Hírlevél feliratkozás
Katona Hajnalka
2021. március 14. 14:53 Élet

Sikeresebbek lesznek azok a gyerekek, akikről mindenki azt hiszi, hogy annak kell lenniük

A szülői babonák és az emiatt a gyerekekkel szembeni elvárások nagy hatással lehetnek a gyerekek teljesítményére és jövőjére is. Naci H. Mocan és Han Yu azt vizsgálták meg, hogy a (kínai horoszkóp szerint) sárkány évében született gyerekek jobban teljesítenek-e a többieknél.

A kínai babona szerint ugyanis a sárkány évében születettek szerencsére, sikerre és jólétre számíthatnak. Mivel ebben sokan a ma is hisznek, ezért

vannak szülők, akik direkt erre az évre időzítik a gyerekük születését,

így az ezekben az évben születettek száma magasabb. *Kínában 12 éves ciklusokban ismétlődnek az évek elnevezései, utoljára 2012 volt a sárkány éve és legközelebb 2024 lesz az.Ebből akár az is következhetne, hogy ezek a gyerekek az életben nagyobb versennyel szembesülnek, és így rosszabbul teljesítenek, mint a más években született társaik.

Mocanék eredményei alapján viszont nem ez a helyzet.

A sárkány évében született gyerekek jobb pontszámokat érnek el és nagyobb eséllyel szereznek diplomát.

Ez akkor is igaz, ha olyan gyerekekkel hasonlítjuk össze őket, akik csak pár hónappal születtek a sárkány évén kívül. Sőt azokkal a gyerekekkel szemben is igaz, akikkel egy osztályba járnak, de más állati jegyben születtek. Így sem a korral, sem a kohorttal nem magyarázható az eltérés.

Amikor megnézték a családi hátterét a sárkány évében született gyerekeknek, nem találtak semmilyen markáns különbséget a szülők végzettségében, jövedelmében vagy bármi más hasonló változóban az átlaghoz képest. Mivel azok a gyerekek is különbözőek, akik épphogy csak lecsúsztak arról, hogy a sárkány évében szülessenek, ezért azt is ki lehetett zárni, hogy azok a családok, akik direkt a sárkány évére időzítik a születést, valamilyen egyéb tulajdonságukban mások, mint akik nem időzítenek (hiszen akik megpróbálják, de kicsivel megcsúsznak, azoknak ugyanúgy kellene viselkednie).

A szerzőknek arról is volt adatuk, hogy a gyerekek mit gondolnak önmagukról, és ebből kiderült, hogy

a sárkány évében született gyerekek nem magabiztosabbak, és nem hiszik azt önmagukról, hogy jobbak lennének, mint a többiek.

Az viszont igaz, hogy a szüleik ezt gondolják róluk, hiszen a babona szerint ők sikerre és jólétre születtek.

Mivel statisztikai szempontból a szülők sem különböznek a többi szülőtől,

egyedül a várakozásuk és a hitük ösztönzi őket arra, hogy többet foglalkozzanak a gyerekükkel,

és több pénzt fektessenek a taníttatásukba. Még olyan adatokban is megnyilvánul a nagyobb figyelem, hogy a sárkány évében született lányok magasabbak, mint a többi hasonló korú lány, ami annak a jele, hogy jobban tápláltak, mint a kevésbé szerencsés társaik, akik “rosszabb” jegyben születtek.

A szerzők szerint ennek a kiemelt figyelemnek az eredménye, hogy ezek a gyerekek jobban teljesítenek és nem az, hogy ők vagy a családjuk bármiben különböznének az átlagtól. A szülők babonássága egy önbeteljesítő folyamat, aminek következtében a sárkány jegyében születettek valóban sikeresebbek lesznek, így a babona tovább élhet, és ennek következtében még több szülő hiheti azt, hogy az a gyerek többre hivatott, aki például 2012-ben vagy 2024-ben, vagy az utána következő minden 12. évben születik.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet gyerekek Kína oktatás szülő Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Váczi István
2024. április 3. 15:52 Élet

Új korszak előtt a G7

Ahogy múlt héten beszámoltunk róla, új tulajdonoshoz kerül portálunk, ez a folyamat ma lezárult, így új kiadó működteti tovább a G7-et.

Debreczeni Anna
2024. április 3. 10:22 Adat, Élet

Lettországban él a legtöbb, Görögországban a legkevesebb gyermek állami gondozásban lakosságarányosan

Magyarországon a 20 463 állami gondozott gyermek 70 százaléka családoknál, 30 százaléka intézményekben élt a 2021-es adatok szerint.

Fontos

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.