Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2020. január 23. 15:35 Élet

Nem csak költözni segítenek, ki is dobják a fölösleges kacatjaidat

A fenntarthatóságra törekvő, a fogyasztás szempontjából tudatos életvitel terjedése és a városi ingatlanárak emelkedése kezdi átformálni a lakhatási szokásokat is. Kevésbé vágynak az emberek túlságosan nagy otthonokra, amelyek nem csak magas költségekkel járnak, hanem sok esetben fölösleges és az idő múltával mindinkább bosszantóbb kacatok felhalmozásával is. A kisebb lakásba való költözés és a szükségtelen tárgyak kiválogatása azonban kellemetlen és megerőltető feladat.

A Wall Street Journal cikke szerint akik az otthonuk méret- és kacatcsökkentése (“downsizing”-ja) mellett döntenek, profi segítséget kaphatnak, ugyanis a fentebbi tendenciát felismerve egyre több vállalkozó foglalkozik kifejezetten a szükséges és a nélkülözhető személyes tárgyak szelektálásával, legalábbis az Egyesült Államokban. E cégek legfontosabb szolgáltatása az ügyfeleik meggyőzése arról, hogy meg kell válniuk bizonyos, akár évtizedeken át őrzött holmijaiktól, amiben leginkább arra az érvre támaszkodhatnak, amit egy körülbelül ezer szakmabeli céget tömörítő amerikai egyesület vezetője is felhozott a WSJ újságírójának:

A kézzelfogható tárgyak megtartásán kívül még számtalan módon meg lehet őrizni egy emléket.

Az írásban szó esik egy 89 éves hölgy példájáról, aki a régi házához képest egy harmad-akkora méretű új lakásba költözött. Ekkor az őt segítő cég jelölte ki a megtartásra, a családon belüli ajándékozásra, az eladásra, az adományozásra és a kidobásra ítélt tárgyakat, méghozzá a közeli hozzátartozók bevonásával. A szakemberek egy Excel-táblában összesítettek a néni ingóságait, amit aztán elküldtek a gyerekeinek azzal a kéréssel, hogy mind a négyen rangsorolják őket. A módszernek köszönhetően egyrészt végül semmi sem veszett el, amit a családból valaki fontosnak tartana, másrészt pedig a testvérek igazságosan részesültek az édesanyjuk által hátrahagyott tárgyakból.

A szelektálásra szakosodott cégek a munkát többnyire néhány hónap alatt elvégzik, általában 10-15 ezer dolláros áron, tehát 3-4,5 millió forintért. Az ár még az USA-ban is magasnak tűnhet, azonban a cégek nem csak a válogatásban és a folyamat okozta fájdalmak feldolgozásában segítenek, hanem a tárgyakon való túladáson is: akár árverésekre is elviszik az értékesebb műtárgyakat vagy bútorokat, a selejtezett darabokat pedig a lehető leggyorsabban elszállítják, hogy az ügyfél ne visszakozhasson, ha már valami kidobásra lett ítélve.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet ingatlan költözés lakás szolgáltatás Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Torontáli Zoltán
2024. június 11. 17:01 Élet, Pénz

Az Adria és a Balaton közötti döntést is átbillentheti a 400 forint felé közelítő euróárfolyam

Ha nem fordul a trend, vagy nem lép közbe a jegybank, akkor a balatoni szállásadók és lángosozók dörzsölhetik a tenyerüket.

Torontáli Zoltán
2024. június 4. 13:04 Adat, Élet

Áruk helyett élményeket veszünk, és ez most jól jön a gazdaságnak

Az ipar gyengélkedését a szolgáltatószektor ellensúlyozza, vélhetően a kormány örömére.

Torontáli Zoltán
2024. június 3. 15:06 Adat, Élet

Nem a több munkaóra biztosítja a nagyobb gazdasági teljesítményt

Magasabb egy főre jutó GDP-hez jellemzően kevesebb munkaóra társul az unióban, de az összefüggés persze nem ok-okozati, hanem valószínűleg szerkezeti.

Fontos

Trippon Mariann
2024. június 13. 16:09 Pénz

Lassan mozdulnak a nagy jegybankok, és ez az MNB mozgásterét is szűkíti

A szolgáltatások továbbra is gyors drágulása miatt csak nagyon lassan csökkentik a kamatokat a fejlett országok jegybankjai.

Stubnya Bence
2024. június 13. 14:07 Közélet

Pár éve még 68 órás munkahéttel került be a hírekbe az üzem, ahonnan most 500 embert eresztenek szélnek

Változnak a fogyasztói igények, ezért bezár a Henkel körösladányi üzeme, ahol 1990 óta gyártottak mosóport.

Mészáros R. Tamás
2024. június 13. 05:19 Világ

Elkezdődött a harc a kínai elektromos autók ellen, kétélű fegyverekkel

Az Európai Bizottság védővámokat vetett ki, noha korábban ezek más szektorokban nem jártak sikerrel. Alternatív eszközök viszont nem nagyon vannak az EU kezében.