Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2023. február 10. 18:02 Adat

Több szektor visszaesése ellenére is nőni tudott év végén az ipari termelés

Meglepően erősen zárta a tavalyi év végét a magyar ipar, aminek termelési volumene a Központi Statisztikai Hivatal keddi adatközlése alapján decemberben 2 százalékkal meghaladta az előző év hasonló időszakának teljesítményét, és a gyengébb októberi és novemberi adat után újra megközelítette a szeptemberi szintet. 

Az előző hónaphoz képest mért javulás olyan nagy volt, hogy a szezonálisan és munkanappal kiigazított adatok szerint a termelés 2022 novemberéhez képest csaknem 4 százalékkal bővült. 2022 egészében ezzel az ipar összesen hat százalékkal termelt többet, mint 2021-ben. Az alábbi ábrán a decemberi visszapattanás mellett az is látszik, hogy a magyar ipar tavaly a megugró földgáz- és áramárak ellenére az év nagy részében az előző éveket meghaladó teljesítményt nyújtott.

A pozitív adat mögött viszont egy vegyesebb kép látszik, ha a teljes ipari teljesítményt alszektorokra lebontva nézzük. Habár egyelőre ilyen részletességgel még nem elérhetőek a statisztikai hivatal adatai, a közleményükből annyi már kiderül, hogy a járműgyártás és a a villamos berendezés gyártásának kibocsátása jelentősen nőtt decemberben, viszont a feldolgozóipari alágak többségében csökkent a termelés volumene.

Mindez arra utal, hogy továbbra is egy olyan trendbe illeszkedik a magyar ipar teljesítménye, amire Robin Brooks, a washingtoni Nemzetközi Pénzügyek Intézetének (Institute of International Finance) – IIF) vezető közgazdásza hívta fel a figyelmet a pozitív meglepetést jelentő novemberi német ipari termelési adatokkal kapcsolatban. 

Brooks szerint leegyszerűsítve a meglepetést az okozta a német ipar teljesítményével kapcsolatban, hogy az autóipar és a félvezetőintenzív iparágak, tehát például a gépgyártás különféle formái a korábban vártnál jobb eredménnnyel felhúzták a teljes iparági indexet, miközben az energiaintenzív szektorok teljesítménye sem volt annyira gyenge, mint amire korábban számítani lehetett. Hasonló lebontásban vizsgálva a magyar ipar teljesítményén is látszik ez a trend tavaly novemberig, és KSH decemberre vonatkozó kommentárja is ezt erősíti meg.

Ahogy az ábrán is látszik, a legnagyobb feldolgozóipari szektor, a termelés nagyjából negyedét adó járműgyártás, a kb. 10 százalékos súlyt képviselő villamos berendezés gyártás, és a körülbelül feleekkora gépgyártás teljesítménye jelentősen meghaladja a 2021 egészére jellemző átlagot. Ezen belül is kiemelkedő a villamos berendezések gyártása, amin belül önmagában is kiemelkedik a felpörgő akkummulátorgyártás hatása (novemberben az akkumulátor, szárazelem gyártása alszektor önmagában 97 százalékkal bővült).

Az ábrán kékes árnyalatokkal ábrázolt iparágak fellendüléséhez jelentősen hozzájárul, hogy a hosszú ideig kitartó globális chiphiány 2022 utolsó hónapjaiban már kezdett túlkínálattá változni, így ez a termelési szűk keresztmetszet már nem akadályozta ezeket a szektorokat a termelési volumen növelésében (és úgy tűnik, hogy drágulás miatt visszaeső kereslet hatása még nem ellensúlyozta ezt a hatást). 

A pirosas árnyalatokkal ábrázolt energiaintenzív ágazatok közül a tavalyi év egyértelmű vesztese a feldolgozóipari termelést kb. hat százalékát adó vegyianyaggyártás, és szintén megszenvedte az energiaárak elszállását az egyenként nagyjából nyolc százalékot kiadó gumigyártás és a fémgyártás is.

