Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2021. március 1. 17:45 Élet

Szétszerelési útmutatókkal állt elő az IKEA, de ez nehezebb feladat lehet, mint az összeszerelés

Sok embernek nem kell bemutatni az IKEA összeszerelési útmutatóit, amelyek lépésről lépésre végigvezetnek az összeállítás folyamatán. Ezek használhatóságáról hosszú vitákat lehet folytatni baráti társaságokban, de a vállalatot szélesebb körben nem ezért szokták bírálni, hanem mert bútorai híresen nehezen bírják a helyváltoztatást, az „eldobható bútor” kategória pedig nem fér össze a fenntarthatósági célokkal.

Márpedig a világ egyik legnagyobb fafelhasználó vállalata is szeretne zöldülni, ennek jegyében szüntette meg például a nyomtatott katalógusát, és tervez belevágni bútorok kölcsönzésébe és használt darabok kereskedelmébe is. Ebbe a vonulatba illeszkedik a szétszerelési útmutatók létrehozása, amelyek nevüknek megfelelően megfordítva mutatják be a folyamatot, hogy költözésnél ne kelljen az összeszerelési füzetből fejben visszafelé lejátszani a dolgot.

A kezdeményezés fogadtatása elsöprően pozitívnak tűnik az internetes találatok alapján, és eddig legkevesebb hat népszerű bútordarabra adták ki az útmutatót. Az irány természetesen üdvözlendő, de aki már szerelt össze néhány IKEA-bútort, valószínűleg gyorsan kitalálja, hogy a szétszerelés hol bicsaklik meg: a szögeknél.

Sok IKEA-szekrény hátsó fala egy vékony farostlemez, amelyet szögekkel kell hozzáerősíteni a bútordarab többi részéhez. Ezeket úgy kihúzni, hogy közben az ember ne roncsolja szét a lemezt – és persze a csatlakozó polcokat – igencsak nehéz feladat, még ha nem is lehetetlen. Ha ezt ki akarják küszöbölni, akkor már a tervezésnél figyelembe kellene venni a szétszerelhetőség szempontját – ez viszont jó eséllyel azt is magával hozná, hogy valamivel több faanyag kellene például a szekrényekbe, amelyek részben pont az anyagfelhasználás csökkentése érdekében lettek karcsúbbak az utóbbi évtizedekben.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkVásárlói roham alatt van a magyar Ikea, pár hónapot kérnek az áruhiány felszámolásáhozA borzasztó pandémiás év alatt borzasztóan jó évet zárt a magyar Ikea, de annyira, hogy nehezen birkózik meg a nagy kereslettel.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet bútor fenntarthatóság Ikea Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Váczi István
2024. február 22. 12:15 Élet

A gáz után a víz drágulása fenyegeti a panelek árát felsrófoló távhős rezsicsökkentést

Bajba sodorta a távhőszolgáltatókat a vízdíjak megemelése, a problémára vagy a szabályok módosítása, vagy további állami támogatás lehet megoldás.

Hajdu Miklós
2024. február 18. 18:03 Élet, Vállalat

Az egykor legnépszerűbb autómárka lassan háttérbe szorul a magyar piacon

Elvesztette az Opel a kivételes népszerűségét a magyarországi újautó-piacon.

Debreczeni Anna
2024. február 18. 13:13 Adat, Élet

Tarolnak a társkereső alkalmazások, egyre többen hajlandóak fizetni is értük

Csaknem 5 milliárd dollárosra (1800 milliárd forint) nőtt az online társkereső alkalmazások piaca 2022-ben, amit toronymagasan vezet a Tinder.

Fontos

Debreczeni Anna
2024. február 25. 04:34 Vállalat

Hogyan lehet egy ruhamárkának 8000 új terméke naponta?

A kínai Shein a világ egyik legnagyobb fast fashion ruhamárkája, amit annak köszönhet, hogy olcsó és nem akar kreatív lenni.

Nagy Zsolt
2024. február 24. 16:19 Világ

Erősíteni kellene Európát katonailag, de ez nem olyan egyszerű

Európának szembe kell néznie azzal a lehetőséggel, hogy legnagyobb katonai szövetségese, az Egyesült Államok nem lesz mindig a segítségére.

Debreczeni Anna
2024. február 24. 15:09 Világ

Csak tíz évvel később tudjuk meg, ha átléptük a 1,5 fokos küszöböt

Tavaly volt a legforróbb év a Földön a mérések kezdete óta.