Hírlevél feliratkozás
Avatar Avatar
2020. július 17. 18:22 Élet

A négymillió videojátékos országa vagyunk, megéri-e beszállni az e-sportba a hagyományos kluboknak?

(Nagy Domonkos kutató, Hack-Handa Tünde vezető kutató az eNET-nél.)

Az eNET idei, negyedik e-sport-kutatása alapján Magyarországon körülbelül 540 ezren játszanak hétköznapokon három és fél, hétvégén pedig akár hat órát, és egy részük már részt vett versenyen vagy offline e-sport-rendezvényen nézőként vagy versenyzőként. Ők a hardcore gamerek, akiket érdemes megkülönböztetni a lényegesen kisebb játékidő- és anyagi ráfordítással játszó casual gamerektől.

A 18 és 65 év közötti magyar lakosság 65 százaléka, mintegy 3,8 millió ember játszik videojátékokat; az ennél fiatalabbakkal együtt tehát biztosan négymilliósnál népesebb ez a tábor. A versenyszerűen játszott játékok közül a legnépszerűbbek itthon és világszerte a League of Legends, a Counter Strike: Global Offensive (CS:GO), a PUBG, a Rainbow Six Siege, a Fortnite és a FIFA.

Milliárdos e-sport-piac

A világ egyik legdinamikusabban fejlődő piaca kapcsolódik a videojáték-versenyekhez, a Newzoo adatai alapján 2019-ben 950 millió dollár bevételt termelt az e-sport. Becslésük szerint 2020-ra ez az érték meg fogja haladni az 1,1 milliárd dollárt is. A nézettség is egyre nő, tavaly a kínai platformokat leszámítva is átlagosan egymillióan nézték egyszerre a League of Legends-, illetve a Fortnite-világbajnokságot. A Statista becslése szerint 2023-ra már évente világszerte közel 300 millióan fognak rendszeresen e-sportot nézni.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkKét éve indult, több millió őrült rajongója van - miért fontos a Fortnite?Egy virtuális koncert, amin 10,8 millió ember vesz részt. A mai e-sportok két év alatt már a teljes életciklusukat letudhatják.

A piacon elsőként a videojátékokhoz jobban kapcsolódó hardvergyártók jelentek meg szponzorként, azonban ez a paletta jelentősen szélesedett az utóbbi évek során. Jelenleg olyan nagynevű szponzorok támogatják az e-sport-csapatokat, mint a Coca Cola, a Monster Energy Drinks vagy éppen a Vodafone. Nem meglepő tehát, hogy a nagyobb hagyományos sportcsapatok is elkezdtek érdeklődni az e-sport iránt.

Az első nagy volumenű befektetések 2017-ben kezdődtek, azonban pár sportklub már korábban meglátta a lehetőséget a versenyszerűen játszott videojátékokban. Az elsők között igazolta le a VfL Wolfsburg 2015-ben első profi FIFA-játékosát. A török Besiktas 2015-ben alapította meg League of Legends csapatát, mellettük a német Schalke 04 kötelékébe is viszonylag korán, 2016 májusában került a League of Legends csapatuk. Az NBA 2017-ben vásárolta meg a saját e-sport-ligáját, melyben az NBA 2k videojáték-sorozat éppen aktuális részével játszanak az e-sportolók. De nem csak az online kosárlabdába szállt be az NBA, jelenleg a League of Legendshez kapcsolódó NA LCS*North American League Championship Series tíz csapata közül ötben legalább részben NBA-csapat a tulajdonos.

A hagyományos sportklubok közül legnagyobb arányban nem meglepő módon a futballcsapatok fektetnek be az e-sportba, elsősorban a FIFA-ba, ami jelenleg a legnépszerűbb labdarúgást szimuláló játék. A külföldi labdarúgócsapatok közül olyan nagyobb nevek rendelkeznek FIFA-csapattal, mint az AS Roma, a Paris Saint-Germain, a Manchester City vagy éppen az Ajax, ahol a magyar Szirtesi ’Gabinho’ Gábor is játszott egy évig.

A hazai helyzet

Magyarországon a legjelentősebb offline verseny a V4 Future Sports Festival, amin a visegrádi országok e-sportolói vesznek részt. A két legfőbb játék ezen a versenyen a CS:GO és a Fortnite Battle Royale volt. Ezen kívül létezik már egy online Magyar nemzeti e-sport bajnokság is, ahol a legnépszerűbb játékokban lehet versenyezni.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMost fog csak eldőlni, hogy ki keres milliárdokat a videójátékozókonAz esport szeretne sporttá válni, vagy valami hasonlóvá, és a legnagyobb akadálya ennek nem az, hogy sokaknál nem fér bele a sportdefinícióba.

A külföldi csapatokhoz hasonlóan Magyarországon is elsősorban az aktuális FIFA-játék iránt mutatkozik érdeklődés a hazai sportklubok részéről: a Ferencváros, a DVSC, a Puskás Akadémia és az MTK is FIFA-csapattal rendelkezik. A legtöbben 2018-ban kezdték meg tevékenységüket, és jellemzően maradtak a FIFA-szimulátornál, de két kivétel is akad: a Honvéd és a DVTK e-sport-csapata más játékokat is megcélzott. A DVTK 2019 elején bővítette profi videojátékos szakosztályát League of Legends, Fortnite és Hearthstone játékokkal, illetve 2020 áprilisában az NHL20 is bekerült az e-sportok közé.

