Hírlevél feliratkozás
Pálos Máté
2023. április 11. 12:22 Adat

Minden tizedik magyar fiatal súlyosan nélkülöző, ennél csak pár uniós országban rosszabb a helyzet

Az Európai Unióban (EU) a súlyos társadalmi és anyagi deprivációban élők aránya 6,1 százalék volt a fiatalok között 2021-ben. A teljes populációban ugyanez kissé magasabb, 6,3 százalék az Eurostat adatai alapján.

A szórás elég nagy, de akárhogy nézzük, Magyarország a 15-29 év közötti nélkülöző fiatalok arányát tekintve a sereghajtók között található, a magyar arány az EU-átlag 1,7 szerese.  

Igen kevés, 3 százalék alatti a társadalmi és anyagi nélkülözésben élő fiatalok aránya Lengyelországban, Svédországban, Csehországban, Hollandiában, Horvátországban, Szlovéniában, Finnországban, Ausztriában és Észtországban. Az utóbbi négyben egy százalék alatti vagy azt éppen csak meghaladó az arány.

A legrosszabb arányt Romániában találjuk 23,1 százalékkal, ezt követi Bulgária és Görögország 18,7 és 14,2 százalékkal. Ez után következik Magyarország, 10,3 százalékkal. Az EU-ban Magyarországon él tehát a negyedik legtöbb nélkülöző fiatal a népesség nagyságához képest.

Ráadásul arányuk az elmúlt években növekedett: 2019-ben ugyanez az adat Magyarországon 8,1 százalék volt, míg 2020-ban 9 százalék.

Az EU-átlag is nőtt 2019 és 2020 között: 2019-ben 5,4 százalék volt, 2020-ban pedig 6,4. Tehát míg a magyar adat 2021-re is romlott, az EU egészében már javult ez a mutató.

Tavaly ugyanezen a listán Magyarország még az ötödik volt, idén viszont Írországban kedvezőbben alakult a mutató, ezért maga mögött hagyta Magyarországot. 

A szociális-anyagi depriváció vagy anyagi nélkülözés mutatója egy összetett indikátor, amely az „adekvát élethez” szükséges anyagi javak megszerzésére való képtelenséget jelöli. Akkor esik bele egy egyén a nélkülöző kategóriába, ha egyéni és háztartási szinten összesen hetet nélkülöz a 13 meghatározott tételből*Személyes szint:
nincs internet-hozzáférése,
nem tudja lecserélni a cserére szoruló ruhadarabját,
nincs legalább két pár cipője,
nem tud saját magára költeni minden héten egy kevés pénzt,
nem engedhet meg magának rendszeres szabadidős programokat,
nem engedheti meg magának, hogy legalább havonta egyszer barátokkal vagy családdal egyen/igyon.
Háztartási szint:
nem tud időben lakbért vagy rezsit fizetni,
nem tud rendesen fűteni,
nincs pénze váratlan kiadásokra,
nem tud minden második nap húst, halat enni,
nincs pénze egy hét üdülésre,
nincs autója,
nem tudja lecserélni az elhasználódott bútorát.
: ilyen például a nem várt kiadásokkal való megbirkózás, a régi bútorok lecserélésére való képesség vagy éppen az internetkapcsolat (részletek a csillagra kattintva).

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkCsaknem minden tizedik magyar fiatal súlyos nélkülözőnek számítMegtörte a szegény magyar fiatalok arányának csökkenését a járvány, de vannak régiós ellenpéldák is, Szlovákiában például javult a fiatalok helyzete.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA régió legnagyobb szegénységcsökkenése a többi visegrádi ország megközelítésére volt elég2012 után harmadára csökkent a nélkülözők száma, de a többi visegrádi országban még a nagy javulás ellenére is kevesebb a szegény, mint Magyarországon.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkHárom magyar megye gyorsabban öregszik el az átlagosnál a következő évtizedekbenAz egész EU-ban folytatódik a népesség elöregedése, a jelenség azonban változatosan érinti az egyes térségeket. Van, ahol növekszik a fiatalok aránya.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat depriváció fiatalok súlyos Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Török Zoltán
2024. május 25. 05:07 Adat

Nagyot ugrott a pannon puma, de mire mentünk vele?

A régión belül különösen Magyarország és Szlovákia vált külföldi multik alacsony hozzáadott értékű termelőegységeinek lerakatává az uniós tagság 20 éve alatt.

Hajdu Miklós
2024. május 24. 13:41 Adat, Világ

Kolozsváron metrót építenek annyi pénzből, amennyiért a Déli Körvasutat fejlesztik Budapesten

Sőt, ha figyelembe vesszük, hogy a budapesti vasútfelújítás nem is érinti a vonal teljes hosszát, akkor olcsóbbra jön ki a kolozsvári metróépítés kilométerenkénti költsége.

Stubnya Bence
2024. május 24. 10:23 Adat, Élet

A fiatalok több mint fele legszívesebben elköltözne Magyarországról

Csak a ciprusi fiatalok között vannak vannak többen a magyaroknál a külföldre költözést tervezők az Európai Unió tagországainak mezőnyében.

Fontos

Stubnya Bence
2024. május 24. 05:10 Adat, Élet

Gyorsabban jövünk ki a megélhetési válságból a várakozásokhoz képest

Egyre több jel utal arra, hogy a tavalyi sokk után bátrabban fogyasztunk az év elején, mint ami várható volt. Kár, hogy az ipar közben mélyrepülésben van.

Stubnya Bence
2024. május 23. 13:49 Vállalat

Az egész magyar gazdaság megérzi, ha le kell állnia a gödi akkugyárnak

Komoly gazdasági érdekekkel állnak szemben a civilek jogos környezetvédelmi aggályai, ezért hatalmas tétje van a másodfokú bírósági döntésnek.

Hajdu Miklós
2024. május 23. 10:43 Közélet, Vállalat

Sokmilliárdos pénzhegyen ülő állami cég került Lázár János alapítványának tulajdonába

Évről évre több milliárd forintos nyereséget ér el az a vállalat, amit most adott át ingyen az állam a Lázár János által kezelt alapítványnak.