Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2024. július 17. 05:46 Adat

Sosem volt még ilyen durva hőhullám Magyarországon

A mostani hőhullámmal jó esély van rá, hogy júliusban megdől a havi hőmérsékletrekord Magyarországon, és az is elképzelhető, hogy ez lesz minden idők legmelegebb nyara hazánkban. Az elmúlt hónapok fényében egyik sem lenne meglepő: az előző három évszak mindegyike rekord magas átlaghőmérsékletet hozott, és három különböző hónapban is megdőlt a korábbi csúcs az elmúlt egy évben.

A leghosszabb hőhullám

Minden előrejelzés arra utal, hogy ez lesz a leghosszabb hőhullám hazánkban, amióta nyilvántartanak ilyeneket. Az eddigi rekordot 1994 nyara tartotta, amikor 15 egymást követő napon volt érvényben hőségriasztás. Bár azóta voltak melegebb nyarak, és olyanok is, amikor összességében több hőhullámos napot regisztráltak, ezek közé azonban mindig ékelődött néhány hűvösebb nap vagy akár egy-két enyhébb időjárást hozó hét is.

Most hivatalosan egyelőre csütörtökig van érvényben riasztás, az lesz a hőhullám 13. napja, de az előrejelzések alapján meglepő lenne, ha nem hosszabbítanák ezt meg. A gyakorlat szerint akkor adnak ki hőségriasztást, ha a napi középhőmérséklet eléri a 25 Celsius-fokot, márpedig egyelőre semmi nem utal arra, hogy ez alá mennénk. Sőt, valószínűbb, hogy marad a 27 fok felett életbe lépő másodfokú, illetve az ország bizonyos pontjain a 29 fok feletti átlagnál kihirdetett harmadfokú riasztás.

A mostani hőhullám ráadásul nemcsak hosszúsága, hanem intenzitása alapján is az eddigi egyik legdurvább. Az előző hét 27,5 fokos középhőmérséklettel a második legmelegebb volt az elmúlt bő négy évtizedben, csak 2007 júliusában mértek ennél is magasabb átlagot.

A 2007-es kánikula azonban tényleg extrém volt. Nemcsak azért, mert akkor regisztrálták az abszolút melegrekordot az országban 41,9 fokkal (egyébként Kiskunhalason), hanem mert tartósan egy-két fokkal magasabb volt a hőmérséklet még a többi hőhullámra jellemzőnél is.

A hőhullámok intenzitását egyébként úgy mérik, hogy megnézik, az egyes napokon mennyivel haladta meg a középhőmérséklet a 25 fokot, majd ezeket az értékeket összeadják. Például ha kedden 27 fokot rögzítettek, szerdán pedig 29-et, akkor ebben a két napban a kánikula intenzitása 6 volt (2+4). Ebben abszolút rekorder a 2007-es hőhullám közel 29-es értékkel. Most azonban ez is megdőlhet, egyrészt mert ezúttal sincs sokkal hűvösebb, mint 17 éve, másrészt mert az akkori extrém időjárás csak 10 napig tartott, amin az idén már most túl vagyunk. Számításaink szerint a fenti módon számolt intenzitásérték már kedden 24 körül járt, az előrejelzések alapján pedig hétvégén átlépheti a 2007-es csúcsot.

A legmelegebb hónap és év

Ráadásul 2007-ben a 10 napos extrém kánikulától eltekintve nem volt meleg júliusban: a hónap elején és végén is előfordult, hogy 17 fok alá csökkent a napi középhőmérséklet. Emiatt a tíznapos hőség ellenére nem is ez volt a legmelegebb július Magyarországon: ezt a rekordot 2021 tartja 23,6 fokos átlaggal. Az idén azonban a hónap első felében szinte pontosan egy fokkal voltuk efölött, azaz – különösen az elhúzódó hőhullám fényében – elég jó esély van rá, hogy megdől a havi csúcs is. Ez pedig abszolút rekordot is jelentene, az eddigi legmelegebb hónap ugyanis épp 2021 júliusa volt.

