Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2021. március 1. 17:45 Élet

Szétszerelési útmutatókkal állt elő az IKEA, de ez nehezebb feladat lehet, mint az összeszerelés

Sok embernek nem kell bemutatni az IKEA összeszerelési útmutatóit, amelyek lépésről lépésre végigvezetnek az összeállítás folyamatán. Ezek használhatóságáról hosszú vitákat lehet folytatni baráti társaságokban, de a vállalatot szélesebb körben nem ezért szokták bírálni, hanem mert bútorai híresen nehezen bírják a helyváltoztatást, az „eldobható bútor” kategória pedig nem fér össze a fenntarthatósági célokkal.

Márpedig a világ egyik legnagyobb fafelhasználó vállalata is szeretne zöldülni, ennek jegyében szüntette meg például a nyomtatott katalógusát, és tervez belevágni bútorok kölcsönzésébe és használt darabok kereskedelmébe is. Ebbe a vonulatba illeszkedik a szétszerelési útmutatók létrehozása, amelyek nevüknek megfelelően megfordítva mutatják be a folyamatot, hogy költözésnél ne kelljen az összeszerelési füzetből fejben visszafelé lejátszani a dolgot.

A kezdeményezés fogadtatása elsöprően pozitívnak tűnik az internetes találatok alapján, és eddig legkevesebb hat népszerű bútordarabra adták ki az útmutatót. Az irány természetesen üdvözlendő, de aki már szerelt össze néhány IKEA-bútort, valószínűleg gyorsan kitalálja, hogy a szétszerelés hol bicsaklik meg: a szögeknél.

Sok IKEA-szekrény hátsó fala egy vékony farostlemez, amelyet szögekkel kell hozzáerősíteni a bútordarab többi részéhez. Ezeket úgy kihúzni, hogy közben az ember ne roncsolja szét a lemezt – és persze a csatlakozó polcokat – igencsak nehéz feladat, még ha nem is lehetetlen. Ha ezt ki akarják küszöbölni, akkor már a tervezésnél figyelembe kellene venni a szétszerelhetőség szempontját – ez viszont jó eséllyel azt is magával hozná, hogy valamivel több faanyag kellene például a szekrényekbe, amelyek részben pont az anyagfelhasználás csökkentése érdekében lettek karcsúbbak az utóbbi évtizedekben.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkVásárlói roham alatt van a magyar Ikea, pár hónapot kérnek az áruhiány felszámolásáhozA borzasztó pandémiás év alatt borzasztóan jó évet zárt a magyar Ikea, de annyira, hogy nehezen birkózik meg a nagy kereslettel.

Élet bútor fenntarthatóság Ikea Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Fabók Bálint
2022. szeptember 23. 15:28 Élet

Az eredeti jegyár tízszeresébe kerül egy belépő az olaszok elleni meccsre a másodlagos piacon

A stadion befogadóképességének a többszörösét is megtölthették volna, így beindult a másodlagos piac. Eddig 1700 jegynél volt névátírás.

Pálos Máté
2022. szeptember 19. 11:01 Élet

Ha tényleg fontos a fenntarthatóság, akkor meg kell barátkoznunk a rovarevés gondolatával

A hagyományos állattenyésztésnél sokkal fenntarthatóbb, kiválthatja a lisztet is.

Katona Hajnalka
2022. szeptember 13. 10:37 Élet, Világ

Kitalálták, hogyan kellene átalakítani az egyetemi felvételit, hogy ne legyen ennyire stresszes

Egy elméleti modell szerint jobban járhatnának a felvételizők, ha nem függne annyira a pontszámuktól, hogy melyik egyetemre kerülnek be.

Fontos

Kiss Péter
2022. szeptember 25. 16:44 Közélet, Pénz

Alaposan betárazva indul harcba az MNB az infláció ellen

De vajon elegendő lesz-e a muníció a forint árfolyamának stabiliziálásra, és a pénzromlás megfékezésére?

Avatar
2022. szeptember 24. 15:27 Pénz, Világ

Fontos részleteket takar el a nyilvánosság elől a brit udvartartás, a közvélemény ennek ellenére kitart mellettük

III. Károly népszerűsége sokat javult, mióta király lett, bár vannak, akik szerint túl sokba kerül a királyi intézmény fenntartása.

Fabók Bálint
2022. szeptember 24. 07:51 Tech

G7 Reggel: Goudát beérő trappista és egy spórolós óvónő

A kormány recessziós várakozása, egy szemléletformáló élményről és árdrágítók elleni razzia a mai G7 Reggelben.

Ne hagyd ki