Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2021. május 27. 17:45 Élet

Jócskán megváltoztak az irodai munka körülményei, mialatt otthon voltak a dolgozók

Sok irodaház a távmunkával töltött időszak alatt sem ürült ki teljesen, ugyanis a cégek jelentős része a dolgozók biztonságát és jóllétét növelő irodai fejlesztésekbe, változtatásokba fogott.

A lezárások fantasztikus lehetőséget adtak egy új világ kialakításához

– nyilatkozta a Knight Frank ingatlanügynökség szakértője a Bloombergnek. A járvány csillapodásával elkövetkezhet a változások próbája, ahogy a dolgozók lassan visszatérnek az irodákba.

A tipikus újítások közé sorolhatók a mozgatható falakkal gyorsan alakítható terek, az érintés nélkül vezérelhető liftek és a fejlettebb szellőzőrendszerek, de előfordulnak az irodai helyiségek kihasználtságát nyomon követő alkalmazások is. Az Arcadis nevű tervező- és mérnökiroda székhelyén például egy applikáció révén derülhet ki, hogy mely tárgyalókat szükséges takarítani az értekezletek után, és persze az is, hogy a járványvédelmi kapacitáskorlátokon belül van-e az irodában jelenlévők száma. A biztosítók szövetségének otthont adó londoni Lloyd-palotában plexifalakat építenek a munkaállomások köré, de az amerikai lap szerint akad példa az értekezletekbe távolról bekapcsolódó résztvevők holografikus megjelenítésére alkalmas eszközök telepítésére is.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAlaposan megfigyelt irodákba térhetnek vissza a dolgozók a járvány utánA kereskedelmi ingatlanpiac ugyan nincs valami jó helyzetben, az irodák fejlesztésével foglalkozó tech-cégek mégsem panaszkodhatnak.

A fejlesztések és az új eljárásrendek bevezetése mellett sok cégnél jellemző, hogy a korábban használt terület csökkentésével és a rugalmas munkarend fenntartásával próbálnak alkalmazkodni a megváltozott körülményekhez. A járványügyi szempontokon túl a dolgozók igényei is a home office legalább részleges fenntartása mellett szólnak, ami a válságot igencsak megszenvedő kereskedelmi ingatlanpiac kilátásaira egyelőre nem vet túl jó fényt.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNehezebben fognak béremelést kapni azok, akik ragaszkodnak a távmunkáhozSok vezetőre tudat alatt az tesz igazán jó benyomást, ha bent látják maguk körül az irodában az alkalmazottakat.

Igaz, a munkahelyek iránti elvárások gyors változása váratlan fordulatokat is tartogat, a Deloitte például Manchesterben az eddigi irodaháza helyett egy közösségi irodában működik tovább. Vagyis az otthoni munkavégzés elterjedését különösen megszenvedő coworking ingatlanüzemeltetők is reménykedhetnek abban, hogy az általuk kínált rugalmasságot értékelni kezdik a piacon, akár nagyobb vállalatok is.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet iroda irodaház irodapiac munka távmunka Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Váczi István
2024. április 3. 15:52 Élet

Új korszak előtt a G7

Ahogy múlt héten beszámoltunk róla, új tulajdonoshoz kerül portálunk, ez a folyamat ma lezárult, így új kiadó működteti tovább a G7-et.

Debreczeni Anna
2024. április 3. 10:22 Adat, Élet

Lettországban él a legtöbb, Görögországban a legkevesebb gyermek állami gondozásban lakosságarányosan

Magyarországon a 20 463 állami gondozott gyermek 70 százaléka családoknál, 30 százaléka intézményekben élt a 2021-es adatok szerint.

Fontos

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.