Hírlevél feliratkozás
Nagy Zsolt
2023. július 31. 13:21 Adat

Csúcsok nem dőlnek az aratással, de a tavalyinál jobb a helyzet

Nem sikerült elérnie a várakozásokat több fontos szántóföldi növény terméshozamának sem – írta közleményében az Agrárminisztérium vezetője, Nagy István.

Számokban:

  • Az őszi árpa a várakozásoktól elmaradva 5,5 tonnás terméshozamot produkált hektáronként, így 2,19 millió tonna termett.
  • Az őszi búzát még nem takarították be teljesen, de ott is hasonló, 5,5 tonna/hektáros hozammal számolnak. 
  • A káposztarepce termőterülete jelentősen csökkent, viszont a terméshozam hosszú évek óta az egyik legjobb lett. A betakarított összmennyiség várhatóan 614 ezer tonna lesz.

Felülnézet: tavaly az aszály komoly károkat okozott a termésben, igaz, ezt leginkább nem az említett haszonnövények, hanem a kukorica sínylette meg. A sokévi átlagot meghaladó hozam azért marad el a várakozásoktól, mert az év korábbi szakaszában még jobb termésre volt kilátás.

  • Szakértők arra figyelmeztetnek, hogy a mennyiségi kérdésnél sokkal fontosabb lesz a minőségi, ugyanis az árpánál ezzel gondok vannak, ezért a jó minőségű árpáért sokat kérhetnek el a gazdák.
  • Az idehaza általában legfontosabbnak számító szántóföldi növénynek, a kukoricának eddig kedvezett az időjárás, ami fellendítheti a mezőgazdaság teljes kibocsátását, és ezen keresztül – elemzői számítások szerint – megmentheti idén a recessziótól a magyar gazdaságot.

Alulnézet: a gazdák számára nemcsak az időjárásnak volt nagy tétje, hanem a fizetőképességnek is. Tavaly az elszálló energiaárak miatt jelentősen megdrágult például a műtrágya, így azok, akik a megnövekedett kiadások miatt ódzkodtak a technológiai beruházásoktól, lépéshátrányba kerülhettek.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkSorban jönnek a vészjósló adatok, hogy lesz ebből magyar kilábalás?Utoljára 2008-2009-ben volt ilyen sokáig recesszióban a gazdaság, és több mutató is a szenvedés folytatódására utal. Az elemzők mégis fordulatot várnak.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA magyar agráriumot viselte meg az egész EU-ban a legjobban a tavalyi aszályÉs úgy tűnik, a kormány az idei kilátásokkal kapcsolatban sem optimista, ugyanis ingyenesen biztosítaná az öntözővizet a mezőgazdasági termelőknek.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikk„Borzasztóan hat ez rám. De mi tehetünk róla” - hogyan pusztított az aszály a községekben?Dió nagyságú krumpli, tojás méretű karalábé és kimerült kutak. A klímaváltozás miatt többen feladták a háztáji gazdaságukat, mert csak az idejüket vesztegették vele.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat agrárium aszály búza mezőgazdaság növénytermesztés recesszió repce Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Bucsky Péter
2024. április 25. 04:39 Adat, Élet

Több ezer milliárdos rezsivédelem után a magyarok harmada fával fűt

Az energiaválság megmutatta, hogy miért tévút hosszú távon a rezsicsökkentés, amelyből ráadásul az igazán szegények többsége ki is marad, hiszen fával fűt.

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Fontos

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.