Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2020. augusztus 16. 13:18 Élet

Több zöldet akarnak, feltörik az aszfaltot egy holland városban

Bár az idei nyár Magyarországon eddig nem volt kiemelkedően forró, a kő, beton és aszfalt által uralt városrészekben élők így is megtapasztalhatták, mennyire fel tud forrósodni a környezetük. Az ilyen felületek másik hátránya, hogy mivel nem nyelik el a vizet, az esőt teljesen a csatornáknak kell elvezetniük, amelyek azonban nem mindig tudnak megbirkózni ezzel a feladattal egy-egy felhőszakadás alkalmával. A klímamodellek pedig arra utalnak, hogy mindkét probléma csak súlyosabb lesz a jövőben.

Ez a jövőkép a hollandiai Arnhem vezetését arra sarkallta, hogy átgondolják a városi felületek arányait. A pár hete nyilvánosságra hozott, tízéves terv szerint az aszfaltozott felületek tíz százalékát felszámolják, füvet és más növényeket telepítve a felszabadított helyre. Ezzel az az egyik cél, hogy az eső 90 százalékát a talaj nyelje el, csak a maradék kerüljön a csatornarendszerbe. A tervek szerint a legkevésbé használt utakon szüntetik meg az aszfaltborítást, és a kinyert anyagot lehetőség szerint újrahasznosítják.

Emellett a legtöbb ember által látogatott terek és bevásárlóközpontok közelében kisebb tavakat alakítanak ki, az odavezető utak mellett fákat ültetnek, így segítenek elviselni a jövőben valószínűleg egyre gyakrabban érkező hőhullámokat. Egy városi tanácsnok arról is beszélt a Guardiennek, hogy a polgárokat is ösztönzik majd anyagilag az olyan megoldások alkalmazására, mint az esővíz gyűjtése vagy éppen növényekkel borított tetők kialakítása.

Bár közvetlenül kevéssé befolyásolja a helyi klímát, de az arnhemi vezetés azon is dolgozik, hogy csökkentse a város szén-dioxid-kibocsátását. Hollandia azt a célt tűzte ki, hogy az 1990-es szinthez képest 2030-ra 49 százalékkal, 2050-re 95 százalékkal vágja vissza az üvegházhatású gázok emisszióját.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAmszterdamban elkezdték kiskertekre cserélni a városi parkolóhelyeketTöbb mint 10 ezer parkolóhelyet számolnak fel a holland fővárosban, hogy több hely jusson bringásoknak és gyalogosoknak, kiskerteknek és mini játszótereknek.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet faültetés hőhullám Hollandia klímaváltozás Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Bucsky Péter
2024. július 25. 18:19 Élet, Pénz

Tele van kérdőjelekkel az álomszerű utasszám-növekedés, amit a MÁV kommunikál

Egyelőre nem látszik, hogy az ország- és vármegyebérletek bevezetése óta érdemben nőtt volna a közösségi közlekedést választók száma.

Váczi István
2024. július 19. 11:22 Élet

Tavaly a mezőgazdaság mentette meg a magyar gazdaságot, idén viszont lehúzhatja

A forróság és a szárazság egyre inkább veszélyezteti a kukorica és a napraforgó termését, ami negatívan befolyásolhatja az ország gazdasági teljesítményét.

Torontáli Zoltán
2024. július 19. 05:26 Élet

Sok buktatót és csapdát kell elkerülnie, aki az otthonfelújítási milliókra pályázik

Nagy a rohanás az 1990 előtt épült családi házak felújítását segítő programnál, ami túlárazásokhoz és átgondolatlan korszerűsítési döntésekhez vezethet.

Fontos

Jandó Zoltán
2024. július 24. 05:46 Adat

Csak egy rekordot hagyott érintetlenül Magyarország eddigi legdurvább hőhulláma

Végül 15 napig volt érvényben hőségriasztás, de hétfőre is meg lehetett volna hosszabbítani. Az abszolút melegrekord nem dőlt meg, de sok más csúcs igen.

Torontáli Zoltán
2024. július 23. 15:58 Adat, Vállalat

A számok nem indokolják, hogy vendégmunkásokkal dolgoztató beruházót támogasson a kormány Nógrádban

Ha viszont a cég korábbi nyilatkozataival összhangban helyieket vesznek fel, akkor megtérülhet az állami ösztönzés, hiszen majdnem 10 ezren keresnek munkát a megyében.

Torontáli Zoltán
2024. július 23. 13:52 Adat, Pénz

Keveset költünk a kormány terveihez képest, és még a megtakarítást sem állampapírba tesszük

A magyar lakosság nem hajlandó jelentősen növelni költéseit, inkább megtakarít, az viszont átrendeződött, hogy hova teszi a pénzét.