Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2020. február 15. 13:19 Élet

Súlyosan alulbecsülték, hogy a tehetősek mennyi ételt dobnak ki

Fejenként átlagosan 527 kalóriát tartalmaz az az ételmennyiség, amit naponta kidobnak az emberek világszerte – vagyis az élelmiszer tudatos felhasználásával akár öt ember is jóllakhatna ugyanannyi élelemből, amennyi jelenleg négy fő számára elegendő. A BBC által idézett friss becslések a hollandiai Wageningen Egyetem szakértőitől származnak, akik szerint idáig jócskán alulbecsültük az élelmiszer-pazarlás mértékét, az Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezet (FAO) például átlagosan napi 214 kalóriára tartotta idáig a maradékok energiatartalmát.

Korábban azért becsülték a jelenség méretét sokkal kisebbre, mert nem vették figyelembe, hogy a gazdag háztartásokban sokkal több élelmiszert dobnak ki, mint a szegényekben – emelte ki ugyanerről a kutatásról beszámolva a Bloomberg.

A jelenség minél pontosabb felmérése nagyon fontos, egyáltalán nem mindegy ugyanis, hogy miként osztjuk be a rendelkezésünkre álló élelmet. Az ENSZ adatai szerint a jelenlegi üvegházhatású gázkibocsátást közel tíz százalékkal mérsékelhetnénk, ha az ételpazarlás teljesen megszűnne, rövid távon pedig egyénileg mindenki érzékelhetné, hogy kevesebb pénzt kell táplálkozásra fordítania.

Ahogy már utaltunk rá, az ételhulladékok keletkezése pillanatnyilag elsősorban a fejlett világ problémájának számít: a jelenség azokban az országokban válik egyre elterjedtebbé, ahol legalább fejenként napi hét dollár az egy főre jutó átlagjövedelem. Igaz, várhatóan a szegényebb térségekben is egyre több maradékot fognak kidobni, ha nem változnak meg széles körben a fogyasztói szokások.

A kutatók szerint már néhány egyszerű, gyakorlatias életmódbeli változtatással is jelentősen csökkenthető az ételhulladék mennyisége, mint például a kisebb adagokra való áttérés. A vásárlókat érdemes lenne arra ösztönözni, hogy mindenből éppen elegendőt és ne minél többet vásároljanak, az élelmiszerek általános megbecsültségét pedig növelni kellene. És persze nem szabad megfeledkezni a termelés és szállítás során kárba veszett élelmiszerről sem: a fentebbiek ugyanis csak a fogyasztók pazarlására vonatkoznak, miközben a becslések szerint az emberi fogyasztásra alkalmas élelem egyharmada még azelőtt hulladékká válik, hogy a lakosság megvásárolhatná.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkKidobott élelmiszert vételeztek maguknak, alkotmánybírósági ügy lesz belőleKukabúvárkodásért ítéltek el két német fiatalt, de nem hagyják annyiban.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet élelmiszer élelmiszer hulladék élelmiszer-pazarlás élelmiszerfogyasztás Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Bucsky Péter
2024. július 25. 18:19 Élet, Pénz

Tele van kérdőjelekkel az álomszerű utasszám-növekedés, amit a MÁV kommunikál

Egyelőre nem látszik, hogy az ország- és vármegyebérletek bevezetése óta érdemben nőtt volna a közösségi közlekedést választók száma.

Váczi István
2024. július 19. 11:22 Élet

Tavaly a mezőgazdaság mentette meg a magyar gazdaságot, idén viszont lehúzhatja

A forróság és a szárazság egyre inkább veszélyezteti a kukorica és a napraforgó termését, ami negatívan befolyásolhatja az ország gazdasági teljesítményét.

Torontáli Zoltán
2024. július 19. 05:26 Élet

Sok buktatót és csapdát kell elkerülnie, aki az otthonfelújítási milliókra pályázik

Nagy a rohanás az 1990 előtt épült családi házak felújítását segítő programnál, ami túlárazásokhoz és átgondolatlan korszerűsítési döntésekhez vezethet.

Fontos

Jandó Zoltán
2024. július 24. 05:46 Adat

Csak egy rekordot hagyott érintetlenül Magyarország eddigi legdurvább hőhulláma

Végül 15 napig volt érvényben hőségriasztás, de hétfőre is meg lehetett volna hosszabbítani. Az abszolút melegrekord nem dőlt meg, de sok más csúcs igen.

Torontáli Zoltán
2024. július 23. 15:58 Adat, Vállalat

A számok nem indokolják, hogy vendégmunkásokkal dolgoztató beruházót támogasson a kormány Nógrádban

Ha viszont a cég korábbi nyilatkozataival összhangban helyieket vesznek fel, akkor megtérülhet az állami ösztönzés, hiszen majdnem 10 ezren keresnek munkát a megyében.

Torontáli Zoltán
2024. július 23. 13:52 Adat, Pénz

Keveset költünk a kormány terveihez képest, és még a megtakarítást sem állampapírba tesszük

A magyar lakosság nem hajlandó jelentősen növelni költéseit, inkább megtakarít, az viszont átrendeződött, hogy hova teszi a pénzét.