Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2024. február 26. 09:34 Adat

Váratlanul sokkal rosszabbul érzik magukat a magyar vásárlók, hogy lesz ebből növekedés?

Jelentősen romlottak a lakossági fogyasztói kilátások, utoljára Ukrajna orosz lerohanása után volt hasonlóan nagy csökkenés.

Mi történt? Közzétette a GKI Gazdaságkutató szokásos, az EU támogatásával készülő konjunktúrafelmérésének havi eredményét, eszerint bő 9 ponttal csökkent a fogyasztói bizalmi index.

  • Februárban a lakosság mind az elmúlt 12 hónapban tapasztalt pénzügyi helyzetét, mind a következő 12 hónapra vonatkozó pénzügyi kilátásait erősen romlónak értékelte januárhoz képest.
  • A nagy értékű fogyasztási cikkekre elkölthető saját pénz megítélése is kedvezőtlenebb lett.
  • Jóval kedvezőtlenebbnek látták az ország következő 12 havi gazdasági helyzetét is a válaszadók.
  • Az inflációs várakozás viszont valamelyest csökkent az év első hónapjához képest, és az emberek kevésbé tartanak a munkanélküliségtől, mint januárban.

Miért fontos ez? A kormány jelentős részben a fogyasztás növekedésétől várja a gazdasági növekedés elindulását idén a tavalyi recesszió után.

  • Ahogy Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter több írásában és nyilatkozatában utalt rá, ehhez ki kell mozdítani az embereket a fogyasztással kapcsolatos óvatosságukból.
  • A GKI adatai szerint ez jóval nehezebb lehet, mint ahogyan a januári adatok alapján tűnt.

Igen, de: a februári visszaesés ellenére az index értéke belesimul a közel másfél éve tartó pozitív trendbe. Vagyis ha ütemváltás nem is történt pozitív irányba, de a pozitív trend sem tört meg.

Felülnézet: mint a grafikonon látszik, az üzleti várakozások csak hibahatáron belül változtak. A lakossági index azonban így is 3 ponttal lehúzta az összesített konjuntúraindexet. Ezzel lényegében visszatért az év végi szintjére.

  • A csökkenő pályán lévő infláció kilátásainak szempontjából jó hír, hogy a cégek áremelési tervei valamelyest enyhültek.
  • A gazdálkodási környezet kiszámíthatóságával kapcsolatos vélekedés 13 havi mélypontra esett vissza.

Tágabb kontextus: a kormány által remélt 3,6-4 százalékos gazdasági növekedésre leselkedő másik veszély a magyar export külpiacainak gyengélkedése.

  • Ahogy korábban Nagy Márton megjegyezte, ez főleg Németországot jelenti, ahol a feldolgozóipari beszerzési menedzserindex 42,3 pontra csökkent februárban a januári 45,5 pontról, pedig az elemzők emelkedést vártak.

Mi következik? A kormány által remélt gazdasági növekedés még inkább az olcsó és kedvezményes hitelek elérhetőségétől függhet idén.

  • Az ebből a szempontból is fontos jegybanki alapkamatot szinte biztosan tovább csökkenti kedden az MNB a mostani 10 százalékos szintről, de elképzelhető, hogy továbbra sem olyan ütemben, mint ahogyan a nemzetgazdasági miniszter szeretné.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA Fidesz-kormányok harmadik recessziója lett a tavalyiA vártnál jóval rosszabb lett a gazdaság tavaly év végi teljesítménye, ami rontja az idei kilátásokat is.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat gazdasági növekedés gki infláció konjunktúra konjunktúramutató nagy márton Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Debreczeni Anna
2024. április 3. 10:22 Adat, Élet

Lettországban él a legtöbb, Görögországban a legkevesebb gyermek állami gondozásban lakosságarányosan

Magyarországon a 20 463 állami gondozott gyermek 70 százaléka családoknál, 30 százaléka intézményekben élt a 2021-es adatok szerint.

Fontos

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.