Hírlevél feliratkozás
Fabók Bálint
2020. augusztus 1. 07:42 Élet

Így szabadulhatunk meg ingyen a szemetünk harmadától Budapesten

Az általunk termelt szemétmennyiség csökkentésének egyik leghatékonyabb és legtakarékosabb módja a komposztálás. A lakossági hulladék nagyjából egyharmada szerves, amelyet lerakás vagy égetés helyett tápanyagként vissza lehet juttatni a természetbe.

A komposztálás lényege, hogy a lebomló hulladékot – a zöldségek héjától a tojáshéjon át a kávézaccig – egy levegőző helyre, leginkább komposztálóládába gyűjtjük. A szerves anyagokból fél-egy éven belül lesz humusz, így az elégetésük vagy a hulladékrendszer terhelése helyett visszakerülnek a természetbe.

A komposztálás nem túl bonyolult művelete számtalan honlapon megismerhető (például egy civil szervezetén, az FKF-én vagy a közelmúltban elhunyt Bálint gazdáén). Legkönnyebben családi ház vagy társasház kertjében, udvarában lehet megvalósítani, azonban viszonylag egyszerűen megoldható beltérben is.

A szemétmennyiségünk jelentős csökkentéséhez a minimális energiabefektetés mellett legrosszabb esetben is csak pár ezer forint szükséges. Ennyiért lehet komposztálóládát kapni a barkácsáruházakban, de akár néhány falécből is könnyedén elkészíthető.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMegszabadulhatunk a szemetünk harmadától egy Budapesten megbújó zöld szigetenA Humusz Szövetség központja egy magasházakkal körbevett zöld udvar Budán. A helyet bárki használhatja, és konyhai zöldhulladékát is tudja hasznosítani.

Ugyanakkor sok helyen ennyi áldozatot sem kell hoznia annak, aki belevágna a komposztálásba. Magyarországon számos önkormányzat támogatja a komposztálást, általában ingyenes eszközökkel és előadásokkal. Ugyan ezeknek a programnak a jellemzően egy-két millió forint körüli keretösszege teljesen jelentéktelen a mindennapos hírekben, különböző kontextusban repkedő milliárdokhoz képest, mégis számottevő hatásuk van a környezetre.

Magyarország legnagyobb önkormányzatai, tehát a budapesti kerületek és a megyei jogú városok segítségével két cikkben igyekszem bemutatni, hogy hogyan támogatják a komposztálást, hogyan lehet ezekre jelentkezni, milyen korábbi tapasztalataik és jövőbeni terveik vannak. Ebben a cikkben a budapesti helyzetet mutatom be a kerületek (hol részletesebb, hol szikárabb) válaszai alapján, a következő pedig a vidéki nagyvárosokról szól majd.

I. kerület

Budavárban korábban nem volt és most sincs olyan program, amellyel a lakossági komposztálást támogatnák. Ugyan a budapesti kertészeti vállalatnak, a Főkertnek volt egy kísérleti programja a Tabánban, de megszüntették, az önkormányzat sem tudja, hogy miért.

Ez azonban változhat a jövőben, mivel az önkormányzat elkezdett dolgozni egy olyan rendszeren, amellyel hasznosítanák a lakossági zöldhulladékot. A mostani tervek alapján a szemléletváltáson lenne a hangsúly, elsősorban a komposztálás fontosságát mutatnák be a lakóknak, illetve szeretnék megszervezni a lakossági zöldhulladék havi rendszerességű begyűjtését.

II. kerület

Az önkormányzat 2007 óta biztosít komposztálóedényeket és segédeszközöket a lakóknak ingyenesen. Ezeket ismeretterjesztő előadással egybekötve adják át. A programban eddig közel 1800 családi ház, 600 társasház és 60 intézmény vett részt. Bővebben ide kattintva lehet olvasni a programról, jelentkezni pedig itt lehet.

