Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2023. május 13. 13:03 Adat

A mély válságot megússzuk, de a kilábalás lassú lesz Magyarországon

Romlott a lakosság fizetőképessége az idei év első negyedévében 2022 azonos időszakához viszonyítva az Intrum és a GKI kutatása szerint. A legnagyobb visszaesés a Nyugat-Dunántúlon történt, míg az észak-magyarországi és a dél-alföldi térségekben csak kisebb mértékben romlott a fizetőképesség.

Miért fontos ez? A fizetőképesség arról árulkodik, hogy a lakosság mennyire tudja a hiteleit és egyéb kötelezettségeit törleszteni – és végső soron a konjunkturális kilátásokat is mutatja. A mutató összefügg a gazdasági növekedéssel, a fogyasztással és a banki hitelezéssel.

Számokban: Az előző negyedévben 2022 azonos időszakához képest 86 százalékkal alacsonyabb szinten állt az Intrum országos fizetőképességi indexe, a 2013-2014-es éveket idézve. A regionális mutatókat nézve jól látszanak az országon belül éles területi különbségek a visszaesés tekintetében.

Tágabb kontextus: az indexet az Intrum követeléskezelő adatbázisából kinyert adatok, a GKI a lakosság helyzetéről és pénzügyi várakozásairól szóló felmérésének eredményei és a Magyar Nemzeti Bank kamatokra vonatkozó statisztikái alkotják.

Mi várható? A friss adatok szerint növekedhet idén a nemteljesítő hitelek aránya, továbbá mély válság helyett elhúzódó recesszió és lassú kilábalás várható. A fizetőképesség romlását a magas infláció, a költségvetési megszorítások és a bizonytalan nemzetközi gazdasági kilátások okozzák az Intrum elemzése szerint.

Igen, de: az árak elérték azt a szintet, ahol a kereslet már esni kezd, az infláció tehát tetőzni látszik, és az irányadó kamat csökkentésére is lassan sor kerülhet –  a recesszió azonban aligha elkerülhető, a GKI a GDP fél százalékos visszaesésére számít idén.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkIlyen zuhanást akkor sem láttunk az üzletekben, amikor a járvány miatt leállt az országSoha nem látott mértékben zuhant az élelmiszerüzletek forgalma is. A ma közzétett adatok nem festenek túl szép képet a gazdaság állapotáról.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA magyarok lettek a régió spórolórekorderei az év elejénA lengyeleknél, szlovákoknál és cseheknél is nagyobb mértékben fogták vissza a vásárlásaikat az év elején.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkIlyen is rég volt, érdemben olcsóbb lett a nagy bevásárlásMost már két egymás utáni hónapban is egyre kevesebbet fizettünk a nagy bevásárlásunk alkalmával, éves összehasonlításban pedig áprilisban már „csak” 35,6 százalékos drágulást mértünk.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat gki intrum konjunktúra konjunktúramutató Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Debreczeni Anna
2024. április 3. 10:22 Adat, Élet

Lettországban él a legtöbb, Görögországban a legkevesebb gyermek állami gondozásban lakosságarányosan

Magyarországon a 20 463 állami gondozott gyermek 70 százaléka családoknál, 30 százaléka intézményekben élt a 2021-es adatok szerint.

Bucsky Péter
2024. április 3. 04:33 Adat, Közélet

Kozmetikázott adatokkal tupírozza fel Lázár minisztériuma az ország- és vármegyebérletek eredményeit

Megkapargattuk a sikerpropaganda felszínét, ennek nyomán a KSH jelezni fogja, hogy az új adatok nem összehasonlíthatók a korábbiakkal.

Fontos

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Kiss Péter
2024. április 11. 04:34 Pénz

A kínai ingatlanpiaci válság Amerikával ellentétben nem fog rendszerszintű krízissé fajulni

Az ország új növekedési modellje már nem az ingatlanpiacra fog támaszkodni, így annak gazdasági súlya tovább csökken, és ez a részvénypiacra is hatással lesz.