Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2023. február 6. 19:34 Adat

Több mint húszéves rekord dőlt meg a magyar élelmiszerboltokban

Közel 4 százalékkal csökkent a hazai üzletek forgalma decemberben az egy évvel korábbihoz képest a statisztikai hivatal hétfőn közzétett adatai szerint. A kiskereskedelmi forgalom ilyen mértékű visszaesése egyáltalán nem általános. Ennél nagyobb mértékű csökkenésre csak a 2008-as válságot követően, illetve a koronavírus járvány komolyabb lezárást hozó hónapjaiban volt példa. Akadt azonban egy olyan terület, ahol még ezekben az időszakokban sem láttunk hasonló zuhanást.

Sokkal kevesebbet sokkal többért

Az egyes szegmensekben ugyanis elég eltérően alakult az üzletek forgalma. Használt áruból, ruházati termékekből, számítástechnikai cikkekből és gyógyszerből például többet vásároltunk, mint egy évvel korábban, bútorból és könyvből viszont kevesebbet. Ami pedig teljesen rendhagyó volt: mennyiségben az élelmiszer jellegű vegyes kereskedések forgalma csökkent a legjobban.

Az ilyen üzletekben 10,5 százalékos volt a visszaesés, ennél nagyobb mértékű zuhanást pedig az elmúlt 20 évben egyszer sem láttunk (a KSH 2000-től teszi elérhetővé a kiskereskedelmi forgalom adatait). Sőt, még csak hasonlót sem: a korábbi rekord 2009 novemberében volt, akkor 7,9 százalékos csökkenést mértek.

Mindezt úgy, hogy a szintén több évtizedes inflációs rekord miatt értékben kifejezetten nagyot ugrott az ilyen üzletek forgalma. A KSH szerint decemberben 650 milliárd forintot hagytunk az élelmiszerboltokban. Ez pedig amellett, hogy negyedével haladja meg az egy évvel korábbit, hatalmas történelmi rekord: a korábbi csúcs ennél közel 120 milliárd forinttal volt kevesebb.

Nem sokkal kedvezőbb a helyzet, ha az elemzésbe az élelmiszerjellegű vegyeskereskedések mellé bevesszük a külön kategóriába sorolt, ital és dohányárut értékesítő kereskedelmi egységeket is. Utóbbiak forgalma egy hajszállal nőtt ugyan, a két kategóriában azonban együttesen így is 8 százalékot meghaladó mértékű volt a visszaesés. Ez utóbbi szintén bő két évtizedes rekord.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAz utcán söpörték a pengőt, amikor ennél is magasabb volt az élelmiszer-inflációA Rákosi-korszak hatósági árainak bevezetésénél lehetett még hasonló ársokk, de a mostaninál nagyobb mértékű élelmiszer-drágulás az elérhető adatok szerint a forint történetében nem volt.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat élelmiszer forgalom infláció kiskereskedelmi forgalom Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Debreczeni Anna
2024. április 3. 10:22 Adat, Élet

Lettországban él a legtöbb, Görögországban a legkevesebb gyermek állami gondozásban lakosságarányosan

Magyarországon a 20 463 állami gondozott gyermek 70 százaléka családoknál, 30 százaléka intézményekben élt a 2021-es adatok szerint.

Fontos

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.