Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2018. január 20. 16:20 Élet

Kiszámolták, mennyire környezetszennyező a leginkább környezetbarát sütő

Hamar végigsöpört a világsajtón a manchesteri egyetem kutatóinak egyik tanulmánya, amely azt hozta ki, hogy az Európában használt mikrohullámú sütők összesen 6,8 millió autóval egyenértékű szén-dioxidot bocsátanak ki. Persze nem közvetlenül, hanem a felhasznált áram előállítása, illetve a készülékek gyártása és hulladékkezelése kapcsán. A tanulmány értelmezése kicsit félrement, a szerzők ugyanis nem azt akarták mondani, hogy a mikrók környezetszennyezőek, csak arra akarták felhívni a figyelmet, hogy jobban is lehetne használni őket.

A kutatók azért pécézték ki a mikrosütőket, mert ez a háztartási eszköz mára széles körben elterjedtté vált az európai háztartásokban, sőt két év múlva már évi 135 milliót adhatnak el belőle. A mikró lett a legkeresettebb sütésre-főzésre alkalmas berendezés, ezért nem mindegy, hogy hogyan használják, de eddig még senki sem mérte fel a környezeti terhelésüket.

A mikrohullámú sütők egy évben összesen 9,4 terawattóra energiát használnak fel Európában, ami akkora mennyiség, mintha három nagyobb méretű gázerőmű csak azért dolgozna, hogy ezt az igényt kielégítse. A sütők ára csökken, ami segíti a terjedésüket, a fejlesztéseknek köszönhetően pedig egyre jobb modelleket dobnak piacra, ez pedig ahhoz vezet, hogy az életciklusuk rövidül. Egy mikrót húsz éve a vásárlók még jellemzően 10-15 évig használtak, ma azonban már csak 6-8 évig, pedig ennél elvileg jóval többet bírnának.

A környezetszennyező hatás autókhoz hasonlítása jobban érthetővé teszi a számokat, ám amint arra a Guardiannek nyilatkozó szakértők is kitértek, ez részben félrevezető, mert a mikrók összességében elenyésző hatást gyakorolnak a környezetre az autókhoz képest. Az áramfogyasztás vizsgálata is kérdőjeles, hiszen ilyen alapon minden elektromos készülék közvetett környezeti hatását vizsgálni lehetne, ráadásul azt nem is tudjuk, hogy a felhasznált energia mekkora mértékben származhat megújuló forrásokból.

A kutatók azt mondják, nem is ez volt a céljuk, csupán arra szerették volna felhívni a figyelmet, hogy jobban oda lehetne figyelni az eszközre, például jobban hozzá lehetne igazítani a használatot a készülő ételekhez. A felmérések szerint azonban a sütésre-főzésre alkalmas eszközök közül továbbra is a mikrohullámú sütő fogyasztja fajlagosan a legkevesebb energiát, tehát ennek használata a leginkább környezetbarát.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet környezetvédelem mikrohullámú sütő szén-dioxid kibocsátás Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Lukács András
2024. április 17. 04:34 Élet

A kereslet visszafogásával érdemes csökkenteni az üzemanyagárakat

A kormány olcsóbb üzemanyagot szeretne, ám az élhető jövőt az szolgálná, ha ez azért valósulna meg, mert kevesebb benzinre és gázolajra van szükség.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Váczi István
2024. április 3. 15:52 Élet

Új korszak előtt a G7

Ahogy múlt héten beszámoltunk róla, új tulajdonoshoz kerül portálunk, ez a folyamat ma lezárult, így új kiadó működteti tovább a G7-et.

Fontos

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.