A magyar, 16 éven felüli hardcore gamerek körében készített kutatásunk szerint Magyarország legnagyobb követői táborral rendelkező e-sport-csapata a Lenovo Legion Honvéd Esport Akadémia, amit szintén 2018-ban hoztak létre. Az akadémián a FIFA mellett League of Legends, CS:GO, Fortnite, PUBG játékokkal foglalkoznak, sőt mi több, 2020 júniusától már online edzéseket is tartanak. A Honvéd együttműködik olyan ismertebb magyar streamerekkel is, mint Kodiak, aki az idei e-sport kutatásunk alapján a harmadik legnépszerűbb videojátékokkal kapcsolatos videós tartalmakat készítő személyiség a magyar e-sport-játékosok körében.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMár százmilliókat lehet kaszálni videójátékozássalAz idén már 906 millió dolláros bevételt hozhat az iparág, amely arra épül, hogy tömegek nézik hogyan játszik néhány profi egy számítógépen.

A magyar játékosok tizede játszik jelenleg versenyszerűen, és további egyharmaduk szeretne a jövőben profi e-sportolóvá válni. Ez együttesen körülbelül 250 ezer ember, ami nagy merítést biztosít a hazai sportklubok számára. Kutatásunkból szintén kiderül, hogy az e-sport-játékosok szeretnék is, ha a sportklubok nagyobb szerepet vállalnának a hazai e-sportban. A jelenleg is versenyszerűen játszók közel kétharmada biztosan, minden harmadik talán csatlakozna egy sportklub e-sport-szakosztályához, ha lenne rá lehetősége. Ezek az arányok hasonlóan alakulnak azok körében is, akik még csak tervezik az e-sportolóvá válást. Az érdeklődők egy része még fizetni is hajlandó lenne azért, hogy regisztrált e-sportoló legyen, és ezáltal regisztrációhoz kötött, hivatalos versenyeken is részt tudjon venni.

Az e-sport-játékosok szeretnének biztosabb jövőt maguk előtt látni, amit elsősorban a hazai e-sport-szcéna fejlődésével lehetne elérni. Amennyiben az e-sportoló foglalkozás a hagyományos sportolóhoz hasonlóan elfogadottá válna hazánkban, az kedvezően hatna a hazai e-sport-piac működésére. Ezt Magyarországon segítené a biztos jogi és szervezeti háttér kialakítása is.

Bár világszerte még mindig óvatosan nyúlnak a sportklubok az e-sporthoz, és jellemzőbben csak a sportjátékokba fektetnek be, egyértelműen látszik egy tendencia, amely szerint egyre több hagyományos sportcsapat jelenik meg ebben a közegben. A sportkluboknak itthon is megérheti létrehozni vagy bővíteni az e-sport-szakosztályt, mivel nagy lehetőségek rejlenek még ezen a területen.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMár nem mondhatod a videójátékozó gyerekednek, hogy ebből biztosan nem fog megélniLegfeljebb azt, hogy nem fog annyit keresni, mint Lionel Messi. Az esportban kevesebb pénz van, mint a sportban, és nem is mind a játékosokhoz megy, de így is meg lehet belőle gazdagodni.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet e-sport esport fortnite videojáték Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Debreczeni Anna
2024. március 27. 10:15 Élet

Szomszédunk jobban aggódik a bolygóért, mint gondolnánk

Minden országban alulbecsülik az emberek a klímaváltozás miatt aggódók arányát a népességen belül, ami nehezebbé teszi a harcot ellene.

Pálos Máté
2024. március 26. 16:40 Adat, Élet

Sokkal többe kerültek az adófizetőknek a Most vagy soha! első heti nézői, mint a Kincsemé

Nézőszámban az első héten nagyjából sikerült elérni a Kincsem szintjét, az állami támogatáshoz viszonyítva azonban más a helyzet.

Hajdu Miklós
2024. március 23. 04:34 Élet

Lecseng a rekordmelegben szerepet játszó El Niño, a hűvös vízfelszínt hozó La Niña lép majd a helyébe

A Csendes-óceánt illető éghajlati jelenségek következményeit áttételesen világszerte lehet érzékelni, igaz, egyre inkább az üvegházhatású gázok kibocsátása a döntő tényező az időjárás alakulásában.

Fontos

Torontáli Zoltán
2024. március 27. 17:22 Adat, Világ

Ne azt nézd az új GDP-adatokban, hogy Románia előttünk jár, van benne sokkal érdekesebb is

Már nem érdemes arról beszélni, hogy Ausztria elérhetetlen messzeségbe került, reménytelenül loholunk Csehország, Szlovénia vagy Litvánia után.

Elek Péter
2024. március 27. 04:34 Pénz

Tényleg olyan fantasztikus a világ első számú sztárrészvénye?

Eddig nagyon jó és meggyőző sztori volt az Nvidia, de merész dolog azt feltételezni, hogy növekedése a következő években is töretlen marad.

G7.hu
2024. március 26. 19:00 Közélet

Új tulajdonoshoz kerül a G7

A Telex vezetői által alapított Gazdrovat Kft.-hez kerül a G7 gazdasági portál.