Hírlevél feliratkozás
Pálos Máté
2023. április 11. 12:22 Adat

Minden tizedik magyar fiatal súlyosan nélkülöző, ennél csak pár uniós országban rosszabb a helyzet

Az Európai Unióban (EU) a súlyos társadalmi és anyagi deprivációban élők aránya 6,1 százalék volt a fiatalok között 2021-ben. A teljes populációban ugyanez kissé magasabb, 6,3 százalék az Eurostat adatai alapján.

A szórás elég nagy, de akárhogy nézzük, Magyarország a 15-29 év közötti nélkülöző fiatalok arányát tekintve a sereghajtók között található, a magyar arány az EU-átlag 1,7 szerese.  

Igen kevés, 3 százalék alatti a társadalmi és anyagi nélkülözésben élő fiatalok aránya Lengyelországban, Svédországban, Csehországban, Hollandiában, Horvátországban, Szlovéniában, Finnországban, Ausztriában és Észtországban. Az utóbbi négyben egy százalék alatti vagy azt éppen csak meghaladó az arány.

A legrosszabb arányt Romániában találjuk 23,1 százalékkal, ezt követi Bulgária és Görögország 18,7 és 14,2 százalékkal. Ez után következik Magyarország, 10,3 százalékkal. Az EU-ban Magyarországon él tehát a negyedik legtöbb nélkülöző fiatal a népesség nagyságához képest.

Ráadásul arányuk az elmúlt években növekedett: 2019-ben ugyanez az adat Magyarországon 8,1 százalék volt, míg 2020-ban 9 százalék.

Az EU-átlag is nőtt 2019 és 2020 között: 2019-ben 5,4 százalék volt, 2020-ban pedig 6,4. Tehát míg a magyar adat 2021-re is romlott, az EU egészében már javult ez a mutató.

Tavaly ugyanezen a listán Magyarország még az ötödik volt, idén viszont Írországban kedvezőbben alakult a mutató, ezért maga mögött hagyta Magyarországot. 

A szociális-anyagi depriváció vagy anyagi nélkülözés mutatója egy összetett indikátor, amely az „adekvát élethez” szükséges anyagi javak megszerzésére való képtelenséget jelöli. Akkor esik bele egy egyén a nélkülöző kategóriába, ha egyéni és háztartási szinten összesen hetet nélkülöz a 13 meghatározott tételből*Személyes szint:
nincs internet-hozzáférése,
nem tudja lecserélni a cserére szoruló ruhadarabját,
nincs legalább két pár cipője,
nem tud saját magára költeni minden héten egy kevés pénzt,
nem engedhet meg magának rendszeres szabadidős programokat,
nem engedheti meg magának, hogy legalább havonta egyszer barátokkal vagy családdal egyen/igyon.
Háztartási szint:
nem tud időben lakbért vagy rezsit fizetni,
nem tud rendesen fűteni,
nincs pénze váratlan kiadásokra,
nem tud minden második nap húst, halat enni,
nincs pénze egy hét üdülésre,
nincs autója,
nem tudja lecserélni az elhasználódott bútorát.
: ilyen például a nem várt kiadásokkal való megbirkózás, a régi bútorok lecserélésére való képesség vagy éppen az internetkapcsolat (részletek a csillagra kattintva).

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkCsaknem minden tizedik magyar fiatal súlyos nélkülözőnek számítMegtörte a szegény magyar fiatalok arányának csökkenését a járvány, de vannak régiós ellenpéldák is, Szlovákiában például javult a fiatalok helyzete.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA régió legnagyobb szegénységcsökkenése a többi visegrádi ország megközelítésére volt elég2012 után harmadára csökkent a nélkülözők száma, de a többi visegrádi országban még a nagy javulás ellenére is kevesebb a szegény, mint Magyarországon.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkHárom magyar megye gyorsabban öregszik el az átlagosnál a következő évtizedekbenAz egész EU-ban folytatódik a népesség elöregedése, a jelenség azonban változatosan érinti az egyes térségeket. Van, ahol növekszik a fiatalok aránya.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat depriváció fiatalok súlyos Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Jandó Zoltán
2023. december 2. 15:41 Adat, Vállalat

Lefeleződött a diósgyőri stadion megtérülési ideje, már csak 262 év

Újabb öt évig a diósgyőri futballcsapatot fenntartó cég üzemeltetheti a 2018-ban átadott, 13 milliárd forintból felújított miskolci stadiont.

Fabók Bálint
2023. november 30. 09:52 Adat

Mely magyar városok a leginkább vallásosok?

Kapuvár a római katolikusok, Nagyecsed a reformátusok, Kiskőrös az evangélikusok vallási központja a lakosság vallásossága alapján.

Torontáli Zoltán
2023. november 29. 17:47 Adat, Élet

Budapesten a nők 77 , Észak-Magyarországon viszont kevesebb mint 63 százaléka dolgozik

A nemek közötti foglalkoztatási különbség Magyarországon átlagosan 9 százalékpontos, ami sokkal inkább az észak-déli, mintsem gazdasági alapú megosztottságra rímel.

Fontos

Stubnya Bence
2023. december 2. 13:08 Vállalat

5 év alatt feleződött a makói Continental állománya, most újra embereket küldenek el

2018 szeptemberében még több mint háromezren, idén szeptemberben már csak a 1660-an dolgoztak a makói üzemben.

Nagy Zsolt
2023. december 2. 04:34 Közélet, Podcast

Minden élőlényben ott ketyeg egy belső óra, de mi a sajátunkat egy évszázada elállítottuk

A G7 Mentés másként című podcastjának vendége Dr. Preubl György pszichiáter, a Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézetének igazgatója.

Hajdu Miklós
2023. december 1. 18:19 Közélet

Nem volt teljesen váratlan az Országos Meteorológiai Szolgálat megszüntetése

Többször is átalakítást ígért a kormány: most megszünteti a szervezetet és egy állami Zrt.-re bízza az időjárás-jelentéseket.