Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2024. július 5. 13:11 Adat

Beragadt fékként lassítja az ipar a magyar gazdaságot, hogy lesz ebből gyorsulás?

Csökkent az ipari termelés májusban az előző havi és az egy évvel korábbi szintekhez képest is. A visszaesés a feldolgozóipar nagy részét érintette, így például a járműgyártást és a villamos berendezések (például akkumulátorok) gyártását is – az autópiac gyengélkedése jól érzékelhető az ágazatnak erősen kitett magyar gazdaságban.

Számokban: 2024 májusában az ipari termelés volumene 5,2, munkanaphatástól megtisztítva 4,9 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól. A szezonálisan és munkanappal kiigazított adatok alapján az ipari kibocsátás 2024 áprilisához mérten 1,1 százalékkal mérséklődött. A 2021-ben mért átlagos szint 96,2 százalékát érte el az ipar májusi teljesítménye.

  • Egész Európában gyengélkedik az ipar, a termelés uniós átlaga hasonlóan alakult, mint a magyarországi statisztika az év korábbi időszakában. A magyar járműipar termelési adata korábban kedvezőbben alakult az unió egészét jellemző szintnél, ám idén ez az előny egyre inkább olvadni látszik.

Tágabb kontextus: a külkereskedelmi termékforgalom is csökkent májusban az előző hónaphoz képest, az exportoldalon 5, az importoldalon 0,2 százalékkal, továbbá az egy évvel korábbi szinthez viszonyítva 9 százalékos elmaradást mutat a kivitel és a behozatal is. Romlott a termék-külkereskedelmi egyenleg is, igaz, az export az importhoz képest még mindig viszonylag magas.

Mi várható? Tartós ipari trendfordulóra – a globális folyamatok fényében – a közeljövőben nem lehet számítani, derül ki Virovácz Péter, az ING vezető elemzőjének kommentárjából. A készletek érdemi fogyásával és a globális fogyasztói bizalom javulásával épülhetnek vissza a rendelésállományok a termelési láncokban, így a külső kereslet lassan indulhat be.

  • A belpiacra termelő szektorok közül egyedül az élelmiszeripar nő stabilan, de az év hátralévő részében más belpiacra termelő ágazatok is javuló tendenciát mutathatnak a fogyasztás lassú helyreállásával párhuzamosan. Az ipar egésze vélhetően így is visszaesésben ragad az év egészében, ami visszafogja a 2024-es GDP-növekedést.
  • A szintén pénteken közzétett májusi kiskereskedelmi adat is gyengébb lett az elemzők várakozásánál, de ott legalább éves alapon érdemi, 3,6 százalékos a növekedés. Nagy János, az Erste Bank makrogazdasági elemzője szerint a háztartások fogyasztása idén érdemben hozzájárulhat a konjunktúrához, és előretekintve is biztos pontja lehet a növekedésnek.
  • Az első negyedévben 1,1 százalékkal nőtt éves alapon a magyar gazdaság, az elemzők többsége az év egészére 2,5 százalék körüli tempót vár, ennek eléréséhez tehát gyorsulnia kellene a növekedésnek.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA mostani miniválság mutatja, miért veszélyes az akkugyáraknak való kiszolgáltatottságA hazai ipar és gazdaság erősen megérzi az akkumulátorok iránti kereslet mostani, enyhe gyengélkedését is, ami figyelmeztető jel a jövőre nézve.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkJobb lenne a minőségi, mint a gyors gazdasági növekedés MagyarországonA korábbi gyors növekedés szerkezete nem alapozta meg sem a válságállóságot, sem pedig a válságból való kilábalást követő egyensúlyi helyreállást.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA kormánynak tudomásul kellene vennie beszűkült mozgásterétValószínű, hogy a második félévben a költségvetésben jelentős kiadáscsökkentő és főleg adóemelő lépésekre kényszerül a kormány, miközben a most tervezett deficitcél is elszállhat.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat gazdasági növekedés GDP-növekedés ipari termelés KSH külkereskedelem Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Jandó Zoltán
2024. július 5. 10:32 Adat

Így tömi ki pénzzel a magyar focit a közmédia

A hasonló népességű, gazdasági erejű, és fociban csak kissé előttünk járó cseheknél a magyarországi negyedét sem éri el a közvetítési jogokból származó bevétel.

Stubnya Bence
2024. július 4. 13:11 Adat, Pénz

Csak az észtek és görögök látják borúsabban a magyaroknál a pénzügyi helyzetüket

Pedig nagyot javult egy év alatt itthon a fogyasztói hangulat. Ez arra volt elég, hogy egy helyett két országban legyen rosszabb a helyzet, mint itthon.

Bucsky Péter
2024. július 1. 15:21 Adat, Közélet

Mélypontra esett a tenderek értéke, fogyókúra várhat a NER-es építőkre

Idén már növekedésnek indult az építőipari közbeszerzések értéke, de a hazai pénzszűke és az uniós források bizonytalansága beárnyékolja az ágazat kilátásait.

Fontos

Karsai Gábor
2024. július 7. 05:20 Közélet

Veszélyben az államadósság kötelező csökkentése, mit lép a kormány?

Minden bizonnyal megteszi a minimálisan szükséges lépéseket a kormány, de ha a szokásos eszközökhöz nyúl, akkor folytatódhat Magyarország régiós lecsúszása.

Al-Hilal István
2024. július 6. 05:47 Pénz

Jó befektetési lehetőségekről maradhat le, aki a banki ökölszabályt követi

Az egyszerű magyarázat úgy szól, hogy ha csökkennek a kamatok, akkor a bankok kisebb profitra tudnak szert tenni, a valóság azonban sokkal árnyaltabb.

Stubnya Bence
2024. július 5. 05:25 Élet, Közélet

Rekord alacsony születésszámok: tankerhajót fordítana meg a kormány, de csodák nincsenek

A születésszámok és a termékenységi ráta is erősen csökkent az utóbbi hónapokban, miközben a demográfiai folyamatokat nem könnyű gyorsan megváltoztatni.