Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2018. október 26. 09:48 Élet

A barack, a kávé és a mandula is drágulhat a klímaváltozás miatt

Nem számít újdonságnak, hogy az éghajlatváltozás komoly kihívás elé állítja a világ mezőgazdaságát. A hónapok óta tartó szárazság például idehaza nem csak a Duna vízállását befolyásolja kedvezőtlenül, hanem az őszi vetésű növényeknél is komoly terméskiesést okozhat.

Az amerikai közrádió által összeszedett ötös veszélyeztetettségi lista élén pont a búza áll, és szintén rajta van az idehaza ugyancsak nagyon fontos kukorica. Az amerikai kukoricatermelő övezetre jósolt éghajlati változás a klímamodellek jelentős része alapján Magyarországra is igaz: a csapadék eloszlása kiszámíthatatlanabbá válik, amikor pedig esik, akkor az gyakran felhőszakadás formájában történik majd. A kukorica szereti a vizet, de szélsőségesen erős viharok nemcsak a növényeket károsíthatják, hanem a talajt is. Ráadásul a kukorica rosszul viseli, ha éjszaka is nagyon meleg van, márpedig valószínűleg ez vár ránk nyaranta Magyarországon.

A nem alap-, de kedvelt élelmiszerek közül szintén a hőmérséklet miatt kerülhet bajba az őszibarack. Ha télen nincs elég hideg, akkor tavasszal nem virágoznak rendesen a fák, így kisebb lesz a termés. Ugyanezt eredményezi a szélsőséges nyári meleg.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA málna eltűnik Magyarországról, a meggy viszont nagyon pörögA fontosabb gyümölcsök közül egyedül a meggy termése nőtt a rendszerváltás óta.

A Magyarországon nem termesztett növények közül felkerült a listára még a kávé és a mandula. Az utóbbi kifejezetten vízigényes, ami rossz pont a világ legnagyobb termesztőjének számító Kalifornia államban, amely valószínűleg egyre gyakrabban néz szembe szélsőséges aszályokkal.

A kávé, legalábbis a legkedveltebb arabica fajta, kifejezetten kényes a hőmérsékletre: sem a nagy forróságot, sem a túl hideget nem szereti, ezért aztán általában a trópusi és szubtrópusi övezet hegyvidékein termesztik. Brazília a messze legnagyobb termesztő, ahol a termőterület nagy része veszélyben van a felmelegedés miatt.

A kávé őshazája, az etióp hegyvidék szintén veszélyeztetett ebből a szempontból, ami azért is probléma, mert így elveszhet a vad kávéfajok által nyújtott genetikai változatosság, amire szükség lehet például akkor, ha a most termesztett fajtákat megtámadja valamilyen betegség.

A gyakoribb terméskiesések miatt szélsőségesebbé válhat az árak ingadozása, és könnyen elképzelhető, hogy a fő trend a drágulása lesz. A búzánál és a kukoricánál abban lehet bízni, hogy a kisebb amerikai hozamokat ellensúlyozza majd Kanada és Oroszország.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet búza kávé klímaváltozás kukorica mandula őszibarack Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Váczi István
2024. április 3. 15:52 Élet

Új korszak előtt a G7

Ahogy múlt héten beszámoltunk róla, új tulajdonoshoz kerül portálunk, ez a folyamat ma lezárult, így új kiadó működteti tovább a G7-et.

Debreczeni Anna
2024. április 3. 10:22 Adat, Élet

Lettországban él a legtöbb, Görögországban a legkevesebb gyermek állami gondozásban lakosságarányosan

Magyarországon a 20 463 állami gondozott gyermek 70 százaléka családoknál, 30 százaléka intézményekben élt a 2021-es adatok szerint.

Fontos

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Kiss Péter
2024. április 11. 04:34 Pénz

A kínai ingatlanpiaci válság Amerikával ellentétben nem fog rendszerszintű krízissé fajulni

Az ország új növekedési modellje már nem az ingatlanpiacra fog támaszkodni, így annak gazdasági súlya tovább csökken, és ez a részvénypiacra is hatással lesz.