Hírlevél feliratkozás
Pálos Máté
2023. április 26. 10:03 Adat

Szinte biztos anyagi nélkülözésre ítél egy gyereket Magyarországon a szülei alacsony iskolai végzettsége

Magyarországon az alacsony végzettségű, vagyis maximum érettségivel rendelkező szülők gyerekeinek több mint háromnegyede él anyagi nélkülözésben, ez az arány csak két EU-s országban magasabb, Romániában és Bulgáriában. Ugyanakkor például Lengyelországban csak 9 százalék az Eurostat adatai szerint.

Mindent összevetve az EU-ban a gyerekek 11 százaléka élt meg 2021-ben anyagi nélkülözést. Átlagosan az EU-ban a maximum érettségivel rendelkező szülők gyerekeinek 39 százaléka, míg a magasabb, tehát minimum felsőfokú végzettséggel rendelkező szülők gyerekeinek 4 százaléka élt anyagi nélkülözésben 2021-ben.

Magyarországon az adatok sokkal kedvezőtlenebbek az EU-átlagnál: az alacsony iskolai végzettségű szülők gyerekeinek 78 százaléka volt anyagi nélkülöző. Ez az arány csak két országban magasabb, Bulgáriában 83 százalék, Romániában pedig 85 százalék.

A skála másik végén Észtországot, Németországot és Lengyelországot találjuk. Lengyelországban az alacsony iskolai végzettségű szülők gyerekei közül csak 9 százalék tapasztalt anyagi nélkülözést.

A felsőfokú végzettséggel rendelkező magyar szülőknél a nélkülöző gyerekek aránya megegyezik az EU-átlaggal. Romániában és Bulgáriában ezen a szinten is rosszabbak a mutatók, mint az átlag, a legrosszabb adat pedig itt Görögországé: a felsőfokú végzettségű görög szülők gyerekeinek 16 százaléka élt anyagi nélkülözésben.

Anyagi nélkülözésben élő gyereknek azt nevezzük, aki 16 év alatti, és legalább hárommal nem rendelkezik 17 olyan képesség közül, mint mondjuk az új ruhák vásárlása, két pár cipő birtoklása, iskolai kirándulásokon való részvétel, kellően meleg otthon, friss gyümölcs-zöldség napi fogyasztása vagy éppen otthoni internetelérés.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkPont a hátrányos helyzetű iskolákba kellenének a legjobb tanárokHa egy kezdő finn tanár Lappföldre megy tanítani, többszörös bért kap; idehaza viszont már annak is örülni kell, ha a végzettek nem egyből a közoktatáson kívül keresik a boldogulást.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMagyarországon csúszhatnak a legtöbben szegénységbe az egész EU-ban a magasabb infláció miattMiért ilyen magas az infláció itthon, és miért ilyen nagy a jövedelmi alapú inflációs egyenlőtlenség? Hogyan hat a drágulás a szegénységre? A G7 Podcast vendége Menyhért Bálint közgazdász volt.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMinden tizedik magyar fiatal súlyosan nélkülöző, ennél csak pár uniós országban rosszabb a helyzetCsak Romániában, Bulgáriában és Görögországban rosszabb a helyzet.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat anyagi nélkülözés gyerekek oktatási egyenlőtlenség Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Debreczeni Anna
2024. április 3. 10:22 Adat, Élet

Lettországban él a legtöbb, Görögországban a legkevesebb gyermek állami gondozásban lakosságarányosan

Magyarországon a 20 463 állami gondozott gyermek 70 százaléka családoknál, 30 százaléka intézményekben élt a 2021-es adatok szerint.

Bucsky Péter
2024. április 3. 04:33 Adat, Közélet

Kozmetikázott adatokkal tupírozza fel Lázár minisztériuma az ország- és vármegyebérletek eredményeit

Megkapargattuk a sikerpropaganda felszínét, ennek nyomán a KSH jelezni fogja, hogy az új adatok nem összehasonlíthatók a korábbiakkal.

Fontos

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Kiss Péter
2024. április 11. 04:34 Pénz

A kínai ingatlanpiaci válság Amerikával ellentétben nem fog rendszerszintű krízissé fajulni

Az ország új növekedési modellje már nem az ingatlanpiacra fog támaszkodni, így annak gazdasági súlya tovább csökken, és ez a részvénypiacra is hatással lesz.