozzá tartozó akkumulátorra nagy támogatás jár

A jelenleg zajló háztartási napelempályázat egy dolgot már a lezárása előtt bizonyított: akkumulátorok nélkül többé nem kerülnek napelemek a háztetőkre.

Pletser Tamás
2024. április 9. 04:34 Közélet

Zsákutcába fut az elektromos autózás, ha nem lesznek jóval hatékonyabbak az akkumulátorok

Olyan lett az akkumulátor, mint a napelem, a gyártás mennyiségének növelésével már nem lehet érdemi költségcsökkentést elérni, az alapanyagok ára pedig emelkedni fog.