Amennyiben így alakul, a július egy éven belül már a negyedik rekord magas hőmérsékletet hozó hónap lenne. Tavaly szeptemberben, illetve idén februárban és márciusban is magasabb átlagot mértek, mint 1901 óta bármikor. A februári időjárás különösen extrém volt: a 8 fok feletti átlag közel három fokkal haladta meg a korábbi legmagasabb értéket.

Nemcsak az egyes hónapokban, hanem a teljes évszakokban is dőltek a csúcsok az elmúlt időszakban: 2023 ősze, 2023/2024 tele és 2024 tavasza is melegebb volt, mint 1901 óta bármelyik. Ez azt jelenti, hogy ha a nyár is rekordot hoz, akkor lesz zsinórban egy teljes olyan évünk, amelyről elmondhatjuk: minden évszak a legmelegebb volt az elmúlt 124 évben. A mostani hőhullámmal pedig erre jó esély van: jelen állás szerint egy nem kiugróan forró, az elmúlt negyed évszázad átlagánál csak kissé melegebb augusztussal is meglehet.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkSoha nem volt még ilyen enyhe az év eleje MagyarországonNemcsak globálisan, Magyarországon is kiugróan magas volt az átlaghőmérséklet 2024 első harmadában. Februárban és márciusban is megdőlt a hőmérsékletrekord.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAz elmúlt 120 év legmelegebb őszét és második legmelegebb nyarát hozta 2019 Magyarországon29 fok októberben? A valaha mért legforróbb június? Öt vagy hat hónap, ami a valaha mért tíz legmelegebb közé került? 2019 volt az év, amikor a klímaváltozás betrappolt Magyarországra.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkHa panaszkodsz a melegre, nem emlékszel 2015-re és 2007-reAz idei nyár egyelőre sehol sincs a három évvel ezelőttihez képest, amikor 39 napon át volt érvényben hőségriadó. A hőségrekord pedig legutóbb 2007-ben dőlt meg.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat hőhullám hőmérséklet hőség hőségriadó kánikula középhőmérséklet Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Jandó Zoltán
2024. augusztus 26. 12:04 Adat, Pénz

Egyre több magyar vásárlót csábítanak el a szlovák, román boltok, a hazai költségvetés nagy bánatára

Sokkal gyorsabban nő a magyarok külföldi költése, mint a hazai, ez pedig a költségvetésben is százmilliárdos nagyságrendű lyukat üt.

Stubnya Bence
2024. augusztus 22. 14:26 Adat

Nem Románia lépett el mellőlünk leginkább az utóbbi években

Az aranyévek után valószínűleg a 2020-ban kezdődött lassulásával is hozza a régiós átlagot a magyar gazdaság. A vezető helyért Románia és Lengyelország verseng.

Váczi István
2024. augusztus 22. 11:28 Adat

Nem segítenek az óriásberuházások a magyar gazdaságon

Nagyobb mértékben estek vissza a beruházások, mint a járvány miatti lezárások idején, nem látszik nyoma az épülő autó- és akkugyáraknak sem.

Fontos

Mészáros R. Tamás
2024. augusztus 27. 05:27 Világ

Az illiberális demokrácia sokat árt a külföldi befektetéseknek

Izrael és Lengyelország példája azt mutatja, hogy az illiberális politika növeli a gazdasági kockázatokat – de Magyarország e téren egyedi helyzetben van.

Jandó Zoltán
2024. augusztus 26. 17:20 Közélet, Vállalat

Még hosszú évekig velünk maradnak a mostani MÁV-káosz okai

Első ránézésére úgy tűnhet, hogy a MÁV vesszőfutását egy balszerencse-sorozat okozza, az elmúlt napok balesetei valójában épp a strukturális problémákra világítanak rá.

Mészáros R. Tamás
2024. augusztus 26. 04:51 Közélet, Világ

Nem várt pofont adhat a magyar akkupolitikának a piaci verseny

A kormány támogatásával hazánkban beruházó cégek egymás piaci részesedésére pályáznak, és nem biztos, hogy mindegyikük talpon marad.