Ehhez a programhoz kapcsolódik a szintén ingyenes ágaprítás: a kertekben keletkező ágakat, nyesedékeket ingyenesen ledarálják (erről itt lehet olvasni bővebben).

III. kerület

Óbudán három éve osztanak ki ingyenes komposztkereteket, eddig közel kétszázat. Idén 240 literes komposzkereteket osztanak ki, ezekre az önkormányzat tájékoztatása szerint a közterület-felügyeletnél lehet e-mailben jelentkezni az [email protected] címen. Az önkormányzat szerint idén eddig száz keretre jelentkeztek.

Az önkormányzat azt tervezi, hogy közösségi komposztkereteket helyez el többek között általános iskolák és társasházak közelében, ezek felmérése jelenleg is folyamatban van. Azt is írták még, hogy a komposztálás fontosságára lakossági fórumokon, külön előadásokon és szórólapokkal kívánják felhívni figyelmet.


A Facebookon több mint 100 ezer követővel rendelkező kertészeti oldalt vezető McMenemy Márk videója a komposztálásról

IV. kerület

Újpesten 2011-ben kezdték el támogatni a komposztálást, mostanáig 690 edényt osztottak ki. Tavaly és idén is kétmillió forintot szánnak a programra, tavaly összesen 78-an pályáztak az ingyen eszközre. Óvodák és iskolák is kaptak edényeket, „kizárólag edukációs céllal”.

Emellett nagyjából másfél órás előadásokat is tartanak a komposztálásról, az önkormányzat szerint ezekre van a legnagyobb igény. Az önkormányzat szerint a résztvevők közül kiemelkednek a több szabadidővel rendelkező nyugdíjasok és azok a fiatalok, „akik nem csak elvekben támogatják a környezet védelmét”. A komposztálási programra ősz elején szokták meghirdetni a jelentkezést, a tavalyi hirdetés itt található.

V. kerület

A belvárosi önkormányzat válasza alapján jelenleg nincs futó támogatási program, de a Várnegyedhez hasonlóan dolgoznak a komposztálás elősegítésén – hasonlóan olyan egyéb környezettudatos fejlesztésekhez, mint a mosható pelenka támogatása vagy a csomagolásmentes bolt megnyitása.

Évek óta van azonban két környezettudatosságot támogató pályázatuk is. Az egyik révén a társasházak belső udvarában lehet kertet kialakítani, illetve dézsás fákat, virágokat elhelyezni (a tavalyi kiírás itt olvasható). A másikkal pedig társasházi kerékpártároló kialakítására lehet pályázni (a tavalyi kiírás itt olvasható).

VI. kerület

Terézvárosban sem futott eddig komposztálást támogató program, de az önkormányzat szerint szintén vannak terveik a komposztálás megismertetésére. Szeptembertől klímaklubot indítanak, amelyben többek között a gilisztás komposztálásról is lehet tanulni. A Diplomatanegyed kertes házaiban pedig szeretnének lehetőséget teremteni komposztkertek kialakítására.

Komposztálásra tehát még nincs specifikus támogatás, de az önkormányzat honlapján lehet pályázni belső udvarok zöldítésére.

VII. kerület

Jelenleg Erzsébetvárosnak sincs komposztálást segítő programja. Ugyanakkor az önkormányzat már egyeztetett a budapesti kertészeti vállalattal, a Főkerttel arról, hogy hogyan lehetne hatékonyan összegyűjteni a háztartási komposztot és elszállítani a Főkert komposztüzemébe.

Az önkormányzat szerint pályáztak olyan projektre, amely a közterületi zöldhulladék komposztálását célozza. Emellett az is felmerült, hogy – egyes külföldi városokat követve – a kerületben is kialakítanának egy zárt komposztálóüzemet, amelyhez pályázati forrást keresnek.

Akit érdekel, hogy hogyan lehet lakásban komposztálni, érdemes megnéznie az Erzsébetvárosi Művelődési Ház videóját.

