Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2024. augusztus 12. 10:07 Adat

Grafikonon, hogyan halmozták az érmeket a magyarok az elmúlt 40 év olimpiáin

A korábbi olimpiákhoz képest lassan indult be az éremtermés Párizsban. A játékok végén azonban olyan nap is volt, amikor több érmet szereztünk, mint az elmúlt 20 év bármely másik olimpiai napján. (A lejátszás újraindítható a bal alsó ikonnal vagy a csúszka mozgatásával.)

  • A mostani olimpián szerzett hat aranyéremnél kevesebbet csak Pekingben szereztünk az elmúlt negyven évben. Az összes érmet tekintve azonban kifejezetten eredményes volt a magyar küldöttség Párizsban: a 2000-es években csak Tokióban jött össze ennél is több, és ott is csak eggyel.
  • Éremszerzés szempontjából nem indult jól a párizsi olimpia: az ötödik napon is csak egy bronzzal álltunk. Barcelonában ekkor már tizenegy érmünk volt, de Atlantában is nyolc.
  • A párizsi játékok tizenötödik napján gyűjtött hat érem azonban történelmi távlatban is rengeteg. Hasonlóra a 2000-es sydney-i olimpia utolsó napja óta nem volt példa, ennél többet egy napon pedig 32 éve Barcelonában szereztünk utoljára.
  • Ennek köszönhetően az olimpia vége ismét erősen sikerült a magyar csapatnak, ám ez mindig így van, amióta a kajak-kenu versenyeket az utolsó napokban rendezik. A szakág a korábbi olimpiákon az aranyak számát is felhúzta, ezúttal azonban ez elmaradt.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkTörpeállamok és apró szigetek veszélyeztetik Magyarországot az olimpiai rangsorbanMagyarország a népességarányos érmek és aranyérmek számában is a legeredményesebb olimpiai nemzetek között van, de a törpeállamok néhány éremmel előzhetnek.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMég Pekingben is jobban indult a magyar csapat olimpiája, mint mostAz előző kilenc nyári olimpia első napjaiban ennyire kevés érmet kizárólag Pekingben szereztük. Ott öt nap után egy ezüstéremmel álltunk.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMennyibe kerül nekünk, hogy ingyen nézzük az olimpiát és a foci Eb-t?Tízmilliárdokat költ évente a közmédia sportközvetítésekre. Vannak események, amiket kötelező közvetíteni, de olyanok is, amiket túlárazottan vesznek meg.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat aranyérem olimpia olimpiai érem Párizsi olimpia Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Stubnya Bence
2024. szeptember 18. 05:31 Adat, Közélet

Orbán nagyokat mondott, de tényleg nem rosszak a magyar növekedési kilátások

Inkább 3, mint 5 százalékos növekedés várható jövőre, de ez Közép-Európában és az uniós mezőnyben is az erősebb teljesítmények közé tartozhat.

Torontáli Zoltán
2024. szeptember 17. 12:31 Adat

Még mindig dobogós Magyarország az öngyilkosságok számában az EU-n belül

A harmadik legrosszabb helyen áll Magyarország a lakosságarányos öngyilkossági mutatóban a napokban közzétett 2021-es adatok alapján.

Jandó Zoltán
2024. szeptember 16. 16:18 Adat

Az EU egyik leginkább vízfejű gazdasága a magyar

Majdnem negyedével lenne alacsonyabb Magyarországon az egy főre jutó GDP Budapest nélkül.

Fontos

Stubnya Bence
2024. szeptember 18. 13:48 Közélet, Világ

Még mindig túl sokan dohányoznak, ezért újabb helyekről tiltaná ki az EU a cigarettát

Magyarországon 26 százalék volt tavaly a dohányosok aránya, az új szabályokat a hevített dohánytermékekre és elektronikus cigarettákra is kiterjesztenék.

Torontáli Zoltán
2024. szeptember 17. 16:33 Közélet, Vállalat

Miért mondja Nagy Márton, hogy a Spar politizál?

A Spar és a magyar állam közötti csörte jogi-szakmai oldala helyett a kormány a jelek szerint most már a politikai szálra helyezi a hangsúlyt.

Torontáli Zoltán
2024. szeptember 17. 14:18 Élet, Világ

Euróban számolva is milliárdos lehet az árvízkár Közép-Európában

Egyelőre a mentés a fontos, de több országban már kezdik felmérni a károkat.