Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2023. február 10. 18:02 Adat

Több szektor visszaesése ellenére is nőni tudott év végén az ipari termelés

Meglepően erősen zárta a tavalyi év végét a magyar ipar, aminek termelési volumene a Központi Statisztikai Hivatal keddi adatközlése alapján decemberben 2 százalékkal meghaladta az előző év hasonló időszakának teljesítményét, és a gyengébb októberi és novemberi adat után újra megközelítette a szeptemberi szintet. 

Az előző hónaphoz képest mért javulás olyan nagy volt, hogy a szezonálisan és munkanappal kiigazított adatok szerint a termelés 2022 novemberéhez képest csaknem 4 százalékkal bővült. 2022 egészében ezzel az ipar összesen hat százalékkal termelt többet, mint 2021-ben. Az alábbi ábrán a decemberi visszapattanás mellett az is látszik, hogy a magyar ipar tavaly a megugró földgáz- és áramárak ellenére az év nagy részében az előző éveket meghaladó teljesítményt nyújtott.

A pozitív adat mögött viszont egy vegyesebb kép látszik, ha a teljes ipari teljesítményt alszektorokra lebontva nézzük. Habár egyelőre ilyen részletességgel még nem elérhetőek a statisztikai hivatal adatai, a közleményükből annyi már kiderül, hogy a járműgyártás és a a villamos berendezés gyártásának kibocsátása jelentősen nőtt decemberben, viszont a feldolgozóipari alágak többségében csökkent a termelés volumene.

Mindez arra utal, hogy továbbra is egy olyan trendbe illeszkedik a magyar ipar teljesítménye, amire Robin Brooks, a washingtoni Nemzetközi Pénzügyek Intézetének (Institute of International Finance) – IIF) vezető közgazdásza hívta fel a figyelmet a pozitív meglepetést jelentő novemberi német ipari termelési adatokkal kapcsolatban. 

Brooks szerint leegyszerűsítve a meglepetést az okozta a német ipar teljesítményével kapcsolatban, hogy az autóipar és a félvezetőintenzív iparágak, tehát például a gépgyártás különféle formái a korábban vártnál jobb eredménnnyel felhúzták a teljes iparági indexet, miközben az energiaintenzív szektorok teljesítménye sem volt annyira gyenge, mint amire korábban számítani lehetett. Hasonló lebontásban vizsgálva a magyar ipar teljesítményén is látszik ez a trend tavaly novemberig, és KSH decemberre vonatkozó kommentárja is ezt erősíti meg.

Ahogy az ábrán is látszik, a legnagyobb feldolgozóipari szektor, a termelés nagyjából negyedét adó járműgyártás, a kb. 10 százalékos súlyt képviselő villamos berendezés gyártás, és a körülbelül feleekkora gépgyártás teljesítménye jelentősen meghaladja a 2021 egészére jellemző átlagot. Ezen belül is kiemelkedő a villamos berendezések gyártása, amin belül önmagában is kiemelkedik a felpörgő akkummulátorgyártás hatása (novemberben az akkumulátor, szárazelem gyártása alszektor önmagában 97 százalékkal bővült).

Az ábrán kékes árnyalatokkal ábrázolt iparágak fellendüléséhez jelentősen hozzájárul, hogy a hosszú ideig kitartó globális chiphiány 2022 utolsó hónapjaiban már kezdett túlkínálattá változni, így ez a termelési szűk keresztmetszet már nem akadályozta ezeket a szektorokat a termelési volumen növelésében (és úgy tűnik, hogy drágulás miatt visszaeső kereslet hatása még nem ellensúlyozta ezt a hatást). 

A pirosas árnyalatokkal ábrázolt energiaintenzív ágazatok közül a tavalyi év egyértelmű vesztese a feldolgozóipari termelést kb. hat százalékát adó vegyianyaggyártás, és szintén megszenvedte az energiaárak elszállását az egyenként nagyjából nyolc százalékot kiadó gumigyártás és a fémgyártás is.

A felosztásba ugyan nem illeszkedik két nagyobb alág, mivel a chipintenzív számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása november után decemberben is visszaesett, az élelmiszeripari pedig annak ellenére tartotta viszonylag jól magát, hogy a költségei nagymértékben függnek a műtrágya árától, ami a földgázéval együtt elszállt tavaly, de ezzel együtt is jelentősnek tűnik az említett szempontok magyarázóereje.

A további kilátásokkal kapcsolatban pozitív fejlemény, hogy az év elején egymást követték azok az előrejelzések, amelyek a korábbinál alacsonyabbnak ítélik a recessziós kockázatokat a magyar gazdaság szempontjából is meghatározó világgazdasági központokban (például Európa elkerülheti a recessziót, beindulhat a kínai gazdaság).

Egy másik érdekes fejlemény, hogy a német ipar a szintén nemrég közölt decemberi adatok alapján a vártnál rosszabbul teljesített, és éves alapon 3,9 százalékkal csökkent a teljesítménye, jelentős részben az energiaintenzív ágazatok visszaesése miatt. A német ipari szereplők magyarországi kitettsége és a jelentős kereskedelmi kapcsolatok miatt ez egyrészt rossz hír, ugyanakkor bizakodásra is okot adhat, hogy a magyar ipar nőni tudott, miközben a német visszaesett.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMiért nem lett gazdasági apokalipszis az orosz földgázexport letekeréséből?Elkerültük az energiaválság legrosszabb forgatókönyveit, de komoly kihívások előtt állunk még - G7 Podcast Szabó Johnnal és Jandó Zoltánnal.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNagy Márton megjósolta, de még nincs halálán az európai iparA miniszter szerint megkezdődött az európai gazdaság megcsonkítása, de az ipar teljesítménye az elmúlt 22 év csúcsa közelében van a legutóbbi adatok szerint.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat chip földgáz ipar ipari termelés Magyarország Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Debreczeni Anna
2024. április 3. 10:22 Adat, Élet

Lettországban él a legtöbb, Görögországban a legkevesebb gyermek állami gondozásban lakosságarányosan

Magyarországon a 20 463 állami gondozott gyermek 70 százaléka családoknál, 30 százaléka intézményekben élt a 2021-es adatok szerint.

Fontos

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.