Hírlevél feliratkozás
Nagy Zsolt
2023. július 31. 13:21 Adat

Csúcsok nem dőlnek az aratással, de a tavalyinál jobb a helyzet

Nem sikerült elérnie a várakozásokat több fontos szántóföldi növény terméshozamának sem – írta közleményében az Agrárminisztérium vezetője, Nagy István.

Számokban:

  • Az őszi árpa a várakozásoktól elmaradva 5,5 tonnás terméshozamot produkált hektáronként, így 2,19 millió tonna termett.
  • Az őszi búzát még nem takarították be teljesen, de ott is hasonló, 5,5 tonna/hektáros hozammal számolnak. 
  • A káposztarepce termőterülete jelentősen csökkent, viszont a terméshozam hosszú évek óta az egyik legjobb lett. A betakarított összmennyiség várhatóan 614 ezer tonna lesz.

Felülnézet: tavaly az aszály komoly károkat okozott a termésben, igaz, ezt leginkább nem az említett haszonnövények, hanem a kukorica sínylette meg. A sokévi átlagot meghaladó hozam azért marad el a várakozásoktól, mert az év korábbi szakaszában még jobb termésre volt kilátás.

  • Szakértők arra figyelmeztetnek, hogy a mennyiségi kérdésnél sokkal fontosabb lesz a minőségi, ugyanis az árpánál ezzel gondok vannak, ezért a jó minőségű árpáért sokat kérhetnek el a gazdák.
  • Az idehaza általában legfontosabbnak számító szántóföldi növénynek, a kukoricának eddig kedvezett az időjárás, ami fellendítheti a mezőgazdaság teljes kibocsátását, és ezen keresztül – elemzői számítások szerint – megmentheti idén a recessziótól a magyar gazdaságot.

Alulnézet: a gazdák számára nemcsak az időjárásnak volt nagy tétje, hanem a fizetőképességnek is. Tavaly az elszálló energiaárak miatt jelentősen megdrágult például a műtrágya, így azok, akik a megnövekedett kiadások miatt ódzkodtak a technológiai beruházásoktól, lépéshátrányba kerülhettek.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkSorban jönnek a vészjósló adatok, hogy lesz ebből magyar kilábalás?Utoljára 2008-2009-ben volt ilyen sokáig recesszióban a gazdaság, és több mutató is a szenvedés folytatódására utal. Az elemzők mégis fordulatot várnak.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA magyar agráriumot viselte meg az egész EU-ban a legjobban a tavalyi aszályÉs úgy tűnik, a kormány az idei kilátásokkal kapcsolatban sem optimista, ugyanis ingyenesen biztosítaná az öntözővizet a mezőgazdasági termelőknek.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikk„Borzasztóan hat ez rám. De mi tehetünk róla” - hogyan pusztított az aszály a községekben?Dió nagyságú krumpli, tojás méretű karalábé és kimerült kutak. A klímaváltozás miatt többen feladták a háztáji gazdaságukat, mert csak az idejüket vesztegették vele.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat agrárium aszály búza mezőgazdaság növénytermesztés recesszió repce Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Hajdu Miklós
2023. szeptember 29. 16:23 Adat

A népszámlálási adatok erősen árnyalják azt az elméletet, hogy Magyarország ipari összeszerelőüzemmé vált

Mostanra a legnagyobb arányban felsőfokú végzettséghez kötött munkát végeznek a dolgozó magyarok, az ipari és építőipari szakmák háttérbe szorultak.

Stubnya Bence
2023. szeptember 29. 11:47 Adat

Közel kétszer annyi magyar diák tanul két nyelvet, mint tíz éve

Románia volt az egyetlen olyan EU-tagállam, ahol gyakorlatilag minden középiskolás két, vagy több nyelvet tanult 2021-ben.

Nagy Zsolt
2023. szeptember 29. 07:05 Adat

A “papíros gyerekek” az igazán nagy vesztesei a kormány oktatáspolitikai hadjáratának

Annak sem könnyű alapítványi iskolába jutni, akinek nincs sajátos nevelési igénye, annak pedig, akinek van, szinte már lehetetlen.

Fontos

Stubnya Bence
2023. szeptember 30. 14:38 Pénz

A verseny hiánya miatt drágulnak túlzottan a internet- és telefondíjak a jegybank szerint

Visszatekintő átárazások helyett élénk versenyt szeretne látni a jegybank az új Infláció jelentése szerint.

Kolozsi Ádám
2023. szeptember 29. 07:30 Világ

A végén még le is győzheti Ficót a szlovák “Momentum”, de Szlovákia sorsát az dönti el, kiknek nem sikerül bejutnia a parlamentbe

Szlovákiában már beállt a kampánycsend a szombati választás előtt, melyet egész Európa árgus szemmel figyel.

Török Zoltán
2023. szeptember 28. 17:50 Közélet

Németország gazdasági gyengülése egész Európának rossz hír – de mi áll mögötte?

Egyre borúsabbak a kilátások a német gazdaságban, mely a recesszióból még kilábalhat, de hosszú távon komoly kihívásokkal néz szembe.