Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2020. január 23. 15:35 Élet

Nem csak költözni segítenek, ki is dobják a fölösleges kacatjaidat

A fenntarthatóságra törekvő, a fogyasztás szempontjából tudatos életvitel terjedése és a városi ingatlanárak emelkedése kezdi átformálni a lakhatási szokásokat is. Kevésbé vágynak az emberek túlságosan nagy otthonokra, amelyek nem csak magas költségekkel járnak, hanem sok esetben fölösleges és az idő múltával mindinkább bosszantóbb kacatok felhalmozásával is. A kisebb lakásba való költözés és a szükségtelen tárgyak kiválogatása azonban kellemetlen és megerőltető feladat.

A Wall Street Journal cikke szerint akik az otthonuk méret- és kacatcsökkentése (“downsizing”-ja) mellett döntenek, profi segítséget kaphatnak, ugyanis a fentebbi tendenciát felismerve egyre több vállalkozó foglalkozik kifejezetten a szükséges és a nélkülözhető személyes tárgyak szelektálásával, legalábbis az Egyesült Államokban. E cégek legfontosabb szolgáltatása az ügyfeleik meggyőzése arról, hogy meg kell válniuk bizonyos, akár évtizedeken át őrzött holmijaiktól, amiben leginkább arra az érvre támaszkodhatnak, amit egy körülbelül ezer szakmabeli céget tömörítő amerikai egyesület vezetője is felhozott a WSJ újságírójának:

A kézzelfogható tárgyak megtartásán kívül még számtalan módon meg lehet őrizni egy emléket.

Az írásban szó esik egy 89 éves hölgy példájáról, aki a régi házához képest egy harmad-akkora méretű új lakásba költözött. Ekkor az őt segítő cég jelölte ki a megtartásra, a családon belüli ajándékozásra, az eladásra, az adományozásra és a kidobásra ítélt tárgyakat, méghozzá a közeli hozzátartozók bevonásával. A szakemberek egy Excel-táblában összesítettek a néni ingóságait, amit aztán elküldtek a gyerekeinek azzal a kéréssel, hogy mind a négyen rangsorolják őket. A módszernek köszönhetően egyrészt végül semmi sem veszett el, amit a családból valaki fontosnak tartana, másrészt pedig a testvérek igazságosan részesültek az édesanyjuk által hátrahagyott tárgyakból.

A szelektálásra szakosodott cégek a munkát többnyire néhány hónap alatt elvégzik, általában 10-15 ezer dolláros áron, tehát 3-4,5 millió forintért. Az ár még az USA-ban is magasnak tűnhet, azonban a cégek nem csak a válogatásban és a folyamat okozta fájdalmak feldolgozásában segítenek, hanem a tárgyakon való túladáson is: akár árverésekre is elviszik az értékesebb műtárgyakat vagy bútorokat, a selejtezett darabokat pedig a lehető leggyorsabban elszállítják, hogy az ügyfél ne visszakozhasson, ha már valami kidobásra lett ítélve.

Élet ingatlan költözés lakás szolgáltatás Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Fabók Bálint
2020. október 26. 06:26 Élet

Hajléktalanságból az albérletbe, szégyenből a megbecsülésbe – Tamás története

Egy sors, amely megmutatja, milyen könnyű ma lehetetlen helyzetbe kerülni, milyen nehéz a szociális segítő rendszer munkája, és milyen nagy szükség lenne bizalomra és elfogadásra.

Hajdu Miklós
2020. október 22. 12:17 Élet, Vállalat

Sokkal könnyebb olyan munkahelyre bejutni, ahol már dolgozik egy évfolyam- vagy szaktárs

Az egyetemisták nagyon jól segítik egymást a pályakezdésnél.

Torontáli Zoltán
2020. október 21. 13:47 Élet

A magyar fiatalok gyors ütemben közelítenek Nyugat-Európához

A magyar fiatalok gondolkodása a tipikus élethelyzetekről már csak körülbelül 12 éves csúszásban van Nyugat-Európához képest.

Fontos

Fabók Bálint Jandó Zoltán
2020. október 30. 06:57 Közélet

A vizes vb-ért felelős miniszter köréhez is folyt a közpénz a szervező cégtől

Seszták Miklós lánya épp annál az ügyvédi irodánál gyakornokoskodott 2017-ben, amely a miniszer által felügyelt vizes vb szervezőcégének közbeszerzéseit szervezte, jóval a piaci ár fölött.

Kasnyik Márton
2020. október 29. 17:38 Világ

Trump új főbírója mögött egy ultrakonzervatív mozgalom több évtizedes munkájának végső diadala van

Elérte hosszú ideje forralt célját egy nyilvánosságot kerülő konzervatív érdekcsoport. De olyan eszközökkel, amelyek az egész intézményt bedönthetik.

Fabók Bálint Jandó Zoltán
2020. október 29. 06:40 Közélet

Ismerőseinek és saját érdekeltségeinek játszott át közpénzt az úszó vb-s cég körözött vezetője

A Bp2017 kiperelt szerződéslistája betekintést enged abba, hogy az adófizetői pénzek hogyan gazdagítanak egy állami vezetőt és környezetét.