Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2023. május 13. 13:03 Adat

A mély válságot megússzuk, de a kilábalás lassú lesz Magyarországon

Romlott a lakosság fizetőképessége az idei év első negyedévében 2022 azonos időszakához viszonyítva az Intrum és a GKI kutatása szerint. A legnagyobb visszaesés a Nyugat-Dunántúlon történt, míg az észak-magyarországi és a dél-alföldi térségekben csak kisebb mértékben romlott a fizetőképesség.

Miért fontos ez? A fizetőképesség arról árulkodik, hogy a lakosság mennyire tudja a hiteleit és egyéb kötelezettségeit törleszteni – és végső soron a konjunkturális kilátásokat is mutatja. A mutató összefügg a gazdasági növekedéssel, a fogyasztással és a banki hitelezéssel.

Számokban: Az előző negyedévben 2022 azonos időszakához képest 86 százalékkal alacsonyabb szinten állt az Intrum országos fizetőképességi indexe, a 2013-2014-es éveket idézve. A regionális mutatókat nézve jól látszanak az országon belül éles területi különbségek a visszaesés tekintetében.

Tágabb kontextus: az indexet az Intrum követeléskezelő adatbázisából kinyert adatok, a GKI a lakosság helyzetéről és pénzügyi várakozásairól szóló felmérésének eredményei és a Magyar Nemzeti Bank kamatokra vonatkozó statisztikái alkotják.

Mi várható? A friss adatok szerint növekedhet idén a nemteljesítő hitelek aránya, továbbá mély válság helyett elhúzódó recesszió és lassú kilábalás várható. A fizetőképesség romlását a magas infláció, a költségvetési megszorítások és a bizonytalan nemzetközi gazdasági kilátások okozzák az Intrum elemzése szerint.

Igen, de: az árak elérték azt a szintet, ahol a kereslet már esni kezd, az infláció tehát tetőzni látszik, és az irányadó kamat csökkentésére is lassan sor kerülhet –  a recesszió azonban aligha elkerülhető, a GKI a GDP fél százalékos visszaesésére számít idén.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkIlyen zuhanást akkor sem láttunk az üzletekben, amikor a járvány miatt leállt az országSoha nem látott mértékben zuhant az élelmiszerüzletek forgalma is. A ma közzétett adatok nem festenek túl szép képet a gazdaság állapotáról.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA magyarok lettek a régió spórolórekorderei az év elejénA lengyeleknél, szlovákoknál és cseheknél is nagyobb mértékben fogták vissza a vásárlásaikat az év elején.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkIlyen is rég volt, érdemben olcsóbb lett a nagy bevásárlásMost már két egymás utáni hónapban is egyre kevesebbet fizettünk a nagy bevásárlásunk alkalmával, éves összehasonlításban pedig áprilisban már „csak” 35,6 százalékos drágulást mértünk.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat gki intrum konjunktúra konjunktúramutató Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Hajdu Miklós
2024. július 24. 12:40 Adat

Hiába nőnek meglepően a fizetések, nem merjük elkölteni

A jelenlegi helyzet jó példát mutat arra, hogy aligha csak a jövedelmek alakulásán múlik, mennyire visszafogott a háztartások fogyasztása.

Jandó Zoltán
2024. július 24. 05:46 Adat

Csak egy rekordot hagyott érintetlenül Magyarország eddigi legdurvább hőhulláma

Végül 15 napig volt érvényben hőségriasztás, de hétfőre is meg lehetett volna hosszabbítani. Az abszolút melegrekord nem dőlt meg, de sok más csúcs igen.

Torontáli Zoltán
2024. július 23. 15:58 Adat, Vállalat

A számok nem indokolják, hogy vendégmunkásokkal dolgoztató beruházót támogasson a kormány Nógrádban

Ha viszont a cég korábbi nyilatkozataival összhangban helyieket vesznek fel, akkor megtérülhet az állami ösztönzés, hiszen majdnem 10 ezren keresnek munkát a megyében.

Fontos

Bucsky Péter
2024. július 25. 18:19 Élet, Pénz

Tele van kérdőjelekkel az álomszerű utasszám-növekedés, amit a MÁV kommunikál

Egyelőre nem látszik, hogy az ország- és vármegyebérletek bevezetése óta érdemben nőtt volna a közösségi közlekedést választók száma.

Torontáli Zoltán
2024. július 23. 13:52 Adat, Pénz

Keveset költünk a kormány terveihez képest, és még a megtakarítást sem állampapírba tesszük

A magyar lakosság nem hajlandó jelentősen növelni költéseit, inkább megtakarít, az viszont átrendeződött, hogy hova teszi a pénzét.

Bucsky Péter
2024. július 23. 05:19 Közélet, Vállalat

A pénz már a Molnál van, de jobb lesz-e a magyar hulladékos rendszer?

Fél év alatt elvitte a Mol az ágazati profit harmadát, miközben nőtt a hazai hulladékgyűjtés és kezelés korábban átlagosnak számító költségszintje.