Hírlevél feliratkozás
Kasnyik Márton
2020. június 8. 10:58 Élet

Kínában már maszk-túltermelési válság van

Rövid életű volt a maszk-aranyláz, a piac gyorsan alkalmazkodott a hiányhelyzethez, és most már újra jelentősen visszaestek a szűrős és a sebészi maszkok árai is – derül ki a Yicai Online kínai üzleti híroldal cikkéből. A maszkgyártó gépsorok ára, valamint a maszkok alapanyagául szolgáló olvasztva fúvott, nem szőtt anyag ára is a töredékére esett vissza a március-áprilisi csúcshoz képest.

Először Kínában, majd – főleg február végétől kezdve – a nyugati országokban is súlyos hiány alakult ki az összes higiéniai termék piacán, a maszkoknál a fogyasztók hetekig ötszörösére emelkedett árakkal találkozhattak a munkavédelmi boltokban és az interneten, ha egyáltalán volt áru. A maszkhiány főleg az egészségügyi dolgozókat fenyegette, de a WHO is a maszkhiány miatt várt az ajánlásával, miszerint a lakossági maszkviselés valóban lassítja a járványt.

Erre a váratlan hiányhelyzetre üzleti szereplők egész sora reagált sietve, a vegyipari óriáscégeken kívül válogatott szerencselovagok is maszk-seftelésbe és -gyártásba kezdtek. A kapacitások gyorsan nőttek, hiszen nem volt olyan magas a belépési korlát, sok cég termelése megakadt a beszállítói láncok gondjai miatt, és csábító volt a maszkokkal elérhető extraprofit lehetősége is.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMaszkpiac: a boltosok 600 százalékos haszonnal próbáltak menekülni a csőd előlEltűntek a vevők a kisebb boltokból, ezért a túlélésért azt a pár dolgot kell árulni, amire még van kereslet, akár szégyentelenül drágán is.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkKalóztámadások és készpénzköteges rajtaütések a világ legőrültebb piacánTalán soha nem volt hasonló globális igény egy olyan egyszerű termékre, mint most a maszkokra. Hogyan versenyeznek egymással gazdag államok egy olcsó műanyagért?

Azóta a sebészeti maszkok alapanyaga, a kis részecskékkel szemben 80 százalékos szűrési képességű olvasztva fúvott anyag ára tonnánként 400 ezer jüanról 10 ezer jüanra zuhant egy kínai iparági forrás szerint. Ez a leginkább annak köszönhető, hogy a kínai állami olaj- és vegyipari vállalatokat, köztük a Sinopec-et gyorsan átállították ennek az anyagnak a gyártására. A Sinopec egymagában évi 13,5 milliárd sebészi maszk gyártását vállalta. Hiába nőhet tehát a következő években a másfélszeresére is a már tavaly is közel 50 milliárd dollárnyi értékesítést elkönyvelő globális maszkpiac, a kapacitásokat ennél jóval gyorsabban felfuttatták. 

Ugyanez a gyors kapacitás-telítődés a maszkgyártó gépsoroknál is jelentkezett. A válság csúcspontján még 200 ezer dollárt is elkértek egy maszkgyártó gépért (például itt egy korábbi hirdetés az Alibabán), addig most már 45-60 ezer dollárból is kijön egy ilyen berendezés.

Tovább bonyolítja a helyzetet, hogy a konténerszállítás akadozása Kínában még egy helyi túltermelési válságot is okozott, ugyanis március-áprilisban heteken át nehézkes volt az export. Ezért hiába tudott Kína már akkor is elég maszkot termelni, ezeket nem sikerült eljuttatni a külföldi piacokra. 

Az áresés egyébként a magyar kiskereskedelmi maszkpiacon is látszik már. A KN95 besorolású porszűrő maszkok ára a járvány előtt 500 forint körül volt (ekkoriban főleg az építőiparban használták őket nagy mennyiségben), ez a járvány idején 2000-2500 forintra emelkedett. Azóta viszont újra visszaesett az áruk, a különböző internetes boltokban most már 750 forintért is lehet venni ilyen maszkokat – igaz, a minőségigazolás továbbra is problémás.

Élet Alibaba Kína maszk pormaszk szájmaszk Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Váczi István
2020. augusztus 14. 10:26 Élet

Átalakulnak a strandok és a szállodák a tömegturizmus szülőhelyén

Spanyol szállodások úgy gondolják, hogy a turisták egy jó ideig nagyobb személyes teret igényelnek maguk körül, mint a járvány előtt.

Váczi István
2020. augusztus 12. 11:28 Élet

Az óceánjárók még elhagyatottan is vonzzák a turistákat

Amikor egy élelmes angol vállalkozó a szinte üres monstrumokhoz hirdetett meg hajókirándulást, két óra alatt elfogytak a jegyek.

Fabók Bálint
2020. augusztus 9. 07:12 Élet

Megszabadulnál a szemeted harmadától ingyen? Segítünk

Minimális ráfordítással sokat tehetünk környezetünkért a komposztálással. Összegyűjtöttük, hogyan támogatják a komposztálást a megyei jogú városok Békéscsabától Zalaegerszegig.

Fontos

Kasnyik Márton
2020. augusztus 14. 12:02 Adat

Történelmi léptékben dobta hanyatt a magyar gazdaságot a covid

Nem kell kétségbeesni a borzasztó szám láttán, de rossz jel, hogy a szegényebb uniós tagországok közül Magyarországon zuhant a legnagyobbat a GDP.

Fabók Bálint
2020. augusztus 13. 17:40 Világ

Egészen felemelő, ahogy a belarusz tüntetők szembenéznek a brutális erőszakkal

Az embereket elrabló vagy nyíltan kínzó karhatalom tehetetlen a tüntetéseket immár domináló, virágokat osztogató fehér ruhás nőkkel szemben, akikhez egyre többen csatlakoznak.

Bucsky Péter
2020. augusztus 13. 06:50 Közélet

Kétmilliárdos profitot pumpálhatott Szlovéniába a magyar lélegeztetőgép-vásárlás

A beszerzés nem volt se gyors, se minőségi, viszont a pénz egy olyan céghez került, amely nagyon kedves a Fidesz szövetségesének.