Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2024. február 12. 09:41 Adat

Szép ez a süllyedő infláció, de akadnak furcsaságok a friss adatokkal kapcsolatban

3,8 százalékkal nőttek átlagosan a fogyasztói árak januárban a pénteki adatközlés szerint, ami a közelmúltban megfogalmazott előrejelzésektől jellemzően elmarad. A Központi Statisztikai Hivatal inflációval kapcsolatos számításait azonban az elmúlt hónapokban rendre kritika éri, és a mostani adat egy újabb kifogásra ad okot. Az árindex mindenesetre 2021 tavaszát idéző szintre mérséklődött.

Számokban: az inflációt jócskán lehúzza a háztartási energia – ide tartozik a gáz és a villany – árcsökkenésre utaló, -11,3 százalékos árindexe, ám ez sajátos módon az energiafogyasztás csökkenését mutatja, és nem az árak esését (a rezsiköltségek ugyanis 2022 nyara óta változatlanok). Különös módon az egyéb cikkek, üzemanyagok kategóriában is árcsökkenést mutat a statisztika.

  • A járműüzemanyagok decemberhez képest is fél százalékkal olcsóbbá váltak a KSH elemzése szerint, holott a magyarországi benzinárak a januári jövedékiadó-emelést követően a térségben a legdrágábbak lettek. Vélhetően az árak rögzítése a hónap elején történt, ám a kutak két részletben érvényesítették áraikban az emelést.
  • 4,2 százalékos inflációt vártak januárra a Portfolio által megkérdezett elemzők, ám az előrejelzések jelentősen különböztek, ami a bizonytalanság jele volt. Az infláció decemberi alakulása is meglepetésre adott okot az akkori prognózisok tükrében. Többek között a fogyasztás, a béremelések és az évfordulós átárazások hatásai kezdték ki a becslések pontosságát.

Mi várható? Az év egészére vonatkozó elemzői inflációs becslés 4,3 százalék, míg a Pénzügyminisztérium 5,2 százalékos pénzromlást jelzett előre a tavalyi év végén. A második félévtől a bázishatások következtében – 2023-ban őszre fékeződött érdemben az áremelkedés – újra megemelkedhet az infláció. Mivel az árindex visszatért a jegybank 3 ± 1 százalékos célsávjába, a mostani adat megerősítheti a gyorsabb kamatcsökkentésekre vonatkozó várakozásokat.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkÉlelmiszerárakban elértük az uniós átlagot, de hol vannak hozzá a bérek?Az élelmiszerek ára úgy felment Magyarországon, hogy a friss adatok szerint már az uniós átlag 98 százalékán volt tavaly. Megnéztük, hogy a bérek is felzárkóztak-e.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMeg akarta fékezni, de kibékült a 10 százalékos inflációval Orbán Viktor első kormányaA bérnövekedés lassítását is fontolóra vették az infláció csökkentése érdekében, de aztán maradt a költekező, magas növekedési célt kitűző költségvetési politika.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkÚgy elszálltak az árak, hogy már a gyerekeken is spóroltunkA játékpiac általában válságtűrő, ezúttal azonban olyan mértékű volt az alapvető cikkek inflációja, hogy ebben a szektorban is láthatóan csökkent a kereslet.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat árak fogyasztói árindex infláció KSH Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Stubnya Bence
2024. február 19. 11:19 Adat

Egyre kevesebb fiatal termeli meg a nyugdíjasok jövedelmét

Magyarország a középmezőnyben van az Európai Unióban az időskori függőségi rátája alapján.

Bucsky Péter
2024. február 19. 04:34 Adat, Közélet

1360 milliárdot költött az állam a Rogán-féle kommunikációra 2015 óta

A közbeszerzések közel háromnegyede került Balásy Gyula cégeihez a Nemzeti Kommunikációs Hivatal tenderein.

Debreczeni Anna
2024. február 18. 13:13 Adat, Élet

Tarolnak a társkereső alkalmazások, egyre többen hajlandóak fizetni is értük

Csaknem 5 milliárd dollárosra (1800 milliárd forint) nőtt az online társkereső alkalmazások piaca 2022-ben, amit toronymagasan vezet a Tinder.

Fontos

Gergely Péter
2024. február 19. 16:39 Pénz

Itt tart most a kamatrali az állampapírok és a bankbetétek között

Megnéztük, vajon vesztésre állnak-e még a bankbetétek az állampapírokkal szemben.

Nagy Zsolt
2024. február 19. 14:19 Vállalat

Elhízott amerikaiak hozták meg a jólétet egy 16 ezer fős dán kisvárosnak

A Novo Nordisk olyan mértékű iparűzési adót fizet, hogy az önkormányzat csökkenteni tudta a lakosok adóterheit.

Hajdu Miklós
2024. február 18. 18:03 Élet, Vállalat

Az egykor legnépszerűbb autómárka lassan háttérbe szorul a magyar piacon

Elvesztette az Opel a kivételes népszerűségét a magyarországi újautó-piacon.