Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2024. február 12. 09:41 Adat

Szép ez a süllyedő infláció, de akadnak furcsaságok a friss adatokkal kapcsolatban

3,8 százalékkal nőttek átlagosan a fogyasztói árak januárban a pénteki adatközlés szerint, ami a közelmúltban megfogalmazott előrejelzésektől jellemzően elmarad. A Központi Statisztikai Hivatal inflációval kapcsolatos számításait azonban az elmúlt hónapokban rendre kritika éri, és a mostani adat egy újabb kifogásra ad okot. Az árindex mindenesetre 2021 tavaszát idéző szintre mérséklődött.

Számokban: az inflációt jócskán lehúzza a háztartási energia – ide tartozik a gáz és a villany – árcsökkenésre utaló, -11,3 százalékos árindexe, ám ez sajátos módon az energiafogyasztás csökkenését mutatja, és nem az árak esését (a rezsiköltségek ugyanis 2022 nyara óta változatlanok). Különös módon az egyéb cikkek, üzemanyagok kategóriában is árcsökkenést mutat a statisztika.

  • A járműüzemanyagok decemberhez képest is fél százalékkal olcsóbbá váltak a KSH elemzése szerint, holott a magyarországi benzinárak a januári jövedékiadó-emelést követően a térségben a legdrágábbak lettek. Vélhetően az árak rögzítése a hónap elején történt, ám a kutak két részletben érvényesítették áraikban az emelést.
  • 4,2 százalékos inflációt vártak januárra a Portfolio által megkérdezett elemzők, ám az előrejelzések jelentősen különböztek, ami a bizonytalanság jele volt. Az infláció decemberi alakulása is meglepetésre adott okot az akkori prognózisok tükrében. Többek között a fogyasztás, a béremelések és az évfordulós átárazások hatásai kezdték ki a becslések pontosságát.

Mi várható? Az év egészére vonatkozó elemzői inflációs becslés 4,3 százalék, míg a Pénzügyminisztérium 5,2 százalékos pénzromlást jelzett előre a tavalyi év végén. A második félévtől a bázishatások következtében – 2023-ban őszre fékeződött érdemben az áremelkedés – újra megemelkedhet az infláció. Mivel az árindex visszatért a jegybank 3 ± 1 százalékos célsávjába, a mostani adat megerősítheti a gyorsabb kamatcsökkentésekre vonatkozó várakozásokat.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkÉlelmiszerárakban elértük az uniós átlagot, de hol vannak hozzá a bérek?Az élelmiszerek ára úgy felment Magyarországon, hogy a friss adatok szerint már az uniós átlag 98 százalékán volt tavaly. Megnéztük, hogy a bérek is felzárkóztak-e.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMeg akarta fékezni, de kibékült a 10 százalékos inflációval Orbán Viktor első kormányaA bérnövekedés lassítását is fontolóra vették az infláció csökkentése érdekében, de aztán maradt a költekező, magas növekedési célt kitűző költségvetési politika.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkÚgy elszálltak az árak, hogy már a gyerekeken is spóroltunkA játékpiac általában válságtűrő, ezúttal azonban olyan mértékű volt az alapvető cikkek inflációja, hogy ebben a szektorban is láthatóan csökkent a kereslet.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat árak fogyasztói árindex infláció KSH Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Debreczeni Anna
2024. április 3. 10:22 Adat, Élet

Lettországban él a legtöbb, Görögországban a legkevesebb gyermek állami gondozásban lakosságarányosan

Magyarországon a 20 463 állami gondozott gyermek 70 százaléka családoknál, 30 százaléka intézményekben élt a 2021-es adatok szerint.

Fontos

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.