VIII. kerület

A központi kerületekhez hasonlóan Józsefvárosban sem támogatták a komposztálást, ennek a megváltoztatásáról azonban éppen júliusban döntöttek. Az elfogadott előterjesztés alapján júliustól év végéig lehet pályázni 300 literes komposztálóládákra. A pályázati felhívás és adatlap az előterjesztés végén található meg.

IX. kerület

Józsefvároshoz hasonlóan Ferencvárosban is idén lehet először pályázni komposztálásra, mégpedig a Zöld Udvar elnevezésű, 10 millió forintos keretösszegű pályázaton (a felhívás itt olvasható).

Emellett idén szeretnék megvalósítani, hogy közterületen, parkokban is legyenek épített komposztálók. A terv szerint a közterületeken elhelyezett komposztálókba vihetnék a lakók az otthon gyűjtött szerves hulladékot, miután részt vettek egy képzésen.

X. kerület

Kőbányán 2010-ben indult el az évente meghirdetett komposztálási program, amelyet 2016-tól saját forrásból biztosít az önkormányzat (előtte az FKF Zrt. adta a komposztálóládákat). A lakosok kétfajta komposztáló közül választhatnak: a 600 literes, fedeles edényt a nagyobb nedvességtartalmú, elsősorban konyhai zöldhulladék elhelyezésére javasolják, a 900 literes nyitott komposztálókeretet pedig a kerti hulladék kezelésére (erről csak a két évvel ezelőtti kiírást találtam meg).

Az önkormányzat ötéves együttműködési megállapodást köt az igénylőkkel, akiknek évente be kell számolniuk a komposztált zöldhulladék mennyiségéről és a felhasználás módjáról. A hatodik évtől kerülnek a használók tulajdonába az edények, innentől megszűnik a beszámolási kötelezettségük. Az önkormányzat meg is osztotta az adatokat a komposztstatisztika szerelmeseinek:

 

XI. kerület

Az újbudai önkormányzat évente kétszer juttat komposztálókereteket ingyenesen a kerület lakosai, társasházai és intézményei részére. Lakcímenként két komposztálókeretet (és három zöldhulladék-gyűjtő zsákot) vehetnek át a lakosok ingyenesen. Ezeket a kerület tavaszi és őszi nagytakarítási akciója keretében osztják ki (a legutóbbi felhívás itt olvasható).

Az elmúlt tizenkét évben összesen mintegy 8 ezer komposztálókeretet osztott szét az önkormányzat. Egy környezetvédelemmel foglalkozó helyi civil szervezet, a Humusz Szövetség irodájánál pedig közösségi komposztálásra van lehetőség (erről írtunk korábban).

A komposztálás mellett a kertekben levágott ágak, gallyak feldarabolásához szintén ingyenesen igénybe lehet venni a házhoz menő gallyaprítékolást.

XII. kerület

A hegyvidéki önkormányzat 2008-ban hirdette meg első lakossági komposztálási programját. Azóta minden évben szerveznek ilyen programot, fejlesztve vagy kiegészítve annak egy-egy apróbb elemét. Évente mintegy 250-300 komposztálóeszközt juttatnak el a lakosság és az önkormányzati intézmények részére.

Az eszközök átvételéhez feltétel, hogy az igénylők részt vegyenek egy komposztálásról szóló előadáson. Az akciókra rendszerint szeptembertől lehet jelentkezni, és az önkormányzat a készlet erejéig biztosítja a komposztálóeszközöket (a tavalyi felhívás itt olvasható).

A komposztálás támogatását 2017 óta ágaprítási programmal egészítik ki. Ennek az a lényege, hogy az önkormányzat által megbízott vállalkozó kérésre helyben aprítja fel a zöldhulladékot. A kerületi lakcím és az előzetes regisztráció mellett további feltétel, hogy a faaprítékot helyben hasznosítsák (például talajtakarásra, mulcsozásra vagy komposztálásra). A programra ide kattintva lehet regisztrálni.

