Hírlevél feliratkozás
Pálos Máté
2023. április 11. 12:22 Adat

Minden tizedik magyar fiatal súlyosan nélkülöző, ennél csak pár uniós országban rosszabb a helyzet

Az Európai Unióban (EU) a súlyos társadalmi és anyagi deprivációban élők aránya 6,1 százalék volt a fiatalok között 2021-ben. A teljes populációban ugyanez kissé magasabb, 6,3 százalék az Eurostat adatai alapján.

A szórás elég nagy, de akárhogy nézzük, Magyarország a 15-29 év közötti nélkülöző fiatalok arányát tekintve a sereghajtók között található, a magyar arány az EU-átlag 1,7 szerese.  

Igen kevés, 3 százalék alatti a társadalmi és anyagi nélkülözésben élő fiatalok aránya Lengyelországban, Svédországban, Csehországban, Hollandiában, Horvátországban, Szlovéniában, Finnországban, Ausztriában és Észtországban. Az utóbbi négyben egy százalék alatti vagy azt éppen csak meghaladó az arány.

A legrosszabb arányt Romániában találjuk 23,1 százalékkal, ezt követi Bulgária és Görögország 18,7 és 14,2 százalékkal. Ez után következik Magyarország, 10,3 százalékkal. Az EU-ban Magyarországon él tehát a negyedik legtöbb nélkülöző fiatal a népesség nagyságához képest.

Ráadásul arányuk az elmúlt években növekedett: 2019-ben ugyanez az adat Magyarországon 8,1 százalék volt, míg 2020-ban 9 százalék.

Az EU-átlag is nőtt 2019 és 2020 között: 2019-ben 5,4 százalék volt, 2020-ban pedig 6,4. Tehát míg a magyar adat 2021-re is romlott, az EU egészében már javult ez a mutató.

Tavaly ugyanezen a listán Magyarország még az ötödik volt, idén viszont Írországban kedvezőbben alakult a mutató, ezért maga mögött hagyta Magyarországot. 

A szociális-anyagi depriváció vagy anyagi nélkülözés mutatója egy összetett indikátor, amely az „adekvát élethez” szükséges anyagi javak megszerzésére való képtelenséget jelöli. Akkor esik bele egy egyén a nélkülöző kategóriába, ha egyéni és háztartási szinten összesen hetet nélkülöz a 13 meghatározott tételből*Személyes szint:
nincs internet-hozzáférése,
nem tudja lecserélni a cserére szoruló ruhadarabját,
nincs legalább két pár cipője,
nem tud saját magára költeni minden héten egy kevés pénzt,
nem engedhet meg magának rendszeres szabadidős programokat,
nem engedheti meg magának, hogy legalább havonta egyszer barátokkal vagy családdal egyen/igyon.
Háztartási szint:
nem tud időben lakbért vagy rezsit fizetni,
nem tud rendesen fűteni,
nincs pénze váratlan kiadásokra,
nem tud minden második nap húst, halat enni,
nincs pénze egy hét üdülésre,
nincs autója,
nem tudja lecserélni az elhasználódott bútorát.
: ilyen például a nem várt kiadásokkal való megbirkózás, a régi bútorok lecserélésére való képesség vagy éppen az internetkapcsolat (részletek a csillagra kattintva).

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkCsaknem minden tizedik magyar fiatal súlyos nélkülözőnek számítMegtörte a szegény magyar fiatalok arányának csökkenését a járvány, de vannak régiós ellenpéldák is, Szlovákiában például javult a fiatalok helyzete.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA régió legnagyobb szegénységcsökkenése a többi visegrádi ország megközelítésére volt elég2012 után harmadára csökkent a nélkülözők száma, de a többi visegrádi országban még a nagy javulás ellenére is kevesebb a szegény, mint Magyarországon.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkHárom magyar megye gyorsabban öregszik el az átlagosnál a következő évtizedekbenAz egész EU-ban folytatódik a népesség elöregedése, a jelenség azonban változatosan érinti az egyes térségeket. Van, ahol növekszik a fiatalok aránya.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat depriváció fiatalok súlyos Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Váczi István
2024. április 26. 04:39 Adat, Világ

Kimeríthetetlen orosz hadsereg? Egyre fogy az egyik legfontosabb fegyverük

Népszerű elképzelés, hogy az orosz hadsereg szinte bármekkora veszteséget képes pótolni, ám a Szovjetunióról örökölt fegyverkészletek sem végtelenek.

Bucsky Péter
2024. április 25. 04:39 Adat, Élet

Több ezer milliárdos rezsivédelem után a magyarok harmada fával fűt

Az energiaválság megmutatta, hogy miért tévút hosszú távon a rezsicsökkentés, amelyből ráadásul az igazán szegények többsége ki is marad, hiszen fával fűt.

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.

Fontos

Hajdu Miklós
2024. április 28. 04:33 Élet

Ha így megy tovább, az alapkamat helyett a folyók vízállása határozza meg az inflációt

Eddig a globális felmelegedés árakra gyakorolt hatásait többnyire átmenetinek, esetlegesnek tartották az elemzők, de eljött az ideje a szemléletváltásnak.

Avatar
2024. április 27. 04:37 Világ

Amerika részben hátat fordít a fenntarthatóságnak, Európa még kitart

Bár az ESG-célkitűzéseket mindössze néhány évvel ezelőtt állították fel, már annyi feszültséget okoztak, hogy az Egyesült Államokban részben feladták őket.

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.