Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2021. szeptember 24. 11:05 Élet

A jelek szerint télre visszaállítjuk az órákat, pedig lehetett volna másképp is

Bő egy hónap maradt az idei nyári időszámításból, október végén, ezúttal éppen 31-én hajnalban szokás szerint egy órával vissza kell majd forgatnunk az óramutatókat. Ennek azonban most nem feltétlenül kellene így lennie, hiszen az eredeti elképzelések szerint idén az európai országoknak már ki kellett volna választani azt az időszámítást, amit hosszú távon megtartanak. Vagyis a mostani átállításnak már csak akkor kellene megtörténnie, ha Magyarország a téli verziót választja véglegesnek. Máskülönben maradhatnánk a nyári rendszerben.

Rákérdeztünk a témát kezelő Innovációs és Technológiai Minisztériumnál, hogy van-e fejlemény az ügyben, de a tárca csak azt tudta megerősíteni, hogy az Európai Tanács a tervekkel ellentétben a mai napig nem tűzte napirendre a kérdést. A három európai jogalkotó közül tehát annál akadt el az ügy, amely a tagállamok minisztereiből áll össze (az Európai Bizottság és az Európai Parlament már áldását adta a változásra).

Természetesen az ITM ettől függetlenül is készülhet arra, hogy eldöntse, melyik időszámítást válassza az ország, de a tárca nem válaszolt arra a kérdésünkre, hogy ebben van-e előrehaladás. A kérdést egyébként nem is lesz olyan könnyű eldönteni. Talán nem tévedünk nagyot, ha azt valószínűsítjük, hogy a többség azt szeretné, ha a téli legrövidebb napokon minél később lenne sötét, azaz a nyári időszámítást tartaná meg véglegesnek, még akkor is, ha ez azzal járna, hogy ekkor fél 8 helyett csak fél 9 körül kelne fel a nap.

Az unió azonban jogosan kérte fel a tagországokat, hogy egyeztessenek az ügyben, mert ennek híján könnyen előfordulhatna, hogy az időzónáknak és időszámításoknak egy olyan mozaikszerű rendszere jönne létre, amely a jelenleginél jóval bonyolultabbá teszi az életet. Elég csak arra gondolni, hogy a másik időzónában lévő Románia mellett vagy éppen helyette akár a nyugati határon is újabb időeltolódás jönne létre, de az sem lenne kizárt, hogy Magyarország öt uniós szomszédjánál (Románia, Horvátország, Szlovénia, Ausztria és Szlovákia) pepita elrendezésben változnának az időmérések.

A minisztérium azonban arra a kérdésünkre sem válaszolt, hogy legalább elkezdődtek-e az egyeztetések a környező uniós országokkal. Ezek alapján nehéz most elképzelni, hogy akár már jövő márciusra meglegyen az új rendszer, vagyis továbbra is marad minden a régiben, úgy tűnik, hogy ezt a népszerű témát a járvány teljesen elvitte.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMiért kell még két évet várni az óraátállítás eltörléséért?Szinte biztos, hogy 2021 március utolsó vasárnapján állítjuk át az órákat utoljára, de miért nem lehet hamarabb?

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkLehet, hogy a szlovák határon kell majd órát állítanunk a román helyettAz óraátállítás uniós eltörlése után borulhat az a ma még egyértelmű rendszer, hogy az időzónák határán kell az órákat a helyi időhöz igazítani.

Élet ITM nyári időszámítás óraátállítás Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Torontáli Zoltán
2023. január 30. 04:34 Élet, Vállalat

Hiánycikk lett a fagyasztóláda, az árstopolt húsok felhalmozásának eszköze

A cukrot fel lehet polcozni a kamrában, de hova tegye az ember a csirkemellet? A fagyasztóláda ma a magyar vásárlók slágerterméke.

Torontáli Zoltán
2023. január 25. 15:36 Élet, Világ

Ha továbbra is ekkora autókat veszünk, akkor szét kell bányászni a Földet, hogy elektromosak lehessenek

Közel lehetetlent vetnek fel környezettudósok egy új tanulmányban: mi lenne, ha kevesebbet autóznánk, kisebb kocsikkal?

Hajdu Miklós
2023. január 23. 12:38 Élet

Forrósodik a levegő a gáztűzhelyek körül, ez már a kormánypárti sajtónak is feladja a leckét

Bár nem foglalt állást a gázkészülékek tiltása mellett az amerikai kormány, már a magyar kormánypárti sajtó is a kérdést felkapva hergel a demokraták ellen, ráadásul Orbán Viktor kijelentésének ellentmondva.

Fontos

Hajdu Miklós
2023. január 29. 15:35 Tech

A techcégek válsága közben alakíthatja át az internetes kereséseket a ChatGPT

A Microsoftot és a Google-t is lépéskényszerbe hozta a ChatGPT megjelenése, miközben tízezreket bocsátanak el.

Jandó Zoltán
2023. január 29. 04:34 Adat, Vállalat

Százmilliárdokat költenek, hogy újra legyen értelme a lakossági napelemeknek, de ez sem elég

Nagyon látványosan pörög fel a hazai villamosenergia-hálózat fejlesztése, de a kormányon múlik, hogy meddig blokkolják a háztartási napelempiacot.

Stubnya Bence
2023. január 28. 15:45 Adat

Visszaesett a megújulók aránya az uniós energiafogyasztásban, de a számokat a tűzifaégetés is nagyon torzítja

2021-ben először fordult elő, hogy csökkent a megújulók aránya az uniós energiafogyasztáson belül. A számokat viszont jelentősen torzítja a biomassza felhasználása, amivel más bajok is vannak klímaszempontból.