XIII. kerület

Szintén minden évben hirdetnek környezetvédelmi programot a lakosságnak. Idén 300 ezer forintos keretösszegig pályázhatnak társasházak komposztálási (illetve esővízgyűjtési) berendezések telepítésére az alábbi kiírással.

A zöldhulladék gyűjtéséhez emellett ingyen zsákokat ad az önkormányzat, bár ez inkább szimbolikus támogatás, társasházanként tíz zsákot osztanak ki ingyen. Az önkormányzat tanácsokkal is segíti a komposztálásban gondolkodókat, kitelepüléseken törekednek a szemléletformálásra.

XIV. kerület

Zugló volt a két kerület egyike, amely nem válaszolt a megkeresésemre, és telefonon sem értem el az önkormányzatot. A honlapja alapján 2015 óta lehet komposztkeretekre jelentkezni, jellemzően ősszel, a legutóbbi, általam megtalált kiírás határideje tavaly szeptemberben volt. 

XV. kerület

Szokatlan modellt alkalmaznak, mivel 2000 forintos önerővel lehet pályázni műanyag komposztálókeretekre. A pályázat összege idén nyolcmillió forint, szeptember végéig lehet pályázni, a jelentkezéshez szükséges dokumentumok itt találhatóak.

XVI. kerület

Az elsők között, 2005-ben indították el a komposztálási programjukat, 2019-ig 3500 komposztálási csomagot osztottak ki a lakosságnak. A csomag egy komposztálóládából és egy lombgyűjtésre alkalmas komposztálórácsból áll. A jelentkezési feltételeket az alábbi rendelet határozza meg.

Idén 120-an kaphattak 470 literes ládát és komposztálórácsot, amelyek öt év után kerülnek az igénylő tulajdonába. A következő osztás ősszel lesz, amikor előreláthatólag 120-130 csomagra lehet jelentkezni.


Bálint gazda videója a komposztálásról

XVII. kerület

Rákosmentén 2009-ben osztottak szét 320 komposztáló edényt, ez a nem túl jelentős állomány idén bővülhet. Áprilisban írtak ki egy környezetvédelmi pályázatot tízmillió forintos keretösszeggel, ezen többek között komposztláda és komposztáláshoz szükséges eszközök – például ágdaráló – beszerzésére is pályázhatnak zöldfelülettel rendelkező ingatlanok tulajdonosai. A pályázat folyamatos, a felhívás itt olvasható.

XVIII. kerület

Pestszentlőrinc‑Pestszentimre önkormányzatának anyagi lehetőségei szűkítik be a komposztálás támogatását. Az önkormányzat azt írta, hogy 2018-ban mintegy 150 ládát osztottak ki, tavaly pedig több mint 650 pályázat érkezett be hozzájuk. Idén azonban a járvány miatti veszélyhelyzet és az önkormányzatokat sújtó elvonások miatt nem tudják meghirdetni a pályázatot (a tavalyi kiírás itt olvasható).

Az önkormányzat azt írta, hogy a pályázat népszerűsége miatt a következő években tervezi a komposztládák osztását, ehhez uniós pályázatokból igyekszik forrást szerezni. Abban bíznak, hogy a kidolgozás alatt álló projekt révén azokat a lakókat is be tudják vonni a komposztálásba, akiknek nincsen saját kertjük.

XIX. kerület

Kispesten 2008-ban indult el az ingyenes komposztálóedények és lombkomposztáló-hálók osztása. Eddig közel 800 család jutott hozzá ilyen eszközökhöz, idén eddig ötvenen csatlakoznak a programhoz. A jelentkezőket egy rövid előadással tájékoztatják a használatról.

A programra továbbra is lehet jelentkezni névvel, címmel és telefonos elérhetőséggel a
[email protected] emailcímen. Minden jelentkezőt regisztrálnak, és jelentkezési sorrend alapján juthatnak hozzá az eszközökhöz.

