Hírlevél feliratkozás
Katona Hajnalka
2021. március 14. 14:53 Élet

Sikeresebbek lesznek azok a gyerekek, akikről mindenki azt hiszi, hogy annak kell lenniük

A szülői babonák és az emiatt a gyerekekkel szembeni elvárások nagy hatással lehetnek a gyerekek teljesítményére és jövőjére is. Naci H. Mocan és Han Yu azt vizsgálták meg, hogy a (kínai horoszkóp szerint) sárkány évében született gyerekek jobban teljesítenek-e a többieknél.

A kínai babona szerint ugyanis a sárkány évében születettek szerencsére, sikerre és jólétre számíthatnak. Mivel ebben sokan a ma is hisznek, ezért

vannak szülők, akik direkt erre az évre időzítik a gyerekük születését,

így az ezekben az évben születettek száma magasabb. *Kínában 12 éves ciklusokban ismétlődnek az évek elnevezései, utoljára 2012 volt a sárkány éve és legközelebb 2024 lesz az.Ebből akár az is következhetne, hogy ezek a gyerekek az életben nagyobb versennyel szembesülnek, és így rosszabbul teljesítenek, mint a más években született társaik.

Mocanék eredményei alapján viszont nem ez a helyzet.

A sárkány évében született gyerekek jobb pontszámokat érnek el és nagyobb eséllyel szereznek diplomát.

Ez akkor is igaz, ha olyan gyerekekkel hasonlítjuk össze őket, akik csak pár hónappal születtek a sárkány évén kívül. Sőt azokkal a gyerekekkel szemben is igaz, akikkel egy osztályba járnak, de más állati jegyben születtek. Így sem a korral, sem a kohorttal nem magyarázható az eltérés.

Amikor megnézték a családi hátterét a sárkány évében született gyerekeknek, nem találtak semmilyen markáns különbséget a szülők végzettségében, jövedelmében vagy bármi más hasonló változóban az átlaghoz képest. Mivel azok a gyerekek is különbözőek, akik épphogy csak lecsúsztak arról, hogy a sárkány évében szülessenek, ezért azt is ki lehetett zárni, hogy azok a családok, akik direkt a sárkány évére időzítik a születést, valamilyen egyéb tulajdonságukban mások, mint akik nem időzítenek (hiszen akik megpróbálják, de kicsivel megcsúsznak, azoknak ugyanúgy kellene viselkednie).

A szerzőknek arról is volt adatuk, hogy a gyerekek mit gondolnak önmagukról, és ebből kiderült, hogy

a sárkány évében született gyerekek nem magabiztosabbak, és nem hiszik azt önmagukról, hogy jobbak lennének, mint a többiek.

Az viszont igaz, hogy a szüleik ezt gondolják róluk, hiszen a babona szerint ők sikerre és jólétre születtek.

Mivel statisztikai szempontból a szülők sem különböznek a többi szülőtől,

egyedül a várakozásuk és a hitük ösztönzi őket arra, hogy többet foglalkozzanak a gyerekükkel,

és több pénzt fektessenek a taníttatásukba. Még olyan adatokban is megnyilvánul a nagyobb figyelem, hogy a sárkány évében született lányok magasabbak, mint a többi hasonló korú lány, ami annak a jele, hogy jobban tápláltak, mint a kevésbé szerencsés társaik, akik “rosszabb” jegyben születtek.

A szerzők szerint ennek a kiemelt figyelemnek az eredménye, hogy ezek a gyerekek jobban teljesítenek és nem az, hogy ők vagy a családjuk bármiben különböznének az átlagtól. A szülők babonássága egy önbeteljesítő folyamat, aminek következtében a sárkány jegyében születettek valóban sikeresebbek lesznek, így a babona tovább élhet, és ennek következtében még több szülő hiheti azt, hogy az a gyerek többre hivatott, aki például 2012-ben vagy 2024-ben, vagy az utána következő minden 12. évben születik.

Élet gyerekek Kína oktatás szülő Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Katona Hajnalka
2022. november 27. 14:51 Élet

Férfiakat hoz hátrányba, ha átgondolatlanul lépnek fel az esélyegyenlőtlenség ellen

Ha csak egy szempont mentén határozzák meg, hogy kiknek segítenek, az könnyen visszafelé is elsülhet.

Halácsy Péter
2022. november 25. 16:37 Élet, Közélet

Miért nem tudja az iskola a vállalkozói gondolkodásmódot fejleszteni?

A gyerekeknek olyan szemléletet érdemes átadni, hogy merjenek hibázni, és a sikertelenségre ne végérvényes kudarcként, hanem kihívásként tekintsenek - írja a Prezi társalapítója.

Katona Hajnalka
2022. november 24. 10:24 Élet, Világ

Nem reménytelen a születések számának növelése, ha javul a dolgozó nők helyzete

A szülési turizmus megszűnt, de a biztonság és rugalmasság jót tett a gyermekvállalási kedvnek az Egyesült Államokban a járvány alatt.

Fontos

Avatar
2022. november 30. 14:48 Pénz

A hidegháború óta nem pörgött annyira Kelet-Európa fegyveripara, mint most

Magyarországgal szemben a cseh, lengyel és szlovák fegyvergyártók jelentős szállítmányokat adnak el Ukrajnának.

Stubnya Bence
2022. november 30. 06:51 Pénz

Az osztrákok megmutatták, mire képes egy jól szervezett vasutassztrájk, amit a magyar vasutasok több próbálkozásra sem tudtak összehozni

A vasutasokat képviselő szakszervezet szeretné elérni, hogy a rosszabbul keresőknek ne csökkenjen a reálbére, az állami vállalat vezetője szerint viszont más iparágban nem adnak ilyen jó bérajánlatot.

Bőgel György
2022. november 29. 16:29 Tech

Úgy tűnik, nem egy újabb dotkomlufi durran a techszektorban, de attól még fájni fog

Két évtizeddel ezelőtt alapjaiban remegett meg a tech-szektor. A mostani válság újult erővel esik neki, de a visszaesés okai korántsem azok, mint a dotkomlufi idején.