Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2018. január 20. 16:20 Élet

Kiszámolták, mennyire környezetszennyező a leginkább környezetbarát sütő

Hamar végigsöpört a világsajtón a manchesteri egyetem kutatóinak egyik tanulmánya, amely azt hozta ki, hogy az Európában használt mikrohullámú sütők összesen 6,8 millió autóval egyenértékű szén-dioxidot bocsátanak ki. Persze nem közvetlenül, hanem a felhasznált áram előállítása, illetve a készülékek gyártása és hulladékkezelése kapcsán. A tanulmány értelmezése kicsit félrement, a szerzők ugyanis nem azt akarták mondani, hogy a mikrók környezetszennyezőek, csak arra akarták felhívni a figyelmet, hogy jobban is lehetne használni őket.

A kutatók azért pécézték ki a mikrosütőket, mert ez a háztartási eszköz mára széles körben elterjedtté vált az európai háztartásokban, sőt két év múlva már évi 135 milliót adhatnak el belőle. A mikró lett a legkeresettebb sütésre-főzésre alkalmas berendezés, ezért nem mindegy, hogy hogyan használják, de eddig még senki sem mérte fel a környezeti terhelésüket.

A mikrohullámú sütők egy évben összesen 9,4 terawattóra energiát használnak fel Európában, ami akkora mennyiség, mintha három nagyobb méretű gázerőmű csak azért dolgozna, hogy ezt az igényt kielégítse. A sütők ára csökken, ami segíti a terjedésüket, a fejlesztéseknek köszönhetően pedig egyre jobb modelleket dobnak piacra, ez pedig ahhoz vezet, hogy az életciklusuk rövidül. Egy mikrót húsz éve a vásárlók még jellemzően 10-15 évig használtak, ma azonban már csak 6-8 évig, pedig ennél elvileg jóval többet bírnának.

A környezetszennyező hatás autókhoz hasonlítása jobban érthetővé teszi a számokat, ám amint arra a Guardiannek nyilatkozó szakértők is kitértek, ez részben félrevezető, mert a mikrók összességében elenyésző hatást gyakorolnak a környezetre az autókhoz képest. Az áramfogyasztás vizsgálata is kérdőjeles, hiszen ilyen alapon minden elektromos készülék közvetett környezeti hatását vizsgálni lehetne, ráadásul azt nem is tudjuk, hogy a felhasznált energia mekkora mértékben származhat megújuló forrásokból.

A kutatók azt mondják, nem is ez volt a céljuk, csupán arra szerették volna felhívni a figyelmet, hogy jobban oda lehetne figyelni az eszközre, például jobban hozzá lehetne igazítani a használatot a készülő ételekhez. A felmérések szerint azonban a sütésre-főzésre alkalmas eszközök közül továbbra is a mikrohullámú sütő fogyasztja fajlagosan a legkevesebb energiát, tehát ennek használata a leginkább környezetbarát.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet környezetvédelem mikrohullámú sütő szén-dioxid kibocsátás Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Bucsky Péter
2024. július 25. 18:19 Élet, Pénz

Tele van kérdőjelekkel az álomszerű utasszám-növekedés, amit a MÁV kommunikál

Egyelőre nem látszik, hogy az ország- és vármegyebérletek bevezetése óta érdemben nőtt volna a közösségi közlekedést választók száma.

Váczi István
2024. július 19. 11:22 Élet

Tavaly a mezőgazdaság mentette meg a magyar gazdaságot, idén viszont lehúzhatja

A forróság és a szárazság egyre inkább veszélyezteti a kukorica és a napraforgó termését, ami negatívan befolyásolhatja az ország gazdasági teljesítményét.

Torontáli Zoltán
2024. július 19. 05:26 Élet

Sok buktatót és csapdát kell elkerülnie, aki az otthonfelújítási milliókra pályázik

Nagy a rohanás az 1990 előtt épült családi házak felújítását segítő programnál, ami túlárazásokhoz és átgondolatlan korszerűsítési döntésekhez vezethet.

Fontos

Jandó Zoltán
2024. július 24. 05:46 Adat

Csak egy rekordot hagyott érintetlenül Magyarország eddigi legdurvább hőhulláma

Végül 15 napig volt érvényben hőségriasztás, de hétfőre is meg lehetett volna hosszabbítani. Az abszolút melegrekord nem dőlt meg, de sok más csúcs igen.

Torontáli Zoltán
2024. július 23. 15:58 Adat, Vállalat

A számok nem indokolják, hogy vendégmunkásokkal dolgoztató beruházót támogasson a kormány Nógrádban

Ha viszont a cég korábbi nyilatkozataival összhangban helyieket vesznek fel, akkor megtérülhet az állami ösztönzés, hiszen majdnem 10 ezren keresnek munkát a megyében.

Torontáli Zoltán
2024. július 23. 13:52 Adat, Pénz

Keveset költünk a kormány terveihez képest, és még a megtakarítást sem állampapírba tesszük

A magyar lakosság nem hajlandó jelentősen növelni költéseit, inkább megtakarít, az viszont átrendeződött, hogy hova teszi a pénzét.