Hírlevél feliratkozás
Avatar
2019. június 3. 16:48 Élet

Visszaváltható dobozban árul jégkrémet és sampont egy magyar származású üzletember

Nem egyszerű megfelelni a csomagolással kapcsolatos vásárlói igényeknek. Egyre több embernek fontos a környezettudatosság, azonban a terjedő városi életmód általában több egyszer használatos műanyag csomagolással jár együtt.

Idehaza ezt leginkább a szóda és az ásványvíz példáját lehet bemutatni. Sok faluban a helyi vagy környékbeli szikvizes a mai napig házhoz vagy a boltba viszi a teli palackokat, az üreseket pedig újratölti. A városokban viszont inkább ásványvizet vesznek az emberek, a palackokat pedig kidobják, jó esetben a szelektív kukába.

Persze van, aki szódagépet használ, vagy ha nem akar szénsavasat inni, akkor vízszűrőt. Rengeteg terméknél azonban nincs alternatíva, nem lehet tusfürdőt vagy jégkrémet visszaváltható flakonban, dobozban vásárolni. Ezen a helyzeten változtat az Egyesült Államokban és Párizsban két hete elindított Loop, amely a szikvizeshez hasonlóan hozza-viszi a tőle vásárolt termékeket. Fizikailag persze nem ő, hanem a UPS futárcég, az ügyfelek szempontjából ingyen. A kiszállítást is újrahasználható dobozokkal oldják meg, ami hulladékmentes szállítást tesz lehetővé – derül ki a Bloomberg cikkéből.

A vásárlónak a csomagolás típusától függő mértékű kauciót kell fizetnie, így a rendszer mindkét oldalt, a vásárlót és gyártót is az eszközök megóvására sarkallja. A Loopot 10 millió dollárból elindító, újrahasznosításban utazó TerraCycle alapítója, a magyar származású Tom Szaky szerint ezzel a rendszerrel biztosítható, hogy ezek a csomagolások akár száz újrafelhasználáson is keresztülmenjenek.*Természetesen egy-egy használat után az eszközöket meg kell tisztítani.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAmíg agyon van csomagolva minden, aligha szabadulunk a műanyagoktólHiába terjed a fejlett világban a csomagolást mellőző környezettudatos szemlélet, a műanyagoktól mégsem fogunk megszabadulni egyhamar. Túl nagy üzlet van benne ahhoz, hogy csak úgy eltűnjön.

A világon összesen előállított műanyag 36 százalékát használják kereskedelmi csomagolóanyagként, ezzel magasan ez a legfontosabb piac. A nagy probléma ezzel az, hogy a csomagolások hatalmas része szeméttelepekre vagy égetőművekbe kerül – tovább növelve az üvegházhatású gázok mennyiségét a légkörben –, és ez még mindig jobb annál, mintha a tengerekben kötne ki. Magyarország az egyik legrosszabbul teljesítő újrahasznosító Európában*Például az összes műanyag újrahasznosítását tekintve 25-ek vagyunk a 31 országot magában foglaló listán., a csomagolóanyagok 25 százalékából lesz másik termék, míg az uniós átlag 35 százalék.

A Loop jelenleg tesztüzemben működik, de már most olyan világmárkák csatlakoztak a kezdeményezéshez, mint a Procter&Gamble, a Nestlé vagy az Unilever. A termékekben még nem, azonban a termékkategóriákban széles a választék, a szolgáltatást igénybe vevőknek rendelkezésére áll már fagylalt, tusfürdő, kávé, fűszerek, tészták, de borotvák és különböző tisztítószerek is.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA műanyag szemét beteríti Európát, és ezen a szelektív gyűjtés szinte semmit nem segítÜveg, alumínium vagy PET palack? Megnéztük, mit mond a tudomány, és elborzadtunk a műanyagszennyezés hatásaitól.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet loop terra cycle tom szaky visszaváltható csomagolás Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Lukács András
2024. április 17. 04:34 Élet

A kereslet visszafogásával érdemes csökkenteni az üzemanyagárakat

A kormány olcsóbb üzemanyagot szeretne, ám az élhető jövőt az szolgálná, ha ez azért valósulna meg, mert kevesebb benzinre és gázolajra van szükség.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Váczi István
2024. április 3. 15:52 Élet

Új korszak előtt a G7

Ahogy múlt héten beszámoltunk róla, új tulajdonoshoz kerül portálunk, ez a folyamat ma lezárult, így új kiadó működteti tovább a G7-et.

Fontos

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.