Hírlevél feliratkozás
Katona Hajnalka
2020. április 12. 12:54 Élet

A digitális oktatás nem csak a tanulmányokban növelheti a hátrányos helyzetű gyerekek lemaradását

A gyerekek mentális és érzelmi készségeit nagy mértékben befolyásolja a családi hátterük. Ez a hatás most a sokkal több otthon töltött idő miatt még inkább felerősödhet, ami a hátrányos helyzetű gyerekek fokozott lemaradását eredményezheti. Chetti Nicoletti és Emma Tominey arra hívja fel a figyelmet, hogy milyen negatív következményei lehetnek a család összezártságának, és hogyan segíthet az állam ezeket elkerülni.

A koronavírus-járvány miatt világszerte az iskolák bezárására kényszerültek, aminek következtében rengeteg gyerek tölti otthon a mindennapjait, és rengeteg szülő kényszerül arra, hogy átvegye a tanár szerepét. Ez sokszor nem könnyű feladat azoknak a szülőknek, akik a munka és más tevékenységek mellé próbálják most beszorítani a gyermekeik oktatását is. Sajnos ez sokszor stresszhelyzethez vezethet otthon, főleg, ha már korábban is stresszes körülmények között élt a család.

Emellett a munkaerő-piaci bizonytalanság, a járvány miatti félelem is növeli a háztartások stressz-szintjét, és a gyerekek sem viselik jól az elzártságot a barátaiktól és osztálytársaiktól. Azokban a hátrányos helyzetű háztartásokban, ahol a szülők mentális és érzelmi készségei alacsonyabb szintűek, már korábban is veszélyeztetettebbek voltak a gyerekek, de mivel most csak a családdal érintkeznek, ezért ez a befolyás még inkább eszkalálódik. Ezen túl is nagyobb az esélye pszichológiai problémák kialakulásának fiúknál vagy tinédzsereknél, akik egyébként is sérülékeny helyzetben vannak.

A kutatók három fő területet határoznak meg, amik nagyban hozzájárulnak ahhoz, hogy a gyerekek mentális és érzelmi egészsége sérüljön. Az egyik legfontosabb az anya mentális egészsége. Azok a gyerekek, akiknek az anyja mentális problémákkal küzd, jóval stresszesebb környezetben kénytelenek felnőni. Ha náluk is kialakulnak mentális vagy érzelmi problémák, akkor az anya nehéz helyzete miatt ez idővel csak rosszabbodni fog. A jelenleg kialakult helyzetben egyre nő a veszélye, hogy a szülők mentális egészsége csökken, főleg alacsony jövedelmű családoknál, ahol a válság bizonytalanabb körülményeket teremt.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkLehet, hogy nem is árt annyira az egészségnek a gazdasági válság, legalábbis nem mindenkinekA kutatások eredményei nem egyértelműek a válság hatásáról, de abban egyetértenek, hogy az alacsony jövedelmű háztartásoknak mindenképp segíteni kell.

A másik tényező, hogy mennyi és milyen időt tudnak együtt tölteni a szülők a gyerekekkel. A gyerekek fejlődésének fontos mozgatórugója, hogy a szülők mennyit foglalkoznak a tanításukkal, mennyi hasznos időt töltenek velük. Akikkel nem töltenek elég időt, hátrányba kerülnek a társaikkal szemben, és ez fokozottan igaz most, hogy egész nap csak a családdal vannak a kijárási korlátozások miatt.

Végül a szülők nevelési módszere is nagy hatással van a gyerek fejlődésére. Ez halmozottan igaz otthoni oktatás mellett, amikor a nap 24 óráját a szülőkkel tölti a gyerek. A szigorú nevelés, kiabálás vagy tettlegesség fokozottan növeli a gyerekek hajlamosságát mentális vagy érzelmi problémák kialakítására, főleg, ha már alapból hátrányos helyzetű gyermekről van szó.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAkkor segítünk a gyerekünknek a leginkább, ha időben megtaláljuk, miben jóMár meghaladta a szigorú nevelés korát az oktatástudomány, sokkal fontosabb az egyénre szabott szülői odafigyelés.

Az állam azonban segíthet, hogy ezek a tényezők kevésbé érvényesüljenek, és ezzel felzárkóztathatja a hátrányos helyzetű gyerekeket érzelmi és mentális fejlődésükben. A legfontosabb, hogy csökkentsék a családokra és azon belül is az anyákra nehezedő stresszt, amivel elkerülhető vagy csökkenthető a mentális betegségek megjelenése a családokban.

Mivel az egyik legnagyobb stresszfaktor a munkából vagy annak elvesztéséből származik, ezért a kormány legfontosabb feladata, hogy biztonságot adjon a hátrányos helyzetű családoknak.

Ezt jól kialakított szociális védőhálóval lehet elérni, ahol a munka elvesztése nem okoz akkora nehézséget a családoknak.

Ezen kívül fontos, hogy könnyen elérhető mentális segítséget biztosítsanak mind a szülőknek, mind a gyerekeknek, ha szükség van rá.

Szintén fontos, hogy az állam valamennyi terhet levegyen a szülőkről az otthoni oktatás szempontjából is. A szerzők szerint az olyan kezdeményezések, mint itthon a köztévén vetített oktató műsorok vagy az Index iskolatévéje sokat tud segíteni azoknak a szülőknek, akiknek nehezen fér bele az idejébe, hogy a gyerekek oktatásával is ők foglalkozzanak.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikk„Nem a vírus, hanem a téboly szabadult el” az oktatásirányításbanAhol felkészültek a 21. századra, ott később még előnyt is hozhat majd a jelen helyzet, ahol nem, ott biztosan katasztrofális következményekre számíthatunk. A magyar oktatás nem készült fel.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet covid-19 felzárkózás gyerekek koronavírus mentális betegség tanulás Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Lukács András
2024. április 17. 04:34 Élet

A kereslet visszafogásával érdemes csökkenteni az üzemanyagárakat

A kormány olcsóbb üzemanyagot szeretne, ám az élhető jövőt az szolgálná, ha ez azért valósulna meg, mert kevesebb benzinre és gázolajra van szükség.

Fontos

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.