Hírlevél feliratkozás
Fabók Bálint
2023. február 14. 15:14 Adat

Megbicsaklott a magyar felzárkózás a gazdaság fékezése miatt

A ma megjelent negyedéves GDP-adatok alapján Magyarország technikai recesszióba került. Az éves gazdasági növekedés ugyan alacsonyabb lett a vártnál, de az első félév jelentős növekedése miatt viszonylag magas maradt.

Számokban: az előző év azonos időszakához képest a GDP 0,9 százalékkal nőtt. Ez a változásokra lassabban reagáló mutató is meredek lassulást mutat, ha pedig az előző negyedévhez viszonyítunk – amely érzékenyebb a trendekre -, akkor csökkent a GDP 0,4 százalékkal. 

Miért fontos ez? Mivel sorrendben a második negyedévben csökkent a GDP, technikai recesszióba kerültünk. Az elmúlt tíz évben két ilyen időszak volt: 2012-ben és a Covid első hulláma idején.

  • A mostani helyzet azért tűnik nehezebbnek, mert a korábbi esetekkel ellentétben a zsugorodó gazdaság most növekvő árakkal párosul.

Tágabb kontextus: az elmúlt tíz évben egy-egy negyedévben fordult elő, hogy az alacsonyabb bázisról induló magyar növekedést meghaladta az EU-átlag, így nagy kérdés, hogy a jelenleg meredekebbnek tűnő magyar visszaesés mennyire bizonyul átmenetinek. 

Korábbi várakozások: az első félévi, viszonylag magas növekedés után az elemzők többsége 5,5-6 százalékos növekedést várt 2022-tól. A KSH mostani közlése alapján ennél végül alacsonyabb, 4,6 százalékos lett az éves növekedés.

Miért történt ez? A KSH szerint az éves növekedés hátterében leginkább az autó- és az akkumulátorgyártás, az ingatlanpiac és a logisztika növekedése áll, az évszázad egyik legsúlyosabb aszályától sújtott mezőgazdaság pedig visszahúzta a GDP-t. A jelentősen csökkenő lakossági fogyasztás is a visszaeső tempó okai között van.

Reakciók: Varga Mihály pénzügyminiszter jó hírként jellemezte a publikált adatokat, külön jó hírnek nevezve, hogy az előző év azonos időszakához képest 0,4 százalékos*A miniszter a nyers adatot használta, a cikk korábbi részében említett 0,9 százalékos növekedés a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adat. növekedés volt az utolsó negyedévben. Arról nem beszélt, hogy az elmúlt két negyedévben kisebb lett a gazdaság.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkTöbb szektor visszaesése ellenére is nőni tudott év végén az ipari termelésAz energaintenzív ágazatok visszaesését ellensúlyozni tudták máshol, a németek ipar a vártnál rosszabbul teljesített.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkOlyan hír jött a magyar gazdaságról, ami a forintot hosszabb távon is erősíthetiA várnál jóval kisebb lett a magyar kereskedelmi mérleg hiánya decemberben. Most úgy néz ki, ez a forint támasza lehet a következő hónapokban is.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkTöbb mint húszéves rekord dőlt meg a magyar élelmiszerboltokbanTizedével kevesebb termékért fizettünk 25 százalékkal többet decemberben, mint egy évvel korábban. Ilyen visszaeséshez még csak hasonlót sem láttunk.

Adat gdp GDP-növekedés magyar gazdaság Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Pálos Máté
2023. március 27. 09:52 Adat

Nagyon leszakadtak a magyar kistelepüléseken élők digitális képességei

A magyar kistelepüléseken élők 14 százaléka rendelkezik az alapvetőnél magasabb digitális készségekkel, az EU tagállamai közül csak háromban mértek ennél rosszabb adatot.

Torontáli Zoltán
2023. március 26. 04:34 Adat, Világ

Tényleg kell nekünk ennyi élelmiszerbolt?

Európai összehasonlításban viszonylag sok dolgozóval érünk el viszonylag kis forgalmat, esélyes, hogy a magyar boltosok szétaprózzák a piacot.

Jandó Zoltán
2023. március 24. 04:34 Adat

Miközben a kormány szerint nincs alternatívája az orosz gáznak, szép csendben megindult a kiváltása

A korábbinál jóval nagyobb arányban érkezik földgáz Magyarországra olyan irányokból, ahonnan jellemzően nem orosz energiahordozó jön.

Fontos

Fabók Bálint
2023. március 27. 04:34 Élet

Balatoni nyaralás 2023: még húzósabbnak ígérkezik a lángos ára az idei szezonban

Minden büfés a szomszédját lesi, hogy mennyiért adja majd a terméket. Az idei nyár sokaknak lesz vízválasztó.

Hajdu Miklós
2023. március 26. 15:47 Tech

Azok a technikusok is aggódhatnak a ChatGPT miatt, akiket a robotok hoztak jó munkaerőpiaci helyzetbe

Sőt, a legújabb fejlesztések már nem csak a rutinszerű feladatok gépesítésére alkalmasak, hanem a kreativitást igénylő tevékenységek elvégzéséből is kivehetik a részüket.

Nagy Zsolt
2023. március 25. 16:47 Élet

A halálozási adatokon is látszik az óraátállítás miatti alvásmegvonás

Az óraátállítás egészségre gyakorolt negatív hatása kimutatható.