Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2024. június 27. 10:38 Adat

Van egy mutató, amiben Európa-bajnok a grúz foci

Egyetlen európai futballbajnokságban sem költekeztek annyira túl a csapatok 2022-ben, mint a georgiai élvonalban. Az Európa-bajnokságról a portugálok legyőzésével a magyar válogatottat is kiejtő ország klubjai csak fizetésekre közel kétszer annyit költöttek, mint amennyi a kasszájukba befolyt.

  • A bérek bevételekhez viszonyított aránya fontos mutató a labdarúgásban. Mivel a fizetések hatással vannak a pályán elért eredményre is, ezért a csapatok hajlamosak túlköltekezni. Gyakran előfordul, hogy a fizetésekre fordított összeg a teljes bevételt is meghaladja.
  • Az UEFA elemzése szerint 2022-ben hét európai ligában, köztük Franciaországban, Olaszországban és Szerbiában is ez történt. Sehol nem volt azonban olyan magas a mutató, mint Georgiában.
  • Más kérdés, hogy a georgiai foci rendkívül kevés pénzből gazdálkodik. A 12 millió eurós ligaszintű bevétel kevesebb mint tizede annak, ami az NB I-es csapatok kasszájába befolyt, a portugál bajnokság bevételének pedig nagyjából az egy ötvenede.
  • Stadionprojektekkel sem állnak túl jól a grúzok. Az elmúlt tíz évben csak egy új aréna épült az országban, miközben ugyanebben az időszakban Magyarországon 14, az Eb E-csoportjában épp Grúzia előtt végző Törökországban pedig 37 stadiont húztak fel.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat európa-bajnokság Grúzia magyar válogatott Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Hajdu Miklós
2024. június 28. 11:19 Adat

A drága élelmiszerek és távközlés miatt is hagyott le minket Bulgária a fogyasztásban

Tavaly már az uniós átlaggal voltak egyenértékűek a magyarországi élelmiszerárak, de a távközlés és a lakhatás is viszonylag drága.

Jandó Zoltán
2024. június 28. 05:15 Adat, Vállalat

A focisták fizetésében sikerült utolérni Ausztriát

A régióban lényegében sehol nem keresnek jobban a focisták, mint nálunk, 2010-hez képest papíron harmincszoros a fizetések emelkedése.

Stubnya Bence
2024. június 27. 16:54 Adat, Élet

Egyre élhetőbb város Budapest, stabilan előzi Prágát, Pozsonyt és Varsót is

Az elmúlt tíz év legjobb eredményét érte el Budapest azzal, hogy 32. helyezett lett az Economist Intelligence Unit listáján.

Fontos

Stubnya Bence
2024. június 27. 13:53 Adat, Közélet

Kevesebbet költ családtámogatásra kormány, történelmi mélypont közelébe került a születésszám

Rossz irányba tart a demográfiai fordulat: 2010 óta csak két olyan hónap volt, amikor kevesebb gyerek született, mint idén májusban.

Mészáros R. Tamás
2024. június 27. 05:35 Vállalat, Világ

Európa megpróbálja Kína ellen fordítani a fegyvert, amellyel Kína legyőzte Európát

A kínai autóipar felemelkedésében kulcsszerepet játszott a kikényszerített technológiatranszfer, Európa most a kínai elektromosautó-gyártókat próbálja ugyanerre ösztökélni.

Kovács Krisztián
2024. június 26. 17:08 Világ

Józan és reményteljes programmal fog tarolni a Munkáspárt a brit választásokon

Keir Starmer a közvélemény-kutatások szerint akkora diadalt arat a felelős politizálás ethoszának, amilyenre már régen nem volt példa.