Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2020. február 15. 13:19 Élet

Súlyosan alulbecsülték, hogy a tehetősek mennyi ételt dobnak ki

Fejenként átlagosan 527 kalóriát tartalmaz az az ételmennyiség, amit naponta kidobnak az emberek világszerte – vagyis az élelmiszer tudatos felhasználásával akár öt ember is jóllakhatna ugyanannyi élelemből, amennyi jelenleg négy fő számára elegendő. A BBC által idézett friss becslések a hollandiai Wageningen Egyetem szakértőitől származnak, akik szerint idáig jócskán alulbecsültük az élelmiszer-pazarlás mértékét, az Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezet (FAO) például átlagosan napi 214 kalóriára tartotta idáig a maradékok energiatartalmát.

Korábban azért becsülték a jelenség méretét sokkal kisebbre, mert nem vették figyelembe, hogy a gazdag háztartásokban sokkal több élelmiszert dobnak ki, mint a szegényekben – emelte ki ugyanerről a kutatásról beszámolva a Bloomberg.

A jelenség minél pontosabb felmérése nagyon fontos, egyáltalán nem mindegy ugyanis, hogy miként osztjuk be a rendelkezésünkre álló élelmet. Az ENSZ adatai szerint a jelenlegi üvegházhatású gázkibocsátást közel tíz százalékkal mérsékelhetnénk, ha az ételpazarlás teljesen megszűnne, rövid távon pedig egyénileg mindenki érzékelhetné, hogy kevesebb pénzt kell táplálkozásra fordítania.

Ahogy már utaltunk rá, az ételhulladékok keletkezése pillanatnyilag elsősorban a fejlett világ problémájának számít: a jelenség azokban az országokban válik egyre elterjedtebbé, ahol legalább fejenként napi hét dollár az egy főre jutó átlagjövedelem. Igaz, várhatóan a szegényebb térségekben is egyre több maradékot fognak kidobni, ha nem változnak meg széles körben a fogyasztói szokások.

A kutatók szerint már néhány egyszerű, gyakorlatias életmódbeli változtatással is jelentősen csökkenthető az ételhulladék mennyisége, mint például a kisebb adagokra való áttérés. A vásárlókat érdemes lenne arra ösztönözni, hogy mindenből éppen elegendőt és ne minél többet vásároljanak, az élelmiszerek általános megbecsültségét pedig növelni kellene. És persze nem szabad megfeledkezni a termelés és szállítás során kárba veszett élelmiszerről sem: a fentebbiek ugyanis csak a fogyasztók pazarlására vonatkoznak, miközben a becslések szerint az emberi fogyasztásra alkalmas élelem egyharmada még azelőtt hulladékká válik, hogy a lakosság megvásárolhatná.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkKidobott élelmiszert vételeztek maguknak, alkotmánybírósági ügy lesz belőleKukabúvárkodásért ítéltek el két német fiatalt, de nem hagyják annyiban.

Élet élelmiszer élelmiszer hulladék élelmiszer-pazarlás élelmiszerfogyasztás Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Torontáli Zoltán
2020. május 24. 12:47 Élet

Meglehet a magyarázata, hogy miért ehetnek egyesek bármennyit, mégsem híznak el

Egy észt adatbázis vizsgálata alapján a kutatóknak van egy erős ötletük arra, hogy melyik gén játszik szerepet a jelenségben.

Torontáli Zoltán
2020. május 23. 12:14 Élet

A Reebok elég ijesztő jövőt lát, ha ilyen vírusszűrő maszkokat fejleszt

Sima szövetmaszkban futni vagy biciklizni embert próbáló dolog, a járvány miatt hirtelen nagy kereslet lett olyan maszkokra, amelyek védenek, de jobban lehet levegőt kapni bennük.

Torontáli Zoltán
2020. május 21. 17:17 Élet

Éretlenül is viszik, és ezzel letarolják a szedd magad eperföldeket a vásárlók

A sok ráérő vásárló versenyt fut a gyümölcsért, és ha már ott van, akár zölden is leszedi. Ha ez így megy, idén alig lesz éretten szedhető eper a földeken.

Fontos

Kasnyik Márton
2020. május 23. 07:28 Podcast

Darvas Zsolt a nagy európai maszatolás végéről

A koronavírus és a német alkotmánybíróság együtt talán már elég nagy sokk ahhoz, hogy kimozdítsa az eurózónát a semmittevésből. A Bruegel Intézet közgazdásza a G7 Podcastban.

Avatar
2020. május 22. 17:01 Pénz

Lakáspiaci sokkra, 15-30 százalékos árzuhanásra számíthatunk

Nem reális a gyors felpattanás az ingatlanpiacon, sokkal valószínűbb a válság L vagy W alakú lefutása.

Jandó Zoltán
2020. május 22. 06:48 Vállalat

Reménykedhetünk a gazdaság beindulásában, ezt üzeni a kormány bérátvállalásának felfutása

A magyar kurzarbeitot a cégek nagy része még mindig nem szereti, de egyre többen bevállalják, hogy rajtra készen álljanak.