Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2021. május 23. 11:43 Élet

Nehezebben fognak béremelést kapni azok, akik ragaszkodnak a távmunkához

Az otthonaikban dolgozó munkavállalók jelentős része nem lelkesedik az irodákba való visszatérés iránt, a cégvezetők közül viszont sokan nem tartják megfelelőnek a távmunkás rendszert. A The Atlantic cikkében idézett kutatási eredmények szerint bár sokféle munka hatékonyabban végezhető otthon, a vállalatvezetői ellenérzések miatt a többletteljesítményükért a távmunkások kevésbé számíthatnak béremelésre vagy előléptetésre az irodában dolgozókhoz képest.

Erre magyarázatot adhat, hogy a távmunka nehezen összeegyeztethető az – amerikai kultúrában legalábbis igencsak mélyre gyökerezett – odaadó munkavállalókról alkotott képpel, miszerint a dolgozók teljes figyelmüket a munkájukra fordítják, és a magánügyekkel a lehető legkevesebbet foglalkoznak. A vezetők szeretik továbbá maguk körül látni a beosztottjaikat, ha valaki minden értekezleten személyesen részt vesz, és kora reggeltől késő délutánig bent a van a munkahelyén, azt jó eséllyel lojális, keményen dolgozó alkalmazottként tartja majd számon a főnöke.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA most otthonról dolgozók fele a járvány után is otthon maradhatA távmunka elterjedése sok mindent megváltoztat az irodapiacon, ahol már nem a hely lesz a döntő, hanem a helyhez kapcsolódó szolgáltatás.

Mindezt egy kísérlet eredményei is alátámasztják: a vizsgálatba bevont menedzserek, miután elolvastak egy fiktív, az irodában sok időt töltő munkavállalóról szóló történetet, jellemzően úgy emlékeztek, hogy a szöveg tartalmazta az „elkötelezett”, a „felelős” és a „megbízható” szavakat, pedig ezek nem voltak leírva. A lapnak nyilatkozó szakértő szerint ez a tudatalatti jelenség a valós munkamoráltól független előnyt jelent az irodákban dolgozóknak a távmunkásokkal szemben a teljesítményértékelések során.

Az otthoni munkából fakadó hátrányok persze bizonyos mértékben kompenzálhatók. A távmunkásoknak érdemes tudatosan foglalkozniuk azzal, hogy milyen benyomást tesznek a főnökükre, ha szeretnék elkerülni, hogy a munkahelyükön idővel csak alvállalkozóként gondoljanak rájuk. A munkaidőn kívülre vállalt többletfeladatok, a felettesekkel történő szemtől szembeni egyeztetések – akár Zoom-on keresztül – hatékonyan oszlathatják el az otthoni láblógatásra vonatkozó sokszor téves vezetői benyomásokat.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkKözel egy órával meghosszabbította a járvány a munkanapotTöbb kisebb részre szakította szét a munkanapot a járvány, de legalább rövidebbek lettek a meetingek.

Javítja a távmunkások kilátásait az is, hogy a vezetői attitűdök is változhatnak. Joseph Grenny, a The Atlantic által megszólaltatott menedzser sokáig ellenezte az otthoni munkavégzést, újabban viszont megváltozott a véleménye:

Az iroda a lusta vezetőknek kedvez.

Grenny szerint ugyanis az igazgatóknak is szerepet kell vállalniuk abban, hogy a távolság ellenére kellően szoros maradjon a kapcsolat és a bizalom az otthon dolgozók iránt, ami nyilvánvalóan több erőfeszítést igényel.

Élet iroda munka munkahely távmunka üzlet Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Fabók Bálint
2021. június 21. 12:18 Adat, Élet

Az előző Eb-n csak három meglepőbb eredmény volt, mint a mostani döntetlen a franciák ellen

Az EB-n eddig az egyik legnagyobb meglepetést jelentette a franciák elleni döntetlen, 2016-ban is mindössze három ennél váratlanabb eredmény született.

Avatar
2021. június 20. 16:33 Élet

Sokkal többet kellene társasjátékozni a gyerekekkel, otthon és az iskolában is

A szegényebb családok gyerekeinek már egész korán is sokat segíthetne abban, hogy ne kezdjék hátrányból az iskolát.

Fabók Bálint
2021. június 18. 06:21 Élet

Egészen dermesztő, ahogy a rovarvilág észrevétlenül kipusztul körülöttünk

Sokan már évtizedekkel ezelőtt felfigyeltek a földi élet szempontjából alapvető fontosságú jelenségre, amit az elmúlt években számos kutatással alátámasztották.

Fontos

Jandó Zoltán
2021. június 22. 14:56 Adat

Az elmúlt 50 év leghalálosabb hetével tetőzött a harmadik hullám Magyarországon

Az elmúlt fél évszázadban népességarányosan egyetlen héten sem veszítették annyian életüket Magyarországon, mint az idén március 22 és 28. között.

Bucsky Péter Váczi István
2021. június 22. 06:51 Közélet

Az úthálózat legjobb részét passzolja le a kormány 35 évre, a tönkrement utak maradnak az állam nyakán

A gyorsforgalmi tender generációnyi időre bebetonozott nyertese annyi bevételre számíthat 2057-ig, mint az államosított nyugdíjpénztári vagyon.

Avatar
2021. június 21. 15:07 Közélet

Egy nagy port kavart nyugdíjjavaslat védelmében

A humántőke-alapú nyugdíjrendszer nem diszkriminál, és megszerzett jogokat sem vesz el - írja a rendszer bevezetése mellett érvelő nyugdíjszakértő szerzőnk.