Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2024. június 19. 13:51 Adat

Háromszázezer dolgozó hiányozhat addigra, ameddig a kormány szerint plusz 500 ezernek kéne munkába állnia

Háromszázezer dolgozó hiányára számíthatunk 2030-ra a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének (MGYOSZ) előrejelzése szerint. Kérdés, hogy a magyar munkaerőpiacon az elmúlt tíz évben megszokottá vált toborzási nehézségek, és a munkaerő-tartalék mozgósítására, illetve a vendégmunkások fogadására vonatkozó törekvések mellett mit jelent ez a prognózis.

Előzmények: 280-290 ezer munkavállaló hiányozhatott az országból 2018-ban a Portfolio szakmai szervezetek becsléseit összegző cikke szerint – az MGYOSZ több, mint 200 ezer főre tette ekkoriban a munkaerőpiacról hiányzó létszámot, egy évvel korábban 100 és 200 ezer közötti értéket valószínűsített. A Központi Statisztikai Hivatal 2018-ban mintegy 80 ezer üres álláshelyet tartott nyilván.

Számokban: érdemes viszonyításképp az üres álláshelyek számát követni az egységes módszertani háttér miatt. Ennek csökkenése a toborzási nehézségek közelmúltbeli enyhülését mutatja, amit a gazdasági visszaesés is magyarázhat. Az MGYOSZ előrejelzése a járvány előttinél magasabbra téve a munkaerőhiányt arra is utal, hogy 2030-ra az ország kilábal a közelmúlt válságaiból.

  • Visszatérő szám a munkaerőpiacon a háromszázezer, a potenciális munkaerő-tartalék száma is nagyjából ennyi évek óta. Továbbá Orbán Viktor prognózisa szerint tíz év múlva körülbelül ekkora mértékben nőhet a foglalkoztatottak száma, noha a 15-74 évesek számát nézve hasonló mértékű csökkenés várható ezen az időtávon.

Mi várható? 2030-ra csaknem félmillió új munkavállalóra lesz szükség a Gazdaságfejlesztési Minisztérium tavalyi számítása szerint, ami szintén arra enged következtetni, hogy a mostani, 4,7 millió körüli foglalkoztatott révén aligha lehet majd kielégíteni a munkaerőigényt. Ráadásul a demográfiai trendek miatt ennek a számnak a fenntartása is jókora kihívás.

  • Hat év múlva tehát a kormány szerint félmillió új dolgozóra lesz szükség, miközben az előrejelzések szerint 300 ezer ember hiányozhat majd ekkor a munkaerőpiacról.
  • Elsősorban magyar munkavállalókkal csillapítaná a kormány a toborzási nehézségeket, ám a munkaerő-tartalék érdemi bevonását a célzott intézkedések ellenére sem sikerült eddig elérni, és a népesség csökkenése miatt az utánpótlás is szűkül. Mindezek következtében az előrejelzett munkaerőhiány valószínűleg csak vendégmunkásokkal lesz enyhíthető.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikk2008-hoz hasonló a visszaesés, még sincs tömeges leépítés - hogy lehet ez?A 2008-as válság kezdetén háromszor annyian vesztették el a munkájukat, mint az elmúlt évben. De csak látszólag paradox a helyzet a magyar munkaerőpiacon.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkSok vendégmunkást kell behívnia a kormánynak, hogy teljesülhessen Orbán céljaHa nem lesz háború, 10 év múlva ötmillióan dolgoznak majd Magyarországon a kormányfő szerint. A népességfogyás és a feszes munkaerőpiac mellett ez nem lesz könnyű.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat munkaerő-tartalék munkaerőhiány munkaerőpiac toborzás Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Hajdu Miklós
2024. szeptember 26. 17:21 Adat

A jól keresők már megtakarítanak, a rosszul keresők még alig tértek magukhoz az inflációs sokkból

A magyar társadalom legjobban kereső ötödének reáljövedelme több mint 20 százalékkal nőtt 2021 elejéhez képest, miközben a legrosszabbul kereső 40 százaléké csak valamivel több, mint 10 százalékkal.

Jandó Zoltán
2024. szeptember 26. 04:51 Adat, Vállalat

Kubatov Gábor elbüszkélkedett azzal, hogyan fojtogatja a rengeteg pénz a magyar focit

A Ferencváros ma már annyit fizet játékosainak, hogy a focistáknak anyagi szempontból az öt legfontosabb európai liga közé tartozó francia élvonal sem vonzó.

Stubnya Bence
2024. szeptember 25. 17:10 Adat

Orbán növekedési álmai 6 százalékig, az előrejelzések kettővel kevesebbig érnek

A Kötcsén bemondott 3-5 helyett már a 3 és 6 százalék közötti tartományba várja a 2025-ös és 2026-os gazdasági növekedést a miniszterelnök.

Fontos

Torontáli Zoltán
2024. szeptember 27. 04:52 Tech, Világ

Mire jó az energiacímke, ha ekkora káosz van mögötte?

Itt egy A kategóriás mosógép, ajánlunk hozzá egy A+++-20%-os szárítót, tévéből viszont a G kategóriás a legújabb. Érthető? Nem csoda, ha nem, és erről nem a fogyasztók tehetnek.

Hajdu Miklós
2024. szeptember 26. 12:42 Vállalat

A német és az olasz kormány is halasztaná a belsőégésű motorok tiltását, az egyik legnagyobb gyártó szerint ez szürreális ötlet

Az autógyártók mellé állt két európai kormány is a környezetvédelmi normák lazításának ügyében, Carlos Tavares, a Stellantis-csoport vezetője szerint viszont ismert volt a határidő, és most eljött a verseny ideje.

Stubnya Bence
2024. szeptember 25. 13:28 Vállalat

Az európai akkugyártás legnagyobb reménységét is elérte az autóipar válsága

Állományának ötödét építi le a svéd Northvolt, amelynek a költségcsökkentések mellett a stratégiáját is módosítania kellett.