A felosztásba ugyan nem illeszkedik két nagyobb alág, mivel a chipintenzív számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása november után decemberben is visszaesett, az élelmiszeripari pedig annak ellenére tartotta viszonylag jól magát, hogy a költségei nagymértékben függnek a műtrágya árától, ami a földgázéval együtt elszállt tavaly, de ezzel együtt is jelentősnek tűnik az említett szempontok magyarázóereje.

A további kilátásokkal kapcsolatban pozitív fejlemény, hogy az év elején egymást követték azok az előrejelzések, amelyek a korábbinál alacsonyabbnak ítélik a recessziós kockázatokat a magyar gazdaság szempontjából is meghatározó világgazdasági központokban (például Európa elkerülheti a recessziót, beindulhat a kínai gazdaság).

Egy másik érdekes fejlemény, hogy a német ipar a szintén nemrég közölt decemberi adatok alapján a vártnál rosszabbul teljesített, és éves alapon 3,9 százalékkal csökkent a teljesítménye, jelentős részben az energiaintenzív ágazatok visszaesése miatt. A német ipari szereplők magyarországi kitettsége és a jelentős kereskedelmi kapcsolatok miatt ez egyrészt rossz hír, ugyanakkor bizakodásra is okot adhat, hogy a magyar ipar nőni tudott, miközben a német visszaesett.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMiért nem lett gazdasági apokalipszis az orosz földgázexport letekeréséből?Elkerültük az energiaválság legrosszabb forgatókönyveit, de komoly kihívások előtt állunk még - G7 Podcast Szabó Johnnal és Jandó Zoltánnal.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNagy Márton megjósolta, de még nincs halálán az európai iparA miniszter szerint megkezdődött az európai gazdaság megcsonkítása, de az ipar teljesítménye az elmúlt 22 év csúcsa közelében van a legutóbbi adatok szerint.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat chip földgáz ipar ipari termelés Magyarország Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Jandó Zoltán
2024. július 18. 14:13 Adat

Pörgetjük a légkondikat, azok pedig rekordokat döntve zabálják az áramot

Kedden 144,5 gigawattóra áramot használtunk, aminél nyáron csak egyszer, 2021 júniusában mértek magasabb fogyasztást. Akkor is hőhullám volt.

Jandó Zoltán
2024. július 17. 05:46 Adat

Sosem volt még ilyen durva hőhullám Magyarországon

Volt már az előzőnél melegebb hét Magyarországon, de csak egyszer, 2007-ben, akkor pedig tíz nap után enyhült a kánikula. A mostani hőhullám hosszúsága és intenzítása is rekordot dönthet.

Torontáli Zoltán
2024. július 16. 12:47 Adat, Élet

Sokkal jobban drágulnak most az albérletek, mint az eladó lakások

Nagyon mennek fel az albérleti díjak, pedig még ki sem hirdették a felvételi ponthatárokat.

Fontos

Torontáli Zoltán
2024. július 19. 05:26 Élet

Sok buktatót és csapdát kell elkerülnie, aki az otthonfelújítási milliókra pályázik

Nagy a rohanás az 1990 előtt épült családi házak felújítását segítő programnál, ami túlárazásokhoz és átgondolatlan korszerűsítési döntésekhez vezethet.

Váczi István
2024. július 18. 11:39 Közélet

Nem baj, hogy olyan drága, mint egy metró, 113 milliárdot ad a Déli körvasútra az EU

290 millió euró, azaz mintegy 113 milliárd forint uniós támogatást kap a Déli körvasút fejlesztése az Európai Hálózatfinanszírozási Eszközből.

Mészáros R. Tamás
2024. július 18. 05:12 Világ

Nem sok jót jelez a jövőre nézve, ahogy a kormányok belenyúlnak az élelmiszerpiacba időjárási sokkok után

A hazai fogyasztók védelme a következő évtizedekben felerősítheti az éghajlatváltozás negatív társadalmi hatásait, és gyengítheti az élelmiszer-biztonságot.