Hírlevél feliratkozás
Fabók Bálint
2023. február 14. 15:14 Adat

Megbicsaklott a magyar felzárkózás a gazdaság fékezése miatt

A ma megjelent negyedéves GDP-adatok alapján Magyarország technikai recesszióba került. Az éves gazdasági növekedés ugyan alacsonyabb lett a vártnál, de az első félév jelentős növekedése miatt viszonylag magas maradt.

Számokban: az előző év azonos időszakához képest a GDP 0,9 százalékkal nőtt. Ez a változásokra lassabban reagáló mutató is meredek lassulást mutat, ha pedig az előző negyedévhez viszonyítunk – amely érzékenyebb a trendekre -, akkor csökkent a GDP 0,4 százalékkal. 

Miért fontos ez? Mivel sorrendben a második negyedévben csökkent a GDP, technikai recesszióba kerültünk. Az elmúlt tíz évben két ilyen időszak volt: 2012-ben és a Covid első hulláma idején.

  • A mostani helyzet azért tűnik nehezebbnek, mert a korábbi esetekkel ellentétben a zsugorodó gazdaság most növekvő árakkal párosul.

Tágabb kontextus: az elmúlt tíz évben egy-egy negyedévben fordult elő, hogy az alacsonyabb bázisról induló magyar növekedést meghaladta az EU-átlag, így nagy kérdés, hogy a jelenleg meredekebbnek tűnő magyar visszaesés mennyire bizonyul átmenetinek. 

Korábbi várakozások: az első félévi, viszonylag magas növekedés után az elemzők többsége 5,5-6 százalékos növekedést várt 2022-tól. A KSH mostani közlése alapján ennél végül alacsonyabb, 4,6 százalékos lett az éves növekedés.

Miért történt ez? A KSH szerint az éves növekedés hátterében leginkább az autó- és az akkumulátorgyártás, az ingatlanpiac és a logisztika növekedése áll, az évszázad egyik legsúlyosabb aszályától sújtott mezőgazdaság pedig visszahúzta a GDP-t. A jelentősen csökkenő lakossági fogyasztás is a visszaeső tempó okai között van.

Reakciók: Varga Mihály pénzügyminiszter jó hírként jellemezte a publikált adatokat, külön jó hírnek nevezve, hogy az előző év azonos időszakához képest 0,4 százalékos*A miniszter a nyers adatot használta, a cikk korábbi részében említett 0,9 százalékos növekedés a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adat. növekedés volt az utolsó negyedévben. Arról nem beszélt, hogy az elmúlt két negyedévben kisebb lett a gazdaság.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkTöbb szektor visszaesése ellenére is nőni tudott év végén az ipari termelésAz energaintenzív ágazatok visszaesését ellensúlyozni tudták máshol, a németek ipar a vártnál rosszabbul teljesített.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkOlyan hír jött a magyar gazdaságról, ami a forintot hosszabb távon is erősíthetiA várnál jóval kisebb lett a magyar kereskedelmi mérleg hiánya decemberben. Most úgy néz ki, ez a forint támasza lehet a következő hónapokban is.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkTöbb mint húszéves rekord dőlt meg a magyar élelmiszerboltokbanTizedével kevesebb termékért fizettünk 25 százalékkal többet decemberben, mint egy évvel korábban. Ilyen visszaeséshez még csak hasonlót sem láttunk.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat gdp GDP-növekedés magyar gazdaság Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Fabók Bálint
2023. október 2. 15:03 Adat

Karikó Katalin az első nő, aki kelet-európai állampolgárként tudományos Nobel-díjat kapott

Eddig mindössze három kelet-európai származású nő nyert tudományos Nobelt, közülük Karikó az első, aki megtartotta eredeti állampolgárságát.

Fabók Bálint
2023. október 2. 11:23 Adat

Eddig is a legdrágább volt az EU-ban az éves magyar autópálya-matrica, amely 16 százalékkal drágul jövőre

A matricás rendszert használó EU-s országok közül eddig is Magyarországon volt legdrágább az éves sztrádadíj.

Hajdu Miklós
2023. szeptember 29. 16:23 Adat

A népszámlálási adatok erősen árnyalják azt az elméletet, hogy Magyarország ipari összeszerelőüzemmé vált

Mostanra a legnagyobb arányban felsőfokú végzettséghez kötött munkát végeznek a dolgozó magyarok, az ipari és építőipari szakmák háttérbe szorultak.

Fontos

Kolozsi Ádám
2023. október 2. 13:39 Élet

„Anyukám mindig meghallgatta a rádióban, hogy ki kapta a Nobel-díjat. Hát most összejött” – mondta Karikó Katalin díja után a G7-nek

A nemzetközi tudományosságban is egészen ritka, hogy az átütő alkalmazási eredmények után alig három évvel valakit a világ legnagyobb tudományos elismerésében részesítsenek.

Kolozsi Ádám
2023. október 2. 09:03 Világ

A magyar kormánymédia alapján nehéz lenne megérteni, mi történik éppen Svédországban

Bevándorlógettók, vérbosszú és gengszterrap: a svéd hadsereget is bevetnék az elszabadult bandaháborúk megállítására.

Pálos Máté Hajdu Miklós
2023. október 2. 04:34 Közélet

Sokkal jobban keres, aki tovább tanul – még több diplomás kellene, mégis felrobbant az iskolaelhagyók aránya

Az érettségi, a szakképesítés és a főiskolai diploma is jelentős bértöbbletet hoz a munkaerőpiacon, a kormány a tankötelezettség leszállításával mégis több ezer fiatalt engedett ki 8 általánossal az oktatási rendszerből.