Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2020. január 23. 15:35 Élet

Nem csak költözni segítenek, ki is dobják a fölösleges kacatjaidat

A fenntarthatóságra törekvő, a fogyasztás szempontjából tudatos életvitel terjedése és a városi ingatlanárak emelkedése kezdi átformálni a lakhatási szokásokat is. Kevésbé vágynak az emberek túlságosan nagy otthonokra, amelyek nem csak magas költségekkel járnak, hanem sok esetben fölösleges és az idő múltával mindinkább bosszantóbb kacatok felhalmozásával is. A kisebb lakásba való költözés és a szükségtelen tárgyak kiválogatása azonban kellemetlen és megerőltető feladat.

A Wall Street Journal cikke szerint akik az otthonuk méret- és kacatcsökkentése (“downsizing”-ja) mellett döntenek, profi segítséget kaphatnak, ugyanis a fentebbi tendenciát felismerve egyre több vállalkozó foglalkozik kifejezetten a szükséges és a nélkülözhető személyes tárgyak szelektálásával, legalábbis az Egyesült Államokban. E cégek legfontosabb szolgáltatása az ügyfeleik meggyőzése arról, hogy meg kell válniuk bizonyos, akár évtizedeken át őrzött holmijaiktól, amiben leginkább arra az érvre támaszkodhatnak, amit egy körülbelül ezer szakmabeli céget tömörítő amerikai egyesület vezetője is felhozott a WSJ újságírójának:

A kézzelfogható tárgyak megtartásán kívül még számtalan módon meg lehet őrizni egy emléket.

Az írásban szó esik egy 89 éves hölgy példájáról, aki a régi házához képest egy harmad-akkora méretű új lakásba költözött. Ekkor az őt segítő cég jelölte ki a megtartásra, a családon belüli ajándékozásra, az eladásra, az adományozásra és a kidobásra ítélt tárgyakat, méghozzá a közeli hozzátartozók bevonásával. A szakemberek egy Excel-táblában összesítettek a néni ingóságait, amit aztán elküldtek a gyerekeinek azzal a kéréssel, hogy mind a négyen rangsorolják őket. A módszernek köszönhetően egyrészt végül semmi sem veszett el, amit a családból valaki fontosnak tartana, másrészt pedig a testvérek igazságosan részesültek az édesanyjuk által hátrahagyott tárgyakból.

A szelektálásra szakosodott cégek a munkát többnyire néhány hónap alatt elvégzik, általában 10-15 ezer dolláros áron, tehát 3-4,5 millió forintért. Az ár még az USA-ban is magasnak tűnhet, azonban a cégek nem csak a válogatásban és a folyamat okozta fájdalmak feldolgozásában segítenek, hanem a tárgyakon való túladáson is: akár árverésekre is elviszik az értékesebb műtárgyakat vagy bútorokat, a selejtezett darabokat pedig a lehető leggyorsabban elszállítják, hogy az ügyfél ne visszakozhasson, ha már valami kidobásra lett ítélve.

Élet ingatlan költözés lakás szolgáltatás Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Hajdu Miklós
2020. július 8. 12:58 Élet

Olyan rosszul étkeztetik dolgozóikat a multik a fejlődő országokban, hogy még a termelékenységük is romlik

Amellett, hogy jelentős összegeket buknak a vállalatok a maximálistól elmaradó munkatermelékenység miatt, a hírnevüket is egyre inkább fenyegeti a dolgozók nem megfelelő élelmezése.

Fabók Bálint
2020. július 8. 06:31 Élet

“Mindennapos őrlődés volt, hogy tudod, hogy fogy a pénz, és baromira nem tudod, mikor lesz ennek vége”

A taxis diszpécsernek 500 forintja maradt. A felszolgáló már nem akar robotként élni. A fodrászt megőrjítette a járvány. Mi lett azokkal, akik elvesztették a munkájukat?

Avatar
2020. július 5. 12:14 Élet

Engedni kell a gyereknek, hogy élje a saját életét

Ha a szülők túlságosan irányítani akarják gyermekeiket, azzal visszafordíthatatlan lelki károkat okozhatnak nekik.

Fontos

Váczi István
2020. július 7. 17:13 Vállalat

A legnagyobb hirdetők próbálnák észhez téríteni a Facebookot, egyelőre kevés sikerrel

A hirdetők bojkottja nem fogja megroppantani a céget, de ha nem maradnak szövetségesei, könnyen feldarabolhatja egy új amerikai kormányzat.

Stubnya Bence
2020. július 7. 06:29 Közélet, Vállalat

Huszárvágással kedvetlenítenék el a katáztatókat, de ennek sokan nem örülnek

Az adónem létrehozása óta benne volt a pakliban, hogy visszaélnek majd vele. A kormány most lépne, de könnyen lehet, hogy a változtatással valódi vállalkozók is rosszul járnának.

Fabók Bálint
2020. július 6. 06:49 Közélet, Vállalat

Tudják, hogy bezuhanna a turizmus, mégis megfojtanák a rövid távú lakáskiadást

A kormányzat a fővárossal egyetértésben dolgozik az Airbnb-modell korlátozásán, ami mögött - Európában egyedülálló módon - a túlturizmus helyett egy iparági lobbi áll.