Hírlevél feliratkozás
Nagy Zsolt
2023. július 31. 13:21 Adat

Csúcsok nem dőlnek az aratással, de a tavalyinál jobb a helyzet

Nem sikerült elérnie a várakozásokat több fontos szántóföldi növény terméshozamának sem – írta közleményében az Agrárminisztérium vezetője, Nagy István.

Számokban:

  • Az őszi árpa a várakozásoktól elmaradva 5,5 tonnás terméshozamot produkált hektáronként, így 2,19 millió tonna termett.
  • Az őszi búzát még nem takarították be teljesen, de ott is hasonló, 5,5 tonna/hektáros hozammal számolnak. 
  • A káposztarepce termőterülete jelentősen csökkent, viszont a terméshozam hosszú évek óta az egyik legjobb lett. A betakarított összmennyiség várhatóan 614 ezer tonna lesz.

Felülnézet: tavaly az aszály komoly károkat okozott a termésben, igaz, ezt leginkább nem az említett haszonnövények, hanem a kukorica sínylette meg. A sokévi átlagot meghaladó hozam azért marad el a várakozásoktól, mert az év korábbi szakaszában még jobb termésre volt kilátás.

  • Szakértők arra figyelmeztetnek, hogy a mennyiségi kérdésnél sokkal fontosabb lesz a minőségi, ugyanis az árpánál ezzel gondok vannak, ezért a jó minőségű árpáért sokat kérhetnek el a gazdák.
  • Az idehaza általában legfontosabbnak számító szántóföldi növénynek, a kukoricának eddig kedvezett az időjárás, ami fellendítheti a mezőgazdaság teljes kibocsátását, és ezen keresztül – elemzői számítások szerint – megmentheti idén a recessziótól a magyar gazdaságot.

Alulnézet: a gazdák számára nemcsak az időjárásnak volt nagy tétje, hanem a fizetőképességnek is. Tavaly az elszálló energiaárak miatt jelentősen megdrágult például a műtrágya, így azok, akik a megnövekedett kiadások miatt ódzkodtak a technológiai beruházásoktól, lépéshátrányba kerülhettek.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkSorban jönnek a vészjósló adatok, hogy lesz ebből magyar kilábalás?Utoljára 2008-2009-ben volt ilyen sokáig recesszióban a gazdaság, és több mutató is a szenvedés folytatódására utal. Az elemzők mégis fordulatot várnak.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA magyar agráriumot viselte meg az egész EU-ban a legjobban a tavalyi aszályÉs úgy tűnik, a kormány az idei kilátásokkal kapcsolatban sem optimista, ugyanis ingyenesen biztosítaná az öntözővizet a mezőgazdasági termelőknek.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikk„Borzasztóan hat ez rám. De mi tehetünk róla” - hogyan pusztított az aszály a községekben?Dió nagyságú krumpli, tojás méretű karalábé és kimerült kutak. A klímaváltozás miatt többen feladták a háztáji gazdaságukat, mert csak az idejüket vesztegették vele.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat agrárium aszály búza mezőgazdaság növénytermesztés recesszió repce Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Hajdu Miklós
2024. július 24. 12:40 Adat

Hiába nőnek meglepően a fizetések, nem merjük elkölteni

A jelenlegi helyzet jó példát mutat arra, hogy aligha csak a jövedelmek alakulásán múlik, mennyire visszafogott a háztartások fogyasztása.

Jandó Zoltán
2024. július 24. 05:46 Adat

Csak egy rekordot hagyott érintetlenül Magyarország eddigi legdurvább hőhulláma

Végül 15 napig volt érvényben hőségriasztás, de hétfőre is meg lehetett volna hosszabbítani. Az abszolút melegrekord nem dőlt meg, de sok más csúcs igen.

Torontáli Zoltán
2024. július 23. 15:58 Adat, Vállalat

A számok nem indokolják, hogy vendégmunkásokkal dolgoztató beruházót támogasson a kormány Nógrádban

Ha viszont a cég korábbi nyilatkozataival összhangban helyieket vesznek fel, akkor megtérülhet az állami ösztönzés, hiszen majdnem 10 ezren keresnek munkát a megyében.

Fontos

Bucsky Péter
2024. július 25. 18:19 Élet, Pénz

Tele van kérdőjelekkel az álomszerű utasszám-növekedés, amit a MÁV kommunikál

Egyelőre nem látszik, hogy az ország- és vármegyebérletek bevezetése óta érdemben nőtt volna a közösségi közlekedést választók száma.

Torontáli Zoltán
2024. július 23. 13:52 Adat, Pénz

Keveset költünk a kormány terveihez képest, és még a megtakarítást sem állampapírba tesszük

A magyar lakosság nem hajlandó jelentősen növelni költéseit, inkább megtakarít, az viszont átrendeződött, hogy hova teszi a pénzét.

Bucsky Péter
2024. július 23. 05:19 Közélet, Vállalat

A pénz már a Molnál van, de jobb lesz-e a magyar hulladékos rendszer?

Fél év alatt elvitte a Mol az ágazati profit harmadát, miközben nőtt a hazai hulladékgyűjtés és kezelés korábban átlagosnak számító költségszintje.