Hírlevél feliratkozás
Avatar
2021. március 14. 14:53 Élet

Sikeresebbek lesznek azok a gyerekek, akikről mindenki azt hiszi, hogy annak kell lenniük

A szülői babonák és az emiatt a gyerekekkel szembeni elvárások nagy hatással lehetnek a gyerekek teljesítményére és jövőjére is. Naci H. Mocan és Han Yu azt vizsgálták meg, hogy a (kínai horoszkóp szerint) sárkány évében született gyerekek jobban teljesítenek-e a többieknél.

A kínai babona szerint ugyanis a sárkány évében születettek szerencsére, sikerre és jólétre számíthatnak. Mivel ebben sokan a ma is hisznek, ezért

vannak szülők, akik direkt erre az évre időzítik a gyerekük születését,

így az ezekben az évben születettek száma magasabb. *Kínában 12 éves ciklusokban ismétlődnek az évek elnevezései, utoljára 2012 volt a sárkány éve és legközelebb 2024 lesz az.Ebből akár az is következhetne, hogy ezek a gyerekek az életben nagyobb versennyel szembesülnek, és így rosszabbul teljesítenek, mint a más években született társaik.

Mocanék eredményei alapján viszont nem ez a helyzet.

A sárkány évében született gyerekek jobb pontszámokat érnek el és nagyobb eséllyel szereznek diplomát.

Ez akkor is igaz, ha olyan gyerekekkel hasonlítjuk össze őket, akik csak pár hónappal születtek a sárkány évén kívül. Sőt azokkal a gyerekekkel szemben is igaz, akikkel egy osztályba járnak, de más állati jegyben születtek. Így sem a korral, sem a kohorttal nem magyarázható az eltérés.

Amikor megnézték a családi hátterét a sárkány évében született gyerekeknek, nem találtak semmilyen markáns különbséget a szülők végzettségében, jövedelmében vagy bármi más hasonló változóban az átlaghoz képest. Mivel azok a gyerekek is különbözőek, akik épphogy csak lecsúsztak arról, hogy a sárkány évében szülessenek, ezért azt is ki lehetett zárni, hogy azok a családok, akik direkt a sárkány évére időzítik a születést, valamilyen egyéb tulajdonságukban mások, mint akik nem időzítenek (hiszen akik megpróbálják, de kicsivel megcsúsznak, azoknak ugyanúgy kellene viselkednie).

A szerzőknek arról is volt adatuk, hogy a gyerekek mit gondolnak önmagukról, és ebből kiderült, hogy

a sárkány évében született gyerekek nem magabiztosabbak, és nem hiszik azt önmagukról, hogy jobbak lennének, mint a többiek.

Az viszont igaz, hogy a szüleik ezt gondolják róluk, hiszen a babona szerint ők sikerre és jólétre születtek.

Mivel statisztikai szempontból a szülők sem különböznek a többi szülőtől,

egyedül a várakozásuk és a hitük ösztönzi őket arra, hogy többet foglalkozzanak a gyerekükkel,

és több pénzt fektessenek a taníttatásukba. Még olyan adatokban is megnyilvánul a nagyobb figyelem, hogy a sárkány évében született lányok magasabbak, mint a többi hasonló korú lány, ami annak a jele, hogy jobban tápláltak, mint a kevésbé szerencsés társaik, akik “rosszabb” jegyben születtek.

A szerzők szerint ennek a kiemelt figyelemnek az eredménye, hogy ezek a gyerekek jobban teljesítenek és nem az, hogy ők vagy a családjuk bármiben különböznének az átlagtól. A szülők babonássága egy önbeteljesítő folyamat, aminek következtében a sárkány jegyében születettek valóban sikeresebbek lesznek, így a babona tovább élhet, és ennek következtében még több szülő hiheti azt, hogy az a gyerek többre hivatott, aki például 2012-ben vagy 2024-ben, vagy az utána következő minden 12. évben születik.

Élet gyerekek Kína oktatás szülő Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Avatar Avatar
2021. április 6. 14:44 Élet

„A politikusok csak akkor hallgatnak a gazdasági kutatókra, ha válság van”

Azért beszélünk a korábbinál sokkal többet az egyenlőtlenségről, mert populizmushoz vezetett - mondja Olivier Blanchard a Rajk Szakkollégium videóinterjú-sorozatában.

Avatar
2021. április 4. 18:53 Élet

Egészségünk nagyrészt a tanult képességeinken múlik

A genetika és a nevelés is fontos az egészség szempontjából, sőt, az utóbbi végső soron többet nyom a latba.

Avatar
2021. április 3. 16:46 Élet

Már csak 10 ezret kell aludni, hogy elérjük az osztrák életszínvonalat

Tavaly a 2002-es osztrák életszínvonalon éltünk, de ha a következő évtizedekben sikerülne fenntartani az utóbbi húsz év felzárkózási ütemét, 2048-ra utolérnénk Ausztriát.

Fontos

Stubnya Bence
2021. április 10. 06:58 Podcast

A legjobb iskolai teljesítmény sem hoz annyi vagyont, mint az öröklés

G7 Podcast! A magas jövedelem mellett a szülők vagyona is komoly előnyt ad az életben a fiataloknak. Hogy mekkorát, arról Darvas Zsolttal beszélgettünk az új kutatása alapján.

Torontáli Zoltán
2021. április 9. 06:25 Adat

Nagyítóval kell keresni az árkülönbséget az Aldi, a Lidl és a Penny Market között

Tizennégy hónapja vásárolunk a diszkontokban, de most tényleg feltehetjük a kérdést: van bármi különbség a három lánc között? És hogyan állnak a Tescóhoz képest?

Avatar
2021. április 8. 17:05 Világ

Merkel visszavonulása után akár fel is értékelődhet Magyarország szerepe

Az idei választások után új kormánykoalíció jön, és a Danube Capital elemzése szerint az új korszakban, illetve a járvány hatására akár még vonzóbbak is lehetünk a német ipar számára.