Hírlevél feliratkozás
Fabók Bálint
2023. február 14. 15:14 Adat

Megbicsaklott a magyar felzárkózás a gazdaság fékezése miatt

A ma megjelent negyedéves GDP-adatok alapján Magyarország technikai recesszióba került. Az éves gazdasági növekedés ugyan alacsonyabb lett a vártnál, de az első félév jelentős növekedése miatt viszonylag magas maradt.

Számokban: az előző év azonos időszakához képest a GDP 0,9 százalékkal nőtt. Ez a változásokra lassabban reagáló mutató is meredek lassulást mutat, ha pedig az előző negyedévhez viszonyítunk – amely érzékenyebb a trendekre -, akkor csökkent a GDP 0,4 százalékkal. 

Miért fontos ez? Mivel sorrendben a második negyedévben csökkent a GDP, technikai recesszióba kerültünk. Az elmúlt tíz évben két ilyen időszak volt: 2012-ben és a Covid első hulláma idején.

  • A mostani helyzet azért tűnik nehezebbnek, mert a korábbi esetekkel ellentétben a zsugorodó gazdaság most növekvő árakkal párosul.

Tágabb kontextus: az elmúlt tíz évben egy-egy negyedévben fordult elő, hogy az alacsonyabb bázisról induló magyar növekedést meghaladta az EU-átlag, így nagy kérdés, hogy a jelenleg meredekebbnek tűnő magyar visszaesés mennyire bizonyul átmenetinek. 

Korábbi várakozások: az első félévi, viszonylag magas növekedés után az elemzők többsége 5,5-6 százalékos növekedést várt 2022-tól. A KSH mostani közlése alapján ennél végül alacsonyabb, 4,6 százalékos lett az éves növekedés.

Miért történt ez? A KSH szerint az éves növekedés hátterében leginkább az autó- és az akkumulátorgyártás, az ingatlanpiac és a logisztika növekedése áll, az évszázad egyik legsúlyosabb aszályától sújtott mezőgazdaság pedig visszahúzta a GDP-t. A jelentősen csökkenő lakossági fogyasztás is a visszaeső tempó okai között van.

Reakciók: Varga Mihály pénzügyminiszter jó hírként jellemezte a publikált adatokat, külön jó hírnek nevezve, hogy az előző év azonos időszakához képest 0,4 százalékos*A miniszter a nyers adatot használta, a cikk korábbi részében említett 0,9 százalékos növekedés a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adat. növekedés volt az utolsó negyedévben. Arról nem beszélt, hogy az elmúlt két negyedévben kisebb lett a gazdaság.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkTöbb szektor visszaesése ellenére is nőni tudott év végén az ipari termelésAz energaintenzív ágazatok visszaesését ellensúlyozni tudták máshol, a németek ipar a vártnál rosszabbul teljesített.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkOlyan hír jött a magyar gazdaságról, ami a forintot hosszabb távon is erősíthetiA várnál jóval kisebb lett a magyar kereskedelmi mérleg hiánya decemberben. Most úgy néz ki, ez a forint támasza lehet a következő hónapokban is.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkTöbb mint húszéves rekord dőlt meg a magyar élelmiszerboltokbanTizedével kevesebb termékért fizettünk 25 százalékkal többet decemberben, mint egy évvel korábban. Ilyen visszaeséshez még csak hasonlót sem láttunk.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat gdp GDP-növekedés magyar gazdaság Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Jandó Zoltán
2024. július 22. 16:23 Adat, Világ

Mennyi esélye van Kamala Harrisnek legyőzni Trumpot?

A fogadóirodák oddsai alapján 38 százalék, de az elmúlt hetekben már minden felmérés azt mutatta, hogy több, mint a regnáló elnöknek.

Jandó Zoltán
2024. július 22. 11:54 Adat, Vállalat

Magyar olajellátás: „ha Al Caponéval üzletelsz, legyen B-terved”

Nagyobb a füstje, mint a lángja a Lukoil-ügynek: nem valószínű, hogy az orosz olajipari cég ukrajnai szankcionálása komoly gondokat okozna a hazai energiaellátásban.

Jandó Zoltán
2024. július 21. 08:45 Adat

Rekord drága a Forma-1 Magyarországnak, mi lesz a nézőszámmal?

A hétvégén tartják a Forma-1-es Magyar Nagydíjat, amely megrendezésének lehetőségéért ezúttal közel 20 milliárd forintot fizethet az állam.

Fontos

Jandó Zoltán
2024. július 22. 04:50 Közélet, Világ

A földgáznál már lazán kiválthatná a kormány az orosz szállításokat

Az orosz gáz nagy részét már akkor is nélkülözni lehetne, ha a külügyminiszter tárgyalásain lebeszélt ügyleteknek csak a fele valósul meg.

Kiss Péter
2024. július 21. 04:56 Pénz

Mire számíthatnak a szárnyalás után a befektetők a második félévben?

Meglepően jó eredményeket hozott az első félév a tőkepiacokon, most érdemes megnézni, hogy mi várható az év második félévében.

Bukovszki András
2024. július 20. 05:39 Pénz

Még nem győztük le az inflációt

Hiába az elsőre kedvezőnek tűnő kép, ha a számok mögé nézünk, látszik, hogy az infláció alakulása tartogathat még kellemetlen meglepetéseket.