Hírlevél feliratkozás
Katona Hajnalka
2021. március 14. 14:53 Élet

Sikeresebbek lesznek azok a gyerekek, akikről mindenki azt hiszi, hogy annak kell lenniük

A szülői babonák és az emiatt a gyerekekkel szembeni elvárások nagy hatással lehetnek a gyerekek teljesítményére és jövőjére is. Naci H. Mocan és Han Yu azt vizsgálták meg, hogy a (kínai horoszkóp szerint) sárkány évében született gyerekek jobban teljesítenek-e a többieknél.

A kínai babona szerint ugyanis a sárkány évében születettek szerencsére, sikerre és jólétre számíthatnak. Mivel ebben sokan a ma is hisznek, ezért

vannak szülők, akik direkt erre az évre időzítik a gyerekük születését,

így az ezekben az évben születettek száma magasabb. *Kínában 12 éves ciklusokban ismétlődnek az évek elnevezései, utoljára 2012 volt a sárkány éve és legközelebb 2024 lesz az.Ebből akár az is következhetne, hogy ezek a gyerekek az életben nagyobb versennyel szembesülnek, és így rosszabbul teljesítenek, mint a más években született társaik.

Mocanék eredményei alapján viszont nem ez a helyzet.

A sárkány évében született gyerekek jobb pontszámokat érnek el és nagyobb eséllyel szereznek diplomát.

Ez akkor is igaz, ha olyan gyerekekkel hasonlítjuk össze őket, akik csak pár hónappal születtek a sárkány évén kívül. Sőt azokkal a gyerekekkel szemben is igaz, akikkel egy osztályba járnak, de más állati jegyben születtek. Így sem a korral, sem a kohorttal nem magyarázható az eltérés.

Amikor megnézték a családi hátterét a sárkány évében született gyerekeknek, nem találtak semmilyen markáns különbséget a szülők végzettségében, jövedelmében vagy bármi más hasonló változóban az átlaghoz képest. Mivel azok a gyerekek is különbözőek, akik épphogy csak lecsúsztak arról, hogy a sárkány évében szülessenek, ezért azt is ki lehetett zárni, hogy azok a családok, akik direkt a sárkány évére időzítik a születést, valamilyen egyéb tulajdonságukban mások, mint akik nem időzítenek (hiszen akik megpróbálják, de kicsivel megcsúsznak, azoknak ugyanúgy kellene viselkednie).

A szerzőknek arról is volt adatuk, hogy a gyerekek mit gondolnak önmagukról, és ebből kiderült, hogy

a sárkány évében született gyerekek nem magabiztosabbak, és nem hiszik azt önmagukról, hogy jobbak lennének, mint a többiek.

Az viszont igaz, hogy a szüleik ezt gondolják róluk, hiszen a babona szerint ők sikerre és jólétre születtek.

Mivel statisztikai szempontból a szülők sem különböznek a többi szülőtől,

egyedül a várakozásuk és a hitük ösztönzi őket arra, hogy többet foglalkozzanak a gyerekükkel,

és több pénzt fektessenek a taníttatásukba. Még olyan adatokban is megnyilvánul a nagyobb figyelem, hogy a sárkány évében született lányok magasabbak, mint a többi hasonló korú lány, ami annak a jele, hogy jobban tápláltak, mint a kevésbé szerencsés társaik, akik “rosszabb” jegyben születtek.

A szerzők szerint ennek a kiemelt figyelemnek az eredménye, hogy ezek a gyerekek jobban teljesítenek és nem az, hogy ők vagy a családjuk bármiben különböznének az átlagtól. A szülők babonássága egy önbeteljesítő folyamat, aminek következtében a sárkány jegyében születettek valóban sikeresebbek lesznek, így a babona tovább élhet, és ennek következtében még több szülő hiheti azt, hogy az a gyerek többre hivatott, aki például 2012-ben vagy 2024-ben, vagy az utána következő minden 12. évben születik.

Élet gyerekek Kína oktatás szülő Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Torontáli Zoltán
2022. augusztus 12. 04:34 Élet, Tech

Kapható a boltban, csökkenti a rezsit, de nem használhatod: káosz van az erkélynapelemek körül

Feltehetem? Mi van, ha feljelent a szomszéd? Miért nem engedik Magyarországon, ha máshol egy uniós rendeletre hivatkozva szabad használni?

Debreczeni Anna
2022. augusztus 7. 06:00 Élet, Támogatói tartalom

És akkor Snoop Dogg megszólalt a borospalackon

Magyarországon a boroscímke nagyrészt még kiaknázatlan kommunikációs felület, pedig itt lehet plusz élményt, a borral kapcsolatos tudást közvetíteni a fogyasztók felé - így a termelő még közvetlenebb kapcsolatot alakíthat ki a vevőkkel.

Fabók Bálint
2022. augusztus 3. 10:52 Élet

Miközben egyre nagyobb gond a vízhiány, egyetlen golfklub túlfogyasztása 25 ezer háztartásnak lenne elég

Arizonában akkora üzlet a golf, hogy az sem zavarja a hatóságot, ha a súlyos vízhiány közepette használnak belőle sokkal többet a klubok, mint amennyire engedélyük van.

Fontos

Bőgel György
2022. augusztus 11. 18:03 Vállalat

Rengeteg magyar köszönheti munkahelyét a kiszervezéseknek, de megtörőben a lendület

Számos csapás érte a közelmúltban a nemzetközi gazdasági integrációt, a sokszereplős nemzetközi ellátási láncokat, felhívva a figyelmet a rendszer sebezhetőségére.

Stubnya Bence
2022. augusztus 11. 14:24 Világ

Forradalmi az amerikai klímavédelmi csomag, de az 1,5 fokos célt bukjuk vele

Több amerikai elnök is nekifutott már, de ez az első alkalom, hogy egy klímacsomagot sikerült átnyomni a szenátuson. Ez nagy dolog, még ha sok baj is van a törvénnyel.

Avatar
2022. augusztus 11. 04:34 Világ

Őrültség rakétákkal lőni Európa legnagyobb atomerőművét, de lehet-e Csernobil Zaporizzsjából?

Példa nélküli, hogy egy működő atomerőmű körül harcok dúljanak, a felek egymást vádolják azzal, hogy nukleáris katasztrófát kockáztatnak.