Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2021. május 2. 12:33 Tech

Alaposan megfigyelt irodákba térhetnek vissza a dolgozók a járvány után

Dollármilliókat nyerhetnek az irodaházak tulajdonosai az irodisták alapos megfigyelésével, derül ki a New York Times cikkéből. A modern irodákban ugyanis egyre több szenzor figyelheti az ott lévők tevékenységét, az így gyűjtött adatok alapján pedig nemcsak a légkondicionálás és világítás finomhangolható, hanem a cégvezetők az alkalmazottak mozgását, tevékenységét is alaposan megismerhetik. Mindez a járvány elleni védekezésben is hasznosnak bizonyulhat, ami jelentősen növelheti a kamerákkal és érzékelőkkel teletűzdelt irodák vonzerejét az – Egyesült Államokban legalábbis – gyengélkedő piacon.

A proptech-nek*Az angol property technology kifejezésből ered a rövidítés. nevezett, az ingatlanüzemeltetéssel kapcsolatos technológiai ágazat már a járvány előtt is felfutóban volt, a kilátásokon pedig tovább javít, hogy az irodákba történő óvatos visszatérést is segíthetik a legújabb fejlesztések. Az egészségügyi és a gazdasági válság időszakában előnyt jelenthet, ha az ingatlanok fel vannak szerelve olyan eszközökkel, amelyekkel többek között a fertőzésveszély is csökkenthető, miközben az épület és benne dolgozók hatékonyságát is növelhetik a munkavégzéshez optimális környezet megteremtésével. A lezárások miatt ráadásul sok iroda üresen áll mostanában, ami tökéletes lehetőség a berendezések telepítésére.

A tendencia az új beruházásokat is érinti, az ingatlanfejlesztéssel foglalkozó svéd Skanska egyik épülő houstoni irodaházában kamerák, érzékelők és QR-kód-olvasók ezreit tervezi telepíteni, hogy az üzemeltetők és a bérlők pontosan követhessék az emberek mozgását, viselkedését és a helyiségek kihasználtságát.

Drámaian meg fog nőni az épületeink használatával kapcsolatos információmennyiség

– nyilatkozta a lapnak Charlie Kuntz, egy másik, az Egyesült Államokban jelenlévő ingatlanbefektetési cég, a Hines innovációs szakértője.

A szenzorokkal telepakolt irodák ugyanakkor fokozott kiberbiztonsági kockázatokat is jelentenek majd. A hackerek az interneten összekapcsolt eszközök által gyűjtött adatokat megszerezhetik, és át is vehetik az irányítást bizonyos épületgépészeti funkciók felett. Sőt, rosszabb esetben az ingatlanüzemeltetés gyengébben védett rendszerein keresztül más, a vállalatok működése szempontjából kulcsfontosságú szoftvereihez is hozzáférhetnek – mindez nem is példa nélküli, egy Las Vegas-i kaszinó adatbázisát az épületben lévő akvárium internetre kapcsolt hőmérőjét feltörve szerezték meg az internetes bűnözők.

Kérdés persze, hogy mindezen fejlesztések ellenére a bérlők számára mennyire lesz vonzó az irodákba való visszatérés a járvány előtti rendnek megfelelően. A cégek egyrészt spórolhatnak a bérleti díjakon, másrészt pedig vonzóbbak lehetnek a munkavállalók számára, ha biztosítják az otthoni munkavégzés lehetőségét a járványt követő időszakban is – a Deutsche Bank például akár heti három nap home office-t is engedélyezne a munkavállalóknak a későbbiekben. Ez az eset persze kirívó, főleg a pénzügyi szektorban, ahonnan éles ellenpélda is akad: a JP Morgan júliustól minden dolgozóját visszarendeli az irodába az Egyesült Államokban.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkOtthon tényleg senki sem kreatív, vagy csak ürügyet keresnek a cégek?Már körvonalazódik, hogy hogyan fogunk a járvány után dolgozni, azonban az új technológiákkal még a cégek is csak kísérleteznek.

Tech iroda irodaház kamera megfigyelés megfigyelő technológia Olvasson tovább a kategóriában

Tech

Váczi István
2021. augusztus 2. 15:08 Tech

Mire a napelemed felkerül a tetőre, jó sok szenet elégettek hozzá

A napelemek gyártását manapság egyértelműen Kína uralja, ahol az energiaigényes folyamat leginkább széntüzelésű hőerőművekben termelt árammal történik.

Mészáros R. Tamás
2021. július 31. 06:42 Tech, Világ

Japán az olimpia farvizén meghirdette a hidrogénenergia-alapú társadalom jövőképét

Annak ellenére, hogy a technológia jelenlegi hatékonyságának és árának fényében sokan szkeptikusak az ambiciózus terveket illetően.

Hajdu Miklós
2021. július 30. 13:08 Tech

Egy régi bevált trükk, ami megnehezíti a mobil lehallgatását

Teljes védelmet nem jelent, de a hackerek dolgát legalább megnehezíti, ha gyakran indítjuk újra a telefonunkat.

Fontos

Papp László
2021. augusztus 2. 17:07 Pénz

Lassulhat vagy meg is állhat az ingatlanárak emelkedése a kamatemelések miatt

Olyan sokféle módon érinti mindennapjainkat a jegybank kamatemelési ciklusa, hogy a következő hónapok izgalmasak lesznek a lakosság és a cégek számára is.

Stubnya Bence
2021. augusztus 2. 06:06 Adat, Vállalat

Mi történne valójában, ha 200 ezerre emelnénk a bruttó vagy akár a nettó minimálbért?

Orbán Viktor bruttó 200 ezres ajánlata nem kiugró, Karácsony Gergely nettó 200-as licitje már komolyabb, de érdemi hatása még annak is csak más intézkedésekkel kombinálva lenne.

Kasnyik Márton
2021. augusztus 1. 17:36 Élet

Egyre több a bizonyíték, hogy az ősember jó sok szénhidrátot evett

Vad gabonát őröltek, kenyeret sütöttek, gyökereket és hüvelyeseket főztek jóval azelőtt, hogy elindult volna a tudatos mezőgazdaság.