Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2021. szeptember 24. 11:05 Élet

A jelek szerint télre visszaállítjuk az órákat, pedig lehetett volna másképp is

Bő egy hónap maradt az idei nyári időszámításból, október végén, ezúttal éppen 31-én hajnalban szokás szerint egy órával vissza kell majd forgatnunk az óramutatókat. Ennek azonban most nem feltétlenül kellene így lennie, hiszen az eredeti elképzelések szerint idén az európai országoknak már ki kellett volna választani azt az időszámítást, amit hosszú távon megtartanak. Vagyis a mostani átállításnak már csak akkor kellene megtörténnie, ha Magyarország a téli verziót választja véglegesnek. Máskülönben maradhatnánk a nyári rendszerben.

Rákérdeztünk a témát kezelő Innovációs és Technológiai Minisztériumnál, hogy van-e fejlemény az ügyben, de a tárca csak azt tudta megerősíteni, hogy az Európai Tanács a tervekkel ellentétben a mai napig nem tűzte napirendre a kérdést. A három európai jogalkotó közül tehát annál akadt el az ügy, amely a tagállamok minisztereiből áll össze (az Európai Bizottság és az Európai Parlament már áldását adta a változásra).

Természetesen az ITM ettől függetlenül is készülhet arra, hogy eldöntse, melyik időszámítást válassza az ország, de a tárca nem válaszolt arra a kérdésünkre, hogy ebben van-e előrehaladás. A kérdést egyébként nem is lesz olyan könnyű eldönteni. Talán nem tévedünk nagyot, ha azt valószínűsítjük, hogy a többség azt szeretné, ha a téli legrövidebb napokon minél később lenne sötét, azaz a nyári időszámítást tartaná meg véglegesnek, még akkor is, ha ez azzal járna, hogy ekkor fél 8 helyett csak fél 9 körül kelne fel a nap.

Az unió azonban jogosan kérte fel a tagországokat, hogy egyeztessenek az ügyben, mert ennek híján könnyen előfordulhatna, hogy az időzónáknak és időszámításoknak egy olyan mozaikszerű rendszere jönne létre, amely a jelenleginél jóval bonyolultabbá teszi az életet. Elég csak arra gondolni, hogy a másik időzónában lévő Románia mellett vagy éppen helyette akár a nyugati határon is újabb időeltolódás jönne létre, de az sem lenne kizárt, hogy Magyarország öt uniós szomszédjánál (Románia, Horvátország, Szlovénia, Ausztria és Szlovákia) pepita elrendezésben változnának az időmérések.

A minisztérium azonban arra a kérdésünkre sem válaszolt, hogy legalább elkezdődtek-e az egyeztetések a környező uniós országokkal. Ezek alapján nehéz most elképzelni, hogy akár már jövő márciusra meglegyen az új rendszer, vagyis továbbra is marad minden a régiben, úgy tűnik, hogy ezt a népszerű témát a járvány teljesen elvitte.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMiért kell még két évet várni az óraátállítás eltörléséért?Szinte biztos, hogy 2021 március utolsó vasárnapján állítjuk át az órákat utoljára, de miért nem lehet hamarabb?

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkLehet, hogy a szlovák határon kell majd órát állítanunk a román helyettAz óraátállítás uniós eltörlése után borulhat az a ma még egyértelmű rendszer, hogy az időzónák határán kell az órákat a helyi időhöz igazítani.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet ITM nyári időszámítás óraátállítás Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Hajdu Miklós
2024. február 18. 18:03 Élet, Vállalat

Az egykor legnépszerűbb autómárka lassan háttérbe szorul a magyar piacon

Elvesztette az Opel a kivételes népszerűségét a magyarországi újautó-piacon.

Debreczeni Anna
2024. február 18. 13:13 Adat, Élet

Tarolnak a társkereső alkalmazások, egyre többen hajlandóak fizetni is értük

Csaknem 5 milliárd dollárosra (1800 milliárd forint) nőtt az online társkereső alkalmazások piaca 2022-ben, amit toronymagasan vezet a Tinder.

Torontáli Zoltán
2024. február 18. 04:34 Élet, Tech

Megvan a rés a pajzson, engedélyeztethető egy erkélynapelem Magyarországon

A telepítéshez egyórányi villanyszerelő munka kell, de más nem, így mostantól akár a társasházi lakóknak is könnyen lehet napelemük.

Fontos

Pálos Máté
2024. február 21. 17:08 Közélet

Egyre több ember dönt a haláláról, Hollandiában már a halálozások 5 százaléka eutanázia

Európában és a világon egyre több embernek terjed ki az önrendelkezési joga a halálára – és egyre többen élnek is vele.

Torontáli Zoltán
2024. február 21. 15:22 Vállalat, Világ

Újabb országban mondták ki, nem munkavállalók az ételfutárok, de bekerülhetnek az ágazati kollektív szerződésbe

Hiányzik az unióban az egységes szabályozás, a finn bíróság a magyarral megegyező állásfoglalást hozott.

Stubnya Bence
2024. február 21. 10:01 Közélet

Európai rekorder lenne Magyarország, ha sikerülne a kormány terve

85 százalékra emelkedhet a kormány tervei szerint a foglalkoztatottsági ráta. Tartalék azonban csak a 25 év alattiakban és az 55 év felettiekben van.