Hírlevél feliratkozás
Avatar
2019. június 3. 16:48 Élet

Visszaváltható dobozban árul jégkrémet és sampont egy magyar származású üzletember

Nem egyszerű megfelelni a csomagolással kapcsolatos vásárlói igényeknek. Egyre több embernek fontos a környezettudatosság, azonban a terjedő városi életmód általában több egyszer használatos műanyag csomagolással jár együtt.

Idehaza ezt leginkább a szóda és az ásványvíz példáját lehet bemutatni. Sok faluban a helyi vagy környékbeli szikvizes a mai napig házhoz vagy a boltba viszi a teli palackokat, az üreseket pedig újratölti. A városokban viszont inkább ásványvizet vesznek az emberek, a palackokat pedig kidobják, jó esetben a szelektív kukába.

Persze van, aki szódagépet használ, vagy ha nem akar szénsavasat inni, akkor vízszűrőt. Rengeteg terméknél azonban nincs alternatíva, nem lehet tusfürdőt vagy jégkrémet visszaváltható flakonban, dobozban vásárolni. Ezen a helyzeten változtat az Egyesült Államokban és Párizsban két hete elindított Loop, amely a szikvizeshez hasonlóan hozza-viszi a tőle vásárolt termékeket. Fizikailag persze nem ő, hanem a UPS futárcég, az ügyfelek szempontjából ingyen. A kiszállítást is újrahasználható dobozokkal oldják meg, ami hulladékmentes szállítást tesz lehetővé – derül ki a Bloomberg cikkéből.

A vásárlónak a csomagolás típusától függő mértékű kauciót kell fizetnie, így a rendszer mindkét oldalt, a vásárlót és gyártót is az eszközök megóvására sarkallja. A Loopot 10 millió dollárból elindító, újrahasznosításban utazó TerraCycle alapítója, a magyar származású Tom Szaky szerint ezzel a rendszerrel biztosítható, hogy ezek a csomagolások akár száz újrafelhasználáson is keresztülmenjenek.*Természetesen egy-egy használat után az eszközöket meg kell tisztítani.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAmíg agyon van csomagolva minden, aligha szabadulunk a műanyagoktólHiába terjed a fejlett világban a csomagolást mellőző környezettudatos szemlélet, a műanyagoktól mégsem fogunk megszabadulni egyhamar. Túl nagy üzlet van benne ahhoz, hogy csak úgy eltűnjön.

A világon összesen előállított műanyag 36 százalékát használják kereskedelmi csomagolóanyagként, ezzel magasan ez a legfontosabb piac. A nagy probléma ezzel az, hogy a csomagolások hatalmas része szeméttelepekre vagy égetőművekbe kerül – tovább növelve az üvegházhatású gázok mennyiségét a légkörben –, és ez még mindig jobb annál, mintha a tengerekben kötne ki. Magyarország az egyik legrosszabbul teljesítő újrahasznosító Európában*Például az összes műanyag újrahasznosítását tekintve 25-ek vagyunk a 31 országot magában foglaló listán., a csomagolóanyagok 25 százalékából lesz másik termék, míg az uniós átlag 35 százalék.

A Loop jelenleg tesztüzemben működik, de már most olyan világmárkák csatlakoztak a kezdeményezéshez, mint a Procter&Gamble, a Nestlé vagy az Unilever. A termékekben még nem, azonban a termékkategóriákban széles a választék, a szolgáltatást igénybe vevőknek rendelkezésére áll már fagylalt, tusfürdő, kávé, fűszerek, tészták, de borotvák és különböző tisztítószerek is.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA műanyag szemét beteríti Európát, és ezen a szelektív gyűjtés szinte semmit nem segítÜveg, alumínium vagy PET palack? Megnéztük, mit mond a tudomány, és elborzadtunk a műanyagszennyezés hatásaitól.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet loop terra cycle tom szaky visszaváltható csomagolás Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Váczi István
2024. április 3. 15:52 Élet

Új korszak előtt a G7

Ahogy múlt héten beszámoltunk róla, új tulajdonoshoz kerül portálunk, ez a folyamat ma lezárult, így új kiadó működteti tovább a G7-et.

Debreczeni Anna
2024. április 3. 10:22 Adat, Élet

Lettországban él a legtöbb, Görögországban a legkevesebb gyermek állami gondozásban lakosságarányosan

Magyarországon a 20 463 állami gondozott gyermek 70 százaléka családoknál, 30 százaléka intézményekben élt a 2021-es adatok szerint.

Hajdu Miklós
2024. március 31. 04:32 Élet, Vállalat

Hosszú út vezetett odáig, míg ismét magyar céghez kerül a Boci csokoládé

Élénk visszhangot váltott ki, amikor a Nestlé húsz éve Csehországba vitte az édesség gyártását, amelynek eredete közel száz évre vezethető vissza.

Fontos

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Kiss Péter
2024. április 11. 04:34 Pénz

A kínai ingatlanpiaci válság Amerikával ellentétben nem fog rendszerszintű krízissé fajulni

Az ország új növekedési modellje már nem az ingatlanpiacra fog támaszkodni, így annak gazdasági súlya tovább csökken, és ez a részvénypiacra is hatással lesz.

Hartvig Áron
2024. április 10. 04:34 Közélet

Ezentúl csak akkor lesz napelem a magyar háztartásokban, ha a hozzá tartozó akkumulátorra nagy támogatás jár

A jelenleg zajló háztartási napelempályázat egy dolgot már a lezárása előtt bizonyított: akkumulátorok nélkül többé nem kerülnek napelemek a háztetőkre.