Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2021. május 2. 12:33 Tech

Alaposan megfigyelt irodákba térhetnek vissza a dolgozók a járvány után

Dollármilliókat nyerhetnek az irodaházak tulajdonosai az irodisták alapos megfigyelésével, derül ki a New York Times cikkéből. A modern irodákban ugyanis egyre több szenzor figyelheti az ott lévők tevékenységét, az így gyűjtött adatok alapján pedig nemcsak a légkondicionálás és világítás finomhangolható, hanem a cégvezetők az alkalmazottak mozgását, tevékenységét is alaposan megismerhetik. Mindez a járvány elleni védekezésben is hasznosnak bizonyulhat, ami jelentősen növelheti a kamerákkal és érzékelőkkel teletűzdelt irodák vonzerejét az – Egyesült Államokban legalábbis – gyengélkedő piacon.

A proptech-nek*Az angol property technology kifejezésből ered a rövidítés. nevezett, az ingatlanüzemeltetéssel kapcsolatos technológiai ágazat már a járvány előtt is felfutóban volt, a kilátásokon pedig tovább javít, hogy az irodákba történő óvatos visszatérést is segíthetik a legújabb fejlesztések. Az egészségügyi és a gazdasági válság időszakában előnyt jelenthet, ha az ingatlanok fel vannak szerelve olyan eszközökkel, amelyekkel többek között a fertőzésveszély is csökkenthető, miközben az épület és benne dolgozók hatékonyságát is növelhetik a munkavégzéshez optimális környezet megteremtésével. A lezárások miatt ráadásul sok iroda üresen áll mostanában, ami tökéletes lehetőség a berendezések telepítésére.

A tendencia az új beruházásokat is érinti, az ingatlanfejlesztéssel foglalkozó svéd Skanska egyik épülő houstoni irodaházában kamerák, érzékelők és QR-kód-olvasók ezreit tervezi telepíteni, hogy az üzemeltetők és a bérlők pontosan követhessék az emberek mozgását, viselkedését és a helyiségek kihasználtságát.

Drámaian meg fog nőni az épületeink használatával kapcsolatos információmennyiség

– nyilatkozta a lapnak Charlie Kuntz, egy másik, az Egyesült Államokban jelenlévő ingatlanbefektetési cég, a Hines innovációs szakértője.

A szenzorokkal telepakolt irodák ugyanakkor fokozott kiberbiztonsági kockázatokat is jelentenek majd. A hackerek az interneten összekapcsolt eszközök által gyűjtött adatokat megszerezhetik, és át is vehetik az irányítást bizonyos épületgépészeti funkciók felett. Sőt, rosszabb esetben az ingatlanüzemeltetés gyengébben védett rendszerein keresztül más, a vállalatok működése szempontjából kulcsfontosságú szoftvereihez is hozzáférhetnek – mindez nem is példa nélküli, egy Las Vegas-i kaszinó adatbázisát az épületben lévő akvárium internetre kapcsolt hőmérőjét feltörve szerezték meg az internetes bűnözők.

Kérdés persze, hogy mindezen fejlesztések ellenére a bérlők számára mennyire lesz vonzó az irodákba való visszatérés a járvány előtti rendnek megfelelően. A cégek egyrészt spórolhatnak a bérleti díjakon, másrészt pedig vonzóbbak lehetnek a munkavállalók számára, ha biztosítják az otthoni munkavégzés lehetőségét a járványt követő időszakban is – a Deutsche Bank például akár heti három nap home office-t is engedélyezne a munkavállalóknak a későbbiekben. Ez az eset persze kirívó, főleg a pénzügyi szektorban, ahonnan éles ellenpélda is akad: a JP Morgan júliustól minden dolgozóját visszarendeli az irodába az Egyesült Államokban.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkOtthon tényleg senki sem kreatív, vagy csak ürügyet keresnek a cégek?Már körvonalazódik, hogy hogyan fogunk a járvány után dolgozni, azonban az új technológiákkal még a cégek is csak kísérleteznek.

Tech iroda irodaház kamera megfigyelés megfigyelő technológia Olvasson tovább a kategóriában

Tech

Torontáli Zoltán
2021. május 5. 09:38 Tech

Háztartási hidrogénerőművet fejleszt az egyik vezető német kutatóintézet

Az ötlet technológiai szempontból nem új, de a háztartási méretben való megvalósításhoz rengeteg fejlesztésre van szükség.

Stubnya Bence
2021. április 29. 18:10 Tech

Csaknem duplázódtak az e-autó-eladások a világban az év első három hónapjában

Csökkent az állami támogatások hozzájárulása a teljes forgalomhoz, ami azt jelenti, hogy piaci alapon is közelednek árban az elektromos modellek a hagyományosakhoz.

Fabók Bálint
2021. április 26. 12:38 Tech

A leggazdagabb román Mészáros Lőrinc mögül indult, de már ötször akkora a vagyona

Daniel Dines hét éve egy tízfős céget vezetett Bukarestben, amely mára a világ egyik legfelkapottabb technológiai cége lett.

Fontos

Stubnya Bence
2021. május 8. 07:34 Podcast

Miért fogadták el csendben az ápolók, hogy az orvosok helyzete javult, miközben az övék még romlott is?

Hosszú távon a magyar betegek érdeke is az, hogy az egészségügyi reformból kihagyott ápolók összefogjanak a helyzetük javításáért - Szabó Imrével és Fabók Bálinttal erről beszélgettünk az e heti G7 Podcastban.

Jandó Zoltán
2021. május 7. 05:42 Vállalat

A magyar cég, amely kiszívja a hőt a Földből

A Mol nem csapott le az ötletükre, így végül úgy döntöttek, maguk csinálják meg a világszinten is egyedinek számító fűtőművet, amelynek külföldön is lehet piaca.

Avatar
2021. május 6. 16:27 Közélet

A módosított magyar költségvetés tele van átláthatatlan és trükkös számítással

A kormány a saját prognózisától is eltér az előirányzatokban, és még regionális összehasonlításban is gyenge a teljesítménye.