Hírlevél feliratkozás
Katona Hajnalka
2022. június 26. 04:34 Élet

Fontos szerepe van a nőknek a klímaváltozás megállításában

A klímaváltozás ellen sokféleképpen lehet harcolni, az egyik nagyon fontos terület a széndioxid-kibocsátás csökkentése annak érdekében, hogy a felmelegedés megállítható legyen. Azonban ezt is több intézkedéssel lehet támogatni. Yener Altunbaş és szerzőtársai egy érdekes oldalról vizsgálták meg a lehetőségeket.  

Arra voltak kíváncsiak, hogy vállalati szinten befolyásolja-e a klímacélok elérését, hogy a menedzseri pozíciókban milyen arányban képviseltetik magukat a nők. 2009 és 2019 között keletkezett adatokon elemeztek majdnem 2000 céget, mindenféle iparágból. Az eredményeik szerint igenis máshogy állnak a klímacélokhoz azok a cégek, ahol nagyobb arányban vannak nők a menedzseri pozíciókban.  

Egy százalékkal több női menedzser fél százalékos csökkenést jelent a karbonkibocsátásban,  

ami elég jelentős változásnak számít.  

Viszont az is látszik az eredményekből, hogy azokban az országokban,  

ahol a nők a cégeken kívül is megfelelően vannak képviselve, ott erősebb a női menedzserek pozitív hatása is a klímaváltozás elleni harcban.  

Vagyis, ha a például politikai vagy civil szervezetekben is nagyobb arányban jelennek meg a nők, az felerősíti hatásukat a klímacélokra.  

A szerzők azt is megnézték, hogy kifejezetten a Párizsi Egyezmény utáni időszakban hogyan változott az egyes cégek karbonkibocsátása. Egyértelműen látszik, hogy azok a cégek, ahol az mediánnál magasabb arányban vannak női menedzserek sokkal sikeresebben csökkentették a kibocsátásukat.  

Nagyjából 5 százalékkal jobban tudták ezek a cégek csökkenteni a kibocsátásukat,  

mint azok, ahol a mediánnál kevesebb a nők arány a menedzseri pozíciókban.  

Azt már pszichológiai kutatások is megmutatták, hogy a nők hajlamosabbak az empátiára és inkább a közösséget előtérbe helyezve gondolkoznak a problémákról, így nem meglepő módon általában jobban érdeklik őket a társadalmi és környezetvédelmi ügyek, mint a férfiakat. Ennek megfelelően nem meglepő, hogy azok a cégek, ahol nagyobb a nők súlya a menedzseri pozíciókban, szintén hajlamosabbak komolyan venni a klímacélokat és azoknak az elérését.  

Tehát az eredményeket figyelembe véve kijelenthető, hogy a női egyenlőséget és a nemi sokszínűséget támogató intézkedések nem csak önmagukban hasznosak, de ráadásul még a klímaváltozás mérséklésében is segítséget jelenthetnek. 

Élet co2 klímaváltozás nemek közötti egyenlőség női vezetők Párizsi Egyezmény Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Pálos Máté
2022. augusztus 13. 18:03 Élet

Nem tanul jobban a gyerek, ha a szülő segíti a házi feladat megírásában

Sem pozitív, sem negatív irányba nem befolyásolja az otthoni szülői segítség az általános iskolás gyerekek tanulmányi teljesítményét.

Pálos Máté
2022. augusztus 13. 04:34 Élet, Közélet

Csak a szavak szintjén készült a kormány az ország elsivatagosodására

Már kormánytagok is sokat beszélnek az aszályról, de a megközelítést még mindig a károk gyors enyhítése és az öntözés fejlesztése dominálja.

Torontáli Zoltán
2022. augusztus 12. 04:34 Élet, Tech

Kapható a boltban, csökkenti a rezsit, de nem használhatod: káosz van az erkélynapelemek körül

Feltehetem? Mi van, ha feljelent a szomszéd? Miért nem engedik Magyarországon, ha máshol egy uniós rendeletre hivatkozva szabad használni?

Fontos

Avatar
2022. augusztus 15. 09:53 Tech

Ukrajnában építene gyártóüzemet a Bayraktar, sorban állnak az országok a harci drónjukért

Három évre lekötöttek a kapacitások, miközben Törökország folyamatos hintapolitikával egyszerre próbál kedvezni az ukránoknak és az oroszoknak.

Hajdu Miklós
2022. augusztus 14. 18:42 Közélet

Csak tűzoltás, de segíti a magasabb rezsi kifizetését, ha újra munkába állnak nyugdíjas tanárok

Régi szakmai követelésnek tett eleget a kormány, amikor július végén átmenetileg lehetővé tette a pedagógusok nyugdíj melletti foglalkoztatását.

Avatar
2022. augusztus 14. 04:34 Világ

Hivatalosan is előbújt Putyin árnyékhadserege, már plakátokon toboroznak Oroszországban

Egyre fájóbbak az orosz veszteségek Ukrajnában, a rejtélyes Wagner-csoport is kénytelen a hagyományos toborzóeszközökhöz nyúlni.