Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2023. február 10. 18:02 Adat

Több szektor visszaesése ellenére is nőni tudott év végén az ipari termelés

Meglepően erősen zárta a tavalyi év végét a magyar ipar, aminek termelési volumene a Központi Statisztikai Hivatal keddi adatközlése alapján decemberben 2 százalékkal meghaladta az előző év hasonló időszakának teljesítményét, és a gyengébb októberi és novemberi adat után újra megközelítette a szeptemberi szintet. 

Az előző hónaphoz képest mért javulás olyan nagy volt, hogy a szezonálisan és munkanappal kiigazított adatok szerint a termelés 2022 novemberéhez képest csaknem 4 százalékkal bővült. 2022 egészében ezzel az ipar összesen hat százalékkal termelt többet, mint 2021-ben. Az alábbi ábrán a decemberi visszapattanás mellett az is látszik, hogy a magyar ipar tavaly a megugró földgáz- és áramárak ellenére az év nagy részében az előző éveket meghaladó teljesítményt nyújtott.

A pozitív adat mögött viszont egy vegyesebb kép látszik, ha a teljes ipari teljesítményt alszektorokra lebontva nézzük. Habár egyelőre ilyen részletességgel még nem elérhetőek a statisztikai hivatal adatai, a közleményükből annyi már kiderül, hogy a járműgyártás és a a villamos berendezés gyártásának kibocsátása jelentősen nőtt decemberben, viszont a feldolgozóipari alágak többségében csökkent a termelés volumene.

Mindez arra utal, hogy továbbra is egy olyan trendbe illeszkedik a magyar ipar teljesítménye, amire Robin Brooks, a washingtoni Nemzetközi Pénzügyek Intézetének (Institute of International Finance) – IIF) vezető közgazdásza hívta fel a figyelmet a pozitív meglepetést jelentő novemberi német ipari termelési adatokkal kapcsolatban. 

Brooks szerint leegyszerűsítve a meglepetést az okozta a német ipar teljesítményével kapcsolatban, hogy az autóipar és a félvezetőintenzív iparágak, tehát például a gépgyártás különféle formái a korábban vártnál jobb eredménnnyel felhúzták a teljes iparági indexet, miközben az energiaintenzív szektorok teljesítménye sem volt annyira gyenge, mint amire korábban számítani lehetett. Hasonló lebontásban vizsgálva a magyar ipar teljesítményén is látszik ez a trend tavaly novemberig, és KSH decemberre vonatkozó kommentárja is ezt erősíti meg.

Ahogy az ábrán is látszik, a legnagyobb feldolgozóipari szektor, a termelés nagyjából negyedét adó járműgyártás, a kb. 10 százalékos súlyt képviselő villamos berendezés gyártás, és a körülbelül feleekkora gépgyártás teljesítménye jelentősen meghaladja a 2021 egészére jellemző átlagot. Ezen belül is kiemelkedő a villamos berendezések gyártása, amin belül önmagában is kiemelkedik a felpörgő akkummulátorgyártás hatása (novemberben az akkumulátor, szárazelem gyártása alszektor önmagában 97 százalékkal bővült).

Az ábrán kékes árnyalatokkal ábrázolt iparágak fellendüléséhez jelentősen hozzájárul, hogy a hosszú ideig kitartó globális chiphiány 2022 utolsó hónapjaiban már kezdett túlkínálattá változni, így ez a termelési szűk keresztmetszet már nem akadályozta ezeket a szektorokat a termelési volumen növelésében (és úgy tűnik, hogy drágulás miatt visszaeső kereslet hatása még nem ellensúlyozta ezt a hatást). 

A pirosas árnyalatokkal ábrázolt energiaintenzív ágazatok közül a tavalyi év egyértelmű vesztese a feldolgozóipari termelést kb. hat százalékát adó vegyianyaggyártás, és szintén megszenvedte az energiaárak elszállását az egyenként nagyjából nyolc százalékot kiadó gumigyártás és a fémgyártás is.

