Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2023. február 6. 19:34 Adat

Több mint húszéves rekord dőlt meg a magyar élelmiszerboltokban

Közel 4 százalékkal csökkent a hazai üzletek forgalma decemberben az egy évvel korábbihoz képest a statisztikai hivatal hétfőn közzétett adatai szerint. A kiskereskedelmi forgalom ilyen mértékű visszaesése egyáltalán nem általános. Ennél nagyobb mértékű csökkenésre csak a 2008-as válságot követően, illetve a koronavírus járvány komolyabb lezárást hozó hónapjaiban volt példa. Akadt azonban egy olyan terület, ahol még ezekben az időszakokban sem láttunk hasonló zuhanást.

Sokkal kevesebbet sokkal többért

Az egyes szegmensekben ugyanis elég eltérően alakult az üzletek forgalma. Használt áruból, ruházati termékekből, számítástechnikai cikkekből és gyógyszerből például többet vásároltunk, mint egy évvel korábban, bútorból és könyvből viszont kevesebbet. Ami pedig teljesen rendhagyó volt: mennyiségben az élelmiszer jellegű vegyes kereskedések forgalma csökkent a legjobban.

Az ilyen üzletekben 10,5 százalékos volt a visszaesés, ennél nagyobb mértékű zuhanást pedig az elmúlt 20 évben egyszer sem láttunk (a KSH 2000-től teszi elérhetővé a kiskereskedelmi forgalom adatait). Sőt, még csak hasonlót sem: a korábbi rekord 2009 novemberében volt, akkor 7,9 százalékos csökkenést mértek.

Mindezt úgy, hogy a szintén több évtizedes inflációs rekord miatt értékben kifejezetten nagyot ugrott az ilyen üzletek forgalma. A KSH szerint decemberben 650 milliárd forintot hagytunk az élelmiszerboltokban. Ez pedig amellett, hogy negyedével haladja meg az egy évvel korábbit, hatalmas történelmi rekord: a korábbi csúcs ennél közel 120 milliárd forinttal volt kevesebb.

Nem sokkal kedvezőbb a helyzet, ha az elemzésbe az élelmiszerjellegű vegyeskereskedések mellé bevesszük a külön kategóriába sorolt, ital és dohányárut értékesítő kereskedelmi egységeket is. Utóbbiak forgalma egy hajszállal nőtt ugyan, a két kategóriában azonban együttesen így is 8 százalékot meghaladó mértékű volt a visszaesés. Ez utóbbi szintén bő két évtizedes rekord.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAz utcán söpörték a pengőt, amikor ennél is magasabb volt az élelmiszer-inflációA Rákosi-korszak hatósági árainak bevezetésénél lehetett még hasonló ársokk, de a mostaninál nagyobb mértékű élelmiszer-drágulás az elérhető adatok szerint a forint történetében nem volt.

Adat élelmiszer forgalom infláció kiskereskedelmi forgalom Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Murka Domonkos
2023. március 21. 10:59 Adat, Tech

Tényleg olyan nagy baj, ha a TikTok tudja, merre járok, mit eszem, vagy milyen cipőt rendelek?

A megfigyelési kapitalizmus korában az ingyenes alapanyagot adatok formájában szolgáltatjuk, amelyből a termék születik: a viselkedésünk, cselekedeteink előrejelzése.

Bucsky Péter
2023. március 21. 04:34 Adat

Minden századik magyar gyerek már Ausztriában jár iskolába

A magyar gyerekek száma növekszik a leggyorsabban Ausztriában, néhány éven belül a németeket és a törököket is előzhetik.

Bucsky Péter
2023. március 20. 04:33 Adat, Vállalat

64 millió forintba kerül egy akkumulátorgyári munkahely a magyar állam számára

Sokféle formában támogatja a kormány az akkumulátorgyárak letelepedését, és az összegek is olyan jelentősek, hogy abból több évnyi bért ki lehet fizetni.

Fontos

Nagy Zsolt
2023. március 23. 11:39 Tech

Túl gyorsan fejlődik a ChatGPT, a szabályozás csak fut utána

Geopolitikai dilemmák és etikai aggályok sora övezi az utóbbi évek legizgalmasabb technológiai újításának előretörését.

Krekó Péter
2023. március 22. 17:34 Világ

Magyarország külpolitikáját a tehetetlenségi erő viszi előre

A magyar külpolitika, öndefiníciójával ellentétben, nem realista, érdekelvű és rugalmas, hanem éppen hogy ideologikus, dogmatikus és rugalmatlan.

Váczi István
2023. március 22. 15:17 Világ

Csillogóan berendezett kirakat lett csak a Putyin-Hszi találkozó

Szép szavakból nem volt hiány, de az orosz-kínai partnerség már nem korlátok nélküli, és egyelőre új gázvezeték sem épül.