Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2021. május 2. 12:33 Tech

Alaposan megfigyelt irodákba térhetnek vissza a dolgozók a járvány után

Dollármilliókat nyerhetnek az irodaházak tulajdonosai az irodisták alapos megfigyelésével, derül ki a New York Times cikkéből. A modern irodákban ugyanis egyre több szenzor figyelheti az ott lévők tevékenységét, az így gyűjtött adatok alapján pedig nemcsak a légkondicionálás és világítás finomhangolható, hanem a cégvezetők az alkalmazottak mozgását, tevékenységét is alaposan megismerhetik. Mindez a járvány elleni védekezésben is hasznosnak bizonyulhat, ami jelentősen növelheti a kamerákkal és érzékelőkkel teletűzdelt irodák vonzerejét az – Egyesült Államokban legalábbis – gyengélkedő piacon.

A proptech-nek*Az angol property technology kifejezésből ered a rövidítés. nevezett, az ingatlanüzemeltetéssel kapcsolatos technológiai ágazat már a járvány előtt is felfutóban volt, a kilátásokon pedig tovább javít, hogy az irodákba történő óvatos visszatérést is segíthetik a legújabb fejlesztések. Az egészségügyi és a gazdasági válság időszakában előnyt jelenthet, ha az ingatlanok fel vannak szerelve olyan eszközökkel, amelyekkel többek között a fertőzésveszély is csökkenthető, miközben az épület és benne dolgozók hatékonyságát is növelhetik a munkavégzéshez optimális környezet megteremtésével. A lezárások miatt ráadásul sok iroda üresen áll mostanában, ami tökéletes lehetőség a berendezések telepítésére.

A tendencia az új beruházásokat is érinti, az ingatlanfejlesztéssel foglalkozó svéd Skanska egyik épülő houstoni irodaházában kamerák, érzékelők és QR-kód-olvasók ezreit tervezi telepíteni, hogy az üzemeltetők és a bérlők pontosan követhessék az emberek mozgását, viselkedését és a helyiségek kihasználtságát.

Drámaian meg fog nőni az épületeink használatával kapcsolatos információmennyiség

– nyilatkozta a lapnak Charlie Kuntz, egy másik, az Egyesült Államokban jelenlévő ingatlanbefektetési cég, a Hines innovációs szakértője.

A szenzorokkal telepakolt irodák ugyanakkor fokozott kiberbiztonsági kockázatokat is jelentenek majd. A hackerek az interneten összekapcsolt eszközök által gyűjtött adatokat megszerezhetik, és át is vehetik az irányítást bizonyos épületgépészeti funkciók felett. Sőt, rosszabb esetben az ingatlanüzemeltetés gyengébben védett rendszerein keresztül más, a vállalatok működése szempontjából kulcsfontosságú szoftvereihez is hozzáférhetnek – mindez nem is példa nélküli, egy Las Vegas-i kaszinó adatbázisát az épületben lévő akvárium internetre kapcsolt hőmérőjét feltörve szerezték meg az internetes bűnözők.

Kérdés persze, hogy mindezen fejlesztések ellenére a bérlők számára mennyire lesz vonzó az irodákba való visszatérés a járvány előtti rendnek megfelelően. A cégek egyrészt spórolhatnak a bérleti díjakon, másrészt pedig vonzóbbak lehetnek a munkavállalók számára, ha biztosítják az otthoni munkavégzés lehetőségét a járványt követő időszakban is – a Deutsche Bank például akár heti három nap home office-t is engedélyezne a munkavállalóknak a későbbiekben. Ez az eset persze kirívó, főleg a pénzügyi szektorban, ahonnan éles ellenpélda is akad: a JP Morgan júliustól minden dolgozóját visszarendeli az irodába az Egyesült Államokban.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkOtthon tényleg senki sem kreatív, vagy csak ürügyet keresnek a cégek?Már körvonalazódik, hogy hogyan fogunk a járvány után dolgozni, azonban az új technológiákkal még a cégek is csak kísérleteznek.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Tech iroda irodaház kamera megfigyelés megfigyelő technológia Olvasson tovább a kategóriában

Tech

Stubnya Bence
2024. július 15. 05:32 Pénz, Tech

Egyre többen látják pesszimistán a mesterséges intelligencia jövőjét

Energiaigényes infrastruktúra, kis haszon nagy költségek mellett, a dotkomhoz hasonló piaci buborék: egyre több a borúlátó elemzés az elmúlt másfél év slágertechnológiájáról.

Torontáli Zoltán
2024. július 12. 05:00 Élet, Tech

Jobban megéri elektromos autóval a napelemes program, amelyre 32 ezren jelentkeztek?

Ha már úgyis lesz kedvezményes árú napelem a tetőn, érdemes e-autót tölteni vele? Éjszakai műszakban dolgozóknak és benzint kiváltóknak biztos, egyébként nem annyira.

Bucsky Péter
2024. július 3. 05:56 Tech, Vállalat

Magyar cég dobta piacra a világ első teljes körű kvantumtitkosítási megoldását

A kvantumszámítógépek elavulttá teszik a mai titkosításokat, de van már olyan megoldás, amely szövegek és fájlok mellett a hang- és konferenciahívásokat is védi.

Fontos

Jandó Zoltán
2024. július 18. 14:13 Adat

Pörgetjük a légkondikat, azok pedig rekordokat döntve zabálják az áramot

Kedden 144,5 gigawattóra áramot használtunk, aminél nyáron csak egyszer, 2021 júniusában mértek magasabb fogyasztást. Akkor is hőhullám volt.

Váczi István
2024. július 17. 15:02 Világ

Csak egyre több és több pénzért hajlandók csatába menni az oroszok

Jelentősen emelték az utóbbi hónapokban az orosz hadseregbe jelentkezők számára járó aláírási bónuszt, ami toborzási nehézségekre utal.

Váczi István
2024. július 17. 11:14 Pénz

Miért dönt naponta rekordot az arany ára, ha nincs válság?

Kedden és szerdán is történelmi csúcsot döntött az arany ára, ami az utóbbi évek jó szériájának folytatódása, pedig magasak voltak a kamatok, és éppen közeli válság sem fenyeget.