Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2019. november 8. 10:34 Élet

Kidobott élelmiszert vételeztek maguknak, alkotmánybírósági ügy lesz belőle

Egészen messzemenő következményei lehetnek egy igazán pitinek induló bajorországi ügynek. Egy októberi éjszakán két iskoláskorú lány gyümölcsöt, zöldséget és joghurtot halászott ki egy szupermarket szeméttárolójából a München melletti Olchingban.

Bár a DPA hírügynökség rövid tudósításban erről nincs szó, valószínűleg térfigyelő kamera vette fel a ténykedésüket, és ennek nyomán jelenthette fel az áruház a fiatalokat. Az ügy mindenesetre bíróság elé jutott, és a lányokat közérdekű munkára ítélték, valamint felfüggesztett pénzbüntetést is kaptak.

A fiatalok szerint azonban jogtalanul ítélték el őket, mert az élelmiszerpazarlás elleni fellépést nem szabad üldözni, ellenkezőleg, támogatni kellene. Ezért arra készülnek, hogy ma délben panaszt nyújtanak be a német alkotmánybíróságnál, ebben egy emberi és állampolgári jogokat védő civilszervezet segíti őket. Mielőtt ezt megteszik, a tervek szerint lesz egy támogató demonstráció az alkotmánybíróságnak otthont adó Karlsruhe egyik parkjában.

Az ügy azért érdekes, mert a fejlett világban egyre erőteljesebb igény van az élelmiszerpazarlás visszaszorítására, jórészt az éghajlatváltozással való összefüggése miatt. Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete szerint az élelmiszerpazarlás miatt kerül a légkörbe az üvegházhatású gázok nyolc százaléka. Németországban pedig most kiderülhet, mit tud kezdeni a jog az ehhez kapcsolódó aktivizmussal. Pontosabban az a kérdés, hogy változik-e a németül Containernnek nevezett jelenség jogi megítélése. Az országban ugyanis bármilyen kidobott tárgy egészen addig a kidobó tulajdonának számít, amíg a hulladékszállító szolgáltató el nem viszi.

A kukázáson kapottakat akár több száz euróra is megbüntethetik.

Más kérdés, hogy arányaiban a boltok tehetnek a legkevésbé az élelmiszer-pazarlásról. Az EU Fusions projekt kutatása alapján a legnagyobb pazarlók a háztartások, az élelmiszer feldolgozása közben pocsékolják el a menthető élelmiszer közel ötödét, gyártás közben a bő tizedét, ennél egy kicsit több az éttermeknél jön össze, a boltok pedig csak 5 százalékban veszik ki a részüket a teljes pazarlásból.

 

Ennek ellenére egyre több országban születnek olyan törvények, amelyek a kiskereskedelmi pazarlás ellen próbálnak fellépni. Az első ilyen átfogó jogszabályt Franciaországban alkották meg 2016-ban, Csehországban pedig idén év elején hagyott jóvá az alkotmánybíróság egy hasonló törvényt. A lengyelek sem maradtak le sokkal, náluk szeptemberben lépett hatályba egy hasonló rendelkezés.

Magyarországon ugyan nincs ilyen kötelezettség, de a nagyobb üzletláncok és a gyártók is rendszeresen és egyre nagyobb mennyiségben adnak át élelmiszert a rászorulóknak, leginkább a Magyar Élelmiszerbank Egyesületen keresztül.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkCsehországban kötelező lett segélyszervezetnek átadni az el nem adott élelmiszertAz új szabályt néhány parlamenti képviselő megtámadta, de az alkotmánybíróság nem adott nekik igazat.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet alkotmánybíróság Bajorország élelmiszer-pazarlás németország Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Váczi István
2024. április 3. 15:52 Élet

Új korszak előtt a G7

Ahogy múlt héten beszámoltunk róla, új tulajdonoshoz kerül portálunk, ez a folyamat ma lezárult, így új kiadó működteti tovább a G7-et.

Debreczeni Anna
2024. április 3. 10:22 Adat, Élet

Lettországban él a legtöbb, Görögországban a legkevesebb gyermek állami gondozásban lakosságarányosan

Magyarországon a 20 463 állami gondozott gyermek 70 százaléka családoknál, 30 százaléka intézményekben élt a 2021-es adatok szerint.

Fontos

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Kiss Péter
2024. április 11. 04:34 Pénz

A kínai ingatlanpiaci válság Amerikával ellentétben nem fog rendszerszintű krízissé fajulni

Az ország új növekedési modellje már nem az ingatlanpiacra fog támaszkodni, így annak gazdasági súlya tovább csökken, és ez a részvénypiacra is hatással lesz.