Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2021. május 2. 12:33 Tech

Alaposan megfigyelt irodákba térhetnek vissza a dolgozók a járvány után

Dollármilliókat nyerhetnek az irodaházak tulajdonosai az irodisták alapos megfigyelésével, derül ki a New York Times cikkéből. A modern irodákban ugyanis egyre több szenzor figyelheti az ott lévők tevékenységét, az így gyűjtött adatok alapján pedig nemcsak a légkondicionálás és világítás finomhangolható, hanem a cégvezetők az alkalmazottak mozgását, tevékenységét is alaposan megismerhetik. Mindez a járvány elleni védekezésben is hasznosnak bizonyulhat, ami jelentősen növelheti a kamerákkal és érzékelőkkel teletűzdelt irodák vonzerejét az – Egyesült Államokban legalábbis – gyengélkedő piacon.

A proptech-nek*Az angol property technology kifejezésből ered a rövidítés. nevezett, az ingatlanüzemeltetéssel kapcsolatos technológiai ágazat már a járvány előtt is felfutóban volt, a kilátásokon pedig tovább javít, hogy az irodákba történő óvatos visszatérést is segíthetik a legújabb fejlesztések. Az egészségügyi és a gazdasági válság időszakában előnyt jelenthet, ha az ingatlanok fel vannak szerelve olyan eszközökkel, amelyekkel többek között a fertőzésveszély is csökkenthető, miközben az épület és benne dolgozók hatékonyságát is növelhetik a munkavégzéshez optimális környezet megteremtésével. A lezárások miatt ráadásul sok iroda üresen áll mostanában, ami tökéletes lehetőség a berendezések telepítésére.

A tendencia az új beruházásokat is érinti, az ingatlanfejlesztéssel foglalkozó svéd Skanska egyik épülő houstoni irodaházában kamerák, érzékelők és QR-kód-olvasók ezreit tervezi telepíteni, hogy az üzemeltetők és a bérlők pontosan követhessék az emberek mozgását, viselkedését és a helyiségek kihasználtságát.

Drámaian meg fog nőni az épületeink használatával kapcsolatos információmennyiség

– nyilatkozta a lapnak Charlie Kuntz, egy másik, az Egyesült Államokban jelenlévő ingatlanbefektetési cég, a Hines innovációs szakértője.

A szenzorokkal telepakolt irodák ugyanakkor fokozott kiberbiztonsági kockázatokat is jelentenek majd. A hackerek az interneten összekapcsolt eszközök által gyűjtött adatokat megszerezhetik, és át is vehetik az irányítást bizonyos épületgépészeti funkciók felett. Sőt, rosszabb esetben az ingatlanüzemeltetés gyengébben védett rendszerein keresztül más, a vállalatok működése szempontjából kulcsfontosságú szoftvereihez is hozzáférhetnek – mindez nem is példa nélküli, egy Las Vegas-i kaszinó adatbázisát az épületben lévő akvárium internetre kapcsolt hőmérőjét feltörve szerezték meg az internetes bűnözők.

Kérdés persze, hogy mindezen fejlesztések ellenére a bérlők számára mennyire lesz vonzó az irodákba való visszatérés a járvány előtti rendnek megfelelően. A cégek egyrészt spórolhatnak a bérleti díjakon, másrészt pedig vonzóbbak lehetnek a munkavállalók számára, ha biztosítják az otthoni munkavégzés lehetőségét a járványt követő időszakban is – a Deutsche Bank például akár heti három nap home office-t is engedélyezne a munkavállalóknak a későbbiekben. Ez az eset persze kirívó, főleg a pénzügyi szektorban, ahonnan éles ellenpélda is akad: a JP Morgan júliustól minden dolgozóját visszarendeli az irodába az Egyesült Államokban.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkOtthon tényleg senki sem kreatív, vagy csak ürügyet keresnek a cégek?Már körvonalazódik, hogy hogyan fogunk a járvány után dolgozni, azonban az új technológiákkal még a cégek is csak kísérleteznek.

Tech iroda irodaház kamera megfigyelés megfigyelő technológia Olvasson tovább a kategóriában

Tech

Hajdu Miklós
2021. december 3. 11:35 Tech

Szép csillagos az ég? Lassan minden tizenötödik fénypont egy műhold

A valódi csillagfény egyre inkább háttérbe szorul az égbolton, helyette az internetszolgáltatók szatellitjeiről visszaverődő fényt figyelhetjük.

Avatar
2021. november 30. 15:20 Tech, Világ

Először adtak tényleges közúti engedélyt önvezető járműnek Európában

Az eddig tesztüzemben működő EZ10 nevű francia minibusz bebizonyította, hogy biztonságos közúti használatra, miután jól teljesített az Oncopole egyetem kampuszán.

Váczi István
2021. november 22. 15:41 Támogatói tartalom, Tech

Kamionokkal nem fog menni a klímavédelem, fejlesztésekkel terelnék vasútra a forgalmat

A piacvezető magyar vasúti árufuvarozási vállalatot, a Rail Cargo Hungariát is magában foglaló Rail Cargo Group euró milliókat fordít a vasúti árufuvarozás digitalizációjára és innovációjára.

Fontos

Váczi István
2021. december 5. 17:01 Adat

Nem elfogyott, hanem megromlott a leghatékonyabbnak mondott vakcina magyar készletének tizede

Hiába volt összességében sikeres a Szputnyik felhasználása Magyarországon, a jelek szerint kínos lenne elismerni, hogy közel 200 ezer adagnak végül lejárt a szavatossága.

Katona Hajnalka
2021. december 5. 13:04 Élet

Néha még a harag is lehet jó tanácsadó

Persze csak akkor, ha az ember azért haragszik, mert igazságtalanságot lát, mert ilyenkor hajlamosabb jobban segíteni az érintettnek.

Pálos Máté
2021. december 4. 15:35 Adat, Élet

A térségben csak Magyarországon nőtt a legfontosabb termékenységi mutató

Tavaly sem csökkent, és feltehetően még idén is nő a magyar termékenységi ráta. Ez azonban nem jelenti feltétlenül azt, hogy jóval több gyerek születne.