Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2020. augusztus 16. 13:18 Élet

Több zöldet akarnak, feltörik az aszfaltot egy holland városban

Bár az idei nyár Magyarországon eddig nem volt kiemelkedően forró, a kő, beton és aszfalt által uralt városrészekben élők így is megtapasztalhatták, mennyire fel tud forrósodni a környezetük. Az ilyen felületek másik hátránya, hogy mivel nem nyelik el a vizet, az esőt teljesen a csatornáknak kell elvezetniük, amelyek azonban nem mindig tudnak megbirkózni ezzel a feladattal egy-egy felhőszakadás alkalmával. A klímamodellek pedig arra utalnak, hogy mindkét probléma csak súlyosabb lesz a jövőben.

Ez a jövőkép a hollandiai Arnhem vezetését arra sarkallta, hogy átgondolják a városi felületek arányait. A pár hete nyilvánosságra hozott, tízéves terv szerint az aszfaltozott felületek tíz százalékát felszámolják, füvet és más növényeket telepítve a felszabadított helyre. Ezzel az az egyik cél, hogy az eső 90 százalékát a talaj nyelje el, csak a maradék kerüljön a csatornarendszerbe. A tervek szerint a legkevésbé használt utakon szüntetik meg az aszfaltborítást, és a kinyert anyagot lehetőség szerint újrahasznosítják.

Emellett a legtöbb ember által látogatott terek és bevásárlóközpontok közelében kisebb tavakat alakítanak ki, az odavezető utak mellett fákat ültetnek, így segítenek elviselni a jövőben valószínűleg egyre gyakrabban érkező hőhullámokat. Egy városi tanácsnok arról is beszélt a Guardiennek, hogy a polgárokat is ösztönzik majd anyagilag az olyan megoldások alkalmazására, mint az esővíz gyűjtése vagy éppen növényekkel borított tetők kialakítása.

Bár közvetlenül kevéssé befolyásolja a helyi klímát, de az arnhemi vezetés azon is dolgozik, hogy csökkentse a város szén-dioxid-kibocsátását. Hollandia azt a célt tűzte ki, hogy az 1990-es szinthez képest 2030-ra 49 százalékkal, 2050-re 95 százalékkal vágja vissza az üvegházhatású gázok emisszióját.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAmszterdamban elkezdték kiskertekre cserélni a városi parkolóhelyeketTöbb mint 10 ezer parkolóhelyet számolnak fel a holland fővárosban, hogy több hely jusson bringásoknak és gyalogosoknak, kiskerteknek és mini játszótereknek.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet faültetés hőhullám Hollandia klímaváltozás Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Váczi István
2024. május 7. 16:33 Élet

Elkezdődött a G7 új korszaka

Újult erővel, több és frissebb cikkel térünk vissza.

Torontáli Zoltán
2024. május 5. 05:32 Élet, Világ

Már egészen messziről is átjárnak a magyarok Szlovákiába élelmiszerért

Tényleg megéri 80-100 kilométerről rendszeresen kijárni cigiért, sörért, sajtért és sok minden másért? Egyre többen gondolják úgy, hogy igen.

Torontáli Zoltán
2024. május 1. 04:34 Élet, Vállalat

Hogyan lehet olcsóbb az Afrikából ideszállított eper, mint a magyar?

Az semmi, hogy a görög-spanyol-egyiptomi szamóca olcsóbb, mint a magyar, de lassan a német-holland-belga is az lesz, ha nem fejlesztjük sürgősen az ágazatot.

Fontos

Torontáli Zoltán
2024. május 7. 14:03 Tech, Vállalat

Elmegy a piac a magyar e-kereskedők mellett

Vége annak az egyszerű korszaknak, amikor a Kínából nagyban megvett árut kettes szorzóval itthon simán el lehet adni.

Jandó Zoltán
2024. május 7. 11:08 Adat, Közélet

Magyar egészségügy 2024: inkasszó, eszközhiány, 100 milliárdos adósság

A magyar tulajdonban lévő egészségügyi beszállító cégek lehetnek a kórházi adósságállomány folyamatos növekedésének vesztesei. Több vállalat is elhagyhatja a piacot.

Stubnya Bence
2024. május 7. 05:38 Közélet, Világ

A románok fogyasztanak, a magyarok beruháznak, de ki lesz ettől gazdagabb hosszú távon?

Románia fogyasztásorientált gazdasági stratégiával hagyta le egy főre eső GDP-ben Magyarországot. A magyar gazdaságpolitika viszont még inkább a beruházásokra fókuszálna.