Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2021. szeptember 24. 11:05 Élet

A jelek szerint télre visszaállítjuk az órákat, pedig lehetett volna másképp is

Bő egy hónap maradt az idei nyári időszámításból, október végén, ezúttal éppen 31-én hajnalban szokás szerint egy órával vissza kell majd forgatnunk az óramutatókat. Ennek azonban most nem feltétlenül kellene így lennie, hiszen az eredeti elképzelések szerint idén az európai országoknak már ki kellett volna választani azt az időszámítást, amit hosszú távon megtartanak. Vagyis a mostani átállításnak már csak akkor kellene megtörténnie, ha Magyarország a téli verziót választja véglegesnek. Máskülönben maradhatnánk a nyári rendszerben.

Rákérdeztünk a témát kezelő Innovációs és Technológiai Minisztériumnál, hogy van-e fejlemény az ügyben, de a tárca csak azt tudta megerősíteni, hogy az Európai Tanács a tervekkel ellentétben a mai napig nem tűzte napirendre a kérdést. A három európai jogalkotó közül tehát annál akadt el az ügy, amely a tagállamok minisztereiből áll össze (az Európai Bizottság és az Európai Parlament már áldását adta a változásra).

Természetesen az ITM ettől függetlenül is készülhet arra, hogy eldöntse, melyik időszámítást válassza az ország, de a tárca nem válaszolt arra a kérdésünkre, hogy ebben van-e előrehaladás. A kérdést egyébként nem is lesz olyan könnyű eldönteni. Talán nem tévedünk nagyot, ha azt valószínűsítjük, hogy a többség azt szeretné, ha a téli legrövidebb napokon minél később lenne sötét, azaz a nyári időszámítást tartaná meg véglegesnek, még akkor is, ha ez azzal járna, hogy ekkor fél 8 helyett csak fél 9 körül kelne fel a nap.

Az unió azonban jogosan kérte fel a tagországokat, hogy egyeztessenek az ügyben, mert ennek híján könnyen előfordulhatna, hogy az időzónáknak és időszámításoknak egy olyan mozaikszerű rendszere jönne létre, amely a jelenleginél jóval bonyolultabbá teszi az életet. Elég csak arra gondolni, hogy a másik időzónában lévő Románia mellett vagy éppen helyette akár a nyugati határon is újabb időeltolódás jönne létre, de az sem lenne kizárt, hogy Magyarország öt uniós szomszédjánál (Románia, Horvátország, Szlovénia, Ausztria és Szlovákia) pepita elrendezésben változnának az időmérések.

A minisztérium azonban arra a kérdésünkre sem válaszolt, hogy legalább elkezdődtek-e az egyeztetések a környező uniós országokkal. Ezek alapján nehéz most elképzelni, hogy akár már jövő márciusra meglegyen az új rendszer, vagyis továbbra is marad minden a régiben, úgy tűnik, hogy ezt a népszerű témát a járvány teljesen elvitte.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMiért kell még két évet várni az óraátállítás eltörléséért?Szinte biztos, hogy 2021 március utolsó vasárnapján állítjuk át az órákat utoljára, de miért nem lehet hamarabb?

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkLehet, hogy a szlovák határon kell majd órát állítanunk a román helyettAz óraátállítás uniós eltörlése után borulhat az a ma még egyértelmű rendszer, hogy az időzónák határán kell az órákat a helyi időhöz igazítani.

Élet ITM nyári időszámítás óraátállítás Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Pálos Máté
2021. október 5. 13:24 Élet

A szokásosnál súlyosabb influenzaszezon jöhet

A koronavírus-járvány miatt tavaly nem volt influenza, ezért idén erősebb lehet.

Torontáli Zoltán
2021. október 1. 17:01 Élet

Hétfő déltől kezdve szoríthatunk Karikó Katalin Nobel-díjáért

Ki más nyerhetné az orvosi Nobelt, mint a járvány elleni küzdelem csodafegyverének megalapozója?

Pálos Máté
2021. szeptember 27. 06:03 Élet

Amikor sok pénzt öntenek egy elmaradott faluba, lehet, hogy jobban el akarnak költözni onnan az emberek

A fejlesztés megteremti annak a lehetőségét, hogy azok is elköltözzenek, akik menni akartak, de beragadtak oda. A vidékre költött milliárdok hasznosulása egyáltalán nem egyszerű kérdés.

Fontos

Váczi István
2021. október 16. 16:58 Adat, Közélet

Eldőlt a hazaárulózásig fajuló kormány-ellenzék vakcinavita

Nem tudta volna felgyorsítani a magyar oltási programot, ha a kormány az év elején leköti a hazánknak az uniós beszerzés keretében járó teljes Moderna-mennyiséget.

Stubnya Bence
2021. október 16. 07:20 Podcast

Az energiakáosz miatt elkerülhetetlen, hogy egyes élelmiszerek is dráguljanak

Az inflációs rekord újra megdőlhet az év végén, mielőtt az árak csökkenni kezdenek. Hosszabb távon viszont egyre több a kiszámíthatatlan tényező. Suppan Gergely a G7 Podcast e heti vendége.

Gyurcsik Attila
2021. október 15. 14:36 Világ

Orosz függéshez és csúcsra járatott szénerőművekhez vezetett az uniós energiapolitika

Európa sorsa jelenleg az időjárás kezében van: egy átlagosnál hidegebb tél esetén az elszálló energiaárak tönkretehetik az európai ipart és élelmiszertermelést, brutális inflációt okozva.