Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2021. május 23. 11:43 Élet

Nehezebben fognak béremelést kapni azok, akik ragaszkodnak a távmunkához

Az otthonaikban dolgozó munkavállalók jelentős része nem lelkesedik az irodákba való visszatérés iránt, a cégvezetők közül viszont sokan nem tartják megfelelőnek a távmunkás rendszert. A The Atlantic cikkében idézett kutatási eredmények szerint bár sokféle munka hatékonyabban végezhető otthon, a vállalatvezetői ellenérzések miatt a többletteljesítményükért a távmunkások kevésbé számíthatnak béremelésre vagy előléptetésre az irodában dolgozókhoz képest.

Erre magyarázatot adhat, hogy a távmunka nehezen összeegyeztethető az – amerikai kultúrában legalábbis igencsak mélyre gyökerezett – odaadó munkavállalókról alkotott képpel, miszerint a dolgozók teljes figyelmüket a munkájukra fordítják, és a magánügyekkel a lehető legkevesebbet foglalkoznak. A vezetők szeretik továbbá maguk körül látni a beosztottjaikat, ha valaki minden értekezleten személyesen részt vesz, és kora reggeltől késő délutánig bent a van a munkahelyén, azt jó eséllyel lojális, keményen dolgozó alkalmazottként tartja majd számon a főnöke.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA most otthonról dolgozók fele a járvány után is otthon maradhatA távmunka elterjedése sok mindent megváltoztat az irodapiacon, ahol már nem a hely lesz a döntő, hanem a helyhez kapcsolódó szolgáltatás.

Mindezt egy kísérlet eredményei is alátámasztják: a vizsgálatba bevont menedzserek, miután elolvastak egy fiktív, az irodában sok időt töltő munkavállalóról szóló történetet, jellemzően úgy emlékeztek, hogy a szöveg tartalmazta az „elkötelezett”, a „felelős” és a „megbízható” szavakat, pedig ezek nem voltak leírva. A lapnak nyilatkozó szakértő szerint ez a tudatalatti jelenség a valós munkamoráltól független előnyt jelent az irodákban dolgozóknak a távmunkásokkal szemben a teljesítményértékelések során.

Az otthoni munkából fakadó hátrányok persze bizonyos mértékben kompenzálhatók. A távmunkásoknak érdemes tudatosan foglalkozniuk azzal, hogy milyen benyomást tesznek a főnökükre, ha szeretnék elkerülni, hogy a munkahelyükön idővel csak alvállalkozóként gondoljanak rájuk. A munkaidőn kívülre vállalt többletfeladatok, a felettesekkel történő szemtől szembeni egyeztetések – akár Zoom-on keresztül – hatékonyan oszlathatják el az otthoni láblógatásra vonatkozó sokszor téves vezetői benyomásokat.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkKözel egy órával meghosszabbította a járvány a munkanapotTöbb kisebb részre szakította szét a munkanapot a járvány, de legalább rövidebbek lettek a meetingek.

Javítja a távmunkások kilátásait az is, hogy a vezetői attitűdök is változhatnak. Joseph Grenny, a The Atlantic által megszólaltatott menedzser sokáig ellenezte az otthoni munkavégzést, újabban viszont megváltozott a véleménye:

Az iroda a lusta vezetőknek kedvez.

Grenny szerint ugyanis az igazgatóknak is szerepet kell vállalniuk abban, hogy a távolság ellenére kellően szoros maradjon a kapcsolat és a bizalom az otthon dolgozók iránt, ami nyilvánvalóan több erőfeszítést igényel.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet iroda munka munkahely távmunka üzlet Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Váczi István
2024. április 3. 15:52 Élet

Új korszak előtt a G7

Ahogy múlt héten beszámoltunk róla, új tulajdonoshoz kerül portálunk, ez a folyamat ma lezárult, így új kiadó működteti tovább a G7-et.

Debreczeni Anna
2024. április 3. 10:22 Adat, Élet

Lettországban él a legtöbb, Görögországban a legkevesebb gyermek állami gondozásban lakosságarányosan

Magyarországon a 20 463 állami gondozott gyermek 70 százaléka családoknál, 30 százaléka intézményekben élt a 2021-es adatok szerint.

Fontos

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.