Hírlevél feliratkozás
Kasnyik Márton
2020. június 8. 10:58 Élet

Kínában már maszk-túltermelési válság van

Rövid életű volt a maszk-aranyláz, a piac gyorsan alkalmazkodott a hiányhelyzethez, és most már újra jelentősen visszaestek a szűrős és a sebészi maszkok árai is – derül ki a Yicai Online kínai üzleti híroldal cikkéből. A maszkgyártó gépsorok ára, valamint a maszkok alapanyagául szolgáló olvasztva fúvott, nem szőtt anyag ára is a töredékére esett vissza a március-áprilisi csúcshoz képest.

Először Kínában, majd – főleg február végétől kezdve – a nyugati országokban is súlyos hiány alakult ki az összes higiéniai termék piacán, a maszkoknál a fogyasztók hetekig ötszörösére emelkedett árakkal találkozhattak a munkavédelmi boltokban és az interneten, ha egyáltalán volt áru. A maszkhiány főleg az egészségügyi dolgozókat fenyegette, de a WHO is a maszkhiány miatt várt az ajánlásával, miszerint a lakossági maszkviselés valóban lassítja a járványt.

Erre a váratlan hiányhelyzetre üzleti szereplők egész sora reagált sietve, a vegyipari óriáscégeken kívül válogatott szerencselovagok is maszk-seftelésbe és -gyártásba kezdtek. A kapacitások gyorsan nőttek, hiszen nem volt olyan magas a belépési korlát, sok cég termelése megakadt a beszállítói láncok gondjai miatt, és csábító volt a maszkokkal elérhető extraprofit lehetősége is.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMaszkpiac: a boltosok 600 százalékos haszonnal próbáltak menekülni a csőd előlEltűntek a vevők a kisebb boltokból, ezért a túlélésért azt a pár dolgot kell árulni, amire még van kereslet, akár szégyentelenül drágán is.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkKalóztámadások és készpénzköteges rajtaütések a világ legőrültebb piacánTalán soha nem volt hasonló globális igény egy olyan egyszerű termékre, mint most a maszkokra. Hogyan versenyeznek egymással gazdag államok egy olcsó műanyagért?

Azóta a sebészeti maszkok alapanyaga, a kis részecskékkel szemben 80 százalékos szűrési képességű olvasztva fúvott anyag ára tonnánként 400 ezer jüanról 10 ezer jüanra zuhant egy kínai iparági forrás szerint. Ez a leginkább annak köszönhető, hogy a kínai állami olaj- és vegyipari vállalatokat, köztük a Sinopec-et gyorsan átállították ennek az anyagnak a gyártására. A Sinopec egymagában évi 13,5 milliárd sebészi maszk gyártását vállalta. Hiába nőhet tehát a következő években a másfélszeresére is a már tavaly is közel 50 milliárd dollárnyi értékesítést elkönyvelő globális maszkpiac, a kapacitásokat ennél jóval gyorsabban felfuttatták. 

Ugyanez a gyors kapacitás-telítődés a maszkgyártó gépsoroknál is jelentkezett. A válság csúcspontján még 200 ezer dollárt is elkértek egy maszkgyártó gépért (például itt egy korábbi hirdetés az Alibabán), addig most már 45-60 ezer dollárból is kijön egy ilyen berendezés.

Tovább bonyolítja a helyzetet, hogy a konténerszállítás akadozása Kínában még egy helyi túltermelési válságot is okozott, ugyanis március-áprilisban heteken át nehézkes volt az export. Ezért hiába tudott Kína már akkor is elég maszkot termelni, ezeket nem sikerült eljuttatni a külföldi piacokra. 

Az áresés egyébként a magyar kiskereskedelmi maszkpiacon is látszik már. A KN95 besorolású porszűrő maszkok ára a járvány előtt 500 forint körül volt (ekkoriban főleg az építőiparban használták őket nagy mennyiségben), ez a járvány idején 2000-2500 forintra emelkedett. Azóta viszont újra visszaesett az áruk, a különböző internetes boltokban most már 750 forintért is lehet venni ilyen maszkokat – igaz, a minőségigazolás továbbra is problémás.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet Alibaba Kína maszk pormaszk szájmaszk Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Váczi István
2024. április 3. 15:52 Élet

Új korszak előtt a G7

Ahogy múlt héten beszámoltunk róla, új tulajdonoshoz kerül portálunk, ez a folyamat ma lezárult, így új kiadó működteti tovább a G7-et.

Debreczeni Anna
2024. április 3. 10:22 Adat, Élet

Lettországban él a legtöbb, Görögországban a legkevesebb gyermek állami gondozásban lakosságarányosan

Magyarországon a 20 463 állami gondozott gyermek 70 százaléka családoknál, 30 százaléka intézményekben élt a 2021-es adatok szerint.

Fontos

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Kiss Péter
2024. április 11. 04:34 Pénz

A kínai ingatlanpiaci válság Amerikával ellentétben nem fog rendszerszintű krízissé fajulni

Az ország új növekedési modellje már nem az ingatlanpiacra fog támaszkodni, így annak gazdasági súlya tovább csökken, és ez a részvénypiacra is hatással lesz.