Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2021. május 23. 11:43 Élet

Nehezebben fognak béremelést kapni azok, akik ragaszkodnak a távmunkához

Az otthonaikban dolgozó munkavállalók jelentős része nem lelkesedik az irodákba való visszatérés iránt, a cégvezetők közül viszont sokan nem tartják megfelelőnek a távmunkás rendszert. A The Atlantic cikkében idézett kutatási eredmények szerint bár sokféle munka hatékonyabban végezhető otthon, a vállalatvezetői ellenérzések miatt a többletteljesítményükért a távmunkások kevésbé számíthatnak béremelésre vagy előléptetésre az irodában dolgozókhoz képest.

Erre magyarázatot adhat, hogy a távmunka nehezen összeegyeztethető az – amerikai kultúrában legalábbis igencsak mélyre gyökerezett – odaadó munkavállalókról alkotott képpel, miszerint a dolgozók teljes figyelmüket a munkájukra fordítják, és a magánügyekkel a lehető legkevesebbet foglalkoznak. A vezetők szeretik továbbá maguk körül látni a beosztottjaikat, ha valaki minden értekezleten személyesen részt vesz, és kora reggeltől késő délutánig bent a van a munkahelyén, azt jó eséllyel lojális, keményen dolgozó alkalmazottként tartja majd számon a főnöke.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA most otthonról dolgozók fele a járvány után is otthon maradhatA távmunka elterjedése sok mindent megváltoztat az irodapiacon, ahol már nem a hely lesz a döntő, hanem a helyhez kapcsolódó szolgáltatás.

Mindezt egy kísérlet eredményei is alátámasztják: a vizsgálatba bevont menedzserek, miután elolvastak egy fiktív, az irodában sok időt töltő munkavállalóról szóló történetet, jellemzően úgy emlékeztek, hogy a szöveg tartalmazta az „elkötelezett”, a „felelős” és a „megbízható” szavakat, pedig ezek nem voltak leírva. A lapnak nyilatkozó szakértő szerint ez a tudatalatti jelenség a valós munkamoráltól független előnyt jelent az irodákban dolgozóknak a távmunkásokkal szemben a teljesítményértékelések során.

Az otthoni munkából fakadó hátrányok persze bizonyos mértékben kompenzálhatók. A távmunkásoknak érdemes tudatosan foglalkozniuk azzal, hogy milyen benyomást tesznek a főnökükre, ha szeretnék elkerülni, hogy a munkahelyükön idővel csak alvállalkozóként gondoljanak rájuk. A munkaidőn kívülre vállalt többletfeladatok, a felettesekkel történő szemtől szembeni egyeztetések – akár Zoom-on keresztül – hatékonyan oszlathatják el az otthoni láblógatásra vonatkozó sokszor téves vezetői benyomásokat.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkKözel egy órával meghosszabbította a járvány a munkanapotTöbb kisebb részre szakította szét a munkanapot a járvány, de legalább rövidebbek lettek a meetingek.

Javítja a távmunkások kilátásait az is, hogy a vezetői attitűdök is változhatnak. Joseph Grenny, a The Atlantic által megszólaltatott menedzser sokáig ellenezte az otthoni munkavégzést, újabban viszont megváltozott a véleménye:

Az iroda a lusta vezetőknek kedvez.

Grenny szerint ugyanis az igazgatóknak is szerepet kell vállalniuk abban, hogy a távolság ellenére kellően szoros maradjon a kapcsolat és a bizalom az otthon dolgozók iránt, ami nyilvánvalóan több erőfeszítést igényel.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet iroda munka munkahely távmunka üzlet Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Torontáli Zoltán
2024. július 16. 12:47 Adat, Élet

Sokkal jobban drágulnak most az albérletek, mint az eladó lakások

Nagyon mennek fel az albérleti díjak, pedig még ki sem hirdették a felvételi ponthatárokat.

Torontáli Zoltán
2024. július 12. 05:00 Élet, Tech

Jobban megéri elektromos autóval a napelemes program, amelyre 32 ezren jelentkeztek?

Ha már úgyis lesz kedvezményes árú napelem a tetőn, érdemes e-autót tölteni vele? Éjszakai műszakban dolgozóknak és benzint kiváltóknak biztos, egyébként nem annyira.

Torontáli Zoltán
2024. július 8. 05:03 Élet, Vállalat

Versenyhátrányba kerülhetnek a magyar gazdák, mégis nehezen váltanak a talajművelésben

A páréves távlatban sok előnnyel járó talajmegújító módszerek alkalmazása embrionális állapotban van, megnéztük egy helyszínen, hogy miért.

Fontos

Váczi István
2024. július 17. 15:02 Világ

Csak egyre több és több pénzért hajlandók csatába menni az oroszok

Jelentősen emelték az utóbbi hónapokban az orosz hadseregbe jelentkezők számára járó aláírási bónuszt, ami toborzási nehézségekre utal.

Váczi István
2024. július 17. 11:14 Pénz

Miért dönt naponta rekordot az arany ára, ha nincs válság?

Kedden és szerdán is történelmi csúcsot döntött az arany ára, ami az utóbbi évek jó szériájának folytatódása, pedig magasak voltak a kamatok, és éppen közeli válság sem fenyeget.

Jandó Zoltán
2024. július 17. 05:46 Adat

Sosem volt még ilyen durva hőhullám Magyarországon

Volt már az előzőnél melegebb hét Magyarországon, de csak egyszer, 2007-ben, akkor pedig tíz nap után enyhült a kánikula. A mostani hőhullám hosszúsága és intenzítása is rekordot dönthet.