Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2020. augusztus 6. 12:26 Élet

Közel egy órával meghosszabbította a járvány a munkanapot

Átlagosan napi 48,5 perccel több munka, 13 százalékkal több, de összességében rövidebb megbeszélés – többek között ezt eredményezte a járvány miatt széles körben elterjedt távmunka több mint 3,1 millió európai, amerikai és közel-keleti munkavállalónak egy hétfőn publikált új tanulmány alapján.

A kutatók 16 nagyobb város*Brüsszel, Chicago, Genf, London, Los Angeles, Madrid, Milano, New York, Oslo, Párizs, Róma, San Francisco, San José, Tel Aviv, Washington DC, Zürich 21 ezer cégének adatai alapján vizsgálták a digitális munkavégzést biztosító platformok adatai alapján, hogy hogyan változott meg a munka a kijárási korlátozások elrendelése utáni 8 hétben az azt megelőző 8 héthez képest. Bár az adatok még annak ellenére sem reprezentatívak a teljes globális trendekre vonatkozóan, hogy nagyon sok munkavállaló került bele a kutatásba, azért megerősítenek olyan folyamatokat, amikről egyéni történetek szintjén jó eséllyel sokan hallhattunk.

Ezek közül az egyik legjellemzőbb az volt, ahogy a munkanap átalakult a járvány hatására. A napi 48,5 perccel hosszabb munkanap ugyanis nem azt jelentette, hogy 9-től 5 helyett 9-től 6 körülig tartott a munkanap, hanem azt, hogy több, kisebb részre oszlott fel. A napot házimunka, vagy a távoktatásban tanuló gyerekekkel való foglalkozás szakította meg, ami gyakran estébe nyúló munkanapokat eredményezett. Valójában azonban még ennél is jobban összemosódtak a feladatok, ugyanis a romló gazdasági helyzet miatt

stresszesebb, munkahelyüket féltő munkavállalók még akkor is igyekeztek legalább online jelen lenni, amikor nem a munkával foglalkoztak

A megbeszélések időtartamára és gyakoriságára vonatkozó adatok is érdekesek, ugyanis ezek valamelyest megcáfolják, hogy a távmunka folyamatos meetingelésből állna, amiről sok munkavállaló számolt be a járvány alatt. A tanulmány szerint az összes megbeszélésen eltöltött idő 11,5 százalékkal napi átlagosan 20 percre csökkent, és az átlagos meetingek rövidebbek voltak. Bár a napi e-mailek száma eleinte nőtt, egy idő után visszatért a járvány előtti szintre.

A tanulmány jelentős különbségeket talált az amerikai és európai városok adatai között. Sok európai városban például jóval erőteljesebben rövidítették le a meetingek hosszát, mint az USA-ban. És amíg egyes városokban a munkanap meghosszabbodott és így is maradt, más városokban a kijárási korlátozások kivezetése után visszaállt a járvány előtti állapot. A tanulmány egyik szerzője, Jeffrey Polzer, a Harvard Business School professzora szerint a munkanap ilyen jellegű átalakulása nem fenntartható. “A szervezetek még most tapasztalják meg, hogy milyen erőforrások szükségesek az ilyen jellegű munkaszervezéshez. Az emberek viszont kiégnek, ha nem nem találunk ennek valami alternatívát” – mondta a Washington Postnak.

Egy magyar kutatás alapján korábban írtunk már arról, hogy a jelek szerint Magyarországon is sokan szenvedtek a távmunkától, főleg azok, akiknek korábban nem kellett így dolgoznia.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkOkkal féltek a távmunkától, sok kezdő szenved a home office-tólEgy friss kutatás alapján sok olyan iparágban próbálkoznak a távmunkával, ahol eddig is megtehették volna. Az ezen a téren kezdők egy részének ez komoly kihívás.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet home office járvány koronavírus kutatás távmunka Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Debreczeni Anna
2024. március 27. 10:15 Élet

Szomszédunk jobban aggódik a bolygóért, mint gondolnánk

Minden országban alulbecsülik az emberek a klímaváltozás miatt aggódók arányát a népességen belül, ami nehezebbé teszi a harcot ellene.

Pálos Máté
2024. március 26. 16:40 Adat, Élet

Sokkal többe kerültek az adófizetőknek a Most vagy soha! első heti nézői, mint a Kincsemé

Nézőszámban az első héten nagyjából sikerült elérni a Kincsem szintjét, az állami támogatáshoz viszonyítva azonban más a helyzet.

Hajdu Miklós
2024. március 23. 04:34 Élet

Lecseng a rekordmelegben szerepet játszó El Niño, a hűvös vízfelszínt hozó La Niña lép majd a helyébe

A Csendes-óceánt illető éghajlati jelenségek következményeit áttételesen világszerte lehet érzékelni, igaz, egyre inkább az üvegházhatású gázok kibocsátása a döntő tényező az időjárás alakulásában.

Fontos

Stubnya Bence
2024. március 28. 16:02 Adat, Közélet

Jobban nőhetnek a bérek idén az előrejelzéseknél

A fogyasztás felpörgésére számító kormánynak és a felpörgetést megvalósító fizetésből élőknek is jó hír lehet, ha trenddé válik az év eleji adat.

Elek Péter
2024. március 27. 04:34 Pénz

Tényleg olyan fantasztikus a világ első számú sztárrészvénye?

Eddig nagyon jó és meggyőző sztori volt az Nvidia, de merész dolog azt feltételezni, hogy növekedése a következő években is töretlen marad.

G7.hu
2024. március 26. 19:00 Közélet

Új tulajdonoshoz kerül a G7

A Telex vezetői által alapított Gazdrovat Kft.-hez kerül a G7 gazdasági portál.