Hírlevél feliratkozás
Nagy Zsolt
2023. július 31. 13:21 Adat

Csúcsok nem dőlnek az aratással, de a tavalyinál jobb a helyzet

Nem sikerült elérnie a várakozásokat több fontos szántóföldi növény terméshozamának sem – írta közleményében az Agrárminisztérium vezetője, Nagy István.

Számokban:

  • Az őszi árpa a várakozásoktól elmaradva 5,5 tonnás terméshozamot produkált hektáronként, így 2,19 millió tonna termett.
  • Az őszi búzát még nem takarították be teljesen, de ott is hasonló, 5,5 tonna/hektáros hozammal számolnak. 
  • A káposztarepce termőterülete jelentősen csökkent, viszont a terméshozam hosszú évek óta az egyik legjobb lett. A betakarított összmennyiség várhatóan 614 ezer tonna lesz.

Felülnézet: tavaly az aszály komoly károkat okozott a termésben, igaz, ezt leginkább nem az említett haszonnövények, hanem a kukorica sínylette meg. A sokévi átlagot meghaladó hozam azért marad el a várakozásoktól, mert az év korábbi szakaszában még jobb termésre volt kilátás.

  • Szakértők arra figyelmeztetnek, hogy a mennyiségi kérdésnél sokkal fontosabb lesz a minőségi, ugyanis az árpánál ezzel gondok vannak, ezért a jó minőségű árpáért sokat kérhetnek el a gazdák.
  • Az idehaza általában legfontosabbnak számító szántóföldi növénynek, a kukoricának eddig kedvezett az időjárás, ami fellendítheti a mezőgazdaság teljes kibocsátását, és ezen keresztül – elemzői számítások szerint – megmentheti idén a recessziótól a magyar gazdaságot.

Alulnézet: a gazdák számára nemcsak az időjárásnak volt nagy tétje, hanem a fizetőképességnek is. Tavaly az elszálló energiaárak miatt jelentősen megdrágult például a műtrágya, így azok, akik a megnövekedett kiadások miatt ódzkodtak a technológiai beruházásoktól, lépéshátrányba kerülhettek.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkSorban jönnek a vészjósló adatok, hogy lesz ebből magyar kilábalás?Utoljára 2008-2009-ben volt ilyen sokáig recesszióban a gazdaság, és több mutató is a szenvedés folytatódására utal. Az elemzők mégis fordulatot várnak.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA magyar agráriumot viselte meg az egész EU-ban a legjobban a tavalyi aszályÉs úgy tűnik, a kormány az idei kilátásokkal kapcsolatban sem optimista, ugyanis ingyenesen biztosítaná az öntözővizet a mezőgazdasági termelőknek.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikk„Borzasztóan hat ez rám. De mi tehetünk róla” - hogyan pusztított az aszály a községekben?Dió nagyságú krumpli, tojás méretű karalábé és kimerült kutak. A klímaváltozás miatt többen feladták a háztáji gazdaságukat, mert csak az idejüket vesztegették vele.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat agrárium aszály búza mezőgazdaság növénytermesztés recesszió repce Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Jandó Zoltán
2024. június 15. 13:33 Adat

Egy százalék a magyar Európa-bajnoki cím esélye, és ez nagy előrelépés

Anglia a legesélyesebb az Európa-bajnokság megnyerésére, a magyar válogatottnak 1 százalék esélyt adnak a fogadóirodák.

Bucsky Péter
2024. június 15. 05:42 Adat, Közélet

A Mi Hazánk is jobban szerepelt magához képest a cigányság körében, mint a Tisza

Az nem meglepő, hogy a települési szintű adatok szerint a cigányság továbbra is a Fidesz erős bázisa, érdekes viszont Magyar Péter pártjának leszereplése.

Hajdu Miklós
2024. június 14. 12:50 Adat, Közélet

Rendszerszintű félreszámlálás biztosan nem volt a főpolgármester-választáson

Statisztikai eszközökkel egyértelműen kimutatható problémák nem voltak a vasárnapi szavazatszámlálás során a fővárosban.

Fontos

Ercse Kriszta
2024. június 14. 19:15 Közélet

Közszolgálati gyártósor lesz az NKE új tanárképző kara?

A cél az lehet, hogy a közszolgálati egyetemről kikerülő tanárok fegyelmezetten töltsék a diákok fejébe a központilag meghatározott tartalmakat.

Hajdu Miklós
2024. június 14. 17:39 Közélet

Elviheti az idei uniós pénzeink tizenötödét Magyarország migrációs büntetése

Ha tovább harcol a kormány, ugorhat az idei költségvetésbe betervezett uniós bevételek 6,7 százaléka.

Jandó Zoltán
2024. június 14. 05:08 Adat, Közélet

Megmutatjuk, honnan szerezte vidéki szavazóit Magyar Péter pártja

A Fidesztől egyelőre nem tudott elcsábítani sok szavazót, a régi ellenzéki csoportosulásokat azonban minimum lefelezte a Tisza párt.