Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2024. június 12. 13:45 Adat

Nincs fideszes többség, ahol a lakosság legalább 60 százaléka érettségizett

Az iskolázottság és a Fidesz választási eredménye közötti összefüggés járások és a települések szintjein kulcsfontosságúnak bizonyult a korábbi választások során, és nincs ez másképp a pártok között vasárnap tartott megmérettetés esetében sem. A kormánypárt EP-választáson elért eredménye jellemzően azokon a településeken lett erősebb, ahol alacsonyabb az iskolázottság.

Számokban: -0,68 a Fidesz EP-listájára leadott szavazatok és a legalább érettségizett lakosság arányai közötti korrelációs együttható, ami erős fordított összefüggést jelez. Ez a mutató 0 és 1 közötti pozitív vagy negatív előjelű értéket vehet fel, nullához közelít, ha a két tényező független egymástól, amikor +/-1 közelébe esik, akkor meghatározó kapcsolatot jelez.

  • Az alábbi ábrán minden pont egy-egy települést jelöl, elhelyezkedésük a helyi választási eredmény és iskolázottság függvényében alakul. Az alacsony szóródásuk és az általuk kirajzolt vonal meredeksége is jelzi, hogy erős összefüggésről van szó. Ahol az érettségizettek aránya meghaladja a 60 százalékot, egyáltalán nem tudott többséget elérni a Fidesz.
  • A Fidesz népszerűségének változása minimális, épp csak említésre méltó összefüggést mutat az iskolázottsággal, amit 0,14-es korreláció jelez. A 2022-es választás listás eredményeihez képest a mostani EP-választáson azokon a településeken esett valamivel nagyobb mértékben vissza a kormánypárt népszerűsége, ahol magasabb az érettségizettek aránya.

 

Előzmények: a Fidesz támogatottsága és az iskolázottság közötti összefüggést járási szinten már a 2018-as országgyűlési választás után kimutattuk, ekkor is erős volt a kapcsolat a legalább érettségivel rendelkező nagykorú lakosság és a kormánypárti szavazatok aránya között. 2022-ben is hasonló megállapításra jutottunk a települési választási és demográfiai adatokat vizsgálva.

Miért fontos ez? Az iskolázottság szintjével sok más társadalmi és gazdasági tényező összefügg, például ahol alacsonyan iskolázott a népesség nagy része, ott a jövedelmek is alacsonyabbak. Nagy valószínűséggel meghatározza továbbá az iskolázottság az államnak, illetve az önkormányzatnak való kiszolgáltatottságot és a propaganda iránti fogékonyságot.

Háttér: egyéni jellemzőket vizsgálunk jobb híján települési szintű adatokkal, így az ökológiai tévkövetkeztetés hibája fenyeget. A területi összefüggések nem szükségképpen érvényesek az egyének szintjén, és a települések elemzésekor ugyanúgy egy egységnek számítanak az aprófalvak (jellemzően ezek a kiugró esetek a fenti ábrákon is), mint a százezres lakosságú megyeszékhelyek.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAhol iskolázottabb a népesség, ott kevesebben szavaztak a FideszreA népesség képzettsége a járásokban nagyban megmagyarázza a Fidesz-győzelem arányát.

 

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkFidesz-tarolással jár együtt az iskolázatlanok magas arányaMinél nagyobb a legfeljebb általános iskolai végzettségűek aránya a 15 évesnél idősebb felnőtt népességben egy adott településen, annál valószínűbb a Fidesz magas listás támogatottsága.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat 2024-es választások EP-választás Fidesz iskolázottság Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Stubnya Bence
2024. szeptember 18. 05:31 Adat, Közélet

Orbán nagyokat mondott, de tényleg nem rosszak a magyar növekedési kilátások

Inkább 3, mint 5 százalékos növekedés várható jövőre, de ez Közép-Európában és az uniós mezőnyben is az erősebb teljesítmények közé tartozhat.

Torontáli Zoltán
2024. szeptember 17. 12:31 Adat

Még mindig dobogós Magyarország az öngyilkosságok számában az EU-n belül

A harmadik legrosszabb helyen áll Magyarország a lakosságarányos öngyilkossági mutatóban a napokban közzétett 2021-es adatok alapján.

Jandó Zoltán
2024. szeptember 16. 16:18 Adat

Az EU egyik leginkább vízfejű gazdasága a magyar

Majdnem negyedével lenne alacsonyabb Magyarországon az egy főre jutó GDP Budapest nélkül.

Fontos

Stubnya Bence
2024. szeptember 18. 16:27 Közélet

A VI. kerületi tiltás után a kormány is ráfordulna az Airbnb-szabályozás szigorítására

Országosan is szigorítás jöhet, a nemzetgazdasági miniszter szerint az Airbnb nem turisztikai, hanem lakhatási kérdés.

Stubnya Bence
2024. szeptember 18. 13:48 Közélet, Világ

Még mindig túl sokan dohányoznak, ezért újabb helyekről tiltaná ki az EU a cigarettát

Magyarországon 26 százalék volt tavaly a dohányosok aránya, az új szabályokat a hevített dohánytermékekre és elektronikus cigarettákra is kiterjesztenék.

Jandó Zoltán
2024. szeptember 18. 10:13 Közélet, Vállalat

A Brazil Államkincstár a hatezer milliárdos magyar cég kötvényéről: ez csalás!

Az értékpapír nem érvényes és soha nem is létezett, a vele kapcsolatos bármilyen kereskedelmi vagy pénzügyi tranzakció illegális - írták a brazilok.