Hírlevél feliratkozás
Katona Hajnalka
2021. március 14. 14:53 Élet

Sikeresebbek lesznek azok a gyerekek, akikről mindenki azt hiszi, hogy annak kell lenniük

A szülői babonák és az emiatt a gyerekekkel szembeni elvárások nagy hatással lehetnek a gyerekek teljesítményére és jövőjére is. Naci H. Mocan és Han Yu azt vizsgálták meg, hogy a (kínai horoszkóp szerint) sárkány évében született gyerekek jobban teljesítenek-e a többieknél.

A kínai babona szerint ugyanis a sárkány évében születettek szerencsére, sikerre és jólétre számíthatnak. Mivel ebben sokan a ma is hisznek, ezért

vannak szülők, akik direkt erre az évre időzítik a gyerekük születését,

így az ezekben az évben születettek száma magasabb. *Kínában 12 éves ciklusokban ismétlődnek az évek elnevezései, utoljára 2012 volt a sárkány éve és legközelebb 2024 lesz az.Ebből akár az is következhetne, hogy ezek a gyerekek az életben nagyobb versennyel szembesülnek, és így rosszabbul teljesítenek, mint a más években született társaik.

Mocanék eredményei alapján viszont nem ez a helyzet.

A sárkány évében született gyerekek jobb pontszámokat érnek el és nagyobb eséllyel szereznek diplomát.

Ez akkor is igaz, ha olyan gyerekekkel hasonlítjuk össze őket, akik csak pár hónappal születtek a sárkány évén kívül. Sőt azokkal a gyerekekkel szemben is igaz, akikkel egy osztályba járnak, de más állati jegyben születtek. Így sem a korral, sem a kohorttal nem magyarázható az eltérés.

Amikor megnézték a családi hátterét a sárkány évében született gyerekeknek, nem találtak semmilyen markáns különbséget a szülők végzettségében, jövedelmében vagy bármi más hasonló változóban az átlaghoz képest. Mivel azok a gyerekek is különbözőek, akik épphogy csak lecsúsztak arról, hogy a sárkány évében szülessenek, ezért azt is ki lehetett zárni, hogy azok a családok, akik direkt a sárkány évére időzítik a születést, valamilyen egyéb tulajdonságukban mások, mint akik nem időzítenek (hiszen akik megpróbálják, de kicsivel megcsúsznak, azoknak ugyanúgy kellene viselkednie).

A szerzőknek arról is volt adatuk, hogy a gyerekek mit gondolnak önmagukról, és ebből kiderült, hogy

a sárkány évében született gyerekek nem magabiztosabbak, és nem hiszik azt önmagukról, hogy jobbak lennének, mint a többiek.

Az viszont igaz, hogy a szüleik ezt gondolják róluk, hiszen a babona szerint ők sikerre és jólétre születtek.

Mivel statisztikai szempontból a szülők sem különböznek a többi szülőtől,

egyedül a várakozásuk és a hitük ösztönzi őket arra, hogy többet foglalkozzanak a gyerekükkel,

és több pénzt fektessenek a taníttatásukba. Még olyan adatokban is megnyilvánul a nagyobb figyelem, hogy a sárkány évében született lányok magasabbak, mint a többi hasonló korú lány, ami annak a jele, hogy jobban tápláltak, mint a kevésbé szerencsés társaik, akik “rosszabb” jegyben születtek.

A szerzők szerint ennek a kiemelt figyelemnek az eredménye, hogy ezek a gyerekek jobban teljesítenek és nem az, hogy ők vagy a családjuk bármiben különböznének az átlagtól. A szülők babonássága egy önbeteljesítő folyamat, aminek következtében a sárkány jegyében születettek valóban sikeresebbek lesznek, így a babona tovább élhet, és ennek következtében még több szülő hiheti azt, hogy az a gyerek többre hivatott, aki például 2012-ben vagy 2024-ben, vagy az utána következő minden 12. évben születik.

Élet gyerekek Kína oktatás szülő Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Katona Hajnalka
2023. március 19. 14:13 Élet

A rasszizmus is oka lehet annak, hogy alacsonyak a jóléti kiadások Amerikában

Minél magasabbnak hiszik a feketék arányát a támogatott állampolgárok között, annál inkább ellenzik a jóléti kiadásokat.

Pálos Máté
2023. március 18. 17:05 Élet

Ahhoz képest, hogy milyen sokba került, kevesen nézték eddig a Hadikot

Megnéztük a kultúrpolitikai presztízsberuházás, a Hadik első heti számait, az extrém magas állami gyártási támogatás fényében is.

Torontáli Zoltán
2023. március 17. 04:34 Élet, Világ

Miért nem érződik annyira az infláció Ausztriában?

A rendkívül erős szakszervezetek és a munkaadók sorra olyan béremelésekben állapodnak meg, amelyek kompenzálják a drágulást.

Fontos

Jandó Zoltán
2023. március 20. 10:06 Vállalat

Megindult a licit a bukott magyar ásványvízkirály egymilliárdos jachtjáért

Két jelentkező biztos van a 34 méteres luxushajóra, ennyi licit ugyanis már érkezett. A vevőjelölteknek 30 milliós előleget kellett letennie.

Bod Péter Ákos
2023. március 19. 18:03 Pénz

Lehet-e új pénzügyi válság a bankcsődökből?

Az amerikai gondok és a Credit Suisse ügyének egybeesése véletlen, de az egymás sarkára lépő rossz hírek miatti aggodalom megsokszorozódhat.

Mészáros R. Tamás
2023. március 19. 04:34 Világ

Sötétben tapogatózva nehéz elkerülni az új háborúkat

Az ellenfél szándékának azonosítása a külpolitika alapvető eleme, mégis erősen vitatott és homályos alapokon nyugszik, ami az ukrajnai orosz inváziótól a kínai-amerikai feszültségekig komoly félreértéseket okoz.