Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2021. március 1. 17:45 Élet

Szétszerelési útmutatókkal állt elő az IKEA, de ez nehezebb feladat lehet, mint az összeszerelés

Sok embernek nem kell bemutatni az IKEA összeszerelési útmutatóit, amelyek lépésről lépésre végigvezetnek az összeállítás folyamatán. Ezek használhatóságáról hosszú vitákat lehet folytatni baráti társaságokban, de a vállalatot szélesebb körben nem ezért szokták bírálni, hanem mert bútorai híresen nehezen bírják a helyváltoztatást, az „eldobható bútor” kategória pedig nem fér össze a fenntarthatósági célokkal.

Márpedig a világ egyik legnagyobb fafelhasználó vállalata is szeretne zöldülni, ennek jegyében szüntette meg például a nyomtatott katalógusát, és tervez belevágni bútorok kölcsönzésébe és használt darabok kereskedelmébe is. Ebbe a vonulatba illeszkedik a szétszerelési útmutatók létrehozása, amelyek nevüknek megfelelően megfordítva mutatják be a folyamatot, hogy költözésnél ne kelljen az összeszerelési füzetből fejben visszafelé lejátszani a dolgot.

A kezdeményezés fogadtatása elsöprően pozitívnak tűnik az internetes találatok alapján, és eddig legkevesebb hat népszerű bútordarabra adták ki az útmutatót. Az irány természetesen üdvözlendő, de aki már szerelt össze néhány IKEA-bútort, valószínűleg gyorsan kitalálja, hogy a szétszerelés hol bicsaklik meg: a szögeknél.

Sok IKEA-szekrény hátsó fala egy vékony farostlemez, amelyet szögekkel kell hozzáerősíteni a bútordarab többi részéhez. Ezeket úgy kihúzni, hogy közben az ember ne roncsolja szét a lemezt – és persze a csatlakozó polcokat – igencsak nehéz feladat, még ha nem is lehetetlen. Ha ezt ki akarják küszöbölni, akkor már a tervezésnél figyelembe kellene venni a szétszerelhetőség szempontját – ez viszont jó eséllyel azt is magával hozná, hogy valamivel több faanyag kellene például a szekrényekbe, amelyek részben pont az anyagfelhasználás csökkentése érdekében lettek karcsúbbak az utóbbi évtizedekben.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkVásárlói roham alatt van a magyar Ikea, pár hónapot kérnek az áruhiány felszámolásáhozA borzasztó pandémiás év alatt borzasztóan jó évet zárt a magyar Ikea, de annyira, hogy nehezen birkózik meg a nagy kereslettel.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet bútor fenntarthatóság Ikea Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Kolozsi Ádám
2023. június 5. 04:31 Adat, Élet

Évi 600 milliárddal harcoltunk a hőcsapda ellen, de a felét kidobtuk az ablakon

Pedig egy jól átgondolt felújítási programmal nemcsak a lakók, hanem az állam is jól járna pénzügyileg, és még a klímacélok eléréséhez is közelebb jutnánk.

Pálos Máté
2023. május 30. 14:28 Élet

Az alkotóknak óriási siker, a Nemzeti Filmintézetnek kudarc az Arany Pálma

Kategóriájában a világ egyik legrangosabb elismerését kapta meg Buda Flóra Anna rövidfilmje, de szinte rögtön utána kirobbant a vita, hogy mit jelent ebben a kontextusban a „magyar siker”.

Fontos

Kolozsi Ádám
2023. június 5. 18:35 Világ

A Fehér Ház magyar származású nehézfiút vet be a szennyezők és az autóipar ellen

Lehet, hogy még soha nem hallott róla, de ő tereli új mederbe a szennyezés elleni harcot - állítja a róla szóló hosszú portréjában a New York Times Richard Reveszről, aki január óta vezeti Washingtonban a Fehér Ház Információs és Szabályozási Hivatalát (Office of Information and Regulatory Affairs, OIRA).

Hajdu Miklós
2023. június 4. 17:32 Világ

Ki húzza ki a magyar gazdaságot a gödörből? Nem Németország és nem is Kína

Bár itthonról nézve nincsenek súlyos problémáik, a világgazdaság centrumországainak egyikében sem túl fényesek a közeljövőre vonatkozó kilátások.

Kolozsi Ádám
2023. június 4. 04:31 Közélet, Világ

Magyar B-terv: kimenekítenék a gyerekeket az állami iskolarendszerből Kárpátalján

Hivatalosan is őshonos kisebbség szeretne lenni a magyarság Ukrajnában, de már gőzerővel dolgoznak a magyar nyelvű oktatás megmentésének egy másik módján.