A felosztásba ugyan nem illeszkedik két nagyobb alág, mivel a chipintenzív számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása november után decemberben is visszaesett, az élelmiszeripari pedig annak ellenére tartotta viszonylag jól magát, hogy a költségei nagymértékben függnek a műtrágya árától, ami a földgázéval együtt elszállt tavaly, de ezzel együtt is jelentősnek tűnik az említett szempontok magyarázóereje.

A további kilátásokkal kapcsolatban pozitív fejlemény, hogy az év elején egymást követték azok az előrejelzések, amelyek a korábbinál alacsonyabbnak ítélik a recessziós kockázatokat a magyar gazdaság szempontjából is meghatározó világgazdasági központokban (például Európa elkerülheti a recessziót, beindulhat a kínai gazdaság).

Egy másik érdekes fejlemény, hogy a német ipar a szintén nemrég közölt decemberi adatok alapján a vártnál rosszabbul teljesített, és éves alapon 3,9 százalékkal csökkent a teljesítménye, jelentős részben az energiaintenzív ágazatok visszaesése miatt. A német ipari szereplők magyarországi kitettsége és a jelentős kereskedelmi kapcsolatok miatt ez egyrészt rossz hír, ugyanakkor bizakodásra is okot adhat, hogy a magyar ipar nőni tudott, miközben a német visszaesett.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMiért nem lett gazdasági apokalipszis az orosz földgázexport letekeréséből?Elkerültük az energiaválság legrosszabb forgatókönyveit, de komoly kihívások előtt állunk még - G7 Podcast Szabó Johnnal és Jandó Zoltánnal.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNagy Márton megjósolta, de még nincs halálán az európai iparA miniszter szerint megkezdődött az európai gazdaság megcsonkítása, de az ipar teljesítménye az elmúlt 22 év csúcsa közelében van a legutóbbi adatok szerint.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat chip földgáz ipar ipari termelés Magyarország Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Jandó Zoltán
2023. december 2. 15:41 Adat, Vállalat

Lefeleződött a diósgyőri stadion megtérülési ideje, már csak 262 év

Újabb öt évig a diósgyőri futballcsapatot fenntartó cég üzemeltetheti a 2018-ban átadott, 13 milliárd forintból felújított miskolci stadiont.

Fabók Bálint
2023. november 30. 09:52 Adat

Mely magyar városok a leginkább vallásosok?

Kapuvár a római katolikusok, Nagyecsed a reformátusok, Kiskőrös az evangélikusok vallási központja a lakosság vallásossága alapján.

Torontáli Zoltán
2023. november 29. 17:47 Adat, Élet

Budapesten a nők 77 , Észak-Magyarországon viszont kevesebb mint 63 százaléka dolgozik

A nemek közötti foglalkoztatási különbség Magyarországon átlagosan 9 százalékpontos, ami sokkal inkább az észak-déli, mintsem gazdasági alapú megosztottságra rímel.

Fontos

Stubnya Bence
2023. december 2. 13:08 Vállalat

5 év alatt feleződött a makói Continental állománya, most újra embereket küldenek el

2018 szeptemberében még több mint háromezren, idén szeptemberben már csak a 1660-an dolgoztak a makói üzemben.

Nagy Zsolt
2023. december 2. 04:34 Közélet, Podcast

Minden élőlényben ott ketyeg egy belső óra, de mi a sajátunkat egy évszázada elállítottuk

A G7 Mentés másként című podcastjának vendége Dr. Preubl György pszichiáter, a Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézetének igazgatója.

Hajdu Miklós
2023. december 1. 18:19 Közélet

Nem volt teljesen váratlan az Országos Meteorológiai Szolgálat megszüntetése

Többször is átalakítást ígért a kormány: most megszünteti a szervezetet és egy állami Zrt.-re bízza az időjárás-jelentéseket.