Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2024. július 5. 13:11 Adat

Beragadt fékként lassítja az ipar a magyar gazdaságot, hogy lesz ebből gyorsulás?

Csökkent az ipari termelés májusban az előző havi és az egy évvel korábbi szintekhez képest is. A visszaesés a feldolgozóipar nagy részét érintette, így például a járműgyártást és a villamos berendezések (például akkumulátorok) gyártását is – az autópiac gyengélkedése jól érzékelhető az ágazatnak erősen kitett magyar gazdaságban.

Számokban: 2024 májusában az ipari termelés volumene 5,2, munkanaphatástól megtisztítva 4,9 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól. A szezonálisan és munkanappal kiigazított adatok alapján az ipari kibocsátás 2024 áprilisához mérten 1,1 százalékkal mérséklődött. A 2021-ben mért átlagos szint 96,2 százalékát érte el az ipar májusi teljesítménye.

  • Egész Európában gyengélkedik az ipar, a termelés uniós átlaga hasonlóan alakult, mint a magyarországi statisztika az év korábbi időszakában. A magyar járműipar termelési adata korábban kedvezőbben alakult az unió egészét jellemző szintnél, ám idén ez az előny egyre inkább olvadni látszik.

Tágabb kontextus: a külkereskedelmi termékforgalom is csökkent májusban az előző hónaphoz képest, az exportoldalon 5, az importoldalon 0,2 százalékkal, továbbá az egy évvel korábbi szinthez viszonyítva 9 százalékos elmaradást mutat a kivitel és a behozatal is. Romlott a termék-külkereskedelmi egyenleg is, igaz, az export az importhoz képest még mindig viszonylag magas.

Mi várható? Tartós ipari trendfordulóra – a globális folyamatok fényében – a közeljövőben nem lehet számítani, derül ki Virovácz Péter, az ING vezető elemzőjének kommentárjából. A készletek érdemi fogyásával és a globális fogyasztói bizalom javulásával épülhetnek vissza a rendelésállományok a termelési láncokban, így a külső kereslet lassan indulhat be.

  • A belpiacra termelő szektorok közül egyedül az élelmiszeripar nő stabilan, de az év hátralévő részében más belpiacra termelő ágazatok is javuló tendenciát mutathatnak a fogyasztás lassú helyreállásával párhuzamosan. Az ipar egésze vélhetően így is visszaesésben ragad az év egészében, ami visszafogja a 2024-es GDP-növekedést.
  • A szintén pénteken közzétett májusi kiskereskedelmi adat is gyengébb lett az elemzők várakozásánál, de ott legalább éves alapon érdemi, 3,6 százalékos a növekedés. Nagy János, az Erste Bank makrogazdasági elemzője szerint a háztartások fogyasztása idén érdemben hozzájárulhat a konjunktúrához, és előretekintve is biztos pontja lehet a növekedésnek.
  • Az első negyedévben 1,1 százalékkal nőtt éves alapon a magyar gazdaság, az elemzők többsége az év egészére 2,5 százalék körüli tempót vár, ennek eléréséhez tehát gyorsulnia kellene a növekedésnek.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA mostani miniválság mutatja, miért veszélyes az akkugyáraknak való kiszolgáltatottságA hazai ipar és gazdaság erősen megérzi az akkumulátorok iránti kereslet mostani, enyhe gyengélkedését is, ami figyelmeztető jel a jövőre nézve.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkJobb lenne a minőségi, mint a gyors gazdasági növekedés MagyarországonA korábbi gyors növekedés szerkezete nem alapozta meg sem a válságállóságot, sem pedig a válságból való kilábalást követő egyensúlyi helyreállást.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA kormánynak tudomásul kellene vennie beszűkült mozgásterétValószínű, hogy a második félévben a költségvetésben jelentős kiadáscsökkentő és főleg adóemelő lépésekre kényszerül a kormány, miközben a most tervezett deficitcél is elszállhat.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat gazdasági növekedés GDP-növekedés ipari termelés KSH külkereskedelem Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Hajdu Miklós
2024. július 24. 12:40 Adat

Hiába nőnek meglepően a fizetések, nem merjük elkölteni

A jelenlegi helyzet jó példát mutat arra, hogy aligha csak a jövedelmek alakulásán múlik, mennyire visszafogott a háztartások fogyasztása.

Jandó Zoltán
2024. július 24. 05:46 Adat

Csak egy rekordot hagyott érintetlenül Magyarország eddigi legdurvább hőhulláma

Végül 15 napig volt érvényben hőségriasztás, de hétfőre is meg lehetett volna hosszabbítani. Az abszolút melegrekord nem dőlt meg, de sok más csúcs igen.

Torontáli Zoltán
2024. július 23. 15:58 Adat, Vállalat

A számok nem indokolják, hogy vendégmunkásokkal dolgoztató beruházót támogasson a kormány Nógrádban

Ha viszont a cég korábbi nyilatkozataival összhangban helyieket vesznek fel, akkor megtérülhet az állami ösztönzés, hiszen majdnem 10 ezren keresnek munkát a megyében.

Fontos

Torontáli Zoltán
2024. július 23. 13:52 Adat, Pénz

Keveset költünk a kormány terveihez képest, és még a megtakarítást sem állampapírba tesszük

A magyar lakosság nem hajlandó jelentősen növelni költéseit, inkább megtakarít, az viszont átrendeződött, hogy hova teszi a pénzét.

Bucsky Péter
2024. július 23. 05:19 Közélet, Vállalat

A pénz már a Molnál van, de jobb lesz-e a magyar hulladékos rendszer?

Fél év alatt elvitte a Mol az ágazati profit harmadát, miközben nőtt a hazai hulladékgyűjtés és kezelés korábban átlagosnak számító költségszintje.

Jandó Zoltán
2024. július 22. 16:23 Adat, Világ

Mennyi esélye van Kamala Harrisnek legyőzni Trumpot?

A fogadóirodák oddsai alapján 38 százalék, de az elmúlt hetekben már minden felmérés azt mutatta, hogy több, mint a regnáló elnöknek.