Hírlevél feliratkozás
Kasnyik Márton
2020. június 8. 10:58 Élet

Kínában már maszk-túltermelési válság van

Rövid életű volt a maszk-aranyláz, a piac gyorsan alkalmazkodott a hiányhelyzethez, és most már újra jelentősen visszaestek a szűrős és a sebészi maszkok árai is – derül ki a Yicai Online kínai üzleti híroldal cikkéből. A maszkgyártó gépsorok ára, valamint a maszkok alapanyagául szolgáló olvasztva fúvott, nem szőtt anyag ára is a töredékére esett vissza a március-áprilisi csúcshoz képest.

Először Kínában, majd – főleg február végétől kezdve – a nyugati országokban is súlyos hiány alakult ki az összes higiéniai termék piacán, a maszkoknál a fogyasztók hetekig ötszörösére emelkedett árakkal találkozhattak a munkavédelmi boltokban és az interneten, ha egyáltalán volt áru. A maszkhiány főleg az egészségügyi dolgozókat fenyegette, de a WHO is a maszkhiány miatt várt az ajánlásával, miszerint a lakossági maszkviselés valóban lassítja a járványt.

Erre a váratlan hiányhelyzetre üzleti szereplők egész sora reagált sietve, a vegyipari óriáscégeken kívül válogatott szerencselovagok is maszk-seftelésbe és -gyártásba kezdtek. A kapacitások gyorsan nőttek, hiszen nem volt olyan magas a belépési korlát, sok cég termelése megakadt a beszállítói láncok gondjai miatt, és csábító volt a maszkokkal elérhető extraprofit lehetősége is.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMaszkpiac: a boltosok 600 százalékos haszonnal próbáltak menekülni a csőd előlEltűntek a vevők a kisebb boltokból, ezért a túlélésért azt a pár dolgot kell árulni, amire még van kereslet, akár szégyentelenül drágán is.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkKalóztámadások és készpénzköteges rajtaütések a világ legőrültebb piacánTalán soha nem volt hasonló globális igény egy olyan egyszerű termékre, mint most a maszkokra. Hogyan versenyeznek egymással gazdag államok egy olcsó műanyagért?

Azóta a sebészeti maszkok alapanyaga, a kis részecskékkel szemben 80 százalékos szűrési képességű olvasztva fúvott anyag ára tonnánként 400 ezer jüanról 10 ezer jüanra zuhant egy kínai iparági forrás szerint. Ez a leginkább annak köszönhető, hogy a kínai állami olaj- és vegyipari vállalatokat, köztük a Sinopec-et gyorsan átállították ennek az anyagnak a gyártására. A Sinopec egymagában évi 13,5 milliárd sebészi maszk gyártását vállalta. Hiába nőhet tehát a következő években a másfélszeresére is a már tavaly is közel 50 milliárd dollárnyi értékesítést elkönyvelő globális maszkpiac, a kapacitásokat ennél jóval gyorsabban felfuttatták. 

Ugyanez a gyors kapacitás-telítődés a maszkgyártó gépsoroknál is jelentkezett. A válság csúcspontján még 200 ezer dollárt is elkértek egy maszkgyártó gépért (például itt egy korábbi hirdetés az Alibabán), addig most már 45-60 ezer dollárból is kijön egy ilyen berendezés.

Tovább bonyolítja a helyzetet, hogy a konténerszállítás akadozása Kínában még egy helyi túltermelési válságot is okozott, ugyanis március-áprilisban heteken át nehézkes volt az export. Ezért hiába tudott Kína már akkor is elég maszkot termelni, ezeket nem sikerült eljuttatni a külföldi piacokra. 

Az áresés egyébként a magyar kiskereskedelmi maszkpiacon is látszik már. A KN95 besorolású porszűrő maszkok ára a járvány előtt 500 forint körül volt (ekkoriban főleg az építőiparban használták őket nagy mennyiségben), ez a járvány idején 2000-2500 forintra emelkedett. Azóta viszont újra visszaesett az áruk, a különböző internetes boltokban most már 750 forintért is lehet venni ilyen maszkokat – igaz, a minőségigazolás továbbra is problémás.

Élet Alibaba Kína maszk pormaszk szájmaszk Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Torontáli Zoltán
2021. február 25. 09:49 Élet, Világ

Elkezdődött a huzavona az egységes európai oltásigazolásról

A görögök, a spanyolok és a légitársaságok nagyon sürgetik, a franciák és a németek nem annyira, és rengeteg a nyitott kérdés.

Torontáli Zoltán
2021. február 24. 11:07 Élet, Világ

A világ összes szennyvizének már fele tisztítókba folyik, de van hova fejlődni

A maradék 50 százalék felhasználása jóval nehezebb feladat, mert a tőkeszegény fejlődő világban keletkezik.

Avatar Avatar
2021. február 23. 09:35 Élet

Elkerülhetetlen a nemzeti gazdaságpolitika visszatérése Európában, de kinek lesz ez jó?

Nagyon nehéz az EU politikai integrációját elképzelni, ezért bizonyos mértékben elkerülhetetlen a gazdaságpolitika visszatérése a nemzeti szintre - mondja Dani Rodrik a Rajk Szakkollégium videóinterjú-sorozatában.

Fontos

Hajdu Miklós
2021. február 24. 16:40 Adat, Közélet

Az új vírusváltozatok ellen nem elegendőek az eddigi intézkedések

A visegrádi országok példái jól mutatják, hogy a brit és az egyéb változatok mennyire átírják a forgatókönyveket.

Avatar
2021. február 24. 15:24 Közélet

Jól szolgálják-e a kormány tervei a COVID által okozott társadalmi és gazdasági károk helyreállítását?

A leginkább sújtott emberek és vállalkozások segítése, az ország ellenállóképességének növelése helyett lobbiérdekeket szolgálhat az új uniós források egy része.

Bucsky Péter
2021. február 24. 06:03 Adat, Vállalat

A multik, és azon belül a németek igen jól jártak a kormány gazdasági akcióprogramjával

A német hátterű vállalkozások a hozzáadott érték 13,5 százalékát adják, de ehhez a támogatások 21,5 százalékát kapták meg.