XX. kerület

Pesterzsébeten nem működik komposztálását támogató program a lakosság számára. Az önkormányzat ezen kívül még azt írta, hogy 2019-ben 500 ezer forint értékben biztosítottak komposztálóládákat óvodáknak, szemléletformálás céljából. Ehhez még annyit tettek hozzá, hogy az óvodáktól visszajelzés még nem érkezett.

XXI. kerület

A csepeli kertes házak, óvodák és iskolák minden évben pályázhatnak 600 literes műanyag komposztálóedényekre. A ládák átadását itt is egy szemléletformáló előadással kötik össze. Az önkormányzat szerint a program rendkívül népszerű, évente 100-150 ládát adnak át, eddig összesen mintegy 1100-at.

Legutóbb márciusban lehetett igényelni ládákat, a leírásban az is szerepel, hogy hogyan lehet bővebb információt kérni a programról.

XXII. kerület

Zugló mellett Budafok-Tétény önkormányzata nem reagált a megkeresésemre. A honlapja alapján itt is működik komposztálási program, tavaly éppen júniusban és júliusban lehetett jelentkezni rá, idei pályázatot azonban nem találtam. 

XXIII. kerület

Néhány vidéki nagyvároshoz hasonlóan Soroksáron egy alapítvány, a Cseresznyevirág szervezi a komposztálóprogramot. Az önkormányzat annyit írt, hogy idén – a szomszédos Pesterzsébettel együtt – 185 háztartást vonnak be a programba. A jelentkezők egy tájékoztató előadás után juthatnak az ingyenes komposztládához. Az augusztus 15-i előadásra és a ládára az alábbi elérhetőségen lehet jelentkezni.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkHa te is dilemmáztál már azon, hogy mit dobhatsz a szelektívbe, itt a segítségHova dobjuk az olajos flakont vagy az elviteles kávéspoharat? És a csokis vagy chipszes zacskót? Vége a bizonytalankodásnak szemétválogatás közben!

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet Budapest hulladék hulladékgazdálkodás hulladékkezelés komposzt Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Lukács András
2024. március 17. 04:33 Élet

Gyermekeink egészségét veszélyezteti a műfű és a gumiburkolat

Egyre több kutatás bizonyítja, hogy a sportpályákon, játszótereken is használt műfüves, illetve gumiburkolatú felületeknek komoly környezeti és egészségi kockázatai vannak.

Hajdu Miklós
2024. március 16. 04:37 Adat, Élet

Kihajítaná az összes gázkazánt az EU a következő 15 évben

Elfogadta az Európai Parlament a gázfűtés kivezetésére irányuló szabályokat, a lépés erősen hat majd a magyar háztartásokra.

Torontáli Zoltán
2024. március 14. 04:34 Élet

Még mindig irdatlan sok csomagolási szeméttel vesszük meg az élelmiszereket

A csomagolástervezés formai szabályai sokszor ezredmilliméterre kötöttek, ezzel szemben a környezetvédelmet még simán felülírhatja a marketing.

Fontos

Pintér Róbert
2024. március 15. 04:36 Tech, Világ

Már most is nyomasztó a totális megfigyelőrendszer Kínában, de lesz ez még rosszabb

Az új technológiák lehetővé teszik egy digitális szörnyállam létrejöttét, Kína egyre inkább annak intő példája, hogyan ne akarjunk társadalmat építeni.

Stubnya Bence
2024. március 14. 13:33 Közélet

Lakhatási támogatással és munkásszállókkal próbálja enyhíteni a munkaerőhiányt a kormány

Két intézkedést is bejelentettek az elmúlt időszakban, a cél a belső munkaerőtartalékok hatékonyabb kiaknázása.

Torontáli Zoltán
2024. március 14. 09:11 Vállalat

A Bookingot milliárdokra büntette a GVH pszichés nyomásgyakorlás miatt, mit fog csinálni most a Temuval?

A Booking nyomásgyakorlása piskóta a Temu gyakorlatához képet, sőt ez a fajta marketing a Temu működésének lényege. Ezt kaszálhatja el a magyar hatóság a magyar e-kereskedők panaszára